Monday, October 15, 2012

Μερικοί τρόποι για να «ξεγελάσετε» τον εαυτό σας να τρώει λιγότερο

Αλλάζοντας μερικές απλές συμπεριφορές, μπορούμε να αλλάξουμε και συνήθειες που είναι «καταστροφικές» για τη σιλουέτα μας. Γνωρίζετε ότι μπορείτε, με μερικά απλά «τρικ», να… εξαπατήσετε το υποσυνείδητό σας και να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες;


Η υπερκατανάλωση τροφής είναι ένας σημαντικός λόγος για την αύξηση του σωματικού βάρους. Οι θερμίδες που δεν καίγονται από τη δραστηριότητα ή την άσκηση αποθηκεύονται στο σώμα ως λίπος. Είναι σημαντικό λοιπόν να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής, αν θέλουμε να χάσουμε τα ανεπιθύμητα κιλά.
Υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες που μπορεί να μας κάνουν να τρώμε περισσότερο. Από τη θέα και τη μυρωδιά του φαγητού, μέχρι το άγχος και την κατάθλιψη. Αλλάζοντας όμως μερικές απλές συμπεριφορές , μπορούμε να αλλάξουμε και συνήθειες που είναι «καταστροφικές» για τη σιλουέτα μας. Γνωρίζετε ότι μπορείτε να… εξαπατήσετε το υποσυνείδητό σας και να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες; Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεγελάσετε τον εαυτό σας να τρώει λιγότερο…
1. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα, μπολ και κουτάλια
Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Cornell, δόθηκαν στους συμμετέχοντες μπολ και κουτάλια τυχαίου μεγέθους και τους προτάθηκε να σερβίρουν μόνοι τους στον εαυτό τους παγωτό. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μεγαλύτερα μπολ, σέρβιραν 31% περισσότερο παγωτό από εκείνους που είχαν μικρότερα μπολ. Όσοι είχαν μεγαλύτερα κουτάλια, σέρβιραν 14% περισσότερο παγωτό, από εκείνους που είχαν μικρότερα.

Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, υποστηρίζει την εγκυρότητα του ισχυρισμού αυτού. Στο πείραμα, ένας ψυχολόγος άφησε σε κοινή θέα ένα μπολ σοκολατάκια με μια μικρή σέσουλα. Την επόμενη ημέρα, αντικατέστησε τη μικρή σέσουλα με μια μεγαλύτερη. Βρέθηκε ότι καταναλώνονταν 66% περισσότερα σοκολατάκια, όταν υπήρχε η μεγαλύτερη σέσουλα.
Προσπαθήστε λοιπόν να τρώτε τα γεύματά σας με μικρότερα σκεύη και πιάτα για να ξεγελάτε τον εαυτό σας και να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.
2. Τρώτε με το μη κυρίαρχο χέρι σας
Ιδιαίτερα όταν τσιμπολογάτε ενώ βλέπετε μια ταινία, έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνετε επιπλέον ανεπιθύμητες θερμίδες. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, όταν τρώμε συχνά ένα συγκεκριμένο τρόφιμο σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, ο εγκέφαλός μας συνδέει το φαγητό με το περιβάλλον και μας κάνει να συνεχίζουμε να τρώμε όσο το συγκεκριμένο περιβάλλον παραμένει . Πειράματα έχουν δείξει ότι ένας τρόπος για να χειριστούμε αυτές τις αλληλένδετες επιθυμίες είναι να τρώμε με το μη κυρίαρχο χέρι μας.
3. Ό,τι δε βλέπουμε, δεν το τρώμε

Η έρευνα έχει δείξει ότι έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο στο τσιμπολόγημα όταν το φαγητό είναι εύκολα ορατό και προσβάσιμο. Μια βρετανική τηλεοπτική εκπομπή, επανέλαβε αυτή την μελέτη τοποθετώντας καραμέλες σε ένα εμφανές μπολ με εύκολη πρόσβαση και ένα άλλο μπολ με καραμέλες σε αδιαφανή δοχεία πιο μακριά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν ευκολότερη πρόσβαση και οπτική επαφή με την τροφή, τρώνε 70% περισσότερο.
Κρύψτε τα σνακ σας βαθιά στα ντουλάπια και μην αφήνετε σακουλάκια και πακέτα πάνω στο γραφείο σας, τον πάγκο της κουζίνας ή το τραπεζάκι του καφέ.
4. Πίνετε τα ποτά σε ψηλά ποτήρια από λεπτό γυαλί
Μελέτες έχουν δείξει ότι έχουμε την τάση να ρίχνουμε μικρότερες ποσότητες υγρών σε ψηλά και λεπτά ποτήρια, αντί σε κοντά και χοντρά. Υπάρχει μια οπτική ψευδαίσθηση που μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει λιγότερο υγρό σε ένα κοντό και από χοντρό γυαλί ποτήρι, απ’ ό,τι σε ένα ψηλό και λεπτό. Έτσι γεμίζουμε περισσότερο τα πιο κοντά ποτήρια.
Για τα αλκοολούχα και υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά, χρησιμοποιήστε λοιπόν ψηλά ποτήρια από λεπτό γυαλί. Θα βάλτε μικρότερες ποσότητες και κατά συνέπεια θα καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες.

Πηγή : http://www.clickatlife.gr

No comments:

Post a Comment