Sunday, May 12, 2013

9 σνακ με ψωμί που αδυνατίζουν: τσάκισέ τα!

9 σνακ με ψωμί που αδυνατίζουν: τσάκισέ τα!Μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης! Και τι άλλο θα πεις; Για να δαμάσεις την πείνα ή τις λιγούρες σου, δοκίμασε γευστικές παραλλαγές με ψωμί + πολλά τρόφιμα που αδυνατίζουν.

Το ψωμί δεν απαγορεύεται στη δίαιτα! Απόλαυσε το χωρίς τύψεις. 


1η Επιλογή 


1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 2 κουταλιές τυρί κρέμα Light και φετούλες αγγούρι


2η Επιλογή  


1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 2 κουταλιές τονοσαλάτα (ανάμειξε τόνο σε νερό με 1 κουταλιά μαγιονέζα light ή 1 κουταλιά μουστάρδα) και ντομάτα σε φετούλες.


3η Επιλογή 


1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 2 κουταλιές βούτυρο αμυγδάλου, ψιλοκομμένα αμύγδαλα και αποξηραμένα κράνα


4η Επιλογή
 


1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 2 κουταλιές χούμους και ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπιεριές




5η Επιλογή   


1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης μήλο αλεσμένο και ψιλοκομμένο μήλο


6η Επιλογή
 


1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και μια κουταλιά τυρί κρέμα light και φρέσκα μούρα


7η Επιλογή
 


1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και τυρί κρέμα light και ζαμπόν γαλοπούλας και λίγα μπαστουνάκια καρότου
 

8η Επιλογή 

1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και τυρί κρέμα με μούρα και φράουλες
 

9η Επιλογή  

1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 κουταλιά μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη της επιλογής σου και μια κουταλιά τυρί κρέμα Light

Πηγή :http://www.shape.gr 

9 Smart Tips για να κάψεις πιο αποτελεσματκά λίπος! Γιατί το καλοκαίρι έφτασε...



Κάνεις δίαιτα και χάνεις κιλά! Ωραία. Eίναι όμως αυτά λίπος ή απλά αποβάλλεις περισσότερα υγρά και αφυδατώνεσαι; Έχουμε εννέα έξυπνους τρόπους να σιγουρέψεις πως τα κιλά που χάνεις είναι αποκλειστικά και μόνο λίπος.

"Πολλοί διαιτώμενοι, παραπονιούνται ότι η ζυγαριά κόλλησε, αλλά στη λιπομέτρηση τα αποτελέσματα είναι θετικά. Είναι πολύ πιο σημαντικό να μειωθεί το σωματικό λίπος, παρά να μειωθεί το σωματικό βάρος, το οποίο μπορεί να είναι πρόσκαιρο" εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Δες παρακάτω τους τρόπους που θα καταφέρεις να χάσεις περισσότερες θερμίδες και σωματικό λίπος:

1. Burn it Baby...

Δεν είναι πρωτότυπο, ούτε καν επτασφράγιστο μυστικό! Κι όμως, είναι ο νο.1 τρόπος να πεις αντίο στο λίπος, το τοπικό πάχος και τη χαλάρωση. Γυμναστική. "Η τακτική άσκηση σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψετε θερμίδες" εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Πόσο συχνά;
3 φορές την εβδομάδα, ένα πρόγραμμα διάρκειας 45 λεπτών είναι αρκετό ώστε να διατηρήσεις τον μεταβολικό σου ρυθμό σε υψηλά επίπεδα


2. Φτιάξε το σωστό πρωινό...
Το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο, ικανό να σου παρέχει ενέργεια και δύναμη ώστε να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Αγάπησε λοιπόν το πρωινό σου. "Όσο κλισέ και να είναι η παραπάνω έκφραση, τόση αλήθεια κρύβει... Ένα ισορροπημένο πρωινό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου, θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια στο σώμα ώστε να παράξει έργο για τις δραστηριότητες σου αλλά και να έχει ενέργεια ώστε να κάψει τις θερμίδες των τροφών" τονίζει ο διαιτολόγος.


3. Το πρωί με ξυπνάς με push ups!!

Ω ναι αγαπητή. Γυμναστική κάνεις. Τη σωστή ώρα που θα σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερο λίπος τη γνωρίζεις; Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί. Το λίπος "καίγεται" καλύτερα το πρωί! "Όσο πιο νωρίς μετά την αφύπνιση σου γυμνάζεσαι, τόσα περισσότερα οφέλη θα αποκομίσεις. Έρευνα απέδειξε ότι ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται και λειτουργεί σε μέγιστα επίπεδα όταν η φυσική δραστηριότητα είναι στο σύντομο διάστημα της αφύπνισης" εξηγεί ο κ. Κριαράς.


4. Κάνε ένα διάλειμμα! Απόλαυσε ένα υγιεινό σνακ
Ξέρω, ξέρω! Τρέχεις και δεν φτάνεις... είναι μέρες στη δουλειά που δεν προλαβαίνεις ούτε στην τουαλέτα να πας. Όπως και να έχει πάντως φρόντισε να μάθεις τον εαυτό σου να απολαμβάνει τα σνακ. "Ένα σνάκ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ενέργειας όλη την ημέρα, να σε κρατήσει χορτάτη και να αποκρούσει τους πόθους, ώστε να μην καταλήγουμε σε υπερκατανάλωση τροφής" επισημαίνει ο διαιτολόγος.

Σνακ! Αλλά τι σνακ; - Ο διαιτολόγος προτείνει: Sticks λαχανικών με χούμους, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μούρα, ή τυρί με χαμηλά λιπαρά και κράκερς ολικής άλεσης.


5. Νερό! Κι άλλο νερό! 
Μην περιμένεις να αισθανθείς δίψα, για να πιεις νερό! Είναι η πηγή νεότητας, ευεξίας και ομορφιάς για το σώμα σου. Αυτός και μόνο ο λόγος αρκεί για να το αγαπήσεις. "Εκτός του ότι δημιουργεί το αίσθημα πλήρωσης και κορεσμού, προσφέρει την ταχεία αποβολή των κατακρατηθέντων υγρών και του νατρίου" επισημαίνει ο διαιτολόγος.


6. Στο κατακάθι του καφέ... τα περιττά κιλά εξόρισα

Ο καφές με καφείνη, αποτελεί διεγερτικό μέσο στην καύση περισσοτέρων θερμιδών. Αν καταφέρεις μάλιστα να μειώσεις ή να αποκλείσεις εντελώς τη ζάχαρη ή το γάλα που επιβαρύνει με θερμίδες το καφεδάκι σου, τότε η συνήθεια του καφέ μπορεί να γίνει μια καλή αρχή για να επιταχύνεις τις καύσεις λίπους.


7. Ο πιο καλός ο μαθητής...
Τι σχέση έχουν θα μου πεις τα μαθηματικά με το λίπος; Άμεση... προγραμμάτισε όλες σου τις υποχρεώσεις, από τα ψώνια στο super market, μέχρι τις δουλειές του σπιτιού. Δες στο τέλος κάθε εβδομάδας πόσο καλά τα πήγες με κάθε στόχο. Το σταθερό πρόγραμμα στην καθημερινότητα, σε υποχρεώνει να έχεις και πιο σταθερό πρόγραμμα διατροφής. Ξέρεις λοιπόν πια πως όσο πιο τακτική είσαι με τα γεύματά σου, τόσο πιο εύκολο γίνεται για τον οργανισμό σου να λειτουργήσει σωστά και - στα πλαίσια μια σωστής διατροφής να χάσει κιλά.


8. Θερμίδα, τη θερμίδα...
Εντάξει, το να γίνει εμμονική με τις θερμίδες και τα φαγητά που καταναλώνεις μόνο άγχος μπορεί να σου δημιουργήσει. Όμως, έναν πρόχειρο υπολογισμό με τις θερμίδες της ημέρας μπορείς να τον κάνεις. Χώρισε τα πιάτα της ημέρας ανά κατηγορία και με ένα απλό πολλαπλασιασμό θα μπορείς να έχεις μια γενική εικόνα των θερμίδων που έχεις καταναλώσει. Έχε κατά νου πως μια ημέρα 1.800 θερμίδων είναι ο γενικός αποδεκτός μέσος όρος κατανάλωσης για μια γυναίκα.

Πώς θα κάνεις τον υπολογισμο;  Δες παρακάτω έναν γενικό υπολογισμό των ομάδων τροφίμων ανά μερίδα και ανάλογα κάνε τον υπολογισμό σου:

Γαλακτοκομικά: 90 θερμίδες
Αμυλώδη (πατάτες, μακαρόνια κτλ): 80 θερμίδες
Λαχανικά: 25 θερμίδες
Φρούτα: 65 θερμίδες
Κρέας μέσης περιεκτικότητας σε λιπαρά: 70θερμίδες.
Λίπος: 45 θερμίδες (κυρίως ξηροί καρποί ή 1 κ.γ. ελαιόλαδο)

Για παράδειγμα, αν έχουμε φάει 5 προιόντα τα οποία ανήκουν στην ομάδα των αμυλωδών, τα πολλαπλασιάζουμε με τον μέσο όρο των 80 θερμιδών! Έτσι θα ξέρεις, στο περίπου, πως έχεις προσλάβει 400 θερμίδες μόνο από τα αμυλώδη.


9. Stress free... means fat free!
Είναι ο νο. 1 εχθρός σε κάθε σου δραστηριότητα. Από το φαγητό και το βάρος σου, μέχρι τη δουλειά, τα προσωπικά, την παγκόσμια οικονομία κτλ. Το άγχος! Αν δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις πόσο κακό κάνεις στην υγεία σου, ίσως σε ταρακουνήσει το γεγονός πως ένας οργανισμός σε κατάσταση stress, μπλοκάρει, υπολειτουργεί και έτσι παίρνει κιλά. Για να μην αναφερθεί κανείς στην αυτόματη αντίδραση του να πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό για να διώξεις το άγχος. Μάταιος κόπος!

Μην ξεχνάς πως οι σωστές τροφές, δεν αγαπούν απλά τη γραμμή σου. σου προσφέρουν και ηρεμία... "Οι καλές και υγιεινές τροφές θα σου χαρίσουν και την ηρεμία που ζητάς επιστρέφοντας στο σπίτι. Άλλωστε το αποτέλεσμα από τη σωστή διατροφή θα σου φτιάξει και τη διάθεση... είναι σίγουρο!" εξηγεί ο Νικόλαςο Κριαράς.

Πηγή :http://www.tlife.gr

Friday, May 10, 2013

Το Σύνδρομο της Βραδινής επιδρομής στο ψυγείο (νυχτερινή υπερφαγία)

νυχτερινή,επιδρομή,ψυγείο,υπερφαγίαΤα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για μία νέα διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα κυρίως σε νεαρά άτομα: Το Σύνδρομο της Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής (Night Eating Syndrome).
 
Το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας  είναι μία διατροφική διαταραχή  με κύρια χαρακτηριστικά την πρωινή ανορεξία, τη βραδινή υπερφαγία και την αϋπνία. Τα κριτήρια κατάταξης του συνδρόμου  νυχτερινής υπερφαγίας περιλαμβάνουν 3 στοιχεία: την ώρα της ημέρας, ένα συγκεκριμένο θερμιδικό ποσό και τη συχνότητα εμφάνισης.


Συχνότητα: 

1,5% στον γενικό πληθυσμό με κύριους εκπροσώπους τις γυναίκες, τα παχύσαρκα άτομα και τους ηλικιωμένους. Επίσης εμφανίζεται συχνά σε περιόδους έντονου στρες εφόσον τα άτομα προσπαθούν μέσω της κατανάλωσης φαγητού να αποφορτιστούν από την ένταση.


Έχει παρατηρηθεί ότι τα παχύσαρκα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο δυσκολεύονται περισσότερο στο να χάσουν κιλά σε σύγκριση με παχύσαρκα άτομα που ακολουθούν διατροφικό σχήμα, χωρίς όμως να εμφανίζουν το σύνδρομο.

Ο συνδυασμός της διαταραχής πρόσληψης τροφής, της διαταραχής ύπνου και της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης, αποτελούν πρόδρομες καταστάσεις που οδηγούν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας.


Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Το Σύνδρομο της Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση στο πρώτο μισό της ημέρας μικρής ποσότητας τροφής. Η πρόσληψη ενέργειας μειώνεται στο μισό (40%) και το βράδυ το άτομο καταναλώνει το υπόλοιπο 60% της ενέργειας που χρειάζεται διακόπτοντας τον ύπνο του.  Συχνά συσχετίζεται με διαταραχές του ύπνου καθώς και με άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Η λατρεία των night eaters για τους υδατάνθρακες, που ουσιαστικά στέλνουν το μήνυμα στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου για να προκαλέσουν το αίσθημα της ευχαρίστησης, ίσως να υποδηλώνει, ότι η νυχτερινή επιδρομή στην κουζίνα είναι μια ασυνείδητη προσπάθεια, για να αποκαταστήσουν την κακή ψυχολογία τους. Εκτιμάται ότι το σύνδρομο αυτό είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού διαταραχής ύπνου, διάθεσης και διατροφής.


Σύσταση: 
 
65% υδατάνθρακες
μικρό ποσοστό πρωτεϊνών
Η δυσαναλογία πρωτεϊνών – υδατανθράκων οδηγεί σε προώθηση της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο όπου μετατρέπεται σε σερετονίνη η οποία ηρεμεί τα άτομα.

Η προτίμηση σε υδατάνθρακες οφείλεται σε μήνυμα που στέλνουν οι υδατάνθρακες στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου για να προκαλέσουν το αίσθημα της ευχαρίστησης. Άλλα στοιχεία τα οποία καταπολεμούν το άγχος είναι το φυλλικό οξύ και το σελήνιο.


Αντιμετώπιση:
 
Οι διατροφικές οδηγίες, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της νυχτερινής υπερφαγίας συνοψίζονται στα παρακάτω:

•    Μικρά και συχνά γεύματα, προκειμένου να καλύπτεται συνεχώς το αίσθημα της πείνας, να επέρχεται γρήγορος κορεσμός και να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται το βράδυ.


•    Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, cream crackers σίκαλης, φρούτα): τα συγκεκριμένα τρόφιμα προκαλούν γρήγορη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και προσδίδουν άμεση ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται τάση για τσιμπολόγημα και διατροφικές ατασθαλίες. Εξάλλου, τα παραπάνω τρόφιμα όπως προαναφέρθηκε βοηθούν στην έκκριση της ορμόνης που βελτιώνει τη διάθεση (σερετονίνη), που είναι συνήθως χαμηλή σε άτομα με νυχτερινή υπερφαγία.


•    Προσεκτική επιλογή τροφίμων: στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν περισσότερο τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες που αποδίδουν γρήγορα ενέργεια και  κορεσμό, έτσι ώστε να μην προσλαμβάνουν πολλές θερμίδες. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, οι χυμοί, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά.


•    Ελαφρύ γεύμα πριν τον ύπνο: η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλα ή γιαουρτιού με μέλι, ή χαμομηλιού πριν πέσουμε για ύπνου έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα της νυχτερινής υπερφαγίας.


Detox Part II! Δίαιτα για να διώξεις τις τοξίνες και τα περιττά κιλά...



Όπου κι αν σταθώ συνειδητοποιώ πως είμαστε η πλειοψηφία. Το Πάσχα φάγαμε τα πάντα. Και τώρα, αποζητούμε τον τρόπο να συνέλθουμε.

Detox σημαίνει πως απαλλάσεσαι από τοξίνες και ελεύθερες ρίζες. Είναι ο τρόπος να ξεκινήσεις την πορεία για ένα καλοκαίρι στην καλύτερη φόρμα. Μια καλή αρχή για να βοηθήσεις το μεταβολισμό σου να "τρέξει" πιο γρήγορα και να κάψει λίπος. Ό, τι πρέπει δηλαδή τις πρώτες αυτές ημέρες μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Ακολούθησε τη δέυτερη και τελευταία εβδομάδα του detox και νιώσε την αλλαγή στα ρούχα, τη διάθεση και τη ζυγαριά σου.



 

Τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από ένα διαιτολόγιο αποτοξίνωσης

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που είναι φτιαγμένα ειδικά για ένα μενού αποτοξίνωσης. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Εύα Καφετζή σου δίνει τα βασικότερα:

Μήλο: Το μήλο περιέχει πηκτίνη. Η πηκτίνη που περιέχει εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.


Σταφύλι: Τα σταφύλια περιέχουν σημαντικό ποσοστό φλαβονοειδών και ανθοκυανίνες που δρουν ως αντιοξειδωτικά.

Σκόρδο: Eίναι αποτοξινωτικό, τονωτικό του οργανισμού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Λιναρόσπορος: Είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Επίσης είναι πλούσιος σε περιεκτικότητα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Αγκινάρα: Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Η σιλυμαρίνη είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό μας. Επίσης η σιλυμαρίνη έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί υγιές το ήπαρ. Το δεύτερο σημαντικό συστατικό της αγκινάρας, η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση αγκινάρας, αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, έχουν αποτοξινωτική δράση και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση χάρη στη διουρητική δράσης της.

Πικραλίδα: Η πικραλίδα ή αλλιώς ταραξάκος ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση.

Τζίντζερ: Το τζίντζερ φρέσκο ή αποξηραμένο ενισχύει την καύση των θερμίδων, προκαλώντας τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Το τζίντζερ βοηθάει επίσης στη λειτουργία των αρθρώσεων και στον έλεγχο της χοληστερόλης. Ένας τρόπος για να χρησιμοποιείς το τζίντζερ είναι ως τσάι το οποίο βοηθάει να απαλλαγείτε από τοξίνες.

Κρεμμύδι: Με αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε αλυσίνη και βιταμίνη C, απαραίτητο σε διαιτολόγια αποτοξίνωσης.

Φράουλες: Ένα φρούτο με πολλές θρεπτικές ουσίες και θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες κτλ. Παρουσιάζουν αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιες σε φαινόλες καθώς και σε βιταμίνη Α. Οι φράουλες προτείνονται σε άτομα με αναιμία, υπέρταση καθώς επίσης και σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την χολή.

Κάρυ – κουρκουμάς: Μπαχαρικό με ισχυρές αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πηγή :http://www.tlife.gr

Είστε έτοιμοι να χάσουμε τα κιλά του Πάσχα γρήγορα και ...ανώδυνα;

Αφήστε επιτέλους κάτω το κατσικάκι (αυτό που έχει απομείνει και επιμένετε να καταναλώσετε γιατί «ε, κρίμα είναι») και ξεχάστε τις ευφάνταστες ιδέες του τύπου «ας χρησιμοποιήσω τα πασχαλινά υπολείμματα να φτιάξω μία πίτα». 

  

Έφτασε η ώρα να χάσουμε τα κιλά που καταφέραμε μετά κόπων και βασάνων (δηλαδή με ό,τι εμφανίστηκε μπροστά μας) να αποκομίσουμε για να θυμόμαστε ότι και το φετινό Πάσχα, μας άφησε… κατάλοιπα. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να πειστείτε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε διατροφή, αποτοξίνωση, δίαιτα και υγιεινό τρόπο ζωής (ναι, όλα μαζί) τότε απλά σκεφτείτε ότι ο καιρός της παραλίας πλησιάζει. Πειστήκατε; Ξεκινάμε λοιπόν.

Το νερό, νεράκι
Το πολύτιμο (και ανέξοδο αυτό) στοιχείο, το νερό είναι ο νούμερο ένα σύμμαχός μας από δω και στο εξής. Τα οφέλη πολλά: έχουμε αίσθηση πληρότητας , άρα δεν τρώμε κάθε τρεις και λίγο, ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας και τον ξεπλένουμε από τις τοξίνες…του παρελθόντος. Ξεχνάμε αλκοόλ, αναψυκτικά και συμβιβαζόμαστε με νερό (με μέντα, με αγγούρι, έτσι για τη γεύση), πράσινο τσάι (το αποτοξινοτικό) και καφέ.


Ολικής άλεσης...τώρα πια
Στροφή στα προϊόντα ολικής αλέσεως. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, βοηθούν τον οργανισμό να παραμένει «χορτάτος» για περισσότερη ώρα, εμποδίζουν τις εξάρσεις ινσουλίνης, που ενεργοποιούν την αποθήκευση λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς και είναι διαθέσιμα σε τεράστια ποικιλία, που μπορούμε να επιλέξουμε, χωρίς να πεινάσουμε.

Φρούτα και λαχανικά στο maximum
Ευτυχώς στην Ελλάδα, καλοκαίρι σημαίνει ένα πράγμα: αφθονία σε φρούτα και λαχανικά. Γεύσεις γλυκές, ξινές, πικρές, αλμυρές αλλά κυρίως ….απολαυστικές και διαιτητικές είναι στη διάθεση όλων μας. Άρα δικαιολογίες δε χωρούν. Αντικαθιστούμε τα πασχαλινά σνακ (κουλούρια, τσουρέκια και σοκολατένια αβγά) με φράουλες, μπανάνες, μήλα, αχλάδια, καρπούζια και ό,τι άλλο προτιμάμε και σύντομα θα δούμε το καλλίγραμμο σώμα μας να επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα.



Υγιή λιπαρά
Επειδή το Πάσχα χορτάσαμε όλοι από κρέας και λιπαρά, η λογική (και το στομάχι) λέει ότι πλέον θα αναζητήσουμε αλλού διατροφικά λίπη. Εδώ έρχονται τα «καλά λιπαρά», με απλά λόγια, τα Ω3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν σε αφθονία στα ψάρια. Ιδανικές πηγές τροφής, που συμβάλουν στο κάψιμο του λίπους.
Ξεχνάμε τους υδατάνθρακες, που «αποθηκεύουν λίπος (αυτό που προσπαθούμε να κάψουμε τώρα) και στέφουμε την προσοχή μας σε υγιεινές σαλάτες με ψάρια και αν κάποιοι επιμένετε στην κρεατοφαγία, ένα στήθος κοτόπουλο θα σας ικανοποιήσει. Στοχεύουμε στην κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών, όπως είναι τα ψάρια, το στήθος του κοτόπουλου ή το τοφού, αν είναι δυνατόν σε κάθε γεύμα. Οι άπαχες πρωτεΐνες, όχι μόνο ενισχύουν τον μεταβολισμό, αλλά δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού για αρκετή ώρα αφού καταναλωθούν.

Βότανα, ο κρυφός σύμμαχος
Τα καρυκεύματα, τα μπαχαρικά (ειδικά τα καυτερά, όπως είναι το πιπέρι καγιέν) και τα βότανα παντός είδους δίνουν άλλη γεύση στο φαγητό, μετατρέποντας το αυτόματα σε μία πανδαισία γεύσεων. «Φορτώνουμε» τα γεύματά μας με καρυκεύματα και θα αισθανθούμε αμέσως πλήρως ικανοποιημένοι. Επιπλέον, μη ξεχνάτε πως τα μπαχαρικά ενισχύουν τον μεταβολικό ρυθμό και συμβάλλουν στην γρηγορότερη καύση των θερμίδων.


Γιαούρτι το ελληνικό
Το παραδοσιακό, με τα χαμηλά λιπαρά (προσοχή όχι το πλήρες) γιαούρτι μπορεί να γίνει ο γευστικός μας σύμμαχος στο κάψιμο των θερμίδων. Με εξαιρετική θρεπτική αξία, συμβάλλει στη μείωση του συνολικού λίπους του σώματος, ειδικότερα δε, του λίπους που συσσωρεύεται στην κοιλιακή περιοχή.
Σκέτο, με μία κουταλιά μέλι, με ξηρούς καρπούς ή ακόμα και παγωμένο για μεγαλύτερη απόλαυση, αποτελεί ένα μοναδικό σνακ. Εναλλακτικά, μπορούμε να το απολαύσουμε με βρασμένο ρύζι για ένα πλήρες γεύμα.

Τα απαγορευμένα
Για να μπορέσουμε βέβαια να χάσουμε αυτά τα κιλά, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Με απλά λόγια, πρέπει να ξεχάσουμε αλκοόλ, ζάχαρη και έτοιμα φαγητά. Κακά τα ψέματα, η αλήθεια είναι ότι κανείς ποτέ δεν κατάφερε να αδυνατίσει καταναλώνοντας επεξεργασμένες τροφές με λιπαρές ουσίες και υψηλή θερμιδική αξία.
Εάν λοιπόν, θέλουμε να φορέσουμε τα …περυσινά καλοκαιρινά μας ρούχα καλό θα ήταν να αποστασιοποιηθούμε από τους πειρασμούς. Αυτό ισχύει φυσικά και για τις σάλτσες, που περίτεχνα ρίχνουμε πάνω από τα φαγητά και τις σαλάτες, για…νοστιμιά.


Πόσο μεγάλο είναι το πιάτο;
Το βασανιστικό ερώτημα του «πιάτου» πρέπει επιτέλους να βρει λύση. Ξεχνάμε τις γαβάθες και τα πιάτα με τις μαμαδίστικες μερίδες. Μία φυσιολογική μερίδα φαγητό, σε ένα κανονικό πιάτο, το οποίο καλό θα ήταν να αποφύγουμε να ξαναγεμίσουμε, είναι ό,τι πρέπει για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να χάσει κιλά. Στην περίπτωση δε, που αυτό είναι αδύνατο, μπορούμε εναλλακτικά να ξαναγεμίσουμε το πιάτο μας με λαχνικά.

Γυμναστική με όρεξη
Τρεις φορές την εβδομάδα με όρεξη και διάθεση θα μας προσφέρουν σίγουρη απώλεια κιλών. Αυτό το λένε οι ειδικοί. Εμείς πάλι, προτείνουμε δραστηριότητες εκτός γυμναστηρίου. Ο καιρός το επιτρέπει, οι φίλοι μπορούν να μας ξεσηκώσουν, τα αθλητικά περιμένουν καρτερικά στην παπουτσοθήκη, άρα τι μένει; Η απόφαση, που μπορεί να φαντάζει μεγάλη αλλά, ας το παραδεχτούμε επιτέλους, δεν είναι.
Η καλύτερη πρόταση δε, είναι να κατακλύσουμε τις θάλασσες (ναι, ακόμα και με τα επιπλέον κιλά, δεν είναι ώρα για ντροπές). Η άσκηση στη θάλασσα είναι ιδανικός τρόπος εκγύμνασης και σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και εκθαμβωτικά.

Πηγή :http://www.clickatlife.gr

Επιστροφή από το Πάσχα σε μια σωστή ισορροπημένη διατροφή και όχι σε δίαιτα

Μετά το όμορφο ξέγνοιαστο τετραήμερο(ίσως και για περισσότερες ημέρες) Πάσχα, τις εκδρομές στις εξοχές, τα κουλουράκια, τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια, τα γλυκά, το φτωχό το άμοιρο αρνάκι ή κατσικάκι και το οινόπνευμα που καταναλώσαμε λίγο πολύ αυτές τις μέρες όλοι μας, πολλοί θα θελήσουν να καταφύγουν σε δίαιτες για να απαλλαχθούν από τα περιττά κιλά που συσσωρεύτηκαν πριν και μετά Πάσχα και εν όψει των καυτών παραλιών!!

Καταρχήν MHN ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΕΣΤΕ!! Δεν τρέχει απολύτως τίποτα αν πήραμε 2-3 κιλά μέσα στις διακοπές του Πάσχα. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η ζυγαριά αλλά η μεζούρα. Να μην μας προβληματίζουν τα κιλά της ζυγαριά αλλά οι πόντοι της μεζούρας. Με την επιστροφή μας στην καθημερινότητα και την συνήθη σωστή διατροφική μας συμπεριφορά, μέχρι να βγούμε στην παραλία και να έχουμε 2 πόντους παραπάνω δεν χάλασε ο κόσμος!! Τα points που μπορεί να «χάνουμε» από ένα τέλειο κορμί μη μπορώντας να χάσουμε τους πόντους που κερδίσαμε στη μέση, την περιφέρεια ή τους γλουτούς γρήγορα, μπορούμε να τα κερδίσουμε με το χαμόγελό μας και το μεσογειακό ταπεραμέντο μας.

Μην ξεχνάτε ότι το σώμα μας θυμάται!! Σύμφωνα με τη θεωρία προκαθορισμένου βάρους το σώμα μας δεν ξεχνάει το βάρος που μας «ταιριάζει», που είχαμε δηλ στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ως ενήλικες, χωρίς να κάνουμε υπερβολές (είτε δίαιτα είτε υπερφαγία). Έχει διαπιστωθεί ότι μετά από συνεχείς δίαιτες και διακοπή αυτών φτάνουμε σε μεγαλύτερο βάρος από το αρχικό.

Μην ξεχνάτε ότι το σώμα μας θυμάται!! Σύμφωνα με τη θεωρία προκαθορισμένου βάρους το σώμα μας δεν ξεχνάει το βάρος που μας «ταιριάζει», που είχαμε δηλ στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ως ενήλικες, χωρίς να κάνουμε υπερβολές( είτε δίαιτα είτε υπερφαγία). Έχει διαπιστωθεί ότι μετά από συνεχείς δίαιτες και διακοπή αυτών φτάνουμε σε μεγαλύτερο βάρος από το αρχικό.

epistrofh apo to pasxa1

Στην συνέχεια όχι μόνο έφτασε το αρχικό βάρος των 68 κιλών αλλά το ξεπέρασε φτάνοντας στα 72 κιλά.

Στην περίπτωση που η περίσσεια από το αρνάκι και τα φαγοπότια του Πάσχα και όχι μόνο είναι μεγαλύτερη από 3-4 κιλά, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιο διατροφολόγο για να μας καθοδηγήσει σωστά, σταθερά μόνιμα και ανώδυνα στην απώλεια των περιττών κιλών και την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς που θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας για την υγεία μας και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Οπότε το σωστό είναι να μιλάμε για βελτίωση της διατροφής και όχι για προσπάθεια απώλειας βάρους. Η απώλεια βάρους είναι η «παρενέργεια»!! της σωστής διατροφής.

ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ καλό είναι να σκεφτείς πρώτα
  • Ποιος είναι ο στόχος σου;
  • Ποιο είναι τι κίνητρό σου;
  • Είσαι έτοιμος;
  • Αν θέλεις να μειωθεί το σωματικό σου βάρος, ποια τα υπέρ και τα κατά της ελάττωσης βάρους;
ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ πρέπει
  • Να ενεργοποιηθεί η φυσιολογία του σώματος( να αποκατασταθεί η λειτουργία του μηχανισμού ρύθμισης πείνας – κορεσμού του οργανισμού)
  • Να μην εξαρτάσαι από τον διαιτολόγο
  • Να επιτευχθεί διατροφική αποκατάσταση( πχ κάλυψη διατροφικών ελλείψεων ή αποκατάσταση βιοχημικών ισορροπιών)
  • Ο ρυθμός απώλειας βάρους να είναι αργός( 2 – 4 Kg το μήνα)
  • ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ "ΝΟ PAIN NO GAIN"
Το βασικό κριτήριο επιτυχίας είναι όχι η απώλεια βάρους αλλά η διατήρηση του μειωμένου βάρους

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΔΙΑΙΤΑ

Συνήθως όταν κάποιος κάνει δίαιτα , βρίσκεται σε κατάσταση στρες και όταν μειώνεται απότομα το βάρος αυτό δεν είναι λίπος. Επίσης με την απότομη μείωση του βάρους μειώνεται και ο βασικός μεταβολισμός( το ποσοστό λίπους έχει αυξηθεί ) οπότε όπως πολύ γρήγορα μειώθηκε το βάρος έτσι γρήγορα μπορεί να επανακτηθεί. Το γεγονός αυτό φέρνει απογοήτευση κατά συνέπεια «πέφτει» η αυτοπεποίθηση του ατόμου. Αυτό τον οδηγεί σε υπερφαγία και κατά συνέπεια αύξηση του σωματικού βάρους. Ξανακάνει στερητική δίαιτα και πέφτει σ΄ έναν φαύλο κύκλο.


epistrofh apo to pasxa2


 Βασικός μας στόχος είναι να μάθουμε να «ακούμε» τον φυσιολογικό μηχανισμό ρύθμισης πείνας κορεσμού και ίσως να τον επιδιορθώσουμε εάν έχει διαταραχθεί.

Τα καλύτερα βραδινά σνακ



diaita-diatrofi-vradina-snak-386

Είστε από τις γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερο φαγητό τις βραδινές παρά τις πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να διατηρήσετε την σιλουέτα σας; Δείτε παρακάτω ποια φαγητά μπορείτε να καταναλώνετε αργά το βράδυ, χωρίς να αποθηκεύετε περιττές θερμίδες και λίπος.

Cottage Cheese: Είναι εξαιρετική επιλογή για τις βραδινές λιγούρες, καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνη. 2/3 του φλιτζανιού Cottage Cheese περιέχει μόλις 6 γρ. λίπους. Απολαύστε το άφοβα και ικανοποιήστε τις «απειλητικές» βραδινές λιγούρες σας.

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φράουλες: Οι φράουλες περιέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά και ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά έχει αρκετές θρεπτικές αξίες, με αποτέλεσμα να έχετε τον κατάλληλο συνδυασμό για ένα ελαφρύ βραδινό σνακ.

Φιστίκια: Για εσάς που έχετε έντονες λιγούρες. Τα φιστίκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Μια χούφτα φιστίκια είναι αρκετή για να δημιουργήσει το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι σας. Προσοχή! Τα φιστίκια που καταναλώνετε να είναι ανάλατα.

Πηγή :http://www.myworld.gr

Μάθε να διαβάζεις τις ετικέτες



Μάθε να διαβάζεις τις ετικέτες

Χαμηλό σε λιπαρά, πλούσιο σε ασβέστιο, υψηλό σε φυτικές ίνες… Στη συσκευασία των τροφίμων που αγοράζουμε καθημερινά αναγράφονται σημαντικές πληροφορίες. Πόσο καλά όμως ξέρουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες;

Τα μηνύματα που λαμβάνονται καθημερινά από το καταναλωτικό κοινό, είναι ότι οι ετικέτες τροφίμων αποτελούν ένα γρίφο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Βιομηχανιών τροφίμων και τις κατά τόπους αρχές, αποφάσισε να καταστούν οι ετικέτες τροφίμων σαφέστερες και πιο σχετικές προς τις ανάγκες των καταναλωτών. Ας δούμε λοιπόν ποιές πληροφορίες πρέπει να αναγράφονται πάνω σε μία συσκευασία τροφίμου και τι σημαίνουν:

 

Θρεπτική αξία

Σε κάθε τρόφιμο πρέπει να αναγράφεται σαφώς στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας η περιεκτικότητά του σε θερμίδες, λίπη, κορεσμένα λίπη, υδατάνθρακες (με ειδική αναφορά σε σάκχαρα) και αλάτι (Νάτριο) τόσο ανά 100 gr όσο και ανά μερίδα του προϊόντος. Επιπλέον, πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό των συνιστώμενων ημερήσιων δόσεων ενός οργανισμού που καλύπτεται για κάθε συστατικό.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Ή αλλιώς ΣΗΠ. Στις ετικέτες κάτω από κάθε βασικό «χαρακτηριστικό» του προϊόντος (θερμίδες, λίπος κ.λπ.) αναγράφεται και ένα ποσοστό. Αυτό δείχνει τι ποσότητα του εν λόγω «συστατικού» από αυτή που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά περιέχεται σε κάθε μερίδα. Π.χ. αν κάτω από το λίπος γράφει 5% σημαίνει ότι μία μερίδα του προϊόντος μας δίνει το 5% του λίπους που χρειαζόμαστε καθημερινά κ.ο.κ.

Ενέργεια

Η ενέργεια μετριέται συνήθως σε «χιλιοθερμίδες» (kcal), αναφερόμενες επίσης απλά ως "θερμίδες": οι δύο εκφράσεις είναι ισοδύναμες και χρησιμοποιούνται συχνά στις ετικέτες τροφίμων. Για μια μέση γυναίκα, η τιμή GDA για την ενέργεια είναι 2000 kcal και για ένα μέσο άνδρα 2500 kcal: αυτές οι τιμές χρησιμοποιούνται ως τιμές αναφοράς για να υπολογιστούν οι Ενδεικτικές Ημερήσιες Προσλήψειςγια τα θρεπτικά συστατικά.

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένη ποσότητα για την καλή λειτουργία των σημαντικών μεταβολικών αντιδράσεων στο σώμα και τη διατήρηση της σωματικής υγείας. Για τον λόγο αυτό, τα συνιστώμενα επίπεδα πρόσληψής τους τίθενται υψηλότερα από τη μέση απαίτηση του πληθυσμού προκειμένου να αποτραπούν οποιεσδήποτε περιπτώσεις ανεπάρκειας. H RDA είναι η μέση καθημερινή πρόσληψη, που καλύπτει τις θρεπτικές απαιτήσεις σχεδόν όλων των υγιών ενηλίκων. Όπως με τις ενδεικτικές ημερήσιες προσλήψεις, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα ποσά πρέπει να προσλαμβάνονται καθημερινά αλλά αντιπροσωπεύουν τη μέση πρόσληψη για μια ευρύτερη χρονική περίοδο

Ποσότητα

Πρέπει να αναγράφεται η καθαρή ποσότητα του προϊόντος, χωρίς δηλαδή τη συσκευασία.

Ονομασία προϊόντος

Η ονομασία του προϊόντος πρέπει να δίνει πληροφορίες για τη φυσική κατάσταση του τροφίμου ή για την επεξεργασία που έχει υποστεί πχ συμπυκνωμένο γάλα, καπνιστή γαλοπούλα κλπ. Υποχρεωτικά πρέπει να αναφέρεται η χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Κατάλογος συστατικών

Πρέπει να αναγράφονται όλα τα συστατικά του τροφίμου από το περισσότερο στο λιγότερο καθώς και τα συστατικά εκείνα που είναι πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργίες.

Διατήρηση

Ημερομηνία λήξης: Αναγράφεται σε όσα τρόφιμα χαλούν εύκολα (πχ αυγό, γάλα, κρέας). Μετά την ημερομηνία λήξης δε θα πρέπει να καταναλωθούν αυτά τα τρόφιμα γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από : Αναγράφεται στα τρόφιμα που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα (πχ μακαρόνια, ρύζι, φρυγανιές, κονσέρβες). Μετά την ημερομηνία ανάλωσης το προϊόν μπορεί να έχει χάσει τη γεύση, την οσμή ή την υφή του αλλά δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Παραγωγός/Εισαγωγέας

Πρέπει να αναγράφονται η επωνυμία κι η διεύθυνση του συσκευαστή ή του εισαγωγέα καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και παραπόνων.

Βιολογικά

Η χρήση της λέξης βιολογικό επιτρέπεται μόνο όταν το τρόφιμο πληροί κάποιες προϋποθέσεις ενώ παράλληλα πρέπει να φέρει και το λογότυπο κάποιας εταιρείας πιστοποίησης.

Προέλευση

Η χώρα προέλευσης είναι υποχρεωτική για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων όπως το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης είναι υποχρεωτική όταν στη συσκευασία υπάρχει κάποια εικόνα ή σήμα (πχ σημαία) που θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τον καταναλωτή.

Πηγή :http://www.formamag.gr

Κρυμμένο αλάτι στα φαγητά

Όσο και αν νομίζετε πως ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, υπάρχει πάντα ένας κρυφός κίνδυνος σε ένα μεγάλο μέρος των τροφίμων που τρώτε και αυτός είναι το αλάτι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν φταίει μόνο το αλάτι που ρίχνετε επιπλέον στο φαγητό σας. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και αυτό που ήδη υπάρχει στα τρόφιμα πριν τα αγοράσετε, και το οποίο μπορεί να θέσει την υγεία σε κίνδυνο.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο αλάτι περιέχουν τα αγαπημένα σας τρόφιμα; Όλοι μας έχουμε συνηθίσει να μετράμε τις θερμίδες από ό,τι τρώμε για να μην πάρουμε βάρος, αλλά όταν πρόκειται για το αλάτι κανείς δε δίνει σημασία.

Ο οργανισμός Food Standard's Agency (F.S.A.) συστήνει ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού), αλλά εκτιμά ότι η μέση πρόσληψη στην πραγματικότητα φτάνει τα 9 γραμμάρια. Όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ ελέγξτε την περιεκτικότητα των τροφίμων σε αλάτι. Ο F.S.A. συμβουλεύει πως τρόφιμα με περισσότερο από 1,5 γραμμάριο αλάτι στα 100 γραμμάρια προϊόντος αποτελεί μεγάλη ποσότητα, ενώ οτιδήποτε κάτω από 0,3 θεωρείται χαμηλή.

Το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε βρίσκεται ήδη σε τρόφιμα, όπως το ψωμί, το κρέας και τα δημητριακά, αλλά και σε τρόφιμα, όπως πίτσα, έτοιμα γεύματα, σνακ, και αλμυρά και γλυκά κέικ. Προσπάθειες γίνονται από τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσει την περιεκτικότητα των προϊόντων σε αλάτι.

Έρευνες που έχουν κατά καιρούς διεξαχθεί φανερώνουν τα διάφορα προβλήματα υγείας που επιφέρει το πολύ αλάτι στην υγεία. Το υπερβολικό αλάτι έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνο του στομάχου, και ίσως να επιδεινώνει την οστεοπόρωση και το άσθμα.
Μερικά τρόφιμα έχουν από τη φύση τους υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ σε άλλα εξαρτάται από τη μάρκα και την ποικιλία. 

Παρακάτω δίνονται μερικά από τα πιο 'ύποπτα' τρόφιμα που αγοράζετε από έξω ή μαγειρεύετε σπίτι και χρειάζονται προσοχή.

Ψωμί
Το ψωμί από μόνο του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, πόσο μάλλον τα διάφορα ψωμάκια που μας φέρνουν συχνά στα εστιατόρια με σκοπό να τα κάνουν πιο νόστιμα. Ένας καλός τρόπος να μειώσετε το αλάτι που παίρνετε μέσω του ψωμιού, είναι να φτιάξετε εσείς οι ίδιοι σπιτικό ψωμί το οποίο είναι πολύ καλύτερο από το αγοραστό, αφού μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα του αλατιού.

Δημητριακά πρωινού
Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, σε ορισμένα δημητριακά πρωινού, γι' αυτό πάντα να ελέγχετε την ετικέτα. Φτιάξτε τα δικά σας δημητριακά πρωινού χρησιμοποιώντας, τα αγαπημένα σας αποξηραμένα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς και φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως το μέλι ή ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

Σάλτσα για ζυμαρικά
Η έτοιμη σάλτσα μπορεί να περιέχει απλά συστατικά που παρόλα αυτά, όμως, μπορεί να κρύβουν σημαντικές ποσότητες αλατιού. Αν και τα συστατικά της σάλτσας θεωρούνται χαμηλά σε λιπαρά βρέθηκε σε έρευνα ότι είναι από τα πιο αλμυρά τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων. Φτιάξτε, λοιπόν, τη δική σας σάλτσα είτε για τα ψητά κρέατα, είτε για τα ζυμαρικά υπολογίζοντας και ελέγχοντας εσείς πόσο αλάτι θέλετε.

Σούπα
Είναι απογοητευτικό να ακούμε ότι μια απλή σούπα, μια φαινομενικά υγιεινή επιλογή από το σούπερ μάρκετ, μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού. Ανά 100 γραμμάρια σούπας δεν πρέπει να περιέχεται περισσότερο από 0.6 γραμμάρια αλατιού. Φτιάχνοντας μια σπιτική σούπα με λαχανικά, κοτόπουλο ή και όσπρια, όπως φακές, το γεύμα σας θα περιέχει λιγότερο αλάτι αλλά και λίγες θερμίδες.

Σάντουιτς
Τα έτοιμα σάντουιτς που καταπολεμούν την πείνα σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να μαγειρέψετε, όπως όταν δουλεύετε πολλές ώρες, όταν ταξιδεύετε και γενικά όταν θέλετε κάτι πρόχειρο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι λόγω των συστατικών τους. Το ζαμπόν, το τυρί, τα τουρσιά, ο τόνος, το μπέικον είναι μερικά από τα πιο αλμυρά υλικά που μπορείτε να βάλετε σε ένα σάντουιτς. Ακόμα, και μια κακή επιλογή σε ψωμί μπορεί να σημαίνει περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας.

Καρυκεύματα
Ακόμα και κάτι τόσο απλό όπως το κέτσαπ ή η μουστάρδα μπορεί να περιέχει πολύ αλάτι και να κάνει το φαγητό σας πιο αλμυρό. Μερικά δημοφιλή εμπορικά προϊόντα προσφέρονται τώρα και με μειωμένο αλάτι και ζάχαρη.

Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Το νάτριο χρησιμοποιείται σε κονσέρβες τροφίμων για την ενίσχυση της γεύσης, καθώς και ως συντηρητικό. Μια κονσέρβα, για παράδειγμα, από γλυκά μπιζέλια έχει περίπου 400 χιλιοστόγραμμα νατρίου, αλλά τα φρέσκα ή και κάποιες μάρκες κατεψυγμένων μπιζελιών έχουν μικρότερη ποσότητα ή καθόλου νάτριο. Αν τρώτε συχνά κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αγοράστε αυτά με την ένδειξη "λιγότερο νάτριο" ή ξεπλύνετε το περιεχόμενο πριν από τη θέρμανση για να αφαιρέσετε κάποια ποσότητα αλατιού.

Το αλάτι μπορεί να κάνει το φαγητό πιο νόστιμο και πιο εύγεστο, αλλά οι επιπτώσεις του στην υγεία μας είναι μεγαλύτερες από την καλή γεύση που προσφέρει. Μπορεί να λατρεύουμε τις πίτσες, τα αλμυρά κράκερ ή τους ξηρούς καρπούς, να λαχταρούμε τις τηγανητές πατάτες και να τρελαινόμαστε να βουτάμε το ποπ κορν μέσα στο αλάτι, αλλά όλα αυτά το μόνο που προσφέρουν είναι κίνδυνο για την υγεία και κάποια παραπάνω κιλά από την κατακράτηση υγρών. Κάντε, επομένως, όχι μόνο πιο υγιεινές επιλογές, αλλά αρχίστε να ασχολείστε εσείς οι ίδιοι με την ετοιμασία των φαγητών σας. Επιλέξτε απλά φρέσκα υλικά που θα κάνουν το πιάτο σας πιο νόστιμο χωρίς τη βοήθεια του αλατιού.

10 συνηθισμένες τροφές που θα αποτοξινώσουν (σίγουρα) το σώμα σου



 

Κάτι τα αρνιά και τα τσουρέκια, κάτι τα ποτάκια που ήπιες στις γιορτές του Πάσχα, ο οργανισμός σου θα εκτιμήσει πολύ μια αποτοξίνωση. Δες δέκα τροφές που θα σε βοθήσουν.

Οι διατροφικές υπερβολές του Πάσχα μπορούν εύκολα όχι μόνο να σου προσθέσουν μερικά κιλά αλλά να γεμίσουν τον οργανισμό σου με τοξίνες. Στο παραπέντε πριν το καλοκαίρι, δες πώς θα αποτοξινωθείς επιλέγοντας τροφές που θα κάνουν τον οργανισμό σου "καινούργιο".
Λεμόνι με νερό
 
Πολλοί διατροφολόγοι συστήνουν να πίνεις ένα ποτήρι νερό με λεμόνι σε θερμοκρασία δωματίου κάθε πρωί με το που ξυπνάς. Το λεμόνι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, που βοηθά το σώμα σου να αποτοξινωθεί και να κάψει λίπος.
Φρέσκα φρούτα

  Βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι μερικά από τα συστατικά που έχουν τα φρούτα που (μάντεψε) όλα καθαρίζουν τον οργανισμό σου από τις τοξίνες, όπως και αν τα φας: σε μορφή χυμού, σκέτα ή σε φρουτοσαλάτα.
Πράσινα λαχανικά

  Τα λαχανικά, ιδίως τα πράσινα φυλλώδη, ανεβάζουν τα επίπεδα της χλωροφύλλης του πεπτικού σωλήνα και αυτό βοηθά στην αποβολή των τοξινών και των ρύπων από τον οργανισμό σου. Επιπλέον είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες που μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και κάνουν τον οργανισμό σου να λειτουργεί καλύτερα.
Νεροκάρδαμο

  Αν δεν το έχεις δοκιμάσει, ήρθε η ώρα. Το συγκεκριμένο λαχανικό ανήκει βέβαια στα πράσινα φυλλώδη, αλλά αξίζει ξεχωριστή αναφορά, αφού ενεργοποιεί τα ένζυμα που καθαρίζουν το συκώτι και απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες χάρη στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και Α, ενώ είναι πλούσιο και σε ασβέστιο, σίδηρο και φολικό οξύ. Πρόσθεσέ το στις σαλάτες σου.
Αγκινάρες

  Καθαρίζουν το συκώτι και το πεπτικό σύστημα και συμβάλλουν στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος. Μπορείς να τις φας μαγειρευτές ή να ρίξεις σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό μια κουταλιά φύλλα αγκινάρας για 10 λεπτά. Πίνεις 3 φλιτζάνια την ημέρα, 20 λεπτά πριν το φαγητό για 7 με 10 μέρες.
Παντζάρια

  Περιέχουν φυτικές ίνες που παράγουν αντιοξειδωτικά ένζυμα που καθαρίζουν τα νεφρά, το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη από τις τοξίνες που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός. Μπορείς να τα φας είτε στη σαλάτα σου είτε να πιεις το ζουμί τους.
Σκουρόχρωμα (μαύρα) σταφύλια

  Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, νερό και φυτικές ίνες και αυτό σημαίνει ότι προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στην καλή λειτουργία της πέψης.
Cranberries

  Έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και λίγες θερμίδες. Καθαρίζουν το ουροποιητικό σύστημα από βακτήρια αλλά και τον οργανισμό (συνολικά) από τοξίνες. Μπορείς είτε να τα προσθέσεις στη σαλάτα σου (συνδυάζονται τέλεια με σπανάκι και ρόκα), στο γιαούρτι ή στο γάλα με δημητριακά που πίνεις το πρωί είτε να πιεις απλώς το χυμό τους.
Δημητριακά ολικής αλέσεως

  Μπορείς να τα τα φας στο πρωινό σου με γάλα ή γιαούρτι. Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που θα απαλλάξουν τον οργανισμό σου από τις ελεύθερες ρίζες.
Πράσινο τσάι

  Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ουσίες που βελτιώνουν τη λειτουργία του συκωτιού και την παραγωγή αποτοξινωτικών ενζύμων. Πρόσθεσε, αν θέλεις, και ένα κουταλάκι μέλι.

Πηγή :http://www.cosmo.gr

Ανάσταση!




Ανάσταση!

Μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό όταν όλα γύρω μας μοιάζουν... σοκολατένια, όμως εσείς θα πρέπει να δείξετε και πάλι "χαρακτήρα" μιας και οι κενές και χωρίς καμία θρεπτική αξία θερμίδες δεν συμβάλλουν στην διατήρηση της σιλουέτας αλλά και της ιδανικής εμφάνισης για το καλοκαίρι που βρίσκεται προ των πυλών. 

Για όλους του παραπάνω λόγους λοιπόν, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε 5 απλούς τρόπους για να αποφύγετε κάθε γλυκό πειρασμό που παραδοσιακά εμφανίζεται το Πάσχα και που λίγο αργότερα γίνεται πικρή... ιστορία.

1. Όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης σοκολάτας και αν μη τι άλλο το Πάσχα έχει την τιμητική της. Εάν πρόκειται λοιπόν να υποκύψετε, προτιμήστε μια σκούρα σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (μεταξύ 70-80%). Σε διαφορετική περίπτωση είναι καλό να γνωρίζετε τι... καταναλώνετε:

Πασχαλινά αυγά σοκολάτας γάλακτος
Την συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκουμε συνήθως σε μικρά αυγά (μπουκίτσες) που συνθέτουν το καλάθι του Πάσχα αλλά και σε σακουλάκια που περιέχουν σοκολατάκια σε σχήμα αυγών και σε διάφορα μεγέθη. Μην σας ξεγελά όμως το μικρό τους μέγεθος μιας και η κατανάλωση 7 τεμαχίων αντιστοιχεί σε 210 θερμίδες και 12 γραμμάρια λίπους.

Πασχαλινά σοκολατένια αυγά γεμιστά με κρέμα
Αν σας είναι αδύνατον να αντισταθείτε, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ένα αυγό 34 γραμμαρίων περιέχει 150 θερμίδες και 6 γραμμάρια λίπους γι αυτό και αποτελεί μια απόλαυση που πρέπει να καταναλώσετε με μέτρο.

2. Αν ο εργασιακός σας χώρος έχει γεμίσει με τσουρέκια, κουλούρια και σοκολάτες λόγω των ημερών, μην στερηθείτε. Αυτή η τακτική μπορεί να... αποβεί μοιραία για τις ημέρες των αργιών που θα είστε πιο χαλαρή με τον εαυτό και τις επιλογές σας και να καταλήξετε στην... υπερκατανάλωση. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιτρέψετε στον εαυτό σας να ενδώσει αλλά σε ένα και μόνο κομμάτι.

3. Τις ημέρες αυτές γεμίστε το ψυγείο και πάρτε μαζί σας στο γραφείο, υγιεινές επιλογές όπως φρούτα και λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο, όταν αισθάνεστε "αδύναμη" θα έχετε μια εναλλακτική που δεν θα μετανιώσετε λίγο αργότερα.

4. Φροντίστε, ειδικά αυτή την περίοδο, να μην παραλείψετε το πρωινό. Είναι σαφές πως είναι λιγότερο πιθανό να ενδώστε σε πειρασμούς όταν αισθάνεστε πλήρεις και ικανοποιημένες.

5. Ένα " τρικ" που χρησιμοποιούν πολλοί διάσημοι, είναι να μασούν ζάχαρη όταν έχουν έντονη επιθυμία για κάτι γλυκό. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιούν την ανάγκη τους για κατανάλωση του συγκεκριμένου είδους, αλλά αποφεύγουν τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και τις αυξημένες θερμίδες.

Πηγή :http://www.myself.gr

5 tips για να επιβιώσετε το Πάσχα χωρίς να χαλάσετε τη δίαιτά σας

1. Οργανώστε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά: Τα οποία θα περιλαμβάνουν και κάποια μορφή άσκησης. Δεν χρειάζεται να είναι σπορ, μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά της οικογένειας, να πάτε μια βόλτα στην εξοχή, οτιδήποτε θα αυξήσει τους παλμούς σας για λίγο και θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα.

2. Τραβήξτε την προσοχή σας μακριά από τη σοκολάτα: Τα παιδιά λατρεύουν τον «χαμό» που γίνεται στα τραπέζια το Πάσχα, οπότε αντί να μπουκωθείτε μαζί τους με σοκολάτες, οργανώστε διασκεδαστικά παιχνίδια και αντί για γλυκά βγάλτε πιατέλες με φρέσκα, πολύχρωμα φρούτα.

3. Πάντα έχετε κατά νου τον μακροπρόθεσμο στόχο σας: Όταν θα «κολάζεστε» από κάποιο παχυντικό φαγητό ή γλυκό, απλώς ρωτήστε τον εαυτό σας «αν το φάω θα με βοηθήσει να πετύχω τον στόχο μου;». Και γενικότερα, αξίζει να πάτε (πολλά) βήματα πίσω την δίαιτά σας, για λίγα αυγά και ψωμιά (που μπορείτε να τα φάτε και όλο τον υπόλοιπο χρόνο με περισσότερη προσοχή και πιο υγιεινό τρόπο);

4. Κάντε έλεγχο στις ποσότητες: Κάτι πολύ σημαντικό για την γενικότερη υγεία του οργανισμού σας. Κανένα φαγητό, ακόμα και η σοκολάτα, δεν είναι «καλό» ή «κακό» από μόνο του. Είναι απλά αυτό που είναι. Το θέμα είναι πόσο από αυτό θα φάμε. Αν δείτε την σοκολάτα σαν ένα ακόμα φαγητό και όχι σαν ένα κέρασμα ή κάτι ιδιαίτερο, θα μπορέσετε να ελέγξετε με μεγαλύτερη επιτυχία την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

5. Επικεντρωθείτε σε συγγενείς και φίλους που σας κάνουν να περνάτε καλά: Μετατρέψτε αυτούς στον παράγοντα «ευτυχία» που χρειάζεστε, αντί για τις σοκολάτες και τα λιπαρά, και απολαύστε την παρέα τους, τα γέλια και το κέφι που θα σας βγάλουν. Οι χημικές αντιδράσεις ευφορίας που θα παράγει ο εγκέφαλός σας θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα παρήγαγε με την σοκολάτα.

Πηγή :http://www.queen.gr

Πώς να αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες μέσα στο Πάσχα


Αν έχετε σκοπό να βγάλετε την Μεγάλη Εβδομάδα και την Εβδομάδα του Πάσχα χωρίς να πάρετε ούτε ένα κιλό, καλό θα είναι να ξεκινήσετε από σήμερα κιόλας.

Καταρχάς, προσπαθήστε να μην υποκύψετε στους πειρασμούς μέχρι το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, πράγμα που σημαίνει πως η σακούλα με τα σοκολατένια αυγουλάκια πάει στο καλάθι των σκουπιδιών αμέσως. Απλά σκεφτείτε πως ένα μικρό λαγουδάκι με σοκολάτα γάλακτος έχει τόσες θερμίδες όσες προσπαθείτε να κάψετε επί μία ώρα στον διάδρομο.

Σας πείσαμε τώρα; Ωραία. Τα μικρά σοκολατένια αυγά δεν είναι καλύτερα, καθώς 3 από αυτά περιέχουν περισσότερες από 120 θερμίδες -και ας είμαστε ειλικρινείς, ποιος μπορεί να σταματήσει στα τρία;

Το ίδιο ισχύει και για τα χριστόψωμα, ειδικά τα ατομικά και όσα παρόμοια «ψωμοειδή» κυκλοφορούν αυτές τις μέρες. Ένα παραδοσιακό ατομικό χριστόψωμο ή σταφιδόψωμο περιέχει τουλάχιστον 150 θερμίδες, χωρίς να υπολογίσουμε το βούτυρο.

Αν δεν μπορείτε να κρατηθείτε, φροντίστε να ελέγχετε τις ποσότητες: επιλέξτε μικρά, ατομικά σοκολατένια αυγά από μια σακούλα γεμάτη mini αυγουλάκια και μοιραστείτε τα ψωμάκια του χριστόψωμου.

Γενικότερα, όσο λιγότερα πράγματα κρατάτε στο σπίτι σας, τόσο μικρότερος ο πειρασμός. Οπότε, μοιραστείτε! Θα είστε και στο πνεύμα των ημερών.

Πηγή :http://www.queen.gr


Thursday, May 9, 2013

Πως να χάσω τα κιλά του οβελία

Και τελικά το Πάσχα και πάλι μας προσπέρασε....Και ας μην λέμε ψεματάκια, όλοι λίγο πολύ φάγαμε ή ήπιαμε κάτι παραπάνω....Λίγο το φερμουάρ δεν ανεβαίνει, λίγο το φόρεμα σαν να μας στενεύει και από την άλλη άρχισαν οι προτάσεις για τα κυριακάτικα μπάνια...Τί να κάνω; Να πάω για μπάνιο αγνοώντας την κοιλίτσα που φούσκωσε ή να μείνω σπίτι;

Και βέβαια η απάντηση είναι θα πάω για μπάνιο με καμάρι για την κοιλίτσα μου διότι είναι δείγμα ότι πέρασα όμορφα το Πάσχα...όμως θα θέσω στον εαυτό μου έναν όρο...από εδώ και πέρα επιστροφή στις παλιές καλές μου συνήθειες....ποιές ήταν αυτές; 

Ας τις θυμηθούμε ή ας τις μάθουμε!

Όχι στον πανικό: Ποτέ κανένα πρόβλημα δε λύθηκε αν είμαστε σε κατάσταση πανικού....Ας σκεφτούμε λογικά....αν θέλουμε κάτι απλά το πετυχαίνουμε αρκεί να είμαστε ήρεμοι....
Πέντε γεύματα: Και ναι, τα πέντε γεύματα και πάλι αποτελούν λύση στα διατροφικά μας προβλήματα, διότι μόνο έτσι κρατάμε ενεργό το βασικό μεταβολισμό μας και έχουμε υπό έλεγχο την πείνα μας.
 
Φρούτα και λαχανικά: Βρισκόμαστε στην πιο πλούσια εποχή από φρούτα και λαχανικά...Ας μην τα αφήσουμε να πάνε χαμένα....Μας γεμίζουν φυτικές ίνες και μας ενυδατώνουν.

Γαλακτοκομικά: Θα μπορούσαμε όλα τα γεύματα μας ( εκτός από το μεσημεριανό ), να είναι ένα ποτήρι γάλα 1,5% με δημητριακά ή ένα γιαούρτι 2% με μέλι και λίγα καρύδια.

Νερό: Μην μου πείτε ότι δεν το περιμένατε.....1,5 λίτρο την ημέρα οπωσδήποτε πάντα μας κρατάει σε φόρμα και τώρα με τις ζέστες μας τονώνει.

Γλυκά: Τα αγαπημένα μας παγωτά όχι δε θα σας πω να τα στερηθούμε, όμως ας τα καταναλώσουμε μια φορά την εβδομάδα ως επιβράβευση για την σωστή διατροφικά εβδομάδα μας.

Μικρές μερίδες: Μετά από τόσες εκπομπές μαγειρικής που έχουμε δει στην τηλεόραση για πιάτα gourmet, μην μου πείτε ότι δεν ξέρετε την ιδανική μερίδα!!!

Άσκηση: Άσκηση και σωστή διατροφή είναι το πιο δυνατό δίδυμο για ένα υπέροχο και υγιές κορμί...Άρα επιλέξτε ότι σας χαλαρώνει και γυμναστείτε.....

10 μικρές αλλαγές, με μεγάλη σημασία για την υγεία σας

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα!

Η άσκηση του σώματος μπορεί να έχει διάφορες μορφές: περπάτημα, πεζοπορία, γυμναστική, γυμναστική με βάρη, κολύμπι, ποδήλατο πιλάτες, χορός! Η άσκηση, εκτός του ότι βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνει την HDL χοληστερόλη (‘’καλή χοληστερόλη), μειώνει αντίστοιχα την LDL χοληστερόλη (‘’κακή’’ χοληστερόλη), δρα ακόμη και ως αντικαταθλιπτικό! Οι ενδορφίνες που παράγονται κατά την διάρκεια της άσκησης μας γεμίζουν με αίσθημα ευφορίας! Οι συστάσεις λοιπόν λένε 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες τις εβδομάδας. Εσείς ασκείστε αρκετά; Συμβουλή: Tην επόμενη φορά, αφήστε το αυτοκίνητο σας μακριά από το γραφείο σας ή χρησιμοποιείστε τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα. Ακόμη και με αυτές τις μικρές αλλαγές θα δείτε διαφορά στο σώμα αλλά και στην διάθεση σας.

Ξυπνήστε 5 λεπτά νωρίτερα και καταναλώστε ένα πλήρες πρωινό.

Όπως είναι γνωστό, το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα τηε ημέρας, καθώς μας γεμίζει ενέργεια για να ξεκινήσουμε όμορφα την ημέρα μας. Όπως δείχνουν πολλές μελέτες, η έλλειψη πρωινού είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία.Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009, παρατηρήθηκε πως οι νέοι που δεν έτρωγαν ποτέ πρωινό, είχαν αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος, σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν πάντα ή περιστασιακά το πρωινό τους. Επομένως, η φράση ‘’δεν προλαβαίνω να φάω πρωινό’’ παύει να είναι δικαιολογία, καθώς χρειάζεστε μόνο 5 λεπτά για να το ετοιμάσετε. Τα οφέλη για την υγεία σας είναι δυσανάλογα πολλά!

Χρησιμοποιήστε βηματομετρητή

Όσο λιγότερο κινητικοί είμαστε (όσο λιγότερα βήματα κάνουμε) τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), αυξημένη περιφέρεια μέσης, αυξημένη αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου. Αν αναρωτιέστε για το αν είστε αρκετά κινητικοί, η χρήση βηματομετρητή θα σας βοηθήσει να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα! Για να ενισχύσετε την φυσική και πνευματική σας υγεία, φορέστε τον βηματομετρητή και προκαλέστε τον εαυτό σας να αυξήσει τα βήματα που κάνετε κάθε μέρα! Σημειώστε τα βήματα που κάνετε κάθε μέρα και δείτε πόσο βελτιώνεστε από μέρα σε μέρα! Ενδεικτικά, με 7500-9999 βήματα/ημέρα θεωρείστε ελαφρώς δραστήριοι, ενώ από 10000 βήματα και πάνω θεωρείστε από δραστήριοι έως πολύ δραστήριοι.

Αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα

Πολυάριθμες μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως, έχουν δείξει πως η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία. Μια συγκεντρωτική ανάλυση παλινδρόμησης σε ενήλικες έδειξε πως η μείωση σε μία ώρα ύπνου ανά ημέρα συνδέεται με 0,35 kg/m2 αύξηση του ΔΜΣ. Για ένα άτομο δηλαδή περίπου 178 εκατοστά, η αύξηση του βάρους θα ήταν ισοδύναμη με περίπου 1,4 κιλά. Αν και οι μηχανισμοί που οδηγούνσε αυτό το συμπέρασμα δεν είναι πλήρως γνωστοί, έχει προταθεί πως ίσως να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές που οδηγούν σε αύξηση της όρεξης και της πρόσληψης ενέργειας. Η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέεται άμεσα και με αλλαγές στις ορμόνες λεπτίνη και γρελίνη, τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Γενικά, ο επαρκής ύπνος είναι βασικός παράγοντας για καλή υγεία, πρόληψη αρρώστιας και μακροζωία. Οκτώ ώρες για τους ενήλικες είναι ένας καλός μέσος όρος.

Προσθέστε φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό διαιτολόγιό σας

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, νερό, έχουν χαμηλό ενεργειακό φορτίοκαι είναι αυτά που προσφέρουν κορεσμό, δηλαδή μας χορταίνουν. Ο κίνδυνος για υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος και απλά σάκχαραείναι αυξημένος, όταν η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι χαμηλή (< 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα). Αυτές οι τροφές είναι ουσιαστικά που μας οδηγούν στην παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ αναφέρει πως η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ευθύνεται για θανάτους από καρκίνο στο γαστρεντερικό σύστημα κατά 14%, για ισχαιμική καρδιοπάθεια κατά 11% και για έμφραγμα κατά 9%. Εμπλουτίστε λοιπόν το καθημερινό σας διαιτολόγιο με φρούτα και λαχανικά που τουλάχιστον στην χώρα μας τα έχουμε σε αφθονία!

Φαστ φουντ στο σπίτι

Η συχνή κατανάλωση έτοιμων φαγητών φαστ φουντ, τροφών δηλαδή πλούσιων σε κορεσμένα, transλιπαρά και απλών σακχάρων συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, αλλά και σε αύξηση της χοληστερίνης,των τριγλυκεριδίων, του σακχάρου στο αίμα κ.λπ. Αν είστε λάτρεις των φαστ φουντ, φτιάξτε το δικό σας μπεργκερ σπίτι σας! Ψήστε το δικό σας σπιτικό μπιφτέκι, βάλτε το ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης και συνοδεύστε το με μια σως γιαουρτιού (αντί για μαγιονέζα). Εύκολα και γρήγορα. Θα απαλλαγείτε έτσι από ένα μεγάλο ποσοστό θερμίδων και σύντομα θα δείτε το σώμα σας, αλλά και τους βιοχημικούς,σας δείκτες να έρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα. 

Μείωση της μερίδας

Πολλοί από εμάς, συνηθίζουμε να γεμίζουμε το πιάτο μας με ποσότητα φαγητού μεγαλύτερη από αυτή που θα μας χόρταινε και αυτό γιατί το μάτι μας είναι «αχόρταγο». Μερικά τρικ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε την ποσότητα φαγητού σας είναι να βάζετε το φαγητό σας σε μικρότερα πιάτα απ’ ότι συνήθως και να χρησιμοποιείτε μικρά μαχαιροπίρουνα. Σημαντικό είναι να κάνετε μικρές παύσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος και να μασάτε καλά το φαγητό, έτσι ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας φαγητού που καταναλώνετε, αλλά και να δώσετε χρόνο στον εγκέφαλο να αντιληφθεί ότι ο κορεσμός έχει επέλθει. Έτσι, τελικά θα φάτε μικρότερη μερίδα από αυτή που βάλετε αρχικά στο πιάτο σας!

Κρατήστε ημερολόγιο καταγραφής

Η καταγραφή των τροφών αλλά και των υγρών που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σας βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της προσλαμβανόμενης τροφής. Το τσιμπολόγημα συχνά γίνεται μηχανικά και έτσι δεν το συνυπολογίζουμε σαν τροφή που καταναλώθηκε. Αυτή όμως είναι και μια από τις αιτίες που βλέπουμε το νούμερο της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Καταγράφοντας την τροφή που τρώτε, μπορείτε να εντοπίσετε τα σημεία όπου ‘’ξεφύγατε’’ και συνεπώς να τα τροποποιήσετε την επόμενη φορά!

Φτιάξτε τον καφέ σας σπίτι!

Φτιάχνοντας τον καφέ σας στο σπίτι, θα γλιτώσετε όχι μόνο χρήματα, αλλά και θερμίδες. Ο καφές δεν περιέχει θερμίδες. Η ζάχαρη όμως, το πλήρες γάλα, η σαντιγί, το σιρόπι, το τρίμμα μπισκότου που πιθανότατα χρησιμοποιούνται στην παρασκευή διαφόρων ροφημάτων καφέ είναι αυτά που αυξάνουν το θερμιδικό του φορτίο ( σε ορισμένες αλυσίδες καταστημάτων καφέ το ενεργειακό φορτίο του καφέ μπορεί να φτάσει και τις 500 θερμίδες!). Για να γλιτώσετε αυτές τις έξτρα θερμίδες, πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας και περιορίστε την προσθήκη ζάχαρης ή οποιουδήποτε άλλου υλικού σας αρέσει να προσθέτετε στον καθημερινό σας καφέ.

Χαλαρώστε…

Ελαττώστε όσο γίνεται το άγχος. Ο τρόπος που αντιδρούμε στα γεγονότα της ζωής, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ευεξία μας. Οι συνεχείς ανησυχίες και το άγχος της καθημερινότητας ‘’κλέβουν’’ τις απολαύσεις της ζωής. Βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και χαλαρώστε, κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν. Ακούστε λίγη μουσική, διαλογιστείτε, διαβάστε κάτι που σας ενδιαφέρει, βγείτε με φίλους, δείτε μια καλή ταινία ή πάτε θέατρο. Ανακαλύψτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ‘’ξεκλέψετε’’ χρόνο από το άγχος της καθημερινής σας ζωής. Έτσι, θα μπορέστε να επαναπροσδιορίσετε τους στόχους σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Πηγή :http://www.mednutrition.gr

Το Πάσχα πέρασε, το καλοκαίρι έρχεται…

Η διατροφή μας  μετά την Πασχαλινή Περίοδο

Αμέσως μετά τις αργίες του Πάσχα και λίγο πριν τον ερχομό του θέρους, όλοι συνειδητοποιούμε άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, την ανάγκη να επιμεληθούμε το σώμα μας, εν’ όψη της εμφάνισής μας στις παραλίες.

Πάντα συνειδητοποιούμε, το πόσο αργά το σκεφτήκαμε και πως προλαβαίνουμε οριακά να σώσουμε τα προσχήματα. Τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα διαιτολογικά γραφεία γεμίζουν από ενδιαφερόμενους που επιδιώκουν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απώλεια βάρους , αλλά και την καλλίγραμμη  εμφάνιση του σώματός τους.

Όποια όμως κι εάν είναι τα δεδομένα, σίγουρα δεν χρειάζεται πανικός και ακραίες εφαρμογές. Είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει μια απώλεια βάρους της τάξης των 2 – 4 κιλών το μήνα, ανεξάρτητα από το όποιο σωματικό βάρος επιθυμούμε  να απολέσουμε , ήτοι το 1% του σωματικού μας βάρους ανά εβδομάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εξαντλητικές δίαιτες, η υπερβολική καταπόνηση του οργανισμού σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίας του περιβάλλοντος που επικρατούν  αυτή την εποχή, μπορεί να οδηγήσουν σε μικρά ή και σημαντικά προβλήματα υγείας (αναιμίες, αβιταμινώσεις, έλλειψη ενεργητικότητας, ατονία, κούραση, ανορεξία, κακή διάθεση κ.ά. ).

Μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι κατά την περίοδο του καλοκαιριού ελαττώνονται οι ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια ( μείωση του βασικού μεταβολισμού, λόγω αύξησης θερμοκρασίας περιβάλλοντος), ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται η διατροφή μας με μεγάλη ποικιλία φρέσκων λαχανικών και φρούτων, που αν και πλούσια σε θρεπτική αξία είναι ιδιαίτερα μειωμένης θερμιδικής αξίας.  

Από τώρα και καθ’ όλη τη  διάρκεια του καλοκαιριού προτιμάμε στη διατροφή μας, τα λαχανικά σε σαλάτες και μαγειρεμένα , τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και τα φρούτα. Αντίθετα αποφεύγουμε τα πολλά και λιπαρά κρέατα, τα αλλαντικά, τα τηγανιτά, τις κρέμες γάλακτος  και τα πολλά γλυκά (εκτός των παγωτών στη light μορφή τους ή κάποια γρανίτα σε λογική κατανάλωση). 

Ιδιαίτερα για τα παγωτά μπορούμε να πούμε ότι κατά βάση είναι πιο ελαφρά σε θερμίδες από τα γλυκά ταψιού και τις τούρτες που καταναλώνονται κυρίως το χειμώνα.

Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στα οινοπνευματώδη και στα αναψυκτικά. Για μεν οινοπνευματώδη θα πρέπει να επισημάνουμε την υπερκατανάλωση μπύρας που γίνεται το καλοκαίρι (είναι πιο ελαφριά σε βαθμούς οινοπνεύματος από τα κρασιά), ενώ τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, μπορούν κάλλιστα να αντικατασταθούν από φρεσκοστιμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών.

Το καλοκαίρι για όλους μας, είναι μια περίοδος χαλάρωσης , ξεκούρασης και ξενοιασιάς. Σε μια τέτοια περίοδο είναι πολύ δύσκολο να υποτάξουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία της ελεγχόμενης δίαιτας, ωστόσο μικρά καθημερινά τεχνάσματα, όπως τα προαναφερθέντα μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός μας και να ελαττώσουν σημαντικά το σωματικό μας βάρος, λίγο πριν την εισβολή στις παραλίες.

Πηγή :http://www.enmesodiatrofis.gr

Τροφές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα κιλά του Πάσχα

diatrofi-diaita-trofes-adynatisma-pasxa-386

Οι μέρες του Πάσχα μπορεί να ήταν γεμάτες ξεκούραση για πολλές από εσάς, αλλά ήταν σίγουρα αρκετά χορταστικές. Το αρνί, το κοκορέτσι αλλά και οι μαγειρίτσα είναι φαγητά τα οποία περιέχουν αρκετές θερμίδες και αρκετές τοξίνες. Επειδή όμως πρέπει να προετοιμαστείτε άμεσα για τις διακοπές του καλοκαιριού, δείτε παρακάτω ποιες τροφές θα σας κάνουν να αδυνατήσετε άμεσα χωρίς να πεινάτε.

Πράσινα φασόλια: Καλό θα είναι να είναι βρίσκεται στην κορυφή της διατροφής σας, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό. Μπορείτε να τα τρώτε όλες τις ώρες της ημέρας ακόμα και τις πρωινές, βάζοντάς τα στην ομελέτα σας.

Κουνουπίδι: Είναι απαραίτητο διότι περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αρκετά αντιοξειδωτικά τα οποία προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου.

Βατόμουρο: Μια γλυκιά απόλαυση η οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Μπορείτε να τα τρώτε σκέτα ή και για πρωινό με γιαούρτι και μούσλι.

Πηγή :http://www.myworld.gr

Δίαιτα μετά το Πάσχα;

Η φύση, η ξεκούραση, ο οβελίας και τα τσουρέκια, είναι πλέον παρελθόν. Όπως συμβαίνει συχνά η ξενοιασιά των διακοπών, …χωρίς τα «μη» και τα «πρέπει» έχει ήδη περάσει και στη διατροφή μας. Η ζυγαριά όμως μας επαναφέρει στη πραγματικότητα και τα λίγα παραπάνω κιλά, τίμημα της ξενοιασιάς, μας υπενθυμίζουν τις ανάγκες του σώματός μας.



Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε;

Πανικός για αποτοξίνωση, μονοφαγία, μήπως οι περίφημες χημικές δίαιτες ή μήπως η διάσημη δίαιτα των αστροναυτών αρμόζουν στην περίσταση; Φυσικά όχι. Ούτε την ψυχραιμία μας χρειάζεται να χάνουμε, ούτε να προσαρμοζόμαστε σε συστήματα που έχουν αποδειχτεί επώδυνα.
Η έννοια της αποτοξίνωσης (αποφυγή οτιδήποτε δημιουργεί τοξικά μεταβολικά προϊόντα) συνίσταται στην κατανάλωση φρούτων-λαχανικών και των αντιστοίχων χυμών τους καθώς και ζωμούς χωρίς φυσικά καθόλου κρέας, πατάτα ή ρύζι.

Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι η αποτοξίνωση με την ετυμολογική της έννοια είναι επικίνδυνη, κυρίως δε όταν εφαρμόζεται χωρίς την επίβλεψη του ειδικού διαιτολόγου. Η αποτοξίνωση με την έννοια που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους (αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών) συνίσταται για τις πρώτες μέρες μετά το Πάσχα, ειδικότερα γι’ αυτούς που το παράκαναν αυτό το διάστημα.

Κι αν υπερβάλλατε με το κρέας;

Στατιστικά το διάστημα μετά τις γιορτές διπλασιάζονται τα κρούσματα στομαχικών διαταραχών, λόγω τις υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος γλυκών και αλκοόλ. Μια «μαλακή δίαιτα» (έμφαση σε ρύζι, πουρέ, μακαρόνια, φρούτα, λαχανικά) θα αποτελούσε μια καλή επιλογή για την ομαλοποίηση της στομαχικής λειτουργίας.

Το καλοκαίρι όμως έρχεται…

Όσον αφορά τις σκέψεις για το καλοκαίρι που έρχεται, θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι και να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος (κιλά που χάσαμε γρήγορα μετά από διακοπές με αυστηρές-στερητικές δίαιτες για να εμφανιστούμε στις παραλίες και που ξαναπήραμε τα διπλάσια με ιδιαίτερη ευκολία).
Αρχικά, είναι σημαντικό να σκεφτείτε αν πραγματικά θέλετε να χάσετε βάρος και για ποιους λόγους. Από εκεί και πέρα, φτάνει να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας βοηθά να παίρνετε βάρος, όπως το τσιμπολόγημα, η απουσία συχνών γευμάτων ή η ποιότητα των λιπαρών που καταναλώνετε. Στη συνέχεια, μόνοι σας ή με τη βοήθεια διαιτολόγου, μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε κάποιες από αυτές τις συνήθειες, με τέτοιο τρόπο ώστε να ισορροπήσετε.

Πηγή :http://fe-mail.gr