Wednesday, October 17, 2012

Χάσατε βάρος; Μάθετε πώς να το διατηρήσετε

Το να χάσετε βάρος είναι δύσκολο –η πείνα, η εσωτερική πάλη στην ιδέα της επίσκεψης στο ψυγείο και οι βραδινές σαλάτες με τις οποίες συμβιβαστήκατε για να τα καταφέρετε το αποδεικνύουν. Ακόμη πιο δύσκολο όμως είναι να διατηρήσετε το βάρος σας στο επιθυμητό επίπεδο, μετά την επιτυχημένη δίαιτά σας. Σας έχουμε νέα: Πρόσφατη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine συμπεραίνει πως οι τεχνικές για να διατηρήσετε το βάρος σας διαφέρουν από αυτές της απώλειας κιλών, και τις απαριθμεί.

Η έρευνα
Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 1.100 άτομα, τα οποία κατάφεραν να χάσουν σημαντικό αριθμό κιλών και να διατηρήσουν το βάρος τους. Οι ερευνητές κατέληξαν σε 36 «στρατηγικές» για απώλεια βάρους και για διατήρησή του, που χρησιμοποίησε τουλάχιστον 10% των συμμετεχόντων.

Στην συνέχεια, ακολούθησε τηλεφωνική έρευνα στην οποία συμμετείχαν υπέρβαροι άνθρωποι (με Δείκτη Μάζας Σώματος 25 ή μεγαλύτερο), οι οποίοι προσπάθησαν να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν με ποικίλα ποσοστά επιτυχίας. Το 11% περίπου δήλωσε πως έχασε βάρος επιτυχώς (η επιτυχία ορίστηκε ως η απώλεια τουλάχιστον του 10% του αρχικού σωματικού βάρους), ενώ το 21% κατόρθωσε να μην «κυλήσει» εκ νέου για τουλάχιστον έναν χρόνο. Οι ερευνητές τους ρώτησαν στην συνέχεια πόσο συχνά ακολούθησαν τις 36 τεχνικές που είχαν εντοπίσει κατά το πρώτο στάδιο της έρευνας.

Οι τεχνικές απώλειας βάρους
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έχασαν επιτυχώς βάρος, το κατάφεραν με τις εξής τεχνικές: Συμμετέχοντας σε προγράμματα αδυνατίσματος, μειώνοντας την ζάχαρη και τους υδατάνθρακες από την διατροφή τους, τρώγοντας υγιεινά σνακ, αποφεύγοντας να προσπερνούν γεύματα και επιδιδόμενοι σε διαφόρων ειδών σωματική άσκηση.

Οι τεχνικές διατήρησης βάρους
Οι παραπάνω μέθοδοι αδυνατίσματος δεν συνδέονται απαραίτητα με την διατήρηση του βάρους στα επιθυμητά επίπεδα, κατέληξαν οι ερευνητές. Επί παραδείγματι, η εναλλαγή διάφορων τύπων σωματικής άσκησης βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν βάρος αλλά όσοι κατάφεραν να μην ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν έτειναν να επιμείνουν στην συνέχεια με ένα συνεπές και πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής.

Η έρευνα εντόπισε τελικά τέσσερις στρατηγικές που συσχετίστηκαν με την διατήρηση βάρους των ερωτηθέντων. Αυτές είναι οι εξής:

- Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών.
- Υιοθέτηση ενός συνεπούς προγράμματος άσκησης.
- Αυτό-επιβράβευση για την καλή διατροφή και την άσκηση.
- Αυτό-υπενθύμιση των λόγων για τους οποίους δεν πρέπει να (ξανα)βάλουμε κιλά.

«Μοιάζει κατά κάποιον τρόπο με τον έρωτα και τον γάμο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ιατρικό site WebMD ο Dr. Christopher Sciamanna, συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής Ιατρικής και Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Penn State College of Medicine. «Οι λόγοι που σε οδηγούν στα σκαλιά της εκκλησίας τείνουν να είναι αρκετά διαφορετικοί από αυτούς για τους οποίους παραμένεις παντρεμένος μακροπρόθεσμα. Το να μην αντιληφθείς αυτή την μετάβαση και να μην προσαρμοστείς στις διαφορετικές τεχνικές θα σου προκαλέσει προβλήματα», πρόσθεσε.

Οι σταθερές αξίες
Ανεξάρτητα από τις τεχνικές που υποδεικνύει η έρευνα, η κοινότητα των διατροφολόγων επιμένει ότι οι βασικές αρχές απώλειας και διατήρησης βάρους παραμένουν οι ίδιες: Πρέπει να ακολουθούμε υγιεινή διατροφή και να αυξήσουμε την σωματική μας άσκηση. Η μετάβαση από την φάση της απώλειας σε αυτή της διατήρησης βάρους έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Με άλλα λόγια, αντί να στοχεύει κανείς σε βραχυπρόθεσμη μείωση της ένδειξης της ζυγαριάς, καλό είναι να επιδιώκει μόνιμες βελτιώσεις στον τρόπο ζωής του –και να ξέρει γιατί το θέλει.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η έρευνα έχει μερικούς περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι τα στοιχεία για το βάρος και την συμπεριφορά των συμμετεχόντων προέκυψαν από τις δηλώσεις των ίδιων και όχι από μετρήσεις των ειδικών. 

Πηγή : http://www.in2life.gr

No comments:

Post a Comment