Monday, October 15, 2012

Η…”καταστροφή” της δίαιτας!


Τι κάνω πια τόσο λάθος; Γιατί η (ριμάδα) ζυγαριά δεν με δείχνει λίγο πιο κάτω στα κιλά, να νιώσω και εγώ λίγο καλύτερα; Από πού παίρνω τόσες παραπάνω θερμίδες και δεν το καταλαβαίνω; Γιατί «κόλλησα» αυτή τη φορά; Τι μου συμβαίνει; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βάλω το φαγητό (και το μυαλό;) μου σε μια λογική σειρά; Γιατί σκέφτομαι συνέχεια τη σοκολάτα; Μήπως να πάρω και εγώ μια λαχταριστή τυροπιτούλα, σαν κι αυτή που τρώει ο συνάδελφός μου; Αν όλα αυτά τα ερωτήματα σας φαίνονται οικεία, ανατρέξτε στα 6 «θανάσιμα αμαρτήματα» της προσπάθειας απώλειας βάρους.

choc fudge Η...καταστροφή της δίαιτας!

1. Κατάποση extra θερμίδων

Ξεκινάτε το πρωινό σας με κάνα δυο ποτήρια χυμό φρούτων; Μήπως παίρνετε ένα κρεμώδες ρόφημα καφέ ή σοκολάτας, στο δρόμο για τη δουλειά σας; Χρησιμοποιήσατε κάποιο αθλητικό ποτό στο γυμναστήριο; Να έχετε λοιπόν υπόψιν σας πως ό,τι πίνετε, μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό για την απώλεια βάρους, με ό,τι τρώτε. Μερικά ποτά έχουν αρκετές – αν όχι περισσότερες – θερμίδες, από ένα πλήρες γεύμα. Οι «υγρές θερμίδες» δεν θα σας χορτάσουν όπως το φαγητό, ενώ πολλά από αυτά τα ποτά δεν έχουν κανένα διατροφικό όφελος. Ακόμα κι αν πιείτε 1.500 θερμίδες από ποτά την ημέρα, θα εξακολουθήσετε να νιώθετε πεινασμένοι. Από εκεί και πέρα, είναι απλά θέμα χρόνου να υπερκαταναλώσετε φαγητό.

Λύση: Περιορίστε τις υγρές θερμίδες

Περιορίστε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και εμφιαλωμένα ποτά, τα αρωματισμένα και ζαχαρούχα ροφήματα σοκολάτας ή καφέ, το έτοιμο ρόφημα τσαγιού και τα smoothies. Ενώ ο χυμός είναι η πιο υγιεινή από όλες τις επιλογές αυτές, τα φρούτα παραμένουν καλύτερή ως επιλογή. Έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και μας χορταίνουν σημαντικά περισσότερο. Επιπλέον, το (ανθρακούχο ή μη) νερό και το τσάι από βότανα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) είναι ιδανικά υποκατάστατα ποτών υψηλής θερμιδικής αξίας.

2. Στέρηση

Έχετε ορκιστεί ότι αυτή τη φορά θα χάσετε τα περιττά κιλά. Πετάξατε από το ντουλάπι σας όλα τα αγαπημένα παχυντικά τρόφιμα (πατατάκια, σοκολάτα, μπισκότα κ.α.). Καθαρίσατε το ψυγείο από όλους τους πειρασμούς και τις λιχουδιές. Τα πάτε περίφημα για μερικές μέρες, ώσπου ένα βράδυ… παραιτήστε και τρώτε ό, τι υπάρχει στο σπίτι, που δεν είναι φρούτο ή λαχανικό. Δεν έχει σημασία πόσο αποφασισμένοι είμαστε να χάσουμε βάρος, πάντοτε ποθούμε λιχουδιές (ιδιαίτερα γλυκά) που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε. Θα υποκύψετε τελικά, χωρίς να έχει σημασία πόσο καλά έχετε πάει τις προηγούμενες μέρες.

Λύση: Δοκιμάστε…ό,τι σας αρέσει

Η πλήρης αποχή από τρόφιμα που απολαμβάνετε είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποτύχετε. Είναι σαν βασανιστήριο: όλοι οι άλλοι μπορούν να φάνε τα τρόφιμα που αγαπάτε, ενώ εσείς δεν τα δοκιμάζετε. Πώς είναι δυνατόν να αποφύγετε τον πειρασμό και να διατηρήσετε το διατροφικό σας πλάνο; Για το λόγο αυτό, επιτρέψτε στον εαυτό σας, αραιά και που, να δοκιμάσει ό,τι επιθυμεί. Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας σας και χρησιμοποιήστε τα αγαπημένα τρόφιμά σας, με μέτρο.

3. «Τα γονίδια μου φταίνε…»

Ρίχνετε μια ματιά στον καθρέφτη και βλέπετε τη μητέρα σας. Δεν είναι τα μαλλιά της ή τα μάτια της που σας τη θυμίζουν, είναι το σώμα της που καθρεφτίζεται. Εκ πρώτοις, «δεν υπάρχει τίποτα που να μπορώ να κάνω για αυτό αφού, πάνω από όλα, είναι η κληρονομικότητα».

Λύση: Συνειδητοποιήστε τις ανάγκες σας

Τα γονίδια παίζουν ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις παχυσαρκίας. Δεν είναι σπάνιο τα μέλη μιας οικογένειας να μοιράζονται τον ίδιο σωματότυπο. Ωστόσο, για τους περισσότερους, ο σημαντικότερος παράγοντας στη διαδικασία απώλειας βάρους είναι η ενέργεια που προσλαμβάνουμε, σε σύγκριση με την ενέργεια που καταναλώνουμε (π.χ. από γυμναστική, δουλειές σπιτιού, κήπου κ.α.), δηλαδή πόσες θερμίδες τρώμε και πόση άσκηση έχουμε. Ακόμη και αν όλα τα μέλη της οικογένειας είναι (τουλάχιστον) υπέρβαρα, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να πάρετε ώστε να μην αφήσετε τα πράγματα στην τύχη τους. Η γυμναστική με βάρη θα ενισχύσει το μυϊκό σύστημα και θα δώσει μια ώθηση στο μεταβολισμό σας, ενώ η αερόβια άσκηση θα βελτιώσει την καρδιοαναπνευστική αντοχή και το ποσοστό του σωματικού λίπους. Σε συνδυασμό με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο διατροφικό πλάνο, θα μπορέσετε να εξισορροπήσετε την όποια γονιδιακή τάση, για αύξηση του σωματικού βάρους.

4. Παράλειψη γευμάτων

Αν το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η μείωση των θερμίδων τότε γιατί να μην κόψουμε λίγες παραπάνω, αφαιρώντας κάποιο γεύμα; Γιατί πολύ απλά κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό στο σώμα σας. Η τακτική αυτή μπορεί κάλλιστα να περιορίσει τις ενεργειακές μας ανάγκες για σημαντικό μέρος της ημέρας. Ωστόσο, προκαλείται υπερκατανάλωση φαγητού/ γλυκών, από το απόγευμα και μετά, καθώς το (για πολλές ώρες) άδειο στομάχι ζητά επιτακτικά να… ικανοποιηθεί.

Λύση: Μην παραλείπετε γεύματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις παραλείπεται το πρωινό, με τη δικαιολογία ότι «δεν πεινάω το πρωί, δεν μπορώ να φάω με τίποτα». Φαίνεται πως είναι το ευκολότερο γεύμα να αποφύγετε. Στην πραγματικότητα όμως, το πρωινό μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους περισσότερο από κάθε άλλο γεύμα! Εάν δεν είστε πεινασμένοι το πρωί, καταναλώστε κάτι μικρό. Παρόμοια λογική έχουν και τα ενδιάμεσα σνακ, ώστε να μην καταλήξουμε πολύ πεινασμένοι πριν από τα κύρια γεύματα. Βέβαια, καλό θα ήταν να μην πάρουμε τελικά για πρόγευμα μια τυροπιτούλα, σαν του διπλανού μας!

5. Πιέσεις για φαγητό

Έφτιαξε ένα ολόκληρο cheesecake και το αγαπημένο σας φαγητό. Κοιτά επιτακτικά το πιάτο και το πιρούνι σας, περιμένει τη φιλοφρόνηση/ ανταμοιβή των κόπων της. Σερβίρει το γλυκό και δεν δέχεται το όχι ως απάντηση. Η αγαπημένη σας θεία έχει κάνει τα πάντα για να σας ευχαριστήσει και δεν θα «δοκιμάσετε ένα μεγάλο κομμάτι»;

Λύση: Βάλτε τον εαυτό σας πρώτα

Η προσπάθεια απώλειας βάρους μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη, αν υποκύπτετε εύκολα στις πιέσεις τρίτων για φαγητό ή γλυκό. Μάθετε πώς να λέτε ευγενικά όχι κάποιες φορές. Σε κάθε περίπτωση, ίσως είναι προτιμότερο να μην… δίνετε στόχο, να περνάτε απαρατήρητοι και να μην διατυμπανίζετε ότι «κάνετε δίαιτα».

6. Όταν οι άλλοι έχουν (διαφορετική) γνώμη…

Μερικές φορές, λέγοντάς στους φίλους και την οικογένειά σας ότι ακολουθείτε διατροφή, προκαλείτε από μόνοι σας προβλήματα. Όταν όμως δεν κατανοούν τη διατροφή σας ή νομίζουν ότι ξέρουν έναν καλύτερο τρόπο για να χάσετε βάρος, θα εμπλακούν έντονα στην προσπάθειά σας, σε σημείο που να θέλετε να καταθέσετε τα όπλα.

Λύση: …είναι μυστικό

Μόνο εσείς γνωρίζετε τι σας ταιριάζει. Κρατήστε λοιπόν για σας, ό,τι όντως αποδεικνύεται αποτελεσματικό – εξαιρουμένων των υπερβολών και των διαιτών-αστραπή. Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι πρέπει να πείτε στους φίλους ή την οικογένεια σας, ότι προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι πάνω απ΄ όλα προσωπικό ζήτημα!

No comments:

Post a Comment