Monday, October 15, 2012

Γνωρίζετε τι είναι τα trans λιπαρά και που βρίσκονται;


Τι είναι λοιπόν τα trans λίπη;

Τα υδρογονωμένα λίπη ή αλλιώς τα trans-λιπαρά είναι λίπη που έχουν υποστεί τεχνική επεξεργασία (υδρογόνωση) ώστε από υγρή μορφή (έλαιο) να αποκτήσουν ημι-στερεά ή στερεά μορφή. Τα λίπη αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αποτελούν ένα οικονομικό τρόπο στις βιομηχανίες τροφίμων να κάνουν τα προϊόντα τους πιο γευστικά αλλά και ανθεκτικά. Έτσι χρησιμοποιούνται ευρέως σε τυποποιημένα προϊόντα όπως αρτοσκευάσματα και γλυκά, κέικ, κρουασάν, αλλά και σε εστιατόρια για λόγους οικονομίας.

Τι επιπτώσεις έχουν στην υγεία μας;

Μέσω της επεξεργασίας που γίνεται στα έλαια για να γίνουν πιο στερεά γίνονται πιο κορεσμένα αυτά τα λίπη. Ως γνωστόν τα κορεσμένα λίπη έχουν πολλές σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα του οργανισμού μας. Έτσι και τα trans -λιπαρά:
- Αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης δηλαδή της «κακής» χοληστερίνης που προκαλεί στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών .
- Μειώνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερίνης δηλαδή της «καλής» χοληστερίνης που προστατεύει τα αγγεία από αθηρωμάτωση.
- Αυξάνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα.
- Αυξάνουν τη φλεγμονή των αρτηριών.
Να έχετε υπόψη ότι τα trans –λιπαρά φαίνεται να έχουν ακόμα πιο επιβλαβή επίδραση στην υγεία από ότι τα κορεσμένα λίπη!

Σε ποία τρόφιμα υπάρχουν;

Δυστυχώς τα υδρογονωμένα λίπη υπάρχουν σε πάρα πολλά τρόφιμα όπως : κρουασάν, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών χαμηλής ποιότητας, παγωτά, έτοιμα κέικ, γκοφρέτες, πατατάκια, fast food (πατάτες τηγανιτές), κράκερ, οριμένες μαργαρίνες και μαγειρικά λίπη, ντόνατς, κρέμες, αρτοσκευάσματα κ.α.

Πώς να τα αποφεύγουμε;

Όταν αγοράζουμε τυποποιημένα προϊόντα από το Super Market ή από περίπτερο πρέπει πρώτα να διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες για τη διατροφική ανάλυση για να δούμε τη περιεκτικότητα του προϊόντος σε trans-λιπαρά και να κοιτάμε τα συστατικά την λέξη «μερικώς υδρογονωμένο λίπος». Εάν αναφέρεται η λέξη πλήρως υδρογονωμένο λίπος αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει πλήρη υδρογόνωση όποτε το λίπος δεν έχει trans-λιπαρά αλλά έχει γίνει κορεσμένο. Ενώ εάν αναφέρεται απλά η λέξη «υδρογονωμένο λίπος» τότε μπορεί να υπάρχουν trans-λιπαρά στο λίπος του προϊόντος.
Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε τα τηγανιτά φαγητά σε μαγαζιά με fast food και σε εστιατόρια εάν δεν γνωρίζουμε σε τι λάδι έχουν τηγανιστεί.

Συστατικά τροφίμου

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι ένα τρόφιμο χωρίς μερικώς υδρογονωμένα λίπη δεν είναι απαραίτητα και υγιεινό γιατί μπορεί να έχει κορεσμένα λίπη τα οποία επίσης είναι βλαβερά για την υγεία μας. Προσοχή λοιπόν!

No comments:

Post a Comment