Wednesday, October 17, 2012

Υγιεινή διατροφή: Εκπαιδεύοντας… το μυαλό σας

Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στις σοκολάτες και τα παχυντικά φαγητά; Δεν φταίτε εσείς, το ένστικτό σας φταίει. Οι άνθρωποι είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να αγαπάμε τα λιπαρά και τις τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και το ένστικτο μπορούμε να το ελέγξουμε, εκπαιδεύοντας το μυαλό μας να αποζητά τις υγιεινές τροφές, με τον ίδιο τρόπο που μετά από μια κακή μέρα στη δουλειά αποζητά την σοκολάτα.

«Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι εξ ημών λαχταράμε ένα παγωτό σοκολάτα, κι όχι μια μερίδα μπρόκολο, είναι βιολογικός» εξηγεί η Susan Roberts, διατροφολόγος στο Tufts University και συγγραφέας του βιβλίου «Η δίαιτα του Ενστίκτου». «Στην Ιστορία του ανθρώπινου γένους, ελάχιστες ήταν οι περίοδοι όπου το φαγητό ήταν επαρκές. Το λίπος, λοιπόν, και οι υψηλής θερμιδικής αξίας τροφές, ήταν απαραίτητες για την επιβίωσή μας –κι αυτό εξηγεί γιατί αυτό το κομμάτι κέικ στο πιάτο μπροστά μας είναι τόσο ακαταμάχητο, παρ’ όλο που μόλις έχουμε τελειώσει ένα μεγάλο γεύμα. Ακόμη, όμως, και το ένστικτό μας μπορούμε να το “ξεμάθουμε”».

«Είναι κάτι αντίστοιχο με έναν εξαρτημένο από την ηρωίνη που ολοκληρώνει με επιτυχία το πρόγραμμα αποτοξίνωσης, αλλά περνώντας έξω από τα παλιά του “λημέρια” ξαφνικά σκέφτεται να πάρει μία δόση» προσθέτει η Marcia Pelchat, διατροφολόγος-ψυχολόγος στο the Monell Chemical Senses Center της Φιλαδέλφεια.

Παρ’ όλο που γεννιόμαστε με συγκεκριμένες γευστικές προδιαθέσεις, όμως, το μυαλό μας τείνει να εθίζεται σε οτιδήποτε καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ίδια, διεξάγοντας μια έρευνα οι συμμετέχοντες της οποίας έπιναν καθημερινά για δύο εβδομάδες ένα milk shake με γεύση βανίλιας, χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. «Οι περισσότεροι κατέληξαν να το αποζητούν και την τρίτη εβδομάδα, παρ’ όλο που η γεύση του θύμιζε λιωμένη κιμωλία» λέει χαμογελώντας.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, μάλιστα, έδειξε πως οι «λιγούρες» επηρεάζονται άμεσα από το περιβάλλον μας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tohoku κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πολλές Γιαπωνέζες «λιγουρεύονται» το sushi.

Πώς, λοιπόν, θα εκπαιδεύσουμε τον οργανισμό μας να μας ζητά σαλάτες, και όχι σοκολάτες; Εύκολα, σε τρία απλά βήματα:

Καθαρίστε τα ντουλάπια σας Οι μεταμεσονύχτιες λιγούρες δεν θα ήταν επιζήμιες για τη σιλουέτα σας, αν το ψυγείο δεν ήταν γεμάτο γλυκά και τα ντουλάπια σας γεμάτα ανθυγιεινά σνακ για τις «δύσκολες ώρες». Επιπλέον, όσο λιγότερο βλέπετε μπροστά σας παχυντικά τρόφιμα, τόσο λιγότερο θα τα σκέφτεστε. Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή –ειδικά αν κάποιος φίλος σας φέρει γλυκά, για παράδειγμα, σε μια επίσκεψη, και αναγκαστείτε να τα πετάξετε ή να τα κεράσετε την άλλη μέρα το πρωί στο γραφείο, για να μην τα έχετε στο ψυγείο– αλλά σε λίγο καιρό θα μάθετε να ζείτε σε ένα «απαλλαγμένο από πειρασμούς περιβάλλον».

Έχετε πάντα μαζί σας υγιεινά σνακ Ένα φρούτο στην τσάντα σας και μερικές μπάρες δημητριακών στο αυτοκίνητο θα αποδειχθούν σωτήρια την επόμενη φορά που θα σας πιάσει μια ξαφνική λιγούρα καθ’ οδόν, εμποδίζοντάς σας να τρέξετε στο κοντινότερο περίπτερο.

«Κρύψτε» τα ανθυγιεινά φαγητά στη μέση των γευμάτων Τις πρώτες δύο εβδομάδες, καλό είναι να αποφύγετε εντελώς τα γλυκά και τα ανθυγιεινά σνακ που θέλετε να εξορίσετε από το διαιτολόγιό σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να καταναλώσετε 100 θερμίδες από το συγκεκριμένο σνακ (π.χ. σοκολάτα ή πατατάκια) αλλά μόνο στη μέση και προς το τέλος του γεύματός σας. Κι αυτό γιατί, τρώγοντας ένα κομμάτι σοκολάτας πριν το γεύμα σας, όταν είστε πολύ πεινασμένοι, το μυαλό σας συσχετίζει την ανακούφιση που νιώθει το άδειο στομάχι σας με τη συγκεκριμένη τροφή. Αν φάτε τη σοκολάτα αφού έχετε χορτάσει, θα τη θυμάστε απλά ως την τελευταία καλή γεύση του συγκεκριμένου γεύματος. 

Πηγή : http://www.in2life.gr

No comments:

Post a Comment