Monday, October 15, 2012

Πως να χάσετε βάρος χωρίς... δίαιτα

Στην αρχή του χειμώνα οι δίαιτες δεν είναι πολύ… δημοφιλείς. Ωστόσο, πιθανόν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που την περσινή άνοιξη... ίδρωσαν για να χάσουν τα περιττά τους κιλά.
Ίσως ακόμη να είπατε πως δεν θα επιτρέψετε αυτό να ξανασυμβεί και πως ”του χρόνου” (φέτος, δηλαδή!) θα αρχίσετε τις προσπάθειες για το επιθυμητό βάρος από νωρίς.
Η καθημερινή διατροφή έχει ορισμένα standards. Ένα από αυτά είναι η ποσότητα των θερμίδων που θεωρείται ικανοποιητική για το μέσο άνθρωπο. Το επίπεδο θερμίδων είναι διαφορετικό για τους άντρες και για τις γυναίκες. Κατά μέσο όρο οι άνδρες, όπως και οι εξαιρετικά δραστήριες γυναίκες, χρειάζονται 2.500 θερμίδες ημερησίως. Οι... κανονικές γυναίκες χρειάζονται 2.000 θερμίδες ημερησίως.
Ένα πρώτο ”σχέδιο” είναι να λαμβάνετε 300 με 500 θερμίδες λιγότερες από όσες χρειάζεστε. Δεν έχει όμως τόση σημασία το πόσες θερμίδες λαμβάνετε, αλλά το τι θερμίδες είναι αυτές. Ακολουθούν μερικά γενικά και απλά tips διατροφικών συνηθειών, που αν και είναι απλά τείνουμε να τα ξεχνάμε.
Προσοχή: δεν μιλάμε για tips δίαιτας, αλλά διατροφικών συνηθειών. Έχει παρατηρηθεί πως οι εξαντλητικές δίαιτες, αν και πιθανόν αποτελεσματικές στην αρχή, δεν έχουν διαρκή αποτελέσματα. Χρησιμότερο είναι να αναπροσαρμόσετε την καθημερινή σας διατροφή ούτως ώστε να μην περιλαμβάνει υπερβολές ούτε ”προς τα επάνω”, ούτε ”προς τα κάτω”.

* Ασκηθείτε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Όχι τίποτα υπερβολικό- 30 λεπτά περπατήματος είναι ό,τι χρειάζεται.
* Τρώτε λιγότερη ζάχαρη και λίπη. Ως γνωστόν τα τηγανιτά και τα παχυντικά επιδόρπια μπορεί γρήγορα να εξαντλήσουν το περιθώριο των ημερήσιων θερμίδων που πρέπει να λαμβάνετε:
Τρώτε αρκετά φρούτα, λαχανικά και προϊόντα σιτηρών, όπως ρύζι και ψωμί. Προτιμήστε μερίδες των πλούσιων σε θερμίδες τροφών να είναι μικρές. Περικόψτε το αλκοόλ, αντικαταστήστε το παγωτό με παγωμένο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Αφαιρέστε την πέτσα από το κοτόπουλο και το ψάρι. Βράστε ή ψήστε, αλλά μην τηγανίζετε!
* Ορισμένες φορές φάτε το αγαπημένο σας φαγητό ακόμα και αν είναι πλούσιο σε θερμίδες- φροντίζοντας βέβαια οι ποσότητες να είναι κανονικές. Αυτό θα σας εμποδίσει από το να το λαχταρήσετε και θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της διατροφής σας.
* Τρώτε ποικιλία τροφών. Κανείς δεν πέτυχε για πολύ καιρό το ιδανικό σωματικό βάρος τρώγοντας μόνο κοτόπουλο ή ψάρι.
* Προσοχή στα χάπια απώλειας βάρους. Μην παίρνετε αυτά τα σκευάσματα χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς μπορεί να έχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες. Αυτό ισχύει ειδικά στις περιπτώσεις που λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή. 

Πηγή : http://www.in2life.gr

No comments:

Post a Comment