Monday, October 15, 2012

Πως πρέπει να είναι τα γεύματά μας


•      Συνιστώνται πολλά μικρά γεύματα εντός της ημέρας, προκειμένου να κρατάτε τον μεταβολισμό σας διαρκώς σε εγρήγορση. Εκτός αυτού με τα πολλά ημερήσια γεύματα ελέγχετε πιο εύκολα τις ποσότητες και αποφεύγετε τις υπερινσουλινικές κρίσεις, οι οποίες και οδηγούν συνήθως στην ανάγκη για άμεση και αυξημένη κατανάλωση τροφής.
•      Αποφεύγετε την υπέρμετρη χρήση άλατος και προϊόντων που περιέχουν αλάτι ( π.χ. καπνιστά προϊόντα, κονσέρβες, προϊόντα σε άλμη, έτοιμες σάλτσες / σούπες, αλλαντικά ), διότι αυτά επιτυγχάνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και προκαλούν κατακρατήσεις υγρών στους ιστούς, Δώστε στα γεύματά σας άρωμα και γεύση, επιτείνοντας την “υστερόγευση”,  χρησιμοποιώντας καρυκεύματα της αρεσκείας σας, π.χ. μαϊντανό, άνηθο, ρίγανη, πιπέρι, κ.α. αποφεύγοντας, βεβαίως αυτά, που σας προκαλούν προσωπικά ένταση στον γαστρεντερικό σωλήνα ή οποιαδήποτε μορφή αλλεργίας.

•      Προτιμάτε τους σύνθετους υδατάνθρακες ( ακατέργαστο ρύζι, μακαρόνια και ψωμί ολικής αλέσεως ) αντί τους απλούς, διότι τα προϊόντα αυτά σας προσφέρουν φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες δίνουν το αίσθημα του κορεσμού ( δεσμεύουν μόρια νερού στο έντερο ), βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, προσδίδοντας συγχρόνως  αντικαρκινικές ιδιότητες.
•      Αποφεύγετε την γρήγορη κατανάλωση του γεύματός σας. Φρόνιμο είναι η διαδικασία της κατανάλωσης γεύματος να υπερβαίνει τα 15 λεπτά. Μασάτε αργά την τροφή, προκειμένου να γίνει πιο σωστά η πέψη αυτής.
Μην ξεχνάτε ότι η πέψη ( ειδικά των υδατανθράκων ) ξεκινάει ήδη από την στοματική κοιλότητα.

Πηγή : http://fe-mail.gr

No comments:

Post a Comment