Tuesday, October 30, 2012

Αδύνατες για μια ζωή! Τι να τρώτε στα 20, στα 30, στα 40…

Αδύνατες για μια ζωή! Τι να τρώτε στα 20, στα 30, στα 40…

Είτε είστε 20 χρονών, είτε 30, είτε 40 χρησιμοποιήστε σωστά το φαγητό και διατηρήστε τη σιλουέτα σας αδύνατη και πάνω απ’ όλα υγιή!

Δημητριακά για πρωινό, τοστ με γαλοπούλα για μεσημεριανό και ψητό κοτόπουλο το βράδυ. Αν ακούγεται σαν το καθημερινό σας μενού, μάλλον ήρθε η ώρα να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας! Όπως ακριβώς αλλάζει ο τρόπος ζωής σας σε κάθε καινούργια δεκαετία έτσι αλλάζουν και οι διατροφικές σας ανάγκες. Μια γυναίκα στα 20 έχει μεγάλη ανάγκη από ασβέστιο και βιταμίνη D για να χτίσει γερά οστά, ενώ μια γυναίκα στα 40 πρέπει να τρώει μεγάλες ποσότητες άπαχου κρέατος για να διατηρήσει μυϊκή μάζα. Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές και προτάσεις για να είστε αδύνατη και υγιής σε κάθε ηλικία.


….στα 20
Η πρόκληση: Σας πιέζει ο χρόνος
Στην ηλικία των 20 οι άνθρωποι τρώνε πιο ανθυγιεινά απ’ όλες τις ηλικίες, αφού τα περισσότερα γεύματα τρώγονται στο πόδι! Όμως όσα πιο γρήγορα τα γεύματα τόσο περισσότερο το λίπος που λαμβάνεται. Επιπλέον μια διατροφή χαμηλή σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε προβλήματα υγείας, όπως καρδιά ή οστεοπόρωση.


Τα «πρέπει» της διατροφής
- Ασβέστιο και βιταμίνη D. Βρίσκεστε στην τελευταία δεκαετία που μπορείτε να χτίσετε οστική μάζα χωρίς συγχρόνως να έχετε απώλεια. Βάλτε στόχο να λαμβάνετε καθημερινά τουλάχιστον 1,000mg ασβέστιο τρώγοντας π.χ. 1 γιαούρτι και 25 mg βιταμίνης D. Για να πάρετε την απαραίτητα βιταμίνη D ποντάρετε σε σωστούς συνδυασμούς τροφών, όπως σολομός και τόνος κονσέρβα σε λάδι, μαζί με συμπληρώματα. Στην αγορά κυκλοφορούν συμπληρώματα διατροφής ασβεστίου και βιταμίνης D.- Ψάρια για ευτυχία. Οι πολλές ώρες στη σχολή ή στο γραφείο και οι κοινωνικές υποχρεώσεις οδηγούν σε χρόνιο άγχος και αυτό σε ασθένειες όπως υπέρταση, παχυσαρκία και ψυχολογικές μεταπτώσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι τρώγοντας 500-1,000 mg λιπαρά ω-3 καθημερινά μπορείτε να μειώσετε όλα αυτά τα συμπτώματα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκετε εκτός από τα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στο λιναρόσπορο, στο σογέλαιο κ.λπ., μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, τις πιθανότητες καρκινογένεσης, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και προστατεύουν από την κατάθλιψη.- Διαλέξτε τα σωστά σιτηρά. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, ζυμαρικά, κέικ) αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα προκαλώντας αίσθημα ατονίας και κούρασης. Αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με ανεπεξέργαστους, όπως π.χ. ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Τρώτε 3-6 μερίδες καθημερινά αφού δίνουν ενέργεια και μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας.  

Οι Συνταγές της Επιτυχίας
Πρωινό
Ομελέτα (1 αυγό-3 ασπράδια) με 1/4 της κούπας μπρόκολο, 1/4 της κούπας μανιτάρια και 1 μικρό κρεμμύδι σε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Σερβίρετε με 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα και συνοδέψετε με 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης.

Μεσημεριανό

Μπέργκερ σολομού με ψωμάκια ολικής άλεσης, αγγούρι και ντομάτα.

1 κούπα σταφύλια

Snack

Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης και 1 ποτήρι άπαχο γάλα

Βραδινό

Πικάντικα Ζυμαρικά: 1 ψιλοκομμένο σκόρδο, 1 ψιλοκομμένη ντομάτα, 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη, μια πρέζα κόκκινο πιπέρι και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Σερβίρετε 1 1/2 κούπα ζυμαρικά ολικής άλεσης (μαγειρεμένα) και συνοδέψτε με 1 μικρό κομμάτι φέτα.

Για επιδόρπιο 1/2 κούπα πουτίγκα με 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σοκολάταςΘρεπτικά στοιχεία ημέρας: 1938 θερμίδες, 91 γρ. πρωτεΐνη, 252 γρ. υδατάνθρακες, 72 γρ. λίπος (19γρ. κορεσμένα), 28γρ. φυτικές ίνες


….στα 30
Η πρόκληση: Σας λείπει ενέργεια
Είναι δύσκολο να ισορροπήσετε καθημερινά μεταξύ καριέρας, οικογένειας και πολλών άλλων και συγχρόνως να τρώτε σωστά! Σκεφτείτε το εξής όμως: οι λάθος διατροφικές συνήθειες αυτής της δεκαετίας μπορούν να σας οδηγήσουν σε επόμενη δεκαετία σε ασθένειες όπως υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση κ.λπ.


Τα «πρέπει» της διατροφής
- Ενισχύστε το ανοσοποιητικό. Αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε που τις βρίσκετε στα εσπεριδοειδή, γλυκοπατάτες, κόκκινες πιπεριές και αμύγδαλα μπορούν να επιβραδύνουν τα σημάδια της γήρανσης και να αποτρέψουν καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.- Στοχεύστε 3. Είστε μήπως πολύ απασχολημένη για να φάτε πρωινό και το μεσημέρι στο γραφείο παραγγέλνετε ένα σάντουιτς; Τότε πρέπει να αλλάξετε συνήθειες! Δε μπορεί το βραδινό να είναι το πρώτο και πραγματικό γεύμα της ημέρας. Όταν αποφεύγετε ή τρώτε λάθος πρωινό και μεσημεριανό, τότε σίγουρα θα αισθάνεστε εξουθενωμένοι και ευέξαπτοι το απόγευμα. Φτιάξτε το πρόγραμμά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να τρώτε 3 γεύματα την ημέρα των 400-500 θερμίδων το καθένα και στα ενδιάμεσα ένα σνακ της τάξης των 150 θερμίδων, όποτε πεινάτε. Προτιμήστε υγιεινά σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα.- «Δυναμώστε» το πιάτο σας. Γεμίζοντας το πιάτο σας σε κάθε γεύμα με φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη έως και 28% και καρδιακής ανεπάρκειας έως 24%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Επωφεληθείτε λοιπόν γεμίζοντας κατά 3/4 το πιάτο σας με φρούτα και λαχανικά και το υπόλοιπο 1/4 με άπαχο κρέας ή ψάρι.

Οι Συνταγές της Επιτυχίας
Πρωινό

1 μπολ κουάκερ (βρώμη) με 1 ψιλοκομμένη μπανάνα και μια κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη, 200 γρ. γιαούρτι 2% και καφέ (γάλα 2%)

Μεσημεριανό

Σαλάτα με σπανάκι: 1 1/2 κούπα φύλλα σπανάκι, 1/2 κούπα κόκκινη πιπεριά, 5 ντοματίνια, 2 μικρά καρότα (ψιλοκομμένα), 1/2 κούπα ρεβίθια, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο και 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

13 πατατάκια (ψημένα, όχι τηγανισμένα)

Σνακ

1 μήλο

Βραδινό

150 γρ. ψητό στήθος κοτόπουλο με 1 κούπα μαγειρεμένο καστανό ρύζι και μια ντοματοσαλάτα

1 ποτήρι γάλα (2%) και 2 μπισκότα OreoΘρεπτικά στοιχεία ημέρας: 1783 θερμίδες, 80 γρ. πρωτεΐνη, 258 γρ. υδατάνθρακες, 54 γρ. λίπος (9γρ. κορεσμένα), 41γρ. φυτικές ίνες

….στα 40
Η πρόκληση: Πολεμήστε το «σωσίβιο»
Όταν είστε νεότερες και παράγετε περισσότερα οιστρογόνα το λίπος πηγαίνει στους γλουτούς και τους μηρούς. Στα 40 όμως που πέφτει η παραγωγή οιστρογόνων το λίπος πηγαίνει απευθείας στην κοιλιά!


Τα «πρέπει» της διατροφής
- Ενεργοποιήστε το μεταβολισμό σας. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχετε τόσο περισσότερο λίπος καίτε καθημερινά. Το κλειδί για να αποκτήσετε μύες είναι η πρωτεΐνη: έχει την ιδιότητα να πυροδοτεί τους μύες να μεγαλώνουν και βοηθά ώστε να κρατά περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού ανάμεσα στα γεύματα. Τρώτε 60-80 γρ, την ημέρα από διάφορα άπαχα κρέατα, φασόλια και γαλακτοκομικά.- Πολεμήστε το λίπος με…λίπος. Μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, όχι περισσότερα από 14 γρ. την ημέρα σε ένα διαιτολόγιο 1800 θερμίδων, και υψηλή σε καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, καρύδια κ.λπ.) βοηθά να μείνετε υγιείς. - Μειώστε την όρεξή σας. Από τα 40 και πάνω ο οργανισμός σας καίει περίπου 100 θερμίδες λιγότερες. Για να μπορέσετε να διατηρήσετε το βάρος σας στα ίδια επίπεδα καταναλώστε τροφές με χαμηλή θερμιδική αξία και υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, όπως σαλάτες, λαχανικά, σούπες και γιαούρτια, που είναι χορταστικές επιλογές και μπορείτε να τρώτε μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι Συνταγές της Επιτυχίας
Πρωινό

1 μάφιν ολικής άλεσης με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σόγιας, 1 αχλάδι και 1 ποτήρι γάλα 2%.

Μεσημεριανό

Σουβλάκι κοτόπουλο: Μια πίτα ή τορτίγια ολικής άλεσης με ψητό κοτόπουλο, μαρούλι, κρεμμύδι, ντομάτα και άπαχο γιαούρτι. Αν θέλετε προσθέτετε λίγο πιπέρι.

Σνακ

1/4 κούπας καρύδια και and 1 ποτήρι φυσικό χυμό (φρούτου ή λαχανικού)

Βραδινό

85 γρ. στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου και σαλάτα με 1 ψιλοκομμένη ντομάτα, 1/2 κρεμμύδι, 1/2 κούπα κατεψυγμένο καλαμπόκι και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

1 τορτίγια ολικής άλεσης και 1 γιαούρτι 2% με φρούταΘρεπτικά στοιχεία ημέρας: 1694 θερμίδες, 100 γρ. πρωτεΐνη, 211 γρ. υδατάνθρακες, 56 γρ. λίπος (10γρ. κορεσμένα), 30γρ. φυτικές ίνες

Δίαιτα για περισσότερη ενέργεια

Πόσο διαρκεί: 1 μήνα
Πόσα κιλά χάνονται: 4 κιλά
Ενδείκνυται: σε στιγμές που υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση και αποτελεσματικότητα
Να χάνεις βάρος χωρίς να αισθάνεσαι αδύναμος και κουρασμένος. Ο πρώτος κανόνας είναι να μην υφίστασαι άχρηστες θυσίες στο τραπέζι. Είναι γεγονός, μία υπερβολικά φτωχή δίαιτα εξασθενεί τον οργανισμό και βάζει σε δοκιμασία ακόμη και το μυαλό. Έτσι, το άτομο χάνει το κίνητρό του και δεν ακολουθεί ως το τέλος το πρόγραμμα αδυνατίσματος.
- Η δίαιτα της ενέργειας προτείνει μία συγκρατημένη αλλά όχι καταδικαστική ποσότητα θερμίδων, λαμβάνοντας υπόψη την αξία όλων των θρεπτικών που είναι απαραίτητα για την υγεία. Επιπλέον, εισάγει μερικές ουσίες που βελτιώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης, την αντίδραση και τη διάθεση.
ΤΡΟΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Για να νιώθετε ζωντανοί και σε φόρμα, να τι δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το τραπέζι σας:
Σίδηρος
Οι γυναίκες έρχονται εύκολα αντιμέτωπες με ελλείψεις σιδήρου, με αποτέλεσμα το αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας. Για να το αποφύγετε, αρκεί να ακολουθήσετε μία ισορροπημένη δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει πρωτεϊνούχες τροφές όπως το κρέας ή το ψάρι. 
Ιώδιο
Συνιστάται η χρήση ιωδιούχου άλατος σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Το ιώδιο είναι σημαντικό μεταλλικό άλας για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή. Μείωση της δραστηριότητας του θυρεοειδή συντελεί στην επιβράδυνση της σωματικής και πνευματικής ικανότητας.
Μαγνήσιο και βιταμίνη Β6
Η διάθεση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και εξαιτίας της βιταμίνης Β6, που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα δημητριακά, τα όσπρια, τα καλαμάρια, τα μανιτάρια και στη μαγιά μπύρας. Στο ίδιο συμβάλλει και το μαγνήσιο, στο οποίο είναι πλούσια τα όσπρια, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί.
Χολίνη, καρνιτίνη, κρεατίνη
Η χολίνη, η οποία βρίσκεται σε αφθονία στα αβγά και ιδίως στον κρόκο και στη σόγια, βοηθά στην υπερνίκηση της κούρασης. Η καρνιτίνη και η κρεατίνη μας κάνουν να υποφέρουμε καλύτερα την κόπωση. Συντίθενται στον οργανισμό μέσω κάποιων αμινοξέων που υπάρχουν στο κρέας, στο ψάρι ή στα ψημένα φιστίκια.
Ταυρίνη
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το συστατικό πολλών αναψυκτικών ενέργειας. Η ταυρίνη ρυθμίζει τη λειτουργία του νευρικού και μυικού συστήματος. Μία ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει απάθεια και κόπωση, όμως αρκεί μία δίαιτα με κρέας και ψάρι για την αποφυγή της έλλειψης.
Καφεΐνη
Υπάρχουν ορισμένες ουσίες που βοηθούν στην ομαλοποίηση του σωματικού και πνευματικού στρες, αυξάνοντας τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Μία από αυτές και η καφεΐνη, που περιέχεται στον καφέ, το τσάι και το γκουαρανά.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η δίαιτα αυτή παρέχει στον οργανισμό 1.400 θερμίδες την ημέρα. Το πρόγραμμα θα πρέπει να ακολουθείται για 1 μήνα για μια συνολική απώλεια περίπου 4 κιλών.
•        Περιλαμβάνει μία τεράστια επιλογή πρωτεϊνικών τροφών και ορισμένων «σούπερ τροφών» (καφές, τσάι, σοκολάτα, τζίνσενγκ) που αυξάνουν το ενεργειακό απόθεμα.
•        Καρυκεύματα: χρησιμοποιήστε 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα και 1 κουταλάκι ιωδιούχο αλάτι.
•        Λαχανικά: οι μερίδες πρέπει να είναι άφθονες. Δεν είναι απαραίτητο να τις ζυγίζετε.
•        Πίνετε τουλάχιστον 1 ½ λίτρο νερό καθημερινά, χυμούς φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τσάι, αφεψήματα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
Πρωινό: 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα με 1 κουταλάκι κακάο, καφέ, 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως, 1 φρούτο (200γρ.)
Κολατσιό: μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού και μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού προβλέπεται 1 φρούτο (200γρ.) και 1 φλιτζάνι ενός αφεψήματος που χαρίζει ενέργεια.
ΔΕΥΤΕΡΑ
Μεσημεριανό: φιογκάκια με σολομό που έχουν παρασκευαστεί με 70γρ. ζυμαρικά αλ ντέντε και 150γρ. φρέσκο σολομό κομμένο σε κομματάκια, ψημένο σε τηγάνι με λάδι, φασκόμηλο και δεντρολίβανο. Επίσης, ανάμικτη σαλάτα καρυκευμένη με λάδι και ξίδι, 1 φρούτο και 1 καφέ χωρίς ζάχαρη. 
Βραδινό: σαλάτα με 100γρ. μοτσαρέλα σε φέτες, ντομάτα και ρίγανη, καρυκευμένη με λάδι και 50γρ. ψωμί ολικής άλεσης
ΤΡΙΤΗ
Μεσημεριανό: ριζότο με σαφράν, που παρασκευάζεται με 70γρ. ρύζι, λάδι, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ζωμό λαχανικών και σαφνάν. Επίσης, 100γρ. στήθος γαλοπούλας στον ατμό με αρωματικά και σαλάτα με ωμές μαραθόριζες καρυκευμένες με λάδι και ξίδι. Ακόμη, 1 φρούτο και 1 καφέ χωρίς ζάχαρη.
Βραδινό: 150γρ. σκουμπρί στη λαδόκολλα με λάδι και αρωματικά, σαλάτα με ραδίκι καρυκευμένη με λάδι και ξίδι, 50γρ. ψωμί ολικής άλεσης.
ΤΕΤΑΡΤΗ
Μεσημεριανό: 70γρ. ζυμαρικά με κρέας ραγού και μανιτάρια, που ετοιμάζεται με 100γρ. μοσχαρίσιο κιμά, αποξηραμένα μανιτάρια που έχουν μαλακώσει σε νερό, λάδι και ξίδι. Ακόμη, σπανάκι βραστό, ραντισμένο με λάδι, 1 φρούτο και 1 καφέ χωρίς ζάχαρη.
Βραδινό: σουβλάκια καλαμαριού, που φτιάχνονται με 150γρ. καλαμάρια ψημένα στη σχάρα, ραδίκι βραστό και καρυκευμένο με λάδι και 50γρ. ψωμί ολικής αλέσεως.
ΠΕΜΠΤΗ
Μεσημεριανό: Ριζότο με παρμεζάνα που παρασκευάζεται με 70γρ. ρύζι, λάδι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ζωμό λαχανικών και 50γρ. φλοίδες παρμεζάνας, κολοκυθάκια στη σχάρα, 1 φρούτο και 1 σκέτο καφέ. 
Βραδινό: σαλάτα με βραστά φασολάκια, 1 αβγό βραστό και ντομάτες σε κομματάκια, γαρνιρισμένη με λάδι και μαϊντανό, 50γρ. ψωμί ολικής άλεσης
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μεσημεριανό: ζυμαρικά με σόγια που παρασκευάζονται με 70γρ. ζυμαρικών, 50γρ. σόγια βρασμένη, ανάμικτα λαχανικά, σκόρδο, κρεμμύδι, λάδι και σαφράν. Επίσης, σπαράγγια βραστά με λάδι και ξίδι και 1 καφέ χωρίς ζάχαρη.
Βραδινό: 150γρ. σαρδέλες γκρατινέ, μανιτάρια κομμένα σε φέτες με λάδι, ξίδι και μαϊντανό, 50γρ. ψωμί ολικής άλεσης
ΣΑΒΒΑΤΟ
Μεσημεριανό: ριζότο με πράσα που φτιάχνεται με 70γρ. ρύζι, ψιλοκομμένα πράσα, λάδι, κρεμμύδι και ζωμό λαχανικών. Σαλάτα με πράσινο ραντίτσιο, ρόκα, 30γρ. φιστίκια καβουρδισμένα και 1 γκρέιπφρουτ σε κομμάτια, καρυκευμένη με λάδι και λεμόνι. Επίσης, 1 φρούτο και 1 καφέ χωρίς ζάχαρη.
Βραδινό: 150γρ. τόνο σε φέτα ψημένο στο φούρνο, σαλάτα ντομάτα και αγγούρι με λάδι και ξίδι, 50γρ. ψωμί ολικής αλέσεως.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Μεσημεριανό: σπαγγέτι με μελιτζάνες που παρασκευάζονται με 70γρ. μακαρόνια, μελιτζάνες στο γκριλ και φρέσκια ντομάτα σε κυβάκια, λάδι και κρεμμύδι. Ακόμη, ομελέτα με αρωματικά βότανα, που φτιάχνεται με 2 αβγά, λάδι και βότανα. Μαζί τους λαχανικά της εποχής στη σχάρα,1 φρούτο και 1 καφέ χωρίς ζάχαρη.
Βραδινό: 100γρ. μοσχάρι καρυκευμένο με λάδι, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Επίσης, βραστά παντζάρια με λάδι και 50γρ. ψωμί ολικής αλέσεως.
Αφέψημα ενέργειας
Για να νιώθετε δραστήριοι και γεμάτοι ενέργεια, μπορεί να είναι χρήσιμο να πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα αφέψημα που χαρίζει ενέργεια, με βάση το πράσινο τσάι και ρίζα τζίνσενγκ.
Πηγαίνετε σε ένα μαγαζί με βότανα και ζητήστε να σας φτιάξουν ένα μίγμα από 100γρ. πράσινο τσάι, 50γρ. ρίζα τζίνσενγκ, 25γρ. κανέλα σε σκόνη και 25γρ. γαρίφαλα. Ρίξτε ένα κουταλάκι του μίγματος σε ένα φλιτζάνι βραστού νερού. Σκεπάστε το και αφήστε το για τουλάχιστον 5 λεπτά να εκχυθεί πριν το σουρώσετε.
ΑΣΚΗΣΗ
Η κίνηση δεν εξυπηρετεί μόνο στο καύσιμο θερμίδων, αλλά και στη βελτίωση της διάθεσης και στην εξασφάλιση ενός διάχυτου αισθήματος ευεξίας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε μια μορφή κίνησης τόσο κατά τη δίαιτα όσο και μετά το τέλος της.
Ο καθένας μπορεί να επιλέξει τον τύπο άσκησης που του ταιριάζει: από το γυμναστήριο, το κολύμπι, τα ομαδικά αθλήματα έως το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο.  Μπορεί, για παράδειγμα, να ξεκινήσει με 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα και σιγά –σιγά να το αυξήσει κατά 5 λεπτά, ώσπου να φτάσει τα 45 λεπτά.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Μετά από ένα μήνα δίαιτας, για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα που κατορθώσατε μπορείτε να ακολουθήσετε για τουλάχιστον 15 ακόμη ημέρες ένα πρόγραμμα συντήρησης περίπου 1600 θερμίδων.
Αρκεί να προσθέσετε στο βασικό πρόγραμμα δίαιτας καθημερινά 1 άπαχο γιαούρτι στο κολατσιό και 60γρ. ψωμί ολικής άλεσης το απόγευμα.
Μετά από αυτό το διάστημα, όταν αρχίσετε να τρώτε φυσιολογικά, θα πρέπει να συνεχίσετε να προσέχετε με ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, που αν τις καταναλώνετε παραπάνω από όσο πρέπει προκαλούν απώλεια της ζωτικής ενέργειας, αδιαθεσία και κούραση.
Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να περιορίζονται:
Λιπαρά
Όχι μόνο όσα χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα ή για το μαγείρεμα αλλά και όσα υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα: αλλαντικά, τυριά, ξηροί καρποί πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ. Τα πολύ λιπαρά τρόφιμα επιβαρύνουν την πέψη και μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και κόπωση μετά από το γεύμα. Όσον αφορά στα λίπη για το καρύκευμα ή το μαγείρεμα το ιδανικό θα ήταν να μην υπερβαίνονται τα 30γρ. την ημέρα (3 κουταλιές) από τα οποία τουλάχιστον τα 20γρ. να είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά πολύτιμα για την υγεία των κυττάρων και της καρδιάς.
Γλυκά
Κάνουν καλό στη διάθεση, αλλά πολλές φορές είναι υπερβολικά λιπαρά και πλούσια σε σάκχαρα. Προτιμάτε τα σπιτικά, χωρίς λιπαρές κρέμες, ακόμη και με λίγο κακάο, ή τα παγωτά από βιοτεχνίες, που εκτός από θερμίδες προσφέρουν και τις θρεπτικές ουσίες του γάλακτος και των αβγών. Καλύτερα να τα καταναλώνετε το πρωί: δίνουν την κατάλληλη ώθηση για να τα βγάλουμε πέρα την ημέρα.
Αλκοόλ
Χαρίζει ένα ελαφρύ αίσθημα ευεξίας και ευφορίας. Αν κανείς υπερβάλλει, όμως, προκαλεί γενική κακοδιαθεσία, πονοκέφαλο και κούραση. Επιβαρύνει το συκώτι και είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες. Περιορίζετε όσο το δυνατόν όσα έχουν πολλές θερμίδες. Αντιθέτως, επιτρέπεται 1 ποτήρι κόκκινο κρασί στο γεύμα (περίπου 70γρ.), το οποίο χάρη στις πολυφαινόλες αποτρέπει τις εκφυλιστικές ασθένειες, βελτιώνει την κυκλοφορία και κάνει καλό στην καρδιά. 

Διατροφή ευεξίας

Διατροφή ευεξίας
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία ισορροπημένη διατροφή για να ενισχύσετε το αμυντικό σας σύστημα και να μείνετε μακριά από τα κρυολογήματα όλο το χειμώνα. Η φύση μας προσφέρει, την περίοδο του χειμώνα, τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Έτσι λοιπόν, λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα κρεμμύδια, ο  μαϊντανός, ο άνηθος, τα μαρούλια, τα όσπρια, το σέλινο, το σκόρδο και το πράσο, καθώς και χειμερινά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα αχλάδια, τα μήλα, αποτελούν τα πιο δυνατά όπλα μας στη μάχη με τις ιώσεις.
Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα ιώσεων, οι οποίες θα ταλαιπωρήσουν πολύ κόσμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για πρόληψη και καταπολέμηση των εποχικών λοιμώξεων είναι η σωστή διατροφή. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο αυτήν την περίοδο να δώσουμε ειδικό βάρος στο διαιτολόγιό μας θωρακίζοντας τον οργανισμό μας με φυσικό τρόπο, ώστε να μη καταφύγουμε στη χρήση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων.
Αντιοξειδωτικά στο…φουλ ∆ιατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που παρέχει επαρκείς ποσότητες όλων των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στις ιώσεις, θωρακίζοντας το αμυντικό μας σύστημα. Ορισμένες βιταμίνες είναι δυνατόν να παίξουν σημαντικό ρόλο ενάντια στους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα όπως το β-καροτένιο και οι βιταμίνες C και Ε.
Συγκεκριμένα, το β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών κυττάρων (NΚ κυττάρων), τα οποία αποτελούν ένα ξεχωριστό πληθυσμό λεμφοκυττάρων που έχουν την ικανότητα να επιτίθενται σε κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς. Το β-καροτένιο είναι το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές, αποτελεί μορφή προβιταμίνης Α, και περιέχεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, καθώς και λαχανικά με βαθύ πράσινο χρώμα, όπως: σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και διάφορα χόρτα. Εκείνη όμως η βιταμίνη, της οποίας το όνομα έχει συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με την προστασία από τα κρυολογήματα είναι η βιταμίνη C. H εν λόγω βιταμίνη συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και επαρκών επιπέδων ιντερφερόνων, πρωτεΐνες που έχουν ως βασικό ρόλο την παρεμπόδιση πολλαπλασιασμού των ιών. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, το λάχανο, η πιπεριά, ο μαιντανός, το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, μια καθημερινή διατροφή που περιλαμβάνει 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών, είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε β-καροτένιο και βιταμίνη C.
Τέλος, η βιταμίνη Ε συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων, τα οποία παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, το αβοκάντο, οι γαρίδες, οι ξηροί καρποί και η γλυκοπατάτα. Επίσης, ιδιαίτερα ευεργετικά είναι τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιός, πέστροφα, σολομός), αλλά και σε φιστίκια, σουσάμι κ.λπ.


Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr 

Βρείτε το δικό σας μεταβολισμό

Βρείτε το δικό σας μεταβολισμό Το αν θα διατηρήσετε σταθερά τα κιλά σας ή αντιθέτως θα παχύνετε, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, επηρεάζοντας την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που λαμβάνετε μέσω του φαγητού και εκείνων που καίτε. Ανάμεσά τους, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο μεταβολισμός, το σύνολο δηλαδή των βιοχημικών διαδικασιών του σώματος. Η γνώση λοιπόν των τιμών του μεταβολισμού, που αλλάζουν από άτομο σε άτομο, είναι σπουδαία για την εξατομίκευση μιας δίαιτας και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων ενός προγράμματος αδυνατίσματος. Σήμερα, είναι δυνατόν να υπολογίσετε το βασικό σας μεταβολισμό με εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα τεστ.

3
αξίες που θα πρέπει να προσδιορίσετε:

1. Ο βασικός μεταβολισμός
Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των χημικών και φυσικών διαδικασιών μέσω των οποίων το φαγητό αφομοιώνεται από τον οργανισμό και μετατρέπεται σε θερμότητα (που χρησιμεύει στη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας του σώματος), μια μηχανική ενέργεια που κινεί τους μυς και καταναλώνεται αμέσως καθώς και ενέργεια που αποθηκεύεται με τη μορφή γλυκογόνου (ενός σακχάρου που υπάρχει στους μυς και στο συκώτι) και λίπους, στο λιπώδη ιστό.Όταν μιλάμε για βασικό μεταβολισμό εννοούμε το σύνολο των αντιδράσεων που συμβαίνουν στον οργανισμό σε καταστάσεις απόλυτης χαλάρωσης, ξύπνιοι και χωρίς ψυχοσωματικό άγχος. Ο θεμελιώδης μεταβολισμός αντιπροσωπεύει την ποιότητα των απαραίτητων για τον οργανισμό θερμίδων, για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών. Ο μεταβολισμός αυτός αποτελεί το 67-70% της ημερήσιας κατανάλωσης ενέργειας.

Τι τον επηρεάζει
Είναι διαφορετικοί οι παράγοντες που επηρεάζουν το βασικό μεταβολισμό του καθενός.
• Η ηλικία είναι σίγουρα ο σημαντικότερος. Το πέρασμα των χρόνων μειώνει σταδιακά το βασικό μεταβολισμό: είναι στο μέγιστο σημείο του στο νεογέννητο και στο μωρό και μειώνεται σιγά-σιγά, σταθεροποιείται κατά την ενήλικη ζωή και έπειτα πέφτει ακόμη περισσότερο στα γεράματα.
• Ακόμη και η λειτουργία του θυρεοειδή επηρεάζει τις μεταβολικές διαδικασίες. Ο θυρεοειδής, μάλιστα, είναι ρυθμιστής του μεταβολισμού: αν ο θυρεοειδής παράγει λιγότερη ορμόνη (υποθυρεοειδισμός) ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.
• Ο μεταβολισμός αλλάζει και σε σχέση με το φαγητό που καταναλώνεται. Συγκεκριμένα, η χώνεψη των πρωτεϊνών απαιτεί από τον οργανισμό μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας από αυτή που χρειάζεται για να αφομοιώσει υδατάνθρακες και λίπη.
• Όποιος έχει πιο ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα έχει και πιο δραστήριο μεταβολισμό. Ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη ιστό. Γι’ αυτό, όσο πιο μεγάλη μυϊκή μάζα, τόσο καλύτερος ο μεταβολισμός. Σ’ αυτό οφείλεται και το γεγονός ότι οι γυναίκες καίνε λιγότερο από τους άντρες.

2. Καίμε θερμίδες ακόμη και τρώγοντας
Ακόμα και καταναλώνοντας φαγητό, ξοδεύουμε ενέργεια. Μετά από κάθε γεύμα, ο οργανισμός χρησιμοποιεί ενέργεια για τη χώνεψη των θρεπτικών συστατικών: ενεργοποιείται η θερμογένεση του φαγητού, δηλαδή η παραγωγή θερμότητας και το σώμα δραστηριοποιείται για τη διάσπαση και τη χρησιμοποίηση της τροφής. Η διαδικασία αυτή αποτελεί το 5-10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης.

3. Η σημασία της κίνησης
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η καύση θερμίδων που οφείλεται στις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο επίπονες. Ο παράγοντας αυτός ποικίλει πολύ ανάλογα με τις δραστηριότητες που διεξάγει σε καθημερινή βάση το κάθε άτομο. Όσοι κάνουν έντονες σωματικές δραστηριότητες ή αθλούνται πολύ καίνε πολύ περισσότερες θερμίδες από εκείνους που κινούνται ελάχιστα.

Η συνολική ενεργειακή κατανάλωση
Το σύνολο των παραπάνω 3 παραγόντων, μας δείχνει την καθημερινή κατανάλωση ενέργειας. Αυτός είναι και ο συνολικός αριθμός θερμίδων που πρέπει να καταναλώνονται κάθε μέρα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας. Ο παράγοντας που μπορεί να διαφοροποιηθεί είναι αυτός που αφορά στις δραστηριότητες. Σε όλα τα διαιτητικά προγράμματα, συνήθως η διατροφή συνδυάζεται και από τακτική σωματική άσκηση για τη μείωση των συνολικών θερμίδων.


Σε τι χρησιμεύουν τα τεστ
Ο υπολογισμός των θερμίδων που ο οργανισμός καίει εκτελώντας τις ζωτικές του λειτουργίες είναι πολύ χρήσιμος σύμφωνα με τη σύγχρονη Διαιτολογία, γιατί έτσι η δίαιτα αδυνατίσματος γίνεται πιο ακριβής και εξατομικεύεται.Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις για την απώλεια βάρους αρκεί να ακολουθηθεί μία δίαιτα που προβλέπει έναν αριθμό θερμίδων ταυτόσημο με αυτών του βασικού μεταβολισμού. Αν για παράδειγμα ένα άτομο έχει βασικό μεταβολισμό 1.400 θερμίδες, αρκεί να ακολουθήσει ένα ημερήσιο πρόγραμμα 1.400 θερμίδων.

Ένας απλός υπολογισμός 
Έχουν δημιουργηθεί διάφορες μαθηματικές φόρμουλες για τον υπολογισμό του βασικού μεταβολισμού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους μερικές ειδικές παραμέτρους, όπως το βάρος και το ύψος. Έχουν όμως το μειονέκτημα ότι είναι πολύ γενικές και επομένως δεν λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά στοιχεία του κάθε ατόμου, του πώς είναι φτιαγμένο το σώμα του και πώς αντιδρά. Γι΄ αυτό είναι χρήσιμες για υγιή άτομα με φυσιολογικό βάρος ή λίγα επιπλέον κιλά.Αυτή είναι μία από τις φόρμουλες που χρησιμοποιούνται περισσότερο, ονομάζεται Harris-Benedict και σας την παρουσιάζουμε προσαρμοσμένη για γυναίκες:655+(9,7 Χ το βάρος σε κιλά) + (1,8 Χ το ύψος σε εκ.) – (4,7 Χ ηλικία)

Όλες οι χρήσιμες εξετάσεις
Η έμμεση θερμιδομετρία είναι ένα αποτελεσματικό τεστ, αξιόπιστο και ανώδυνο για να αξιολογήσετε το βασικό μεταβολισμό, την ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που απαιτείται για τις ζωτικές λειτουργίες.Το τεστ αυτό μπορεί να διεξαχθεί με το θερμιδομετρικό δωμάτιο ή με το θερμιδόμετρο. Με τη θερμιδομετρία υπολογίζεται η θερμότητα που γεννιέται ως αποτέλεσμα των διαφόρων βιοχημικών αντιδράσεων του οργανισμού.

Το θερμιδόμετρο
Το πιο σύνηθες και αξιόπιστο τεστ είναι σήμερα μία εξέταση για την οποία χρησιμοποιείται μία μικρή φορητή συσκευή, το θερμιδόμετρο. Η συσκευή μοιάζει με κράνος από πλεξιγκλάς με δύο σωλήνες. Ο ένας φέρνει αέρα από έξω και ο άλλος ρουφά τον αέρα που ο εξεταζόμενος έχει εκπνεύσει. Η συσκευή λειτουργεί σαν δωμάτιο μέτρησης και είναι συνδεδεμένη με ένα λογισμικό που επεξεργάζεται τα στοιχεία.
-Μέσω της ανάλυσης των ουσιών που δημιουργούνται και καταναλώνονται μέσω της αναπνοής, το τεστ εξακριβώνει πώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις ενεργειακές πηγές του. Στην ουσία, υπολογίζει πόσο οξυγόνο καταναλώνει το σώμα και πόσο διοξείδιο του άνθρακα παράγει. Το θερμιδόμετρο μπορεί να μετρήσει την ποσότητα του οξυγόνου που εισπνέετε και επομένως να υπολογίσει πόσες θερμίδες μπορεί να καταναλωθούν.

-Επιπλέον, εξετάζοντας τη σύνθεση του διοξειδίου του άνθρακα που βγαίνει από το σώμα, το θερμιδόμετρο μπορεί να διευκρινίσει σε τι ποσοστό καταναλώνονται τα διάφορα είδη τροφίμων: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, καταφέρνοντας ακόμη και να διαπιστώσει ποιες τροφές καίγονται πιο γρήγορα και ποιες αντιθέτως αργούν να αφομοιωθούν.

-Η εξέταση διαρκεί 45 λεπτά. Διεξάγεται σε συνθήκες απόλυτης χαλάρωσης, το άτομο είναι ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι, σε περιβάλλον ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Οι πρώτες ενδείξεις φαίνονται μετά τα 15 λεπτά.

-Για να αποφύγετε αλλοίωση των αποτελεσμάτων, δεν πρέπει να αθληθείτε, να φάτε, να καπνίσετε ή να πιείτε καφέ μετά τα
μεσάνυχτα πριν από την εξέταση. Με το θερμιδόμετρο μπορεί να μετρηθούν πόσες θερμίδες χρησιμοποιεί ένα άτομο σε ένα λεπτό: πολλαπλασιάζοντας αυτή την αξία επί 24 ώρες, έχουμε το βασικό μεταβολισμό.

Το μεταβολικό δωμάτιο
Το άτομο μπαίνει σε ένα δωμάτιο με συγκεκριμένα εξαρτήματα και παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο καθώς εξασκεί τις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ δηλαδή τρώει, κοιμάται, κάνει στατικό ποδήλατο ή κυλιόμενο διάδρομο. Στο μεταβολικό δωμάτιο γίνεται προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο πιστή ανάπλαση των καθημερινών συνθηκών του ατόμου: αν κάνει καθιστική ζωή, δεν θα πρέπει να κινείται περισσότερο από το συνηθισμένο. Στα αρνητικά του τεστ αυτού είναι ότι απαιτεί πολύπλοκη οργάνωση και αρκετό χρόνο, καθώς διαρκεί δύο ημέρες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται πλέον σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και για ερευνητικούς σκοπούς.

Εμείς Και Η Ζυγαριά!


Σχεδόν όλες οι γυναίκες που ξέρω, αδύνατες και μη, διατηρούν μία σχέση πάθους με τη ζυγαριά τους. Οι διατροφολόγοι πάλι, κάτι σαν το τρίτο πρόσωπο, βρίσκονται κάπου στη μέση αυτής της σχέσης. Σου λένε να την αγαπάς, αλλά να μην την κοιτάς και συνέχεια! Σε μία πρόσφατη έρευνα όμως όπου συμμετείχαν 16.000 άτομα, το 75% δήλωσε ότι ανεβαίνει στη ζυγαριά του τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

'Αραγε, υπάρχει τρόπος να μην μας πιάνει η ψυχή μας λίγο πριν ανέβουμε εκεί πάνω; Διαβάστε μερικούς από τους λόγους που θα σας κάνουν να αγαπήσετε λίγο περισσότερο τη ζυγαριά σας.

1) Όσο πιο πολύ ζυγίζεσαι, τόσο πιο πολύ θα χάσεις!Δεδομένου του ότι η ζυγαριά δεν βρίσκεται θαμμένη κάπου στο μπάνιο ή κάτω από το κρεβάτι σας, αλλά σε ένα εμφανές σημείο, προετοίμαστε τον εαυτό σας να ανεβαίνει μία φορά την εβδομάδα. Αυτό θα σας κάνει να νιώθετε απόλυτο έλεγχο του εαυτού σας και έτσι θα μπορείτε να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα στην ισορροπημένη διατροφή που ακολουθείτε.


2) Ζυγαριά
Πρόσφατα είχα πάει να πάρω μία ζυγαριά ακριβείας, όπως μου είχε πει η δική μου διατροφολόγος, για να είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα. Στην πορεία διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε κάποια εμφανής διαφορά με τις απλές ζυγαριές που είχαμε σπίτι. Όταν ανεβαίνεις πάνω σου δίνει ένα νούμερο. Οπότε, μην ξοδέψετε τα χρήματά σας για να αγοράσετε ζυγαριές ακριβείας κι άλλες hi-tech μπούρδες. Και η απλή ζυγαριά κάνει μια χαρά τη δουλειά της!

3) Διακυμάνσεις βάρους
Όταν μετράτε συχνά το βάρος σας εκτός του ότι αρχίζετε λίγο να γίνεστε psycho, όσο περνά ο καιρός, υπάρχει περίπτωση αντί να μειωθεί να το δείτε να αυξάνεται. Αυτό γίνεται ειδικά το καλοκαίρι, όπου καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Από δική μου πείρα κορίτσια, έχω παρατηρήσει ότι όταν είμαι στον προεμμηνορροϊκό κύκλο μου, τα κιλάκια στη ζυγαριά αυξάνονται!

4) Χάνω, αλλά δεν φαίνεται στη ζυγαριά!
Λόγω της γυμναστικής και της ισορροπημένης δίαιτας που μπορεί να ακολουθείτε και ενώ χάνετε κιλά, άλλωστε σας το επιβεβαιώνουν όλοι αλλά κυρίως τα ρούχα σας, η ζυγαριά συνεχίζει να «λέει» τα δικά της. Αυτό συνήθως οφείλεται στο ότι πολλές φορές χάνουμε λίπος και όχι μυϊκό όγκο. Οπότε μην ανησυχείτε που δεν κατεβαίνουν τα νούμερα στη ζυγαριά, αυτό είναι το πιο φυσιολογικό!

Ελπίζω κορίτσια να σας έδωσα κάποιους λόγους για να πάρετε μία βαθιά ανάσα και να ανεβείτε ψυχολογικά! Και για εσάς που ο δείκτης της ζυγαριάς δείχνει κάτι παραπάνω, δεν πειράζει... Εδώ είμαστε για να προσπαθούμε κάθε μέρα για το καλύτερο!

Πηγή : http://miss.gr

Το Top-10 Των Τροφών Που Καίνε Το Λίπος


Για να χάσεις κιλά, πρέπει να μειώσεις σημαντικά τις θερμίδες που καταναλώνεις. Εκτός από το γυμναστήριο, που παίζει κι αυτό το ρόλο του στη διατροφή, μπορείς να καταναλώνεις «έξυπνες» τροφές που καίνε το λίπος, είναι δηλαδή λιποδιαλυτές. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν τον οργανισμό σου να διώξει τις τοξίνες.


Το λεμόνι
Ένα καλό και παλιό κόλπο των σοφών γιαγιάδων μας είναι ο χυμός λεμονιού που έβαζαν μέσα σε μία κούπα ζεστού νερού. Αν δεν μπορείς να το πιείς έτσι, δοκίμασε να κάνεις τη δική σου σπιτική λεμονάδα, ή ακόμη μπορείς να βάζεις περισσότερο φρέσκο λεμόνι στα φαγητά, αλλά και στις σαλάτες που καταναλώνεις.

Το σέλινο Εδώ στην Ελλάδα, το σέλινο είναι λίγο παρεξηγημένο. Οι πιο πολλοί το βάζουν μόνο στη φασολάδα. Ενώ το σέλινο είναι από τα λίγα λαχανικά που είναι τόσο θρεπτικά, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και πολύ λίγα λιπαρά. Κι όχι μόνο αυτό, πρέπει να σου πω πως τρώγοντας σέλινο, καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες ακόμη κι από το να σκέφτεσαι ότι το τρως!

Το αβοκάντο Υπάρχει μία θεωρία που λέει να φας αβοκάντο και να μην το φοβάσαι. Είναι ένα φρούτο που μπορεί να κάψει το λίπος σου. Επίσης, το αβοκάντο κάνει καλό στο δέρμα, στα μαλλιά και τα νύχια! Στο Λονδίνο το χρησιμοποιούν οι vegetarians αντί για βούτυρο!


Το τσίλι Γενικά τα καυτερά φαγητά μας βοηθούν στο να μεταβολίζουμε την τροφή μας καλύτερα. Έτσι, θα σου πρότεινα να βάζεις τουλάχιστον σε όλα τα κοκκινιστά σου φαγητά λίγο φρέσκο τσίλι. Θα το βρεις στο σούπερ μάρκετ στην κόκκινη εκδοχή του, αλλά και την πιο γλυκιά πράσινη και πάντα φρέσκο!

Το νερό H κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού βοηθά στη διατροφή μας. Ενυδατώνει τόσο το δέρμα μας εξωτερικά όσο και το σώμα μας.


Σαλάτα Οι πρασινάδες κάνουν καλό, είτε αυτό είναι ένα απλό μαρούλι είτε σπανάκι. Καλό θα είναι να καταναλώσεις τα πράσινα λαχανικά σου φρέσκα σε σαλάτα και να μην τα βράσεις ή τα τσιγαρίσεις, γιατί χάνουν τις θρεπτικές του αξίες κι έχουν περισσότερες θερμίδες.

To αυγό
Το αυγό παραμένει ένα μικρό μυστικό της διατροφής. Περιέχει μεγάλη δόση πρωτεΐνης, χορταίνει και βοηθά στη μείωση του λίπους. Μπορείς να το φας βραστό σε σαλάτα ή να κάνεις τη δική σου σαλάτα με αυγό με παγωμένη ντομάτα κι άλλα ζαρζαβατικά!


Η βρώμη
Η βρώμη εμπεριέχεται σε πολλά μπισκότα που τρώμε. Είναι ιδανική στο να δίνει ώθηση στον μεταβολισμό μας και να τον ενεργοποιεί. Μπορείς να την αναμείξεις με τα πρωινά δημητριακά ή με το γιαούρτι σου.

O σολωμός
Ο σολωμός περιέχει Ω3, που μπορεί βάσει αυτής να μειώσει μία ορμόνη στο σώμα που λέγεται λεπτίνη. Όσο πιο χαμηλά κρατάς τη λεπτίνη σου, τόσο περισσότερες θερμίδες καις. Ψήσε το σολωμό σου στο φούρνο χωρίς να χρησιμοποιήσεις έξτρα λάδι (γιατί είναι λιπαρό ψάρι) και βάλε μπόλικα μπαχαρικά!


O ύπνος
O ύπνος μπορεί να μην είναι φαγητό και να μην καταναλώνεται, αλλά αξίζει να του δώσεις λίγη σημασία. Αν δεν κοιμόμαστε σωστά, ο οργανισμός μας δεν ανταποκρίνεται σωστά. Δώσε χρόνο λοιπόν στον εαυτό σου και κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ξεκουράσου και κοιμήσου τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ!

Να θυμάσαι πως πρέπει να καταναλώνουμε λίγο από όλα. Δεν είναι καλό να φτάνουμε στα άκρα. Κι η σοκολατίτσα καλή είναι, αν είναι μαύρη... Καλή μας όρεξη!

Πηγή : http://miss.gr

Top-5 Τροφές Με Χαμηλά Λιπαρά!


Έχεις βάλει στόχο να κατέβεις νούμερο στο τζιν; Κι εγώ το ίδιο. Εκτός από τη γυμναστική, υπάρχουν και τροφές που περιέχουν τις γνωστές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Αυτά είναι τα γνωστά φυτοχημικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιακά νοσήματα και καρκίνο.

Πάμε να δούμε το Top-5 των φρούτων και λαχανικών...


1. Εσπεριδοειδή: Λεμόνι: 19 θερμίδες/100 γρ. Πορτοκάλι: 37 θερμίδες/100 γρ.
Τα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια, τα lime, τα γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Αρκεί να σκεφτείς ότι ένα φρούτο περιέχει την ιδανική ποσότητα βιταμινών που πρέπει να δίνουμε στον οργανισμό μας, τα 60mg. Τα πορτοκάλια περιέχουν βλαβονοειδή κι εσπεριδίνη, ενώ τα γκρέιπφρουτ περιέχουν βλαβονοειδή ναριγκενίνη. Αυτά τα δύο «δουλεύουν» μαζί με τη βιταμίνη C για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της αντιοξειδωτικής δράσης στον οργανισμό. Επίσης, τα εσπεριδοειδή περιέχουν μεγάλη ποσότητα από κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Καλό θα ήταν να βάλεις στόχο να καταναλώνεις τουλάχιστον ένα εσπεριδοειδές την ημέρα.

Trick: Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις στα φαγητά χυμό από lime. Έτσι, θα μειώσεις αισθητά την ανάγκη σου για αλάτι.


2. Μπρόκολο: 33 θερμίδες/100 γρ.

Το μπρόκολο έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο επωφελή πράσινα λαχανικά, καθώς περιέχει μεγάλο αριθμό φυτοχημικά. Περιέχει μόνο 2% υδατανθράκων, αλλά αυξάνει την πρωτεΐνη μας με το ασβέστιο και το μαγνήσιο που διαθέτει.

Trick: Το μπρόκολο θα πρέπει να το βράζεις ή να το κάνεις στον ατμό για να διατηρήσει τις βιταμίνες τους και τα καλά του στοιχεία. Σε πολλές χώρες το τρώνε κι ωμό, κομμένο σε μικρά κομμάτια μέσα σε πράσινη σαλάτα.


3. Κεράσι: 48 θερμίδες/100 γρ.

Με βάση κάποιες έρευνες που έχουν γίνει, το κεράσι περιέχει ένα ένζυμο που «κλειδώνει» τα καρκινικά κύτταρα. Όπως και τα μαύρα κεράσια, τα απλά κεράσια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά.

Trick: Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και μέσα στο αγαπημένο σου ποτό (όχι μόνο για διακόσμηση). Να θυμάσαι ότι κι αυτά περιέχουν βιταμίνη C.


4. Αγκινάρα: 41 θερμίδες/100 γρ.
Οι αγκινάρες είναι ένα πολύ ιδιαίτερο λαχανικό. 'Αλλοι τις αγαπάνε κι άλλοι τις μισούν θανάσιμα. Εκείνες, εφόσον τις έχεις μαζέψει φρέσκες έχουν 7 θερμίδες. Αν τις αφήσεις για λίγο μέχρι να τις καταναλώσεις, η θερμιδική τους αξία αγγίζει τις 75 θερμίδες. Πλούσιες σε προβιοτικά, βελτιώνουν τον οργανισμό βοηθώντας τα βακτήριά του (όπως το βιολογικό γιαούρτι). Περιέχουν ποτάσιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Trick: Να τις βράσεις και να βάλεις μπόλικο λεμονάκι!


5. Καρότο: 35 θερμίδες/100 γρ.

Αν και μόνο το 8% της περιεκτικότητας τους έχει υδατάνθρακες, τα καρότα είναι μία εξαιρετική πηγή καροτενοειδή. Γεμίζει με αντιοξειδωτικά τον οργανισμό και χαρίζει βιταμίνη Α.

Trick: Βάλε σε ένα ταπεράκι και πάρ' το στο γραφείο, καρότα με λίγες σταγόνες λεμόνι! Το αγαπημένο μου σνακ. Και μην ξεχνάς να το καταναλώνεις το καλοκαίρι, όπου σε βοηθά να αποκτήσεις ένα σούπερ σοκολατένιο χρώμα!

Πηγή : http://miss.gr

6 Τροφές Με Λιγότερες Από 100 Θερμίδες



Να κάνεις συνέχεια δίαιτα είναι δύσκολο και ψυχοφθόρο. Όπως δύσκολο είναι το να μετράς τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώσεις και να προσέχεις όλα τα φαγητά που δείχνουν φαινομενικά αθώα, αλλά δεν είναι. Για να ξεκαθαρίσουμε μερικούς μύθους για το καλό φαγητό, μαζέψαμε 6 τροφές που έχουν 100 θερμίδες ή και λιγότερες! Αυτό σημαίνει κατανάλωση δίχως καμία, μα καμία, ενοχή...


Cottage Cheese
100 γραμ. = 98 θερμίδες
1 μερίδα περιέχει 49 θερμίδες
Φρέσκο και δροσερό, το cottage cheese μπορείς να το βάλεις πάνω στη σαλάτα σου, στη βραστή πατάτα ή να το απολαύσεις σαν σνακ με ένα κράκερ.


Βραστά Μακαρόνια 100 γραμ. = 110 θερμίδες
1 μερίδα περιέχει 330 θερμίδες
Αν τρως σκέτα βραστά μακαρόνια, οι θερμίδες παραμένουν λίγες. Μπορείς να συνοδεύσεις ένα πιάτο σκέτο μακαρόνια με λίγο τσίλι, λεμόνι, φρέσκες ντομάτες και μία κουταλιά λάδι.


Γαρίδες 100 γραμ. = 100 θερμίδες
1 μερίδα περιέχει 180 θερμίδες
Οι γαρίδες είναι παρεξηγημένες, γιατί συνήθως συνοδεύονται με παχυντικές μαγιονέζες. Εμείς τις προτιμούμε με πράσινη φρέσκια σαλάτα, τσίλι, σόγια, λεμόνι και κόλιανδρο.


Βραστά Φασόλια
100 γραμ. = 180 θερμίδες
Όλοι έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας βραστά φασόλια για ώρα ανάγκης. Η θερμιδική τους αξία είναι μικρή και είναι πεντανόστιμα μαζί με ψωμάκι ή βραστές πατάτες.


Πατατοσαλάτα 100 γραμ. = 115 θερμίδες
1 μερίδα περιέχει 200 θερμίδες
Βράσε τις πατατούλες σου και μην βάλεις πάνω μαγιονέζα αλλά λίγο λάδι, ξύδι βαλσάμικο και πρόσθεσε ανάλογα ό,τι άλλο σ' αρέσει όπως λίγες ελιές, πιπεριά και ρίγανη.


Τόνος 100 γραμ. = 100 θερμίδες
1 μερίδα περιέχει 100 θερμίδες
Ομολογώ πως ο τόνος με έχει σώσει. Με λίγη πράσινη σαλάτα γίνεται το πλήρες μεσημεριανό μου. Μπορείς να προσθέσεις πολλά λαχανικά στη σαλάτα σου, όπως ντομάτες, κρεμμύδια, βραστά αυγά ακόμη και βραστά φασόλια.

Και να θυμάσαι πως δεν παχαίνουν όλες οι τροφές. Κάνοντας το σωστό συνδυασμό, αποφεύγοντας τα λιπαρά και καταναλώνοντας πολλές σαλάτες, θα έχεις μία ισορροπημένη διατροφή.

Πηγή : http://miss.gr

Μήπως Το Σαββατοκύριακο Μας Παχαίνει;


Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών καταναλώνουμε τουλάχιστον 20% περισσότερη τροφή κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Η επιπλέον αυτή τροφή μπορεί να είναι είτε υπερκατανάλωση φαγητού, είτε ποτού και γλυκισμάτων.

Τι είναι αυτό όμως που διαφοροποιεί το Σαββατοκύριακο από τις άλλες μέρες;
Μία πιθανή εξήγηση είναι οτι το σαββατοκύριακο συνήθως δεν υπάρχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις και όλοι μας χαλαρώνουμε περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο αισθανόμαστε πως το ρίχνουμε στο φαγητό για να ξεσκάσουμε από την πίεση της εβδομάδας. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται επίσης και σε άτομα τα οποία έχουν ένα τεράστιο γεύμα γυρνώντας από τη δουλειά το βράδυ σπίτι. Αξίζει όμως να σταματήσουμε μία στιγμή και να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης, γιατί προφανώς η υπερκατανάλωση του φαγητού δεν θα μας πληρώσει το δάνειο που λήγει σε λίγες μέρες, δεν θα μας εξοφλήσει το χαράτσι της ΔΕΗ, ούτε θα μας λύσει τα προβλήματα που μπορεί να έχουμε με τον συνάδελφο ή διευθυντή στη δουλειά ή στις προσωπικές μας σχέσεις! Αξίζει να σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω και να εξασκηθούμε στο να ξεχωρίζουμε τη «συναισθηματική» από τη «βιολογική» μας πείνα. Το ξέσπασμα στο φαγητό δεν πρόκειται να μας κάνουν να «καταπιούμε» αυτά που μας απασχολούν!



Ξεκινώντας την ενασχόληση με κάποιο χόμπι, κάνοντας κάτι όμορφο για τον εαυτό μας μπορούμε να «προκαλέσουμε» την ψυχική μας ηρεμία. Ένας περίπατος στην εξοχή ή στο πάρκο με τον σκύλο, η γυμναστική ή το κολύμπι θα μας βοηθήσουν να διώξουμε τις αρνητικές σκέψεις και να επαναφέρουμε στην επιφάνεια τις θετικές. Είναι πλέον ευρέως γνωστό οτι η μετά από οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητα εκκρίνονται στον οργανισμό οι ενδορφίνες - ορμόνες- οι οποίες είναι υπεύθυνες για ψυχική ηρεμία, ισορροπία και καλή διάθεση.

Ένας άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα είναι να ξεκινήσουμε να καταγράφουμε τι ακριβώς τρώμε. Ήμασταν με παρέα ή ήμασταν μόνοι μας; Τί είδος τροφής καταναλώθηκε; Τι ποσότητα; Με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να συνειδητοποιήσει τι, πόσο και κάτω από ποιες συνθήκες τρώει ή υπερκαταναλώνει. Ανιχνεύουμε πιθανές παραλείψεις οι οποίες είναι πιθανό να είναι υπαίτιες για την κατανάλωση τροφής π.χ. «Δεν έφαγα αρκετή σαλάτα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φάω πιο πολύ από το κυρίως γεύμα για να χορτάσω». Μακροπρόθεσμα μαθαίνουμε τον εαυτό μας και διορθώνουμε τα λάθη μας.



Καλό είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε κάποια τροφή αν ξέρουμε πως με αυτή είναι δύσκολο να είμαστε πιστοί στην διατροφή μας π.χ. αν ξέρουμε πως με την πίτσα χάνουμε τον έλεγχο, αποφεύγουμε να προτιμήσουμε πιτσαρία όταν βγούμε έξω (η καταγραφή θα βοηθήσει και εδώ). Προφανώς το πόσο επηρρεπείς είμαστε στο να ξεφύγουμε είναι και θέμα απόφασης, πειθαρχίας και αφοσίωσης, αλλά όπως και να έχει η εκπαίδευση του εαυτού μας σε αυτό το θέμα βοηθά μακροπρόθεσμα στο να καταφέρουμε ενδεχομένως μελλοντικά να πάμε στην πιτσαρία και να μείνουμε ικανοποιημένοι με 1 μπολ σαλάτα και 2-3 κομμάτια πίτσα λεπτή με τυρί ντομάτα.

Μία άλλη συμβουλή που βοηθά εδώ αλλά και στις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας είναι να μην αφήνουμε πολλές ώρες το στομάχι μας άδειο. Δεν παραλείπουμε τα ενδιάμεσα γεύματα, έτσι ώστε να μην καταλήξουμε να παραφάμε στα κυρίως γεύματα. Επειδή το σαββατοκύριακο συνηθίζουμε να ξυπνάμε και αργότερα και ενδεχομένως να κοιμηθούμε και αργότερα, καλό είναι να προγραμματίζουμε τις ώρες των γεύματων μας ανάλογα. Αν για παράδειγμα έχουμε κανονίσει να πάμε μια εκδρομή, καλό είναι να έχουμε κάνει κάποιο στοιχειώδη προγραμματισμό για τις ώρες που θα είμαστε στο αυτοκίνητο π.χ. να προμηθευτούμε υγειινά σνακ. Αν φάμε κάποιο γεύμα έξω, φροντίζουμε το άλλο γεύμα της ημέρας να είναι πιο ελαφρύ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα είναι ισορροπημένο. Αν αισθανόμαστε πως φάγαμε κάτι παραπάνω, φροντίζουμε να δαπανίσουμε ενέργεια με κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας που μας ευχαριστεί.

Φροντίζουμε επίσης να έχουμε ρεαλιστικούς και ξεκάθαρους στόχους σε ό,τι έχει να κάνει με το βάρος μας. Οι υπερβολές δεν βοηθούν και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας. Δεν βοηθά επίσης να συγκρίνουμε το βάρος μας ή την απώλεια βάρους με φίλους/φίλες μας από την στιγμή που το ιδανικό βάρος είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο για τον κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως π.χ. σωματότυπος. Βοηθά επίσης να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο από πλευράς χρόνου αν αυτό που μας απασχολεί είναι το αδυνάτισμα.



Αν παρόλα αυτά ξεφύγουμε σε ένα γεύμα, επανερχόμαστε στο πρόγραμμά μας από το επόμενο γεύμα. Αποφεύγουμε συμπεριφορές όπως π.χ. «Έφαγα πολύ το μεσημέρι, δεν τρώω τίποτα μέχρι αύριο». Η ζύγιση την επόμενη μέρα δεν έχει κανένα νόημα, γιατί το νούμερο που θα δούμε θα είναι πλασματικό μεν, καταστροφικό για την ψυχολογία μας δε. Προτιμάμε να φορέσουμε λίγο πιο άνετα ρούχα, πίνουμε πολύ νερό και ακολουθούμε το πρόγραμμά μας. Αυτό που μακροπρόθεσμα μπορεί να μας προσθέσει κιλά ύπουλα, είναι το να αφήσουμε αυτό το ένα γεύμα να γίνουν 2 και παραπάνω και μετά να φτάσουμε στο γνωστό σε όλους μας «από Δευτέρα δίαιτα»!

Για αυτό λοιπόν αξίζει τον κόπο να βάλουμε τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας σε μία σειρά. Το σαββατοκύριακο μπορεί να είναι συνυφασμένο με τη χαλάρωση, δεν θα έπρεπε όμως να είναι συνυφασμένο με το φαγητό. Η επιβράβευση για το τέλος μιας κουραστικής και πιεστικής εβδομάδας ας είναι την επόμενη φορά κάτι για το οποίο θα είμαστε περήφανοι και όχι κάτι για το οποίο θα μας πάρει μέχρι το επόμενο σαββατοκύριακο για να σταματήσουμε να νιώθουμε τύψεις λόγω... κραιπάλης!

Πηγή : http://miss.gr

Γλυκές... Αλχημείες!


Η ζάχαρη, αν και εξαιρετικά γλυκιά και με πολλούς φανατικούς οπαδούς, έχει μία από τις... χειρότερες φήμες. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως ένα από τα πιο αγαπημένα συστατικά των τροφών μας, όμως μην μου πείτε ότι δεν έχετε τύψεις κάθε φορά που πάτε να βάλετε το κουταλάκι στο βαζάκι. Εξάλλου, ως γνωστόν εκείνη ευθύνεται για την αύξηση βάρους, την εμφάνιση παχυσαρκίας και φυσικά τον σακχαρώδη διαβήτη. Βέβαια, στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πιο απλά, γιατί αν γίνεται σωστή χρήση, με μέτρο και στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής, καμία από τις παραπάνω αναφορές δεν ισχύει!

Η απομυθοποίηση
Όσον αφορά την θερμιδική της αξία, το 1 γραμμάριο αποδίδει μόλις 4 θερμίδες, δηλαδή το 1 κουταλάκι του γλυκού που βουτήξαμε προηγουμένως φτάνει με τα βίας τις 20 θερμίδες. Αν το κοιτάξουμε σε σύγκριση με άλλα προϊόντα που καταναλώνουμε, 1 γραμμάριο λαδιού ή άλλου αντίστοιχου λίπους αποδίδει 9 θερμίδες και το κουταλάκι του περίπου 45 θερμίδες. Γεγονός που με κάνει να πιστεύω φανατικά πως η μέτρια και καλή κατανάλωση της ζάχαρης δεν ευθύνεται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας ή του διαβήτη. 



Βέβαια, για να μην ξεγελαστούμε, αν κάποια από εσάς καταναλώνει στο γραφείο κάποιο ιδιαίτερα λιπαρό σνακ, όπως μία ζαμπονοτυρόπιτα ή ένα «σατανικό» κομμάτι τούρτας και παράλληλα πίνει καφέ, θα πρέπει να αναρωτηθεί για τη συνολική θερμιδική πρόσληψη ζάχαρης και όχι για το ένα κουταλάκι ζάχαρης στον καφέ, καθώς η μικρή θερμιδική αξία της ζάχαρης δύσκολα μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους σας. Πράγματι όμως η ζάχαρη, είτε είναι επεξεργασμένη είτε μαύρη, δεν περιέχει βιταμίνες ούτε μέταλλα, αλλά μόνο θερμίδες. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να την καταναλώνουμε σε μικρές μερίδες στο καθημερινό μας διαιτολόγιο!

Ζάχαρη vs Φρουκτόζης
Εσείς κορίτσια που έχετε ήδη πειραματιστεί με τη «γλυκύτητα» στον ημερήσιο καφέ σας, είμαι σίγουρη πως θα ξέρετε ότι η φρουκτόζη είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, σε ποσοστό 30-50%! Συνεπώς με λιγότερη ποσότητα, έχουμε περισσότερη γλυκύτητα! Έτσι φαίνεται πως η φρουκτόζη είναι πράγματι πιο υγιεινή από τη ζάχαρη. 

Ζάχαρη vs ΜέλιΜία συνάδελφός στον καφέ αντί για ζάχαρη βάζει μία κουταλιά μέλι, γεγονός που με έκανε να σκεφτώ τη διαφορά της ζάχαρης από το μέλι. Το μέλι είναι ένας ολιγοσακχαρίτης ο οποίος αποτελείται από φρουκτόζη σε διάφορες αναλογίες που εξαρτώνται από την ποικιλία. Η θερμιδική του αξία είναι ανάλογη της ζάχαρης, δηλαδή όπως είπαμε και παραπάνω, 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Έχει και αυτό μεγαλύτερη γλυκύτητα, σε ποσοστό 25% από τη ζάχαρη, λόγω της φρουκτόζης που διαθέτει. Μετά από αυτή τη μικρή μου έρευνα, δεν μου έμεινε παρά να δοκιμάσω τον καφέ μου με μία κουταλιά μέλι... Δεν έχω να παρά να σας το συστήσω ανεπιφύλακτα!

Πηγή : http://miss.gr

Ο Μύθος Της Πείνας


Τρώγοντας λιγότερο + πολλή άσκηση = Χάνω κιλά. Σωστά; Λάθος!

Αυτός είναι ο μύθος της πείνας. Με την πρώτη ματιά, είναι λογικό. Τρώγοντας λιγότερες θερμίδες, το σώμα δεν αποθηκεύει λίπος. Επιπλέον μέσω της άσκησης καις λίπος. Αν όμως ήταν έτσι όλες οι δίαιτες θα είχαν αποτέλεσμα. Γιατί όμως δεν έχουν;

1ος λόγος: Όταν τρώμε λιγότερο, χαμηλώνουμε το μεταβολισμό μας. Το σώμα μας αντιλαμβάνεται την πείνα σαν απειλή για το είδος μας και για να αμυνθεί χαμηλώνει το μεταβολισμό.

Το αποτέλεσμα: Η ενέργεια σας πέφτει, νιώθετε αδύναμοι και καίτε λιγότερο λίπος. Το χειρότερο όμως είναι ότι η όρεξη αυξάνεται δραματικά γιατί το μυαλό σκέφτεται “ότι δεν υπάρχει αρκετό φαγητό και την επόμενη φορά που θα βρεθώ σε γεύμα, θα φάω όσο μπορώ γιατί δεν γνωρίζω πότε θα είναι το επόμενο γεύμα”.

2ος λόγος: Η εξαντλητική άσκηση, παρομοίως, γίνεται αντιληπτή από τον οργανισμό ως πείνα και ο μεταβολισμός χαμηλώνει.

Κάθε κιλό που χάνεται σε μία στερητική δίαιτα, το μισό από αυτό είναι λίπος, το υπόλοιπο είναι μεταβολικά ενεργός μυς. Χάνοντας μύες πέφτει ο μεταβολισμός, γιατί τα μυικά κύτταρα καίνε περισσότερες θερμίδες από τα λιποκύτταρα.

Αν συνεχίσετε τις αυξομειώσεις βάρους (βλ. «δίαιτες γιο-γιο»), θα σαμποτάρετε το μεταβολισμό σας.

3ος λόγος: Παραλείπετε το πρωινό σας και μεσημεριανό σας, έχετε μια κουραστική μέρα και νιώθετε εξαντλημένες. Την ώρα που φτάνετε σπίτι, έχετε πάθει υπογλυκαιμία και την ώρα που θα φτάσετε σπίτι, δεν ελέγχετε τι τρώτε και συνήθως αυτό θα είναι fast food.

Πηγή : http://miss.gr

Η Σημασία Της Φυσικής Δραστηριότητας






Ο τρόπος ζωής κι η φυσική δραστηριότητα συμβάλουν στη συνολική ημερήσια κατανάλωση ενέργειας και παρέχονται μαζί με τους στόχους του προγράμματος.

Η σημασία της φυσικής δραστηριότητας

Η φυσική δραστηριότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Το να ασκείτε κάποιος είναι κύριο στοιχείο για να έχει μια υγιεινή, χαρούμενη και μακροχρόνια ζωή. Η υγιεινή διατροφή είναι η μία παράμετρος για να πετύχουμε και να διατηρήσουμε ένα «υγιές» βάρος. Η άλλη παράμετρος είναι η φυσική δραστηριότητα. Η ποσότητα των θερμίδων που καίγονται, αυξάνεται όταν κάποιος ασκείτε. Ο βασικός μεταβολισμός των ανθρώπων μειώνεται όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά. Έτσι, για να διατηρήσουμε μια ενεργειακή ισορροπία, πρέπει να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα και να ισορροπήσουμε τη διατροφή μας.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της φυσικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν:

- Μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση χρόνιων παθήσεων όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά, εμφράγματα, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία
- Βοηθάει στο «χτίσιμο» και στη διατήρηση των μυών, των οστών και των αρθρώσεων.
- Βοηθάει στη διαχείριση του βάρους
- Προσδίδει μια αίσθηση ψυχικής ανάτασης κι ευχαρίστησης
- Μειώνει το αίσθημα κατάθλιψης κι άγχους
- Βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
- Αποκτάτε αυτοπεποίθηση κι εμπιστοσύνη στον εαυτό σας

Τύποι φυσικής δραστηριότητας που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί:

- Αεροβικές δραστηριότητες, όπως γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο (jogging) και κολύμβηση, αυξάνουν τους σφυγμούς, την αναπνοή και συμβάλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων
- Δραστηριότητες ενδυνάμωσης (σωματοδόμηση) και δραστηριότητες αντοχής όπως περπάτημα, κουβάλημα σακούλων με ψώνια και περπάτημα με το μωρό αγκαλιά, βοηθούν στο «χτίσιμο» και τη διατήρηση των μυών και των οστών
- Δραστηριότητες ισορροπίας και διατάσεων, όπως «ήρεμες» διατάσεις, χορός, yoga και πολεμικές τέχνες, μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική ευστάθεια και ευκαμψία, που μειώνουν την πιθανότητα τραυματισμών

Συμβουλές για αύξηση του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας
Κάντε την άσκηση μέρος της ημέρας σας. Διαλέξτε φυσικές δραστηριότητες που σας αρέσουν και μπορείτε να κάνετε συχνά. Το να προσθέσετε τη φυσική δραστηριότητα στο καθημερινό σας πρόγραμμα είναι εύκολο. Για παράδειγμα, κάντε ένα γρήγορο περπάτημα 10 λεπτών από τη στάση του μετρό ή από τη στάση του λεωφορείου. Προσπαθήστε να κάνετε τη φυσική σας δραστηριότητα ενδιαφέρουσα κάνοντας διαφορετικές ασκήσεις σε διαφορετικές ημέρες. Για παράδειγμα κάποιες μέρες περπατήστε, κάποιες άλλες κολυμπήστε κ.λπ. Είναι πολύ σημαντικό να ασκήστε τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Βάλτε σαν στόχο η συνολική άσκησή σας να μην διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά. Μικρότερης διάρκειας άσκηση δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα στην καύση του λίπους και στη βελτίωση της υγείας.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για αύξηση του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας στο σπίτι, στη δουλειά και στον ελεύθερο χρόνο.

Στο σπίτι:

- Περπατήστε
- Κάντε ασκήσεις διατάσεων, γυμναστική ή ποδήλατο γυμναστικής ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση
- Φυτέψτε και περιποιηθείτε λουλούδια ή λαχανικά εάν έχετε κήπο
- Ασχοληθείτε με την καθαριότητα του σπιτιού ή του αυτοκινήτου
- Παίξτε με τα παιδιά σας

Στη δουλειά:

- Κατεβείτε από το μετρό ή το λεωφορείο μια στάση νωρίτερα ή παρκάρετε το αυτοκίνητό σας ένα τετράγωνο πιο μακριά ώστε να περπατήσετε την υπόλοιπη απόσταση
- Αντικαταστήστε ένα διάλειμμα για καφέ, με ένα γρήγορο 10λεπτο περπάτημα
- Κάντε ποδήλατο αντί να οδηγήσετε

Στον ελεύθερο σας χρόνο:

- Κάντε ποδήλατο, περπατήστε ή τρέξτε
- Κάντε θαλάσσια σπόρ ή αεροβικές ασκήσεις στο νερό
- Αρχίστε μαθήματα χορού, yoga ή πολεμικών τεχνών
- Αρχίστε γυμναστική (αεροβική, σουηδική κ.λπ)
- Παίξτε μπάσκετ, ποδόσφαιρο, γκολφ ή τέννις
- Κάντε σπόρ του βουνού, όπως σκί

Το πιο σημαντικό από όλα ενώ ασκήστε, είναι να το διασκεδάζετε!

Πηγή :
http://miss.gr/







Τι Είναι Η Ολική Αλεση;


Στους περισσότερους σπόρους δημητριακών που υφίστανται μία διαδικασία άλεσης ή γενικότερα επεξεργασίας, αφαιρείται ένα μέρος τους. Ο όρος «ολική άλεση» σημαίνει ότι όλα τα μέρη του σπόρου διατηρούνται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως εκτός από το ότι αποτελούν πηγή φυτικών ινών, περιέχουν επίσης και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία δρουν από κοινού και βοηθούν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

Ο σπόρος αποτελείται από τρία στρώματα
Το εξωτερικό στρώμα, ο «φλοιός», που περιέχει σε υψηλή περιεκτικότητα φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και παντοθενικό οξύ), μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός), πρωτεΐνες και φυτόθρεπτικά συστατικά.

Το μέσα στρώμα, το «ενδοσπέρμιο», που αποτελεί το 80% του σπόρου και περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μικρές ποσότητες βιταμινών Β.

Το τρίτο στρώμα που είναι ο «πυρήνας» ή «έμβρυο» και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων μεταλλικών στοιχείων, βιταμινών Β, βιταμίνης Ε και φυτοθρεπτικών συστατικών.

Όταν οι σπόροι αλέθονται, ο φλοιός και το έμβρυο αφαιρούνται και μένει μόνο το ενδοσπέρμιο. Με αυτό τον τρόπο, χάνεται το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας του σπόρου, διότι τόσο το εξωτερικό περίβλημα όσο και ο πυρήνας περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του. 



Φυτικές Ίνες
Μέχρι σήμερα όλες οι πολιτικές για την προαγωγή της υγείας έχουν εστιάσει τις έρευνες στις φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα του καρπού, τον «φλοιό». Μία νέα μελέτη υπέδειξε ότι οι φυτικές ίνες από μόνες τους δεν μπορούν να προσφέρουν όλα τα οφέλη που προκύπτουν από την ολική άλεση. Επομένως, η ολική άλεση (και όλα τα συμπεριλαμβανόμενα στοιχεία της: αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, σύνθετοι υδατάνθρακες και φυτόθρεπτικα συστατικά) είναι αυτή που προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες παθήσεις.

Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνει ο οργανισμός μας από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, έχουν συσχετισθεί με τη μείωση εμφάνισης νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Ε και του σεληνίου.

Φυτόθρεπτικά Συστατικά Πρόσφατη έρευνα έδειξε οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν από τη φύση τους στα φυτά, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν διάφορα φυτόθρεπτικα συστατικά, όπως τα φυτοοιστρογόνα, το φυτικό οξύ και οι φαινολικές ενώσεις.

Πηγές Δημητριακών Ολικής Αλέσεως Τρόπος πρόσληψης προϊόντων ολικής αλέσεως είναι η επιλογή τροφίμων τα οποία αναγράφουν στη συσκευασία τους κάποια από τα παρακάτω συστατικά π.χ. σιτάρι ολικής αλέσεως, καλαμπόκι ολικής αλέσεως, βρώμη ολικής αλέσεως, κριθάρι ολικής αλέσεως, σίκαλη ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι κ.λπ.

Πηγή : http://miss.gr