Saturday, January 5, 2013

Πώς θα χάσετε τα κιλά των γιορτών

Το μυστικό είναι να ακολουθήσετε μια υποθερμιδική διατροφή

Οι γιορτές περάσανε και σύμφωνα με στατιστικές έρευνες συνήθως μας αφήνουνε ως «δώρο» 1,5 με 2 κιλά επιπλέον.
Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνουν πολλά γλυκά, όπως μελομακάρονα, δίπλες και κουραμπιέδες, αλλά και τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αφού τα γεύματα περιλαμβάνουν κυρίως κόκκινο κρέας και μάλιστα χοιρινό.
Τις μέρες αυτές παρατηρείται και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
Επομένως οι μέρες που ακολουθούν τις γιορτινές θα πρέπει ουσιαστικά να έχουν ένα διορθωτικό χαρακτήρα. Στόχος τους είναι λοιπόν να χαθούν τα κιλά που προστέθηκαν, να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων και του αλκοόλ.
Ξεκινώντας με την απώλεια βάρους, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διατροφή υποθερμιδική. Δηλαδή μια διατροφή που θα περιέχει χαμηλότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ένας οργανισμός έτσι ώστε να προκύψει αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο και να υπάρξει απώλεια βάρους. Δεν πρέπει βέβαια να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο με δίαιτες ιδιαίτερα εξαντλητικές, γιατί έτσι μόνο περισσότερα προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν. Χρειάζεται υπομονή για να χαθούν σωστά, τα κιλά που προστέθηκαν.
Για να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών και να μειώσουμε την πρόσληψη των ζωικών λιπαρών. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει και η άσκηση. Επομένως από την μια πλευρά αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που είναι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών, και από την άλλη μειώνουμε την πρόσληψη των τροφών που είναι πλούσιες σε ζωικά λίπη.
Τροφές που περιέχουν ζωικά λιπαρά είναι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό κα οι κιμάδες τους), τα τυριά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το ζωικό βούτυρο και βέβαια φαγητά που περιέχουν κρυμμένα όσα προαναφέραμε (π.χ. κέικ, πίτες, πάστες κ.α.). Βέβαια δεν θέλουμε να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας τελείως τα παραπάνω τρόφιμα αλλά να τα καταναλώνουμε με μέτρο.


Συνοψίζοντας λοιπόν, μερικές διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι οι εξής:

- Κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
- Περιορισμός της κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1-2 φορές την εβδομάδα.
- Κατανάλωση ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων αντί για πλήρη.
- Περιορισμός της κατανάλωσης του αλκοόλ.
- Κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.
- Κατανάλωση όσπριων και «λαδερών» 2-3 φορές την εβδομάδα.
- Επιλογή κίτρινων τυριών που είναι χαμηλά σε λιπαρά αντί για τα κανονικά.
- Δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση στο τυρί φέτα.
- Περιορισμός των αυγών σε 1-2 την εβδομάδα.
- Περιορισμός τροφίμων που περιέχουν αυγά και ζωικό λίπος.
- Χρήση ελαιολάδου στην μαγειρική.
- Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ζωμό κρέατος ή κύβους στην μαγειρική.


Πηγή :http://fe-mail.gr

5 λόγοι για να αρχίσετε τη σωστή διατροφή το 2013

ΕΥΕΞΙΑ

Οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν μια ισορροπημένη διατροφή λίγο πριν το καλοκαίρι για να ξεφορτωθούν μερικά περιττά κιλά. Όμως η καλύτερη περίοδος είναι τον χειμώνα και τους λόγους θα τους αναλύσουμε παρακάτω:

Σας βοηθάει να μετριάσετε τις απολαύσεις των γιορτών – στις γιορτές όλοι παρασύρονται, πολλές φορές σε υπερβολικό βαθμό και το αποτέλεσμα αυτού εμφανίζεται αμέσως με μερικά παραπανίσια κιλά. Αν όμως, έχετε ήδη μπει στο πρόγραμμα να μειώσετε τα κιλά σας, θα είσαστε πιο προσεκτικές, σίγουρα θα παρασυρθείτε αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό.

Έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεση σας – άλλο είναι να έχετε ένα μήνα περιθώριο για να έρθει το καλοκαίρι και να βάλετε το μαγιό σας χωρίς δισταγμό και άλλο είναι να έχετε μερικούς μήνες για να επαναφέρετε το σώμα σας σε καλή φυσική κατάσταση χωρίς πίεση, άγχος και εξαντλητικά προγράμματα.

Οι τιμές στα γυμναστήρια είναι πιο προσιτές κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορείτε να βρείτε πολλά οικονομικά πακέτα και προσφορές σε γυμναστήρια και κέντρα αισθητικής, γιατί να μην το εκμεταλλευτείτε;

Έχετε περισσότερο χρόνο – τον χειμώνα, που η μέρα είναι μικρότερη, δεν έχετε πάρα πολλές δραστηριότητες και προτιμάτε να περνάτε τα απογεύματα αγκαλιά με την κουβέρτα στον καναπέ, εντάξει μόνο οι ελεύθερες – όσες όμως είναι μανούλες πηγαίνουν τα παιδιά τους σε διάφορες δραστηριότητες. Εκμεταλλευτείτε έστω και την μια ώρα από τον ελεύθερο χρόνο σας και ασκηθείτε είτε στο γυμναστήριο είτε στο σπίτι. Το έχουμε ξαναπεί, η ισορροπημένη διατροφή συνδυάζεται με σωματική άσκηση για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Θα είσαστε έτοιμες για το καλοκαίρι – εκεί που οι υπόλοιποι θα προσπαθούν με εξαντλητικά προγράμματα να επανέλθουν στα επιθυμητά κιλά, εσείς θα είσαστε έτοιμες να βάλετε το μαγιό σας ή τα καλοκαιρινά σας ρούχα!

Είστε σίγουροι ότι πεινάτε πραγματικά;

Αν μάθετε να ξεχωρίζετε το αίσθημα πραγματικής πείνας από τις απλές λιγούρες θα καταφέρετε να μην πάρετε ούτε κιλό.

1. «Ακούστε» το σώμα σας
Η πείνα είναι ένα αίσθημα κενού που νιώθετε στο στομάχι σας, το οποίο εμφανίζεται σταδιακά, συνοδεύεται συχνά από γουργουρητό ή ζαλάδα και μόλις φάτε κάτι απαλλάσσεστε από όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Η συναισθηματική πείνα εκδηλώνεται γρήγορα και συνήθως χαρακτηρίζεται από μια έντονη επιθυμία για φαγητό όταν είστε στεναχωρημένοι, δεν έχετε τι να κάνετε, ή όταν θέλετε να φάτε κάτι γλυκό για να χαρίσετε απόλαυση στον εγκέφαλό σας.


2. Μη βιάζεστε
Προσπαθήστε να τρώτε αργά και να συγκεντρώνεστε στο να μασάτε και ταυτόχρονα να απολαμβάνετε αυτό που τρώτε. Αν παρακολουθείτε τηλεόραση ενώ τρώτε, έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να καταναλώσετε μέχρι και 71% περισσότερες θερμίδες, κάτι που δε συμβαίνει όταν τρώτε προσεκτικά, με γνώση και συναίσθηση του τι καταναλώνετε, την ώρα που το καταναλώνετε.


3. Τροποποιήστε τα γεύματά σας
Το ότι μία η ώρα το μεσημέρι θεωρείται ώρα για το μεσημεριανό μας γεύμα, δε σημαίνει ότι μόλις το ρολόι δείξει 1.05 εσείς πρέπει ήδη να έχετε ξεκινήσει να τρώτε, αν δεν πεινάτε αρκετά. Προσπαθήστε να ξεπεράσετε το όριο για περίπου μισή ώρα, έτσι ώστε να δείτε αν αναγνωρίζετε τα σημάδια που σας στέλνει ο οργανισμός σας όταν πεινάτε. Μελλοντικά, περιμένετε μέχρι να λάβετε αυτά τα σήματα, αντί να τρώτε μόνο από… συνέπεια στο ρολόι σας.


4. Κρατήστε ημερολόγιο
Δείτε πώς συνδυάζονται οι συνήθειες φαγητού που έχετε με τη συναισθηματική σας κατάσταση κρατώντας ένα διατροφικό ημερολόγιο για 1 μήνα. Κάντε μια λίστα όλων αυτών που τρώτε, την ώρα που τα καταναλώνετε, την τοποθεσία και των συναισθημάτων σας τη δεδομένη στιγμή του φαγητού. Ήσασταν στη δουλειά στρεσαρισμένοι, ή μήπως ήσασταν χαλαροί στο σπίτι βλέποντας τηλεόραση; Αυτό θα σας βοηθήσει να προβλέψετε τις λιγούρες σας και να «απαντήσετε» διαφορετικά σε αυτές, προκειμένου να τις… εξαλείψετε!

Το μυστικό

Έχω πάντα στην τσάντα μου ένα σνακ (ξηρούς καρπούς ή μία μπάρα δημητριακών) για τις μεγάλες… λιγούρες.

Πηγή :http://omorfamystika.gr

Xάστε κιλά με μικρές, αλλά σημαντικές, καθημερινές αλλαγές

Xάστε κιλά με μικρές, αλλά σημαντικές, καθημερινές αλλαγές

Γιατί οι θερμίδες κρύβονται εκεί που δεν το φαντάζεστε!

H λέξη δίαιτα όχι μόνο αγχώνει αλλά φορές τρομάζει κιόλας ειδικά εμάς τις γυναίκες. Επειδή λοιπόν, και δεν το ακούτε για πρώτη φορά, το να διατηρηθεί μία σιλουέτα δεν χρειάζονται υπερβολές, σας έχουμε κάποια μικρά tips τα οποία αν εφαρμόσετε θα δείτε τη ζυγαριά να κατεβαίνει. Το μυστικό είναι κάποιες μικρές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Ας πάμε να δούμε...

1. Μην πίνετε... θερμίδες: Έχετε ελαττώσει δραματικά το φαγητό αλλά παρόλα αυτά δεν χάνετε γραμμάριο; Το πρόβλημα λοιπόν εντοπίζεται στα ποτά κάθε είδους. Από αναψυκτικά και καφέδες, μέχρι αλκοολούχα! Αντί λοιπόν να παραγγέλνετε τον καφέ σας γλυκό, με σαντιγύ και σιρόπι, προτιμήστε έναν απλό μέτριο ενώ όσον  αφορά στα ποτά, το λευκό κρασί και το τζιν τόνικ είναι αυτά με τις λιγότερες θερμίδες.

2. Φάτε λαχανικά: Σύμφωνα με έρευνες, τρώμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από το φαγητό που τρώμε πρώτο! Δηλαδή, αν αυτό είναι μία ζουμερή και άκρως παχυντική μακαρονάδα, δυστυχώς τα νέα δεν είναι καλά. Αντ' αυτού, σερβίρετε πρώτα σαλάτες ή βραστά λαχανικά, έτσι ώστε να πέσετε με τα μούτρα σε αυτά, που είναι και ελαφριά, και όταν έρθει το κυρίως πιάτο, να έχετε σχεδόν χορτάσει! Έξυπνο!

3. Επιλέξτε ανοιχτά σάντουιτς: Δεν είναι κάτι το περίπλοκο, απλά δεν βάζετε στο σάντουιτς δεύτερη φέτα ψωμιού, με αποτέλεσμα να γλιτώνετε πολλές θερμίδες! Επίσης, αντί για μαγιονέζα, επιλέξτε μουστάρδα η οποία είναι πολύ πιο ελαφριά.

4. Προσθέστε εσείς υλικά στο γιαούρτι σας: Αν πιστεύετε ότι τρώγοντας γιαούρτι με γεύση ή φρούτα, γλιτώνετε θερμίδες, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος μιας και είναι γεμάτα συντηρητικά και ζάχαρη. Η καλύτερη λύση είναι να πάρετε απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και να προσθέσετε εσείς ό,τι θέλετε, το οποίο σίγουρα θα είναι πιο υγιεινό και λιγότερο παχυντικό.

5. Αποφύγετε τα ντρέσινγκ στις σαλάτες: Μπορεί τρώγοντας σαλάτα να πιστεύετε ότι κάνετε δίαιτα, αλλά αν την φορτώνετε με λιπαρές σάλτσες και ντρέσινγκς τότε πολύ πιθανό να πάρετε περισσότερες θερμίδες από το αν τρώγατε οτιδήποτε άλλο. Γι' αυτό λοιπόν, αντί να ρίχνετε τη σάλτσα στη σαλάτα, βουτήξτε απλά το πιρούνι σας σε αυτή πριν από κάθε μπουκιά. Συμφέρει...

Πηγή :http://www.queen.gr

Γιαούρτι: Σύμμαχος στο αδυνάτισμα


yogurt-woman-386

Το γιαούρτι, αναμφίβολα, αποτελεί ένα από τα καλύτερα βοηθήματα σ’ ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το γιαούρτι ικανοποιεί την ανάγκη για ένα υγιεινό σνακ, εύκολο και γρήγορο και παράλληλα αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α και D.
Το ασβέστιο που προσφέρει στα οστά μειώνει τον κίνδυνο απώλειας οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της δίαιτας και έχει βρεθεί ότι το ασβέστιο που προέρχεται από τη διατροφή, επιδρά εναντίον της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, το ασβέστιο αυξάνει τη χρήση των λιπών από τα κύτταρα και μειώνει τη σύνθεση νέου λίπους. Χαμηλό ασβέστιο στον οργανισμό μπορεί να ευνοήσει την δημιουργία περισσότερων και μεγαλύτερων λιπωδών κυττάρων.
Επιπλέον, το γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, συμβάλλει κατά τη διάρκεια της δίαιτας, στην απώλεια λίπους από τον οργανισμό και όχι μυϊκής μάζας.
Περιέχει επίσης ζωντανούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, πολύ σημαντική για την ομαλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη γαστρεντερικών διαταραχών.

Τρόποι για να προσθέσετε περισσότερο γιαούρτι στη διατροφή σας:

Ένας από τους ευκολότερους και πιο υγιείς τρόπους για να απολαύσετε το γιαούρτι, ως ένα θρεπτικό σνακ ή μίνι γεύμα, είναι να προσθέσετε ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα ή να προσθέσετε λίγο μέλι και δημητριακά ολικής άλεσης.
Μπορείτε να καταναλώσετε γιαούρτι για πρωινό, μαζί με φρούτα ή / και δημητριακά, ή ως topping για τηγανίτες ή βάφλες. Μπορείτε επίσης να το αναμείξετε με φρέσκα φρούτα και πάγο (smoothie) - μια υγιεινή και γρήγορη επιλογή για πρωινό ή σνακ.
Ή, αν επιθυμείτε κάτι γλυκό δοκιμάστε παγωμένο γιαούρτι, όπου θα πάρετε τις μισές από τις θερμίδες του παγωτού και κανένα από τα λιπαρά.
Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει άψογα τροφές, όπως είναι η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα, η ξινή κρέμα, που περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες και λιπαρά, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η διατήρηση του βάρους υπό έλεγχο.

Ελκυστικά πρόσθετα με τα οποία μπορείτε να το εμπλουτίσετε:
Διάφορα φρούτα, κομματάκια μαύρης σοκολάτας, δημητριακά ολικής άλεσης, νιφάδες βρώμης, μούσλι, μέλι, μαρμελάδα, μπισκότα ολικής άλεσης, ανάλατους ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα, γλυκά του κουταλιού.

Οι προτάσεις μου:
• Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με νιφάδες βρώμης, αμύγδαλα φιλέ, ηλιόσπορους, μέλι & κανέλα
• Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένα βερίκοκα, σταφίδες, αμύγδαλα & σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
• Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μπανάνα, λιωμένο φυστικοβούτυρο & κομματάκια μαύρης σοκολάτας
• Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μούσλι (χωρίς ζάχαρη), ροδάκινο (ή άλλο φρούτο), μέλι & κανέλα
• Άπαχο γιαούρτι με γεύση βανίλια, νιφάδες βρώμης, μπανάνα, τριμμένη καρύδα, μέλι
• Άπαχο γιαούρτι με γεύση φράουλα, ακτινίδιο, διάφορα μούρα (φράουλες, blueberries, blackberries, raspberries), ηλιόσπορους, αμύγδαλα φιλέ & μέλι
• Άπαχο γιαούρτι με γεύση ροδάκινο, μούσλι (χωρίς ζάχαρη), φράουλες (ή άλλο φρούτο), κομματάκια μαύρης σοκολάτας, & θρυμματισμένα καρύδια
• Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, τυρί ricotta (ή τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών), θρυμματισμένα μπισκότα ολικής άλεσης, μαρμελάδα φράουλα & αμύγδαλα φιλέ
• Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, γλυκό του κουταλιού & αμύγδαλα
• Άπαχο γιαούρτι με γεύση βανίλια, νιφάδες βρώμης, ανανά (φρέσκο ή κονσέρβα), ακτινίδιο, τριμμένη καρύδα & σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)

Πηγή :http://www.myworld.gr

Thursday, January 3, 2013

Fast Diet: Χάσε αυτά που πήρες τις γιορτές και κράτα τα tips για το 2013



Το παράκανες με το φαγητό στις γιορτές. Όλοι. Αντί να το ξαναρίξεις στο φαγητό, κουνήσου. 

Για να σου πάει καλά το 2013 πρέπει να βάλεις την γυμναστική στην ζωή σου. Μην παραξενευτείς που ξεκινάμε τις συμβουλές γρήγορης δίαιτας με τρέξιμο, διότι αν δεν κάνεις γυμναστική τσάμπα θα πεινάσεις. Ακολούθησε τα παρακάτω tips για μία εβδομάδα αυστηρά και θα δεις ότι θα χάσεις πολύ γρήγορα τα κιλά των γιορτών. Πρόσθεσε φρούτα το απόγευμα και κράτησε το πρόγραμμα λίγο παραπάνω. Είναι η βάση μιας σωστής διατροφής.
Τι να κάνεις
 
Πάρκαρε μακριά από την δουλειά σου
Ανέβα με τις σκάλες και στην δουλειά και στο σπίτι
Πήγαινε για τρέξιμο ή για μπάλα κάθε μέρα
Πιες πολύ νερό: 3 λίτρα την ημέρα
Πιες τσάι χωρίς ζάχαρη
Πριν από κάθε γεύμα να πίνεις ένα μεγάλο ποτήρι νερό
Να τρως πρώτα την σαλάτα
Να κάνεις τουλάχιστον 3 γεύματα
Να τρως αργά και να μασάς καλά το φαγητό
Να σταματάς στο 80%, πριν χορτάσεις δηλαδή
Το βράδυ να μην φας
Μην φας άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, άσπρα μακαρόνια, γλυκά και ζάχαρη
Αν βγεις μην τσιμπήσεις από τα ορεκτικά, μην πιεις αλκοόλ, προτίμησε μία σαλάτα και μια μερίδα φαγητό, μην φας γλυκό
Στη σαλάτα βάλε 1 κουταλιά ελαιόλαδο ή μηλόξυδο, που βοηθάει τις καύσεις
Ας πούμε...
 
Πρωϊνό: Γάλα με μισό φλυτζάνι κουάκερ
ή μια φέτα ψωμί με μέλι και ένα ασπράδι αυγό
ή 1 αυγό και μια μπάρα fitness συν χυμό

Σνακ 1 ή 2 το μεσημέρι: Ένα τόστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών συν ένα κουτί γάλα πράσινο
ή μια σαλάτα κοτόπουλο
ή μια μπαγκέτα γαλοπούλα με λαχανικά τόνο ή σολωμό

Απογευματινό: μια χούφτα ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα άψητα ή καρύδια


  7 το βράδι: κοτόπουλο με σπανακόρυζο
ή ψαρονέφρι με λαχανικά
ή φασολάκια με λίγο ανθότυρο (κάτι σπιτικό δηλαδή)
ή μαύρα μακαρόνια με σαλάτα πράσινη
ή σαλάτα μαρούλι με κοτόπουλο και μαύρο ρύζι
ή δύο μεσαία μπιφτέκια με λάχανο - καρότο σαλάτα και 1 παξιμαδάκι

την Κυριακή: μια μερίδα φαγητό ό,τι θες!

Πηγή :http://www.cosmo.gr

«Διατροφική επαναφορά» μετά τις γιορτές!

«Διατροφική επαναφορά» μετά τις γιορτές!

Οι γιορτές πέρασαν αφήνοντας όμορφες αναμνήσεις, αλλά ενίοτε και περιττό βάρος, φούσκωμα και μια αίσθηση δυσφορίας από τα τραπέζια και την υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες οδηγίες για να νιώσετε καλύτερα και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να επανέλθει στην “προ – Χριστουγέννων” διατροφική του κατάσταση:
  1. Αδειάστε το ψυγείο και τις πιατέλες από τους Χριστουγεννιάτικους πειρασμούς.
  2. Αποφύγετε στερητικές, μονοφαγικές δίαιτες αποτοξίνωσης. Δε δουλεύουν και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και το μεταβολισμό σας.
  3. Μην παραλείπετε γεύματα: φροντίζετε να τρώτε κάτι ανά 3-4 ώρες.
  4. Φροντίστε ένα γεύμα την ημέρα να είναι κάτι ελαφρύ π.χ. κάποια σαλάτα με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών, κοτόπουλο ή ψάρι και μια φέτα ψωμί ολικής, τοστ με σαλάτα ή γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτο.
  5. Αντί για γλυκό προτιμήστε ένα φρούτο, ένα μπολ φρουτοσαλάτα ή ένα γιαούρτι με λίγο μέλι ή γλυκό κουταλιού.
  6. Περιορίστε το αλάτι και το αλκοόλ.
  7. Πίνετε άφθονα υγρά με έμφαση στο νερό.
  8. Αποφύγετε το φαγητό απέξω.
  9. Κινηθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα – συνεχόμενα ή με διακοπές. Ακόμα και το περπάτημα θα σας βοηθήσει πολύ να νιώσετε καλύτερα και να τονώσετε το μεταβολισμό σας.
  10. Κοιμηθείτε: το ξενύχτι μπερδεύει το βιολογικό μας ρολόι δυσκολεύοντας τον μεταβολισμό.
Πηγή :http://www.womantime.gr

Και τώρα... δίαιτα! Ένα μενού για να "διορθώσεις" τα χριστουγεννιάτικα παραστρατήματα



Φάγαμε πολύ. Πάρα πολύ. Ήπιαμε πολύ. Πάρα πολύ. Και τώρα δεν κουμπώνει το παντελόνι. Ή κουμπώνει... αλλά δεν παίρνεις ανάσα. Και δεν μπορείς να καθίσεις. Δυσφορία. Ε, και λίγα νεύρα.

Μην μετανιώσεις. Κιλάκια είναι και χάνονται. Φτάνει που πέρασες καλά. Και τώρα... επιστροφή στην πραγματικότητα. Και φυσικά στη σωστή διατροφή. Έχουμε το διαιτολόγιο που θα σε βοηθήσει να επιστρέψεις στα κιλά σου!

"Η επιστροφή στην ισορροπημένη διατροφή που ακολουθούσαμε πριν τις γιορτές είναι η καλύτερη λύση για να αποτοξινωθεί ο οργανισμός μας και για να χάσουμε τα περιττά κιλά μας" εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου.




ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου σου δίνει μερικές ακόμη συμβουλές για να επιστρέψεις στα... φυσιολογικά σου. "Ακολουθώντας τις παραλάτω χρήσιμες συμβουλές θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά των εορτών, χωρίς όμως να εξαντλήσουμε τον οργανισμό μας":
- Καταναλώνουμε από όλες τις ομάδες τροφίμων, έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.
- Ακολουθούμε μικρά και συχνά γεύματα. Δε πρέπει να μένουμε νηστικοί πάνω από 3 ώρες, για να κάνει συνέχεια καύσεις ο οργανισμός μας.
- Καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως), που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μειωμένη αποθήκευση λίπους.
- Καταναλώνουμε 2 μερίδες γάλα και γιαούρτι 1,5% - 2% σε λιπαρά, ημερησίως.
- Καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
- Αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά όπως: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος κ.α
- Αποφεύγουμε τη λήψη φαγητού αργά το βράδυ.
- Το γεύμα μας πρέπει να διαρκεί 20 λεπτά. Όσο πιο αργά τρώμε τόσο πιο γρήγορα αισθανόμαστε ότι χορταίνουμε.
- Να έχουμε πάντα μαζί μας σνακ που μπορούν καταναλωθούν εύκολα αναπληρώνοντας γρήγορα τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού (μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, cream crackers σίκαλης, φρυγανιές, μπισκότα πολυδημητριακών, αποξηραμένα φρούτα, χυμοί, ανάλατοι ξηροί καρποί).
- Πίνουμε 8 – 10 ποτήρια νερό ημερησίως, βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού αλλά και στην απώλεια βάρους.
- Πίνουμε καθημερινά 2 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάισα περιεκτικότητα σε κατεχίνες, που συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού και στη μείωση της αποθήκευσης λίπους στην κοιλιά.
- Εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας 30 λεπτά άσκηση (π.χ περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο)

Πηγή :http://www.tlife.gr

Happy New Diet



Μπορεί η νέα χρονιά να μας βρήκε λιγότερο ενθουσιασμένους από ότι συμβαίνει συνήθως και φορτωμένους με περισσότερες ανησυχίες αλλά και παραπανήσια κιλά. Μπορεί ήδη να ανατρέξατε στην αποτοξίνωση που θα σας ξεφουσκώσει και θα σας δώσει το κουράγιο και τη δύναμη να συνεχίσετε τη δίαιτα αφού τα πρώτα 2 κιλά θα έχουν χαθεί, όμως μήπως πλέον είστε σίγουροι πως η ίδια δίαιτα θα σας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο σκαμπανέβασμα των κιλών, την κούραση, την απογοήτευση, την παραίτηση και τελικά την αύξηση βάρους;
Αναθεωρώντας τον τρόπο που επιλέγεται να χάσετε το βάρος μπορείτε να αφήσετε πίσω σας μια για πάντα τα κιλά των εορτών. Πώς;

Η προετοιμασία…. Κάθε νέο ξεκίνημα, όπως μια νέα δουλειά ή ο ερχομός ενός νέου παιδιού, για να στεφθεί με επιτυχία απαιτεί προετοιμασία. Το ίδιο ισχύει και στο αδυνάτισμα. Προετοιμαστείτε, δίνοντας χρόνο στον εαυτό σας για να σκεφθείτε αν πραγματικά θέλετε να χάσετε βάρος και για ποιο λόγο. Άγχος και πανικός είναι πάντα οι χειρότεροι σύμβουλοι και σας οδηγούν σε λάθος «στιγμή εκκίνησης». Η αναζήτηση του λόγου για τον οποίο θέλετε να χάσετε βάρος είναι απαραίτητη. Είναι λόγοι υγείας; Μήπως με το να κλείσετε τα μάτια σας σε μερικά περιττά κιλά, αυτά θα αυξηθούν μέχρι της επόμενες διακοπές, δημιουργώντας σας προβλήματα υγείας; Θέλετε να αρέσετε περισσότερο στον εαυτό σας; «Κλείστε τα αυτιά σας» σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως γεγονότα ή ανθρώπους που σας πιέζουν να αλλάξετε. Όσο πιο προσωπική είναι η αιτία που σας ωθεί στο αδυνάτισμα τόσο πιο σίγουρη είναι η επιτυχία.
Και οι στόχοι; Ο στόχος βάρους για τους περισσότερους ανθρώπους είναι συνήθως όσα περισσότερα κιλά στο μικρότερο δυνατό διάστημα. Κι έπειτα; Επανέρχεστε στις παλιές «κακές» συνήθειες και πυροδοτείτε το φαύλο κύκλο της επαναπρόσληψης φαγητού. Κι όμως το σώμα δεν αποτελεί μια καλοκουρδισμένη μηχανή αλλά ένα πολυμήχανο σύστημα που αγαπά τις ισορροπίες και αντιδρά σε οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση τις διαταράσσει, «κολλώντας» σας στο ίδιο βάρος. Τοποθετώντας, εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους βοηθάτε οι ίδιοι τον εαυτό σας να αποφύγει ή να καθυστερήσει αυτήν την αντίδραση και έτσι προστατεύεται το εαυτό σας από το αίσθημα της απογοήτευσης που συνήθως σας ακινητοποιεί. Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας είναι το 0,5 με 1 κιλό την εβδομάδα, ανάλογα με τον οργανισμό. Έτσι αποφεύγετε οποιοδήποτε «σαμποτάζ» του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνετε να πετύχετε το σημαντικότερο στόχο τη διατήρηση.
Η κατάλληλη μέθοδος… η δική σας μέθοδος! Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, η επιτυχημένη και αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διατήρησή του και μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε, ερμηνεύουμε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε απέναντι στο φαγητό. Το κλειδί της επιτυχία βρίσκεται σε μια καλά δομημένη στρατηγική που δεν περιλαμβάνει μόνο την απόκτηση γνώσεων γύρω από τη διατροφή, αλλά και την τροποποίηση των διατροφικών συμπεριφορών που εμποδίζουν την απώλεια βάρους και την υιοθέτηση νέων συνηθειών που θα σας βοηθήσουν να συντηρήσετε το βάρος και να βελτιώσετε την εμφάνισή σας. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να σχεδιαστεί μονάχα από ομάδα κατάλληλα καταρτισμένων επιστημόνων - διαιτολόγων .
Καλή Χρονιά!

Πηγή :http://www.nutrimed.gr

Δίαιτα express & χάνεις τα κιλά των γιορτών

Άσε κάτω τον κουραμπιέ, πάμε να χάσουμε όσα κιλά πήραμε!

Εύκολη και ιδανική για πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Απαλλάσσεσαι από περιττά υγρά, «ξεφουσκώνεις» από πρηξίματα. Μπορείς επίσης, να τη χρησιμοποιήσεις τις μέρες μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά για να βρεις ξανά τη φόρμα σου. Σε κάθε γεύμα επιλέγεις ένα από τα προτεινόμενα, κατά προτίμηση ή ευκολία.

  

Πρωινό
* 1 αβγό βραστό + 1 φέτα τυρί light + 1 φρυγανιά ή
*8 Ομελέτα σε αντικολλητικό με 2 ασπράδια αβγών και 1 κρόκο + 1 φέτα ψωμί ή
*1 γιαούρτι 0-2% (200 γραμμ.) + 1 μέτριο φρούτο (π.χ. μήλο) ή
* 2 μικρές φρυγανιές + 1 φέτα αλλαντικό light + 2 φέτες τυρί light ή
* ½ φλιτζάνι τυρί κότατζ 2-4% + 1 φρυγανιά ή Σάντουιτς (2 φέτες ψωμί τοστ, 1 φέτα τυρί light και 1 φέτα γαλοπούλα light) ή
* 1 λεπτή φέτα ψωμί με 1 κουταλάκι μαργαρίνη + ½ ποτήρι γάλα ή
* 1 μικρή μπάρα δημητριακών + 1 ποτήρι γάλα 0-2% ή
* ½ φλιτζάνι δημητριακά πρωινού + ½ ποτήρι γάλα 0-2%.
Προαιρετικά: μαζί με το πρωινό, συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.ά. («πολυβιταμίνη»).

Ενδιάμεσο
* 1 γιαούρτι 0-2% ή
* 1 ποτήρι γάλα 0-2% ή 3 βρασμένα ασπράδια αβγών ή
* 1 αβγό με τον κρόκο ή
* 1 μέτριο φρούτο (ή 2 μικρά π.χ. μανταρίνια) ή 3-4 ξερά φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα) ή
* 2 φέτες αλλαντικό light ή
* 8 αμύγδαλα ή 2-3 μικρά κάστανα ή
* 1 μικρή μπάρα δημητριακών ή
* 2 τετράγωνα κράκερ.
Πίνε 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα ή σνακ.

Απογευματινό
* 1 γιαούρτι 0-2% ή 1 ποτήρι γάλα ή
* 2 φέτες τυρί light ή
* 2 γκοφρέτες ρυζιού ή
* 1 μέτριο φρούτο ή
* Λαχανικά (όσα και όποια θέλετε) χωρίς λάδι ή
* Έως 15 γραμμ. μαύρη σοκολάτα.
Μπορείς να πίνεις σκέτο καφέ, τσάι ή/και αναψυκτικά light.


Μεσημεριανό
Πάντα μαζί με κάθε επιλογή σου: Σαλάτα λαχανικών (ωμά ή/και βραστά, συνολικά έως 2 φλιτζάνια) με 2 κουταλάκια ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξίδι (όχι βαλσάμικο) + 1 λεπτή φέτα ψωμί.
* 1 μέτριο φιλέτο κοτόπουλου (χωρίς πέτσα) ή
* 1 μέτριο φιλέτο γαλοπούλας (χωρίς πέτσα) ή
* 1 μέτριο μοσχαρίσιο μπιφτέκι ή
* 1 μέτριο φιλέτο ψαριού (π.χ. βακαλάος) ή
* 4 λεπτές φέτες καπνιστός σολομός ή
* 1 τόνος από κονσέρβα σε νερό ή
* ½ φλιτζάνι όσπρια (νερόβραστα, χωρίς σάλτσες, π.χ. φασόλια) ή
* ½ φλιτζάνι σκούρο ρύζι στον ατμό και 2 κουταλιές τόνος σε νερό ή
* ½ φλιτζάνι ζυμαρικά (π.χ. μακαρόνια) με 1 κουταλιά τριμμένο τυρί ή
* 1 πατάτα (βραστή ή ψητή) και 1 φέτα τυρί light ή
* 1 βραστό αβγό + 1 φέτα αλλαντικό light + 1 φέτα τυρί light.
* ½ φλιτζάνι αντιστοιχεί σε μέγεθος όσο περίπου η σφιγμένη γροθιά σας.

Βραδινό
Πάντα με κάθε επιλογή σου: Σαλάτα λαχανικών (στον ατμό ή/και ωμά, συνολικά έως 1½ φλιτζάνι) με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο και λεμόνι.
* 1 μερίδα κοτόσουπα (χωρίς πατάτα, ρύζι ή άλλον αμυλούχο υδατάνθρακα) ή
* 1 μερίδα ψαρόσουπα (χωρίς πατάτα ή ρύζι) ή
* 1 μέτριο φιλέτο κοτόπουλου (ή σουβλάκι) ή
* 1 μέτριο μπιφτέκι (από κιμά μοσχαριού ή πουλερικών) ή
* 1 μέτρια χοιρινή μπριζόλα (χωρίς ορατά λίπη) ή
* 1 μέτριο χοιρινό ψαρονέφρι (ή σουβλάκι) ή
* 1 φιλέτο μοσχαριού (ή σουβλάκι) ή
* 1 μέτριο φιλέτο ψαριού (π.χ. σολομός ή τόνος) ή
* Ομελέτα με 2 ασπράδια αβγών, 1 κρόκο και λαχανικά σε αντικολλητικό ή
* ½ φλιτζάνι σκούρο ρύζι στον ατμό + 2 βραστά ασπράδια αβγών ή
* ½ φλιτζάνι όσπρια (όποια θέλετε).
* 1 μέτριο φιλέτο κρέατος ή ψαριού ή μπιφτέκι αντιστοιχεί σε μέγεθος όσο περίπου η παλάμη σας. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον 2 κουταλάκια μουστάρδα και όσα μυρωδικά θέλετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν είναι κατάλληλη για άτομα με προβλήματα υγείας ή παρατεταμένη εφαρμογή πέραν των 10 ημερών.
ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: Το αδυνάτισμα οφείλεται κυρίως σε απώλεια υγρών και όχι λίπους, επομένως όσα κιλά χάσεις ίσως τα ξαναπάρεις, εάν δεν προσέξεις.

Πηγή :http://www.womenonly.gr

Αποτοξίνωση τώρα: πως να διώξετε τα κιλά των γιορτών

Φάγατε τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τη γαλοπούλα και ότι άλλο περιέχει το γιορτινό μενού και επειδή όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν, έφτασε η ώρα του απολογισμού. Πριν ανεβείτε στη ζυγαριά, για να πάρετε τις απαραίτητες αποφάσεις του τύπου «ποια δίαιτα πρέπει να κάνω τώρα;», το click@Life σας έχει ήδη ετοιμάσει τον οδηγό της…γευστικής αποτοξίνωσης για την μετά-γιορτών εποχή.




Στοπ στους υδατάνθρακες
Μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές αλλαγές στις γιορτές είναι η υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων, κυρίως από τη ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά, τα οποία όλοι τιμούν δεόντως τις μέρες, που πέρασαν. Για να επιστρέψετε στους κανονικούς ρυθμούς, πρέπει αρχικά να περιορίσετε την κατανάλωση των γλυκισμάτων, προκειμένου να επανέλθουν τα επίπεδα της γλυκόζης στα φυσιολογικά τους όρια.
Tην ίδια…μοίρα, πρέπει να έχει και η κατανάλωση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, τα οποία (δυστυχώς) έχει έρθει η ώρα να αποχωριστείτε. Και επειδή δεν είναι και εύκολη υπόθεση, κάντε το σταθερά, αντικαθιστώντας τις τροφές, που περιέχουν λευκό αλεύρι και ζάχαρη, με άλλες, που έχουν μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη και αλεύρι ολικής άλεσης.


Περισσότερα λαχανικά
Τα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν φημίζονται για τις πλούσιες σαλάτες τους, ωστόσο έχει πλέον πρέπει να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας μενού τους παλιούς καλούς φίλους: τα λαχανικά. Επιπλέον, επειδή οι περισσότεροι αυτές τις μέρες επιλέγουν έναν κουραμπιέ (ή και περισσότερους) για σνακ αντί για ένα φρούτο, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε σιγά σιγά να επιστρέφετε στις παλιές καλές συνήθειες.

Μικρογεύματα
Μπορεί τις ημέρες των γιορτών, το τσιμπολόγημα και τα πλούσια γεύματα να έχουν την τιμητική τους, αλλά για να αποτοξινωθεί ο οργανισμός, χρειάζεστε μικρά καθημερινά γεύματα. Οι ημέρες της γεμάτης τραπεζαρίας με κάθε λογής λιχουδιά έχουν περάσει και εσείς πρέπει να προσαρμόσετε το…στομάχι σας, προκειμένου να μπορέσετε να ελέγξετε τις λιγούρες και κυρίως να μην υποκύψετε σ’ αυτές.


Θυμάστε το νερό;
Για να αποτοξινωθεί ο οργανισμός σας χρειάζεται νερό…πολύ νερό. Τις προηγούμενες μέρες είχατε συνηθίσει σε αλκοολούχα ποτά, ανθρακούχα ροφήματα και άλλα «απαγορευμένα», αλλά τώρα το σώμα σας χρειάζεται ενυδάτωση και ενέργεια, για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της νέας χρονιάς.
Αν βέβαια είστε από εκείνους, που αδυνατούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές αμέσως, επιλέξτε να καταναλώσετε τσάι χωρίς ζάχαρη, που περιέχει και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε έναν φυσικό φρουτοχυμό το πρωί και έναν χυμό λαχανικών το απόγευμα, που θα σας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Θα πάρετε ένα…ελαιόλαδο;
Για να αποβάλλετε ομαλά τις τοξίνες από τον οργανισμό σας, υπάρχει η κλασική (και δοκιμασμένη) μέθοδος του ελαιολάδου. Μερικές κουταλιές ωμού παρθένου ελαιολάδου, το απόγευμα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του ήπατος και συμβάλλουν στην απομάκρυνση της χολής. Για τους πιο …γκουρμέ τύπους, μισή κούπα καστορέλαιο μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, αν και αυτό δεν έχει ακόμα κάποια επιστημονική απόδειξη.


Τα…απαγορευμένα
Αλκοόλ, καφεΐνη, κόκκινο κρέας και βούτυρα πλέον μπαίνουν στα ντουλάπια (τα οποία και… σφραγίζονται, καλού κακού). Προσπαθήστε να επικεντρώσετε τις διατροφικές σας επιλογές σε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι το αγγούρι, το λάχανο, το σέλερι και το μαρούλι. Το γκρέιπφρουτ επίσης είναι μία πολύ καλή επιλογή, καθώς περιέχει πεπτικά ένζυμα, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα αποφύγετε δημητριακά με γλουτένη, οστρακοειδή και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Να είστε ρεαλιστές
Βέβαια για να μπορέσετε να εφαρμόσετε, με τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τις νέες διατροφικές αλλαγές και να επαναφέρετε τον οργανισμό σας στα καθημερινά (εκτός γιορτινής περιόδου) επίπεδα, πρέπει πάνω από όλα να είστε ρεαλιστές.
Κάντε ένα πλάνο, το οποίο θα βασίζεται σε έναν ισορροπημένο και υγιή τρόπο ζωής, με την τακτική άσκηση σε πρώτο πλάνο και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Πάνω από όλα, όμως θυμηθείτε ότι χρειάζεται χρόνος για να αποτοξινωθείτε από τις κραιπάλες των γιορτών και να μπορέσετε τελικά να χάσετε αλλά και να διατηρήσετε το επιθυμητό βάρος.

Πηγή :http://www.clickatlife.gr