Monday, October 15, 2012

Kάντε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής καθημερινότητα

Για τον περιορισμό της πείνας

Τον Οκτώβριο του 1980, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, με κύριο μέλημα τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Στις μέρες μας, το φαινόμενο της πείνας φαίνεται να απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπων ανά την υφήλιο και ο υποσιτισμός, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής, καθώς επίσης και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών.

Η άλλη όψη του νομίσματος...

Αντίθετα, στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της παχυσαρκίας, φαίνεται να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, απειλώντας όλο και περισσότερο την υγεία εκατομμύρια πολιτών. Η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών μεταποίησης και συντήρησης των τροφίμων, η υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων, φαίνεται πως δημιούργησαν νέα πρότυπα διατροφής και διαφοροποίησαν με τον τρόπο αυτό τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

Παχυσαρκία, η νόσος του αιώνα

Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ασθένεια του αιώνα και συνδέεται με σειρά σοβαρών επιπτώσεων για την υγεία όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλεργίες κ.λπ. Κάποια από τα λιγότερο γνωστά ζητήματα που θέτει η επιδημία της παχυσαρκίας σε κρατικό επίπεδο αφορούν στις κοινωνικές υποδομές και στα οικονομικά αποθέματά της. Έτσι, τα έξοδα για τα νοσήλια λόγω νοσημάτων που προκαλεί η παχυσαρκία έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφορικών οχημάτων με μεγαλύτερες θέσεις κ.ά. Όπλο ενάντια στην παχυσαρκία αποτελεί η Μεσογειακή Διατροφή, μία από τις επιλογές τρόπου διατροφής που φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Η οικονομική κρίση

Ένας διαιτολόγος θα υποστήριζε ότι, μια δυσμενής οικονομικά περίοδος είναι κατάλληλη για βελτιώσεις στις διατροφικές μας συνήθειες, όχι τόσο για λόγους μειωμένης κατανάλωσης φαγητού όπως πολλοί θα νόμιζαν, αλλά αντίθετα, για λόγους στροφής σε πιο θρεπτικά τρόφιμα. Σε περίοδο λιτότητας ήταν που η Κρήτη έβαλε με τη διατροφή της ένα ακόμη λιθαράκι για την δημιουργία της -πασίγνωστης σήμερα- Μεσογειακής Διατροφής. Οι Κρητικοί, πριν από μια 60ετία, βάσιζαν την διατροφή τους σε ακατέργαστα σιτηρά και δημητριακά ολικής άλεσης, κατανάλωναν άφθονα χόρτα που φύτρωναν στη φύση και απολάμβαναν τους καρπούς των δέντρων τους, αντί για επεξεργασμένα γλυκά.

Η «Μεσογειακή Διατροφή»

Αν και η «Μεσογειακή Διατροφή» δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τον τρόπο που διατρέφονται οι λαοί της Μεσογείου, η ποικιλία, η απλότητα και η φυσικότητα αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της. Αυτά είναι τα τρία βασικά στοιχεία που έχουν κοινό τα διατροφικά πρότυπα που παγκοσμίως θεωρούνται υγιεινά, παρόλο που κάθε χώρα διαθέτει τις δικές της ιδιαιτερότητες, χαρακτηριστικά και πολιτισμικά στοιχεία, που καθιστούν τον κάθε τρόπο διατροφής τόσο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, ίσως αποτελεί τον καλύτερο τρόπο υιοθέτησης και γνωριμίας με τα ‘’καλύτερα’’ στοιχεία των διαφορετικών ειδών διατροφής ανά την υφήλιο και με τον τρόπο αυτό και την προαγωγή της υγείας γενικότερα.


Ολική Άλεση: Ένα διατροφικό... όπλο

Πολλοί λαοί, ανάμεσά τους οι Έλληνες, οι Ταϊλανδοί και οι Κινέζοι, περιλαμβάνουν στο καθημερινό τους μενού φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία αποτελούν και τη βάση της διατροφής τους. Η κατανάλωση ψωμιού και δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών, εκτός από τις απαραίτητες φυτικές ίνες, προσφέρουν και ποικιλία βιταμινών (συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε) και μετάλλων (μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο σελήνιο, χαλκό κ.ά.), απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Έρευνες υποστηρίζουν τον προστατευτικό ρόλο των τροφίμων ολικής αλέσεως, λόγω της ύπαρξης φυτικών ινών αλλά και ποικίλων άλλων θρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων σε αυτά, ενάντια σε ποικίλες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά, μερικές μορφές καρκίνου, τον σακχαρώδη διαβήτη. Η κατανάλωση τουλάχιστον 20- 30 γρ φυτικών ινών την ημέρα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου αλλά και στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους.
 

Φρούτα από κάθε χρώμα

Φτιάξτε το δικό σας καμβά χρωμάτων από φρούτα και λαχανικά! Κάθε χρώμα υπονοεί την ύπαρξη και κάποιας ακόμη βιταμίνης -μάλιστα όσο πιο έντονο το χρώμα τόσο πιο μεγάλη και η συγκέντρωση της βιταμίνης. Ανεξάρτητα από αυτό, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών της διατροφής. Επιλέξτε λοιπόν, ποικιλία! Και δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά. Γι’ αυτό απλά ακολουθήστε την ...εποχή. Κάθε εποχή, η τιμή των λαχανικών και φρούτων που ευδοκιμούν είναι πιο φθηνή από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Φρέσκα vs κατεργασμένα τρόφιμα

Πολύ σημαντική για την προαγωγή της υγείας γενικά, είναι και η υιοθέτηση κατανάλωσης φρέσκων αντί κατεργασμένων τροφίμων. Τα φρέσκα τρόφιμα περιέχουν περισσότερα ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες, είναι λιγότερο «φορτωμένα» σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, ενώ περιέχουν μικρότερες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης. Η ύπαρξη φυσικών σακχάρων είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τα άτομα που αντιμετωπίζουν σακχαρώδη διαβήτη, καθώς τα φυσικά σάκχαρα δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται απότομα και η έκκριση της ινσουλίνης και έτσι να επέρχεται μια ομαλή ρύθμιση των επιπέδων αυτών.

Ποικιλία, απλότητα, φυσικότητα

Η υιοθέτηση λοιπόν των τριών βασικών αρχών, της ποικιλίας, της απλότητα και της φυσικότητας στον τρόπο με τον οποίο διατρεφόμαστε, σε συνδυασμό με τα «καλά» στοιχεία διατροφής που έχει κάθε διαφορετικός πολιτισμός, μπορεί να βοηθήσει τον καθένα μας να προάγει με τον καλύτερο τρόπο την υγεία του.

Πηγή : http://www.mednutrition.gr

No comments:

Post a Comment