Monday, October 15, 2012

Η αξία του πρωινού


b_200_150_16777215_00___images_what_to_eat_in_the_morning_to_be_healthy.jpgΤο σωστό καθημερινό σας διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει 5 υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, για να διατηρείτε σταθερή την γλυκόζη του αίματος να μην πεινάτε αλλά και για την σωστή απώλεια των περιττών κιλών.  Το σημαντικότερο γεύμα για να ξεκινήσετε σωστά την ημέρα σας είναι το πρωινό, διότι ο οργανισμός λαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες της ημέρας.


Οι περισσότεροι από εσάς ξεκινάτε λάθος την ημέρα σας πίνοντας μόνο έναν καφέ διότι δεν έχετε χρόνο ή δεν πεινάτε ή θεωρείτε ότι αφαιρώντας θερμίδες θα αδυνατίσετε πιο γρήγορα. Κατά αυτόν τον τρόπο εφόσον είσαστε νηστικοί, οδηγείστε στο να καταναλώνετε σε μεγάλη ποσότητα μέχρι το επόμενο γεύμα σας, διάφορα σνακ με πιο πολλές θερμίδες και λίπος πχ. τυρόπιτες, κρουασάν, γλυκά και να νιώθετε συχνά καούρες, πόνο στο στομάχι και υπνηλία.

Μπορείτε να γευτείτε στο σπίτι ένα ισορροπημένο πρωινό με τρόφιμα  που σας δίνουν πρωτεΐνες όπως γάλα, γιαούρτι, αυγό, τυρί, ζαμπόν γαλοπούλας, υδατάνθρακες όπως δημητριακά πρωινού, ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, κριτσίνια, παξιμάδια, καθώς επίσης φρούτα, χυμούς, μέλι και μαρμελάδα.

Ένα ενδεδειγμένο πρωινό που μπορείτε να καταναλώσετε μαζί με τον καφέ σας ή το αφέψημα σας είναι το εξής:
1. ένα ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά και ένα φρούτο
2. μία μπάρα δημητριακών με ένα ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά και ένα φρούτο 
3. ένα κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά και ένα φρούτο 
4. ένα κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με 2 ή 3 φρυγανιές και ένα φρούτο 
5. μία φέτα ψωμί με ένα αυγό και ένα φρούτο
6. ένα παξιμάδι με ένα κομμάτι τυρί και ένα φρούτο
7. ένα τοστ με ένα ποτήρι χυμό

Εάν δεν έχετε τον χρόνο για πρωινό στο σπίτι, έχετε την δυνατότητα να το καταναλώσετε στην εργασία σας καθώς υπάρχουν τρόφιμα τυποποιημένα με ωφέλιμες θερμίδες στις εξής επιλογές:
1. ένα γιαούρτι που στο καπάκι του έχει δημητριακά ή φρυγανιά σε κομμάτια ή μέλι και ένα μικρό κουτί χυμό χωρίς προσθήκη ζάχαρης 
2. ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με ένα ή δύο κράκερ και ένα φρούτο  
3. ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με ένα τυράκι σε ατομική συσκευασία και ένα φρούτο 
4. ένα κουτί γάλα (μισό λίτρο) χαμηλό σε λιπαρά, με μία μπάρα δημητριακών και ένα φρούτο
5. ένα ατομικό σταφιδόψωμο και ένα φρούτο
6. ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με δύο παξιμαδάκια και ένα φρούτο

Για εσάς που το πρωί δεν πεινάτε, μπορείτε να ξεκινήσετε με τον καφέ σας ή το αφέψημα σας και λίγη ώρα αργότερα καταναλώνετε ένα πιο ελαφρύ πρωινό, όπως ένα ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά με μια φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές με μέλι ή μαρμελάδα.

Η σύσταση όλων των ειδικών είναι να μην παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα, διότι χρειάζεται για την σωστή λειτουργία του οργανισμού αλλά και για μία επιτυχημένη απώλεια βάρους.   

No comments:

Post a Comment