Wednesday, October 17, 2012

TIPS ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το μυαλό ευθύνεται για όλα, ακόμα και για τα περιττά κιλά σου

Ολα είναι στο κεφαλι σου. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της δίαιτάς σου. Εχεις αναρωτηθεί γιατί μερικά άτομα καταφέρνουν και κρατούν κάποια δίαιτα μέχρι να φτάσουν στο στόχο τους, ενώ άλλοι τη χαλάνε και βρίσκονται συνεχώς σε μόνιμη κατάσταση δίαιτας χωρίς να έχουν αποτελέσματα;  Η πρώτη κατηγορία μήπως έχει περισσότερη αυτοπειθαρχία; Οχι. Απλώς σκέφτεται διαφορετικά. Μετάτρεψε τις παλιές σκέψεις που σαμποτάρουν τις προσπάθειές σου σε θετικές και χάσε βάρος μια για πάντα.
1η Λάθος Σκέψη:
Αφού παρήγγειλα ένα σουβλάκι, να μην πάρω και πατάτες;
Αλλαξέ την:
Μπορώ να κάνω μία παρασπονδία, όχι δύο. Αφού θα φάω το σουβλάκι, θα φάω μία σαλάτα αντί για πατάτες.
Ο τρόπος:
Αυτό το λάθος σκεπτικό στηρίζεται στο εξής: αφού ήδη χάλασες τη δίαιτά σου με το σουβλάκι, γιατί να μην το φτάσεις στα άκρα;
Για να αποφύγεις τέτοιες καταστροφικές συμπεριφορές, επανεξέτασε το τι είναι υγιεινή διατροφή. Επίτρεψε στον εαυτό σου να παραστρατεί πού και πού, αρκεί να συνοδεύεις αυτήν την παρασπονδία με κάτι υγιεινό - όπως φρούτα ή λαχανικά. Ακόμα κι ένα σουβλάκι που κυμαίνεται γύρω στις 300-400 θερμίδες δεν θα σε παχύνει μία φορά την εβδομάδα. Οταν όμως το συνοδεύεις με πατάτες, μπορεί να προσθέσει στη ζυγαριά σου κάποια περιττά κιλάκια. Πάρε άλλο ένα παράδειγμα: έχεις μπροστά σου μία σακούλα με πατατάκια. Είσαι άτομο που θα φάει ένα δύο ή θα καταλήξεις να φας όλο το σακουλάκι; Αν δεν μπορείς να συγκρατηθείς, καλύτερα να μην ξεκινήσεις καθόλου. Ενα σακούλι σημαίνει πάνω από 500 θερμίδες.
2η Λάθος Σκέψη:
Δεν έχω καταφέρει ποτέ να αδυνατίσω.
Αλλαξέ την:
Αυτήν τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
Ο τρόπος: Θυμήσου ότι, αν πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις, συνήθως αυτό συμβαίνει. Το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση. Αν σκέφτεσαι αρνητικά συνεχώς, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο. Ετσι αντί να λες στον εαυτό σου ότι είσαι χοντρός μπορείς να κάνεις πιο θετική σκέψη, όπως: ναι, είμαι όντως χοντρός, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα είμαι ένα κιλό λιγότερο.
3η Λάθος Σκέψη:
Γιατί να κάνω δίαιτα τώρα; Πέρασε το καλοκαίρι.
Αλλαξέ την: Αν δεν προσέχω τώρα, θα έχω ακόμα περισσότερο βάρος να ξεφορτωθώ όταν έρθει η άνοιξη του χρόνου.
Ο τρόπος: Ερευνες δείχνουν ότι παίρνεις σχεδόν 1/2-1 κιλό στις γιορτές. Μέχρι να φτάσει το επόμενο καλοκαίρι, θα βρεθείς με 2-3 κιλά παραπάνω. Για να αποφύγεις αυτήν την αύξηση βάρους, έχε το μαγιό σου κρεμασμένο κάπου (π.χ. στην πόρτα της τουαλέτας) που να μπορείς να το βλέπεις όλο το χρόνο, για να σου θυμίζει ότι πρέπει να προσέχεις. Επιπλέον, ξεκίνα ένα πρόγραμμα γυμναστικής πριν αρχίσει το κρύο, γιατί όταν μπει πια το φθινόπωρο και ο χειμώνας, δύσκολα ξεκολλάει κάνεις από τον καναπέ.
4η Λάθος Σκέψη:
Ολοι στο σόι μου είναι παχύσαρκοι, δεν μπορώ να αλλάξω.
Αλλαξέ την: Δεν μπορώ να αλλάξω το DNA μου, αλλά μπορώ να αλλάξω τη μοίρα μου.
Ο τρόπος:
Μην είσαι μοιρολάτρης. Πράγματι, τα γονίδια παίζουν ρόλο κι ορίζουν έναν συγκεκριμένο σωματότυπο. Μπορεί να μη γίνεται να αποκτήσεις ποτέ επίπεδους κοιλιακούς, ωστόσο έχεις έλεγχο στο πόσο μπορεί να ζυγίζεις. Αντί να εστιάζεις την προσοχή σου στο ιδανικό σώμα, βάλε στόχο την καλή υγεία. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι, αν υπάρχει κληρονομικότητα για παχυσαρκία, μπορεί να υπάρχει και για χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο. Αν λοιπόν είσαι παχύσαρκος, βρες το ανώτατο όριο βάρους σου χρησιμοποιώντας το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) όπου διαιρείς το βάρος σου σε κιλά με το ύψος σου στο τετράγωνο. Αυτός ο αριθμός πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18,5-25. Για να βρεις το ανώτατο όριο κιλών που πρέπει να είσαι, πολλαπλασίασε το βάρος σου στο τετράγωνο επί 25 κι αυτό είναι το ανώτατο βάρος που πρέπει να έχεις. Ετσι ένα άτομο που έχει ύψος 1,85, έχει ανώτατο βάρος (1,85)2  x 25= 85,5 κιλά.
5η Λάθος Σκέψη:
Μετά από τόσο σκληρή προπόνηση μου αξίζει μία πίτσα.
Αλλαξέ την: Μετά από τόση σκληρή προπόνηση, το σώμα μου αξίζει την καλύτερη δυνατή μεταχείριση.
Ο τρόπος:
Οι περισσότεροι άνθρωποι υπερεκτιμούν τις θερμίδες που έκαψαν με τη γυμναστική. Ενας άντρας που ζυγίζει 85 κιλά, για να κάψει 4 μέτρια κομμάτια πίτσας (1/2 πίτσα δηλαδή) θα έπρεπε να σηκώνει βάρη επί 2 ώρες + 2 ώρες γρήγορο περπάτημα= 4 ώρες.
Σκέψου αυτές τις αντιστοιχίες: 100 θερμίδες: 15 λεπτά γρήγορο περπάτημα.
200 θερμίδες: 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα.
400 θερμίδες: 1 ώρα γρήγορο περπάτημα.  
Αλλαξε την ιδέα που έχεις ως επιβράβευση. Αντί να ζητάς φαΐ, βρες κάτι άλλο για επιβράβευση: ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, ένα βιβλίο ή περιοδικό, μία ταινία που θες να δεις εδώ και καιρό.
6η Λάθος Σκέψη:
Είναι απόγευμα. Θα φάω μία σοκολάτα, γιατί αισθάνομαι κουρασμένος.
Αλλαξέ την:
Οταν έχω κούραση, χρειάζομαι τροφή που θα μου δώσει μακροχρόνια ενέργεια.
Ο τρόπος:
Οι σοκολάτες και τα γλυκά έχουν μικρή διατροφική αξία και αποσταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί ανάγκη για περισσότερο φαγητό μετά από λίγη ώρα και δημιουργεί μια κατάσταση στον οργανισμό, όπου το σώμα αποθηκεύει πιο πολύ λίπος. Σταμάτα τις υπογλυκαιμίες το απόγευμα αποφεύγοντας μεσημεριανά που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και προτίμησε γεύματα που περιέχουν και πρωτεΐνη. Επίσης προγραμμάτισε να τρως συχνά μίνι γεύματα, έτσι ώστε να μη φτάνεις σε σημείο να πεινάς τόσο που να μην μπορείς να αντισταθείς σε γλυκά, τυρόπιτες κ.λπ. Επιπλέον όταν θα φας ένα σνακ, προτίμησε να συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίγα λιπαρά, όπως ολικής αλέσεως κρακεράκια με λίγο τυρί ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μαζί με ένα φρούτο.
Αντιδιαιτητικές Συνήθειες Αυτή η λίστα περιλαμβάνει συνήθειες, που σαμποτάρουν τις προσπάθειές σου να χάσεις βάρος (όσο καλή κι αν είναι η δίαιτά σου). Δεν θα τις έχεις όλες, αλλά ακόμα κι αν έχεις μία ή δύο, μπορείς να επηρεάσεις την αποφασιστικότητα και την επιτυχία σου.
- Κάνω παρέα με άτομα που έχουν για διασκέδαση μόνο το φαΐ.
- Δεν ζητώ υποστήριξη από κανέναν.
- Προσπαθώ να είμαι τέλειος και ακολουθώ τη δίαιτα κατά λέξη. Αν τη χαλάσω, το θεωρώ αποτυχία.
- Περιμένω να χάσω γρήγορα.
- Δεν χρησιμοποιώ ποτέ ολόσωμο καθρέφτη.
- Δεν προβλέπω τι θα κάνω σε περιπτώσεις υψηλού ρίσκου (ταβέρνες, πάρτι κ.λπ.).
- Εχω επικίνδυνες τροφές μες στο σπίτι (μπισκότα, πατατάκια).
- Δεν κοιμάμαι αρκετά.
- Βάζω πολύ δύσκολους στόχους.
- Διαλέγω δίαιτες που δεν ταιριάζουν στον τρόπο ζωής μου.
Γι' αυτούς που τρώνε χωρίς να πεινάνε υπάρχει λύση.
Eνας από τους λόγους που παχαίνεις είναι γιατί τρως ενώ δεν πεινάς. Αν παρατηρήσεις τα ζώα που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον, θα διαπιστώσεις ότι κανένα δεν είναι παχύσαρκο. Αν μπορούσες να κάνεις κι εσύ το ίδιο, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Μάθε γιατί και πότε τρως χωρίς να πεινάς και πώς να το ξεπεράσεις.
Γιατί τρως;
Εχεις χαζέψει

Δεν θες να σκέφτεσαι τίποτα και κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας εκπομπές που δεν απαιτούν και πολλή σκέψη. Πολλές φορές, όμως, η τηλεόραση δεν προσφέρει αρκετή διασκέδαση κι έτσι αναζητάς περισσότερη διέγερση με φαΐ.
Πώς να το λύσεις
Κάνε κάτι όταν είσαι μπροστά στην τηλεόραση. Δίπλωσε ρούχα, έχε ένα περιοδικό μπροστά σου, κάτι που θα κρατάει τα χέρια σου απασχολημένα και παράλληλα θα σε εμποδίσει να φας. Επιπλέον, βρες πρακτικούς τρόπους που θα σε κρατήσουν μακριά από φαΐ. Για παράδειγμα, μην έχεις εύκολες τροφές, όπως πατατάκια, παγωτά και σοκολάτες. Επίβαλε στον εαυτό σου έναν κανόνα: μην μπαίνεις στην κουζίνα μετά το βραδινό.
Γιατί τρως;
Γιατί υπάρχει μπροστά σου

Είναι δύσκολο να αντισταθείς σε κάτι που βρίσκεται μπροστά σου, όπως ένα μπολ ξηρούς καρπούς, ένα καλαθάκι γεμάτο ψωμί ή μερικά γλυκά στο γραφείο. Οταν λοιπόν απλώνεις το χέρι σου, είναι φανερό ότι το κάνεις ασυνείδητα.
Πώς να το λύσεις
Απομακρύνσου από την πηγή του κακού ή, αν δεν γίνεται, έχε στο χέρι σου ένα ρόφημα με λίγες θερμίδες για να είναι το στόμα σου και τα χέρια σου απασχολημένα με κάτι άλλο, έτσι ώστε να μην παίρνουν πρωτοβουλίες από μόνα τους.
Γιατί τρως;
Γιατί βαριέσαι

Ζητάς κάτι συναρπαστικό ή κάτι που να δίνει ενδιαφέρον στη ζωή σου, οπότε βρίσκεις λύση στο φαΐ που σου δίνει προσωρινή ικανοποίηση.
Πώς να το λύσεις
Βρες τρόπους που δεν έχουν σχέση με το φαΐ, για να καλύψεις αυτό το κενό που έχεις. Πάρε τηλέφωνο ένα κολλητό, μάθε νέα γλώσσα, παίξε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, σήκω από την τηλεόραση.
Γιατί τρως;
Για να αισθανθείς καλύτερα

Είτε τα χάλασες με τη δικιά σου είτε είχες δύσκολη μέρα στη δουλειά, όταν αισθάνεσαι θλιμμένος ή αποκαρδιωμένος, τα αγαπημένα σου φαγητά (συχνά παχυντικά) θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα.
Πώς να το λύσεις
Βρες κάτι που θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα και δεν είναι φαγώσιμο. Παίξε με το σκύλο σου, κάνε ένα μπάνιο, άκου την αγαπημένη σου μουσική ή βγες για καφέ με κάποιο φίλο.
 
Γιατί τρως;
Είσαι εκνευρισμένος

Οταν έχεις τα νεύρα σου, το μάσημα -ειδικά με τραγανές τροφές, όπως ξηροί καρποί και φιστίκια- έχει δείξει ότι απελευθερώνει την ένταση που έχουμε και μας εμποδίζει να ξεσπάσουμε σε κάποιον άλλον.
Πώς να το λύσεις
Αναγνώρισε το θυμό σου και βρες άλλους τρόπους να τον απελευθερώσεις. Δώσε μπουνιές σε ένα μαξιλάρι, πήγαινε στο γυμναστήριο, παρακολούθησε μαθήματα πολεμικών τεχνών, μάσα μία τσίχλα.
Γιατί τρως;
Γιατί τρώνε και οι άλλοι

Οταν οι φίλοι σου αποφασίζουν να φάνε κάτι ανθυγιεινό, θα ακολουθήσεις. Η αιτία βρίσκεται συχνά στο ότι κάνουμε αυτό που κάνουν οι άλλοι. Επιπλέον μπορεί να επηρεαστούμε αρκετά - ακόμα κι αν δεν πεινάμε, ξαφνικά επιθυμούμε αυτό που τρώει ο διπλανός μας.
Πώς να το λύσεις
Ακόμα κι αν δεν πεινάς, μην προσπαθήσεις να μη φας, αλλά δοκίμασε κάτι πιο υγιεινό, έτσι ώστε να είσαι κι εσύ απασχολημένος την ώρα που τρώνε οι άλλοι.
Γιατί τρως;
Εχεις αϋπνία

Βαρέθηκες να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι και αποφασίζεις να σηκωθείς και να πας στην κουζίνα ελπίζοντας ότι, αν φας κάτι, θα ηρεμήσεις και θα νυστάξεις.
Πώς να το λύσεις
Καταρχήν, πιες ένα ζεστό ρόφημα, όπως χαμομήλι ή γάλα. Να ξέρεις, όμως, ότι το γάλα δεν έχει κάποια θαυματουργή δράση, όπως πιστεύεται. Απλώς, πίνοντας κάτι που θα σου ζεστάνει το στομάχι μπορεί να σε ηρεμήσει και να σου φέρει ύπνο. Μακροχρόνια φρόντισε να έχεις φάει κάτι μικρό, μία έως δύο ώρες πριν πας για ύπνο, όπως λίγα δημητριακά με γάλα ή ένα φρούτο με μερικούς ξηρούς καρπούς.
Γιατί τρως;
Γιατί ήρθε η ώρα

Για πολλά άτομα το φαΐ έχει να κάνει με την ώρα. Αν ήρθε η ώρα του φαγητού, τότε θα φας είτε πεινάς είτε όχι. Ακόμα κι αν έχεις φάει ένα τεράστιο μεσημεριανό, όταν έρθει η ώρα του βραδινού, θα φας. Είναι δύσκολη συνήθεια να κόψει κανείς.
Πώς να το λύσεις Τσέκαρε τα επίπεδα πείνας σου πριν βάλεις κάτι στο στόμα σου (βλ. παρακάτω). Ρώτα τον εαυτό σου αν πεινάς ή αν απλώς σου λέει το ρολόι να φας. Αν πεινάς, φάε. Αν όχι, περίμενε 30 λεπτά και ξαναρώτα τον εαυτό σου.
Γιατί τρως;
Γιατί δεν μπορείς να καπνίσεις

Η αλήθεια είναι ότι, όταν κόβεις το τσιγάρο, υπάρχει αύξηση πείνας, στην αρχή τουλάχιστον, κι αυτό γιατί το τσιγάρο αυξάνει το αίσθημα κορεσμού.
Πώς να το λύσεις
Αρχικά πρέπει να βρεις κάτι να απασχολείς τα χέρια σου και το στόμα σου. Αυτό μπορεί να είναι ένα κομπολόι για τα χέρια και τσίχλες. Μάλιστα Αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν διάφορα υποκατάστατα τσιγάρου και κατέληξαν ότι η τσίχλα ήταν η αποτελεσματική μέθοδος για την αποφυγή αύξησης βάρους. Επίσης, καλό είναι να περιορίσεις όσο γίνεται και την καφεΐνη, αφού χειροτερεύει τα συμπτώματα απεξάρτησης νικοτίνης. 
Κλίμακα πείνας
Δοκίμασε αυτό το τεστ την επόμενη φορά που θα πας να φας και δεν είσαι σίγουρος αν πραγματικά πεινάς. Στην κλίμακα, το 0 σημαίνει ότι λιμοκτονείς σαν να μην έχεις φάει μία ολόκληρη μέρα, ενώ το 10 σαν να έχεις πάει σε τρία πασχαλινά τραπέζια.

0 Πεθαίνεις της πείνας.
1 Πεινάς υπερβολικά κι έχεις νεύρα.
2 Πεινάς πολύ.
3 Πεινάς αλλά μπορείς να περιμένεις λίγο.
4 Πεινάς λίγο.
5 Ουδέτερα: ούτε πεινάς ούτε είσαι χορτασμένος.
6 Μπορείς να φας λίγο παραπάνω, αλλά δεν πεινάς.
7 Αισθάνεσαι κορεσμό κι αν σταματούσες να τρως τώρα, θα πεινούσες ξανά σε τέσσερις ώρες. 
8 Αρχίζεις να φουσκώνεις. Αν σταματούσες να τρως τώρα, θα πεινούσες ξανά σε έξι ώρες.
9 Αρχίζεις να φουσκώνεις υπερβολικά και δεν αισθάνεσαι καλά.
10 Δεν μπορείς να φας τίποτε παραπάνω.
Κάνε συμφωνία με τον εαυτό σου να τρως μόνο αν η πείνα σου έχει φτάσει στο 3 και να σταματάς όταν ο βαθμός πεινάς σου φτάσει στο 7.

No comments:

Post a Comment