Thursday, October 18, 2012

Οι τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο του μαστού

Ο Οκτώβριος, ως Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, φοράει το ροζ κορδελάκι του και σας υπενθυμίζει τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Δείτε πόσα μπορείτε να κάνετε με μια σωστή διατροφή…


Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος δεν προκαλείται από έναν και μοναδικό παράγοντα, αλλά από ένα σύνολο αιτιών -κληρονομικότητα, περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλά και ο καθημερινός τρόπος ζωής, η διατροφή, η άσκηση, το στρες κ.τ.λ- που μπορούν να δημιουργήσουν το τέλειο συνδυασμό για την εκδήλωση της ασθένειας.
Και ενώ δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για τα γονίδια που κληρονομήσατε ή για τις τοξικές ουσίες στις οποίες έχετε ήδη εκτεθεί, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη ζωή σας τώρα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο μόνο σε περίπου 10% των καρκίνων του μαστού. Εν τω μεταξύ, η διατροφή παίζει ρόλο κατ’ εκτίμηση, από 30 έως 40%, σύμφωνα με την οργάνωση breastcancer.org. Και μαζί με αυτήν, ό,τι συνεπάγεται ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έως και 38%.
Αυτόν το μήνα λοιπόν, που έχει θεσμοθετηθεί ως Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αξιολογήσετε πόσο σωστή είναι η διατροφή σας για τη μελλοντική υγεία σας.
Χρειάζεστε μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να τρώτε; Δοκιμάστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τις παρακάτω super τροφές που θεωρούνται ενδεχομένως προληπτικές από διατροφολόγους, για την ασθένεια του καρκίνου, όπως αναφέρονται στην Ηuffingtonpost.
 
Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά και κυρίως το μπρόκολο και οι βλαστοί του, αποτελούν σημαντικά «όπλα» για την καταπολέμηση του καρκίνου, χάρη εν μέρει σε μια ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη, που πραγματικά βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει την εξάπλωση των όγκων.
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε τον πιο σημαντικό λόγο: η σουλφοραφάνη μπορεί να αναστέλλει ένα ένζυμο, που ονομάζεται HDAC και εμποδίζει την ικανότητα καταπολέμησης των όγκων από το σώμα. Επιπλέον, η αντιοξειδωτική δράση της σουλφοραφάνης βοηθά στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης του αίματος. Αντίστοιχα οφέλη έχουν και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα γογγύλια, τα ραπανάκια κ.ά.
 
Σκόρδο
Το σκόρδο θεωρείται αντικαρκινική τροφή, που καταπολεμά διάφορες μορφές της νόσου. Μια γαλλική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά σκόρδο είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Τα «ξαδέλφια» του, τα κρεμμύδια, έχουν επίσης προστατευτική επίδραση, σύμφωνα με τη μελέτη.
 
Ρόδι

Τα ρόδια είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, χάρη στην περιεκτικότητά τους στα αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες. Αλλά μπορούν να προσφέρουν ένα συγκεκριμένο όφελος ενάντια στον καρκίνο του μαστού: η έρευνα δείχνει ότι ένα φυτοχημικό που υπάρχει σε αφθονία στα ρόδια, παρεμβαίνει στην παραγωγή αρωματάσης, ενός ενζύμου που αυξάνει την παραγωγή ορμονών στον ιστό του μαστού.
Αυτό είναι σημαντικό, διότι ο καρκίνος του μαστού είναι ορμονο-εξαρτώμενος, πράγμα που σημαίνει ότι τρέφεται από ορμόνες όπως τα οιστρογόνα για να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί.
Οι εξαρτώμενοι από ορμόνες καρκίνοι, όπως ο καρκίνος του μαστού, συνήθως αντιμετωπίζονται με αναστολείς της αρωματάσης, που μπλοκάρουν αυτό το ένζυμο.
 
Καρύδια
Αν και οι μελέτες είναι σε προκαταρκτικό στάδιο, έχει διαπιστωθεί ότι συμπεριλαμβάνοντας τα καρύδια σε μια υγιεινή διατροφή καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μειώνουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κατά το ήμισυ.
 
Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κουρκουμά, του τροπικού φυτού από τη Νότιο Ασία, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην αναστολή της έκφρασης ενός μορίου που ονομάζεται RANKL και βρίσκεται στα πιο θανατηφόρα και επιθετικά καρκινικά κύτταρα του καρκίνου του μαστού.
 
Σπόροι λιναριού
Σε μια μελέτη για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του λιναριού, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι λιγνάνες που βρίσκονται στο λινάρι, επιβραδύνουν την κίνηση και την «ακαμψία» των καρκινικών κυττάρων του μαστού, εμποδίζοντας την εξάπλωσή του.
 
Μούρα
Τα μούρα έχουν πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά, κυρίως τις ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ, που έχει αποδειχθεί σε μελέτες κυτταρικής καλλιέργειας, ότι μειώνει τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα υγιή κύτταρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο. Σε μια άλλη έρευνα, αποδείχτηκε ότι αυτά τα φρούτα επιβραδύνουν την ανάπτυξη και μειώνουν τη διάρκεια ζωής των καρκινικών κυττάρων του μαστού (καθώς και του στόματος, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του προστάτη).
 
Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού.
 
Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι πλούσιες στο αντιοξειδωτικό, λυκοπένιο, το οποίο πιστεύεται ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Πηγή : http://www.clickatlife.gr

No comments:

Post a Comment