Tuesday, September 17, 2013

Πως θα φάτε πιο λίγο..





Όταν ο μέσος άνθρωπος πρέπει να πάρει αποφάσεις που αφορούν το φαγητό περίπου 250 φορές την ημέρα, πώς είναι δυνατόν το μυαλό του να μη περιστρέφεται γύρω από τα τρόφιμα; Αν κι εσείς, ενόψει του καλοκαιριού, ψάχνετε τρόπους για αντισταθείτε στους πειρασμούς, εμείς σας δίνουμε τα tips προκειμένου να φάτε λιγότερο και να γλιτώσετε μία «γερή» δόση θερμίδων!

Πρωινό φάγατε; Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και καταναλώνουν συνολικά λιγότερες θερμίδες μέσα στη μέρα τους σε σχέση με αυτούς που το παραλείπουν εντελώς. Ακόμη και αν πιστεύετε ότι προσπερνώντας το πρωινό γεύμα γλιτώνετε θερμίδες, στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Παρασυρόμενοι από την υπέρμετρη πείνα σας θα καταναλώσετε τελικά πολύ περισσότερες θερμίδες αργότερα μέσα στην ημέρα σας. Έτσι, αν όταν ξυπνάτε δεν έχετε το αίσθημα το πείνας, προσπαθήστε σταδιακά να εντάξετε μικρές ποσότητες πρωινού στην καθημερινότητά σας και θα δείτε ότι μέσα σε λίγο καιρό θα σας γίνει συνήθεια! Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι κατανάλωση πρωινού γεύματος σχετίζεται και με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Βάλτε φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στο να νιώσετε το αίσθημα της πληρότητας καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα φαγητού. Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμπεριλάβετε τα όσπρια στο εβδομαδιαίο μενού και ξεκινήστε πάντα το γεύμα σας από τη σαλάτα. Επιλέξτε επίσης έξυπνα σνακ, πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως για παράδειγμα κάποιο bar δημητριακών ολικής αλέσεως, μία φρουτοσαλάτα με φρέσκα-πολύχρωμα φρούτα (κατά προτίμηση με τη φλούδα), ή ακόμη ένα ποτήρι 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι σε συνδυασμό με 1-2 πολύσπορα κριτσίνια.

Φάτε.. ενσυνείδητα: Φτάνοντας στα μισά του γεύματός σας, κάντε μια ολιγόλεπτη διακοπή και σκεφτείτε αν έχετε χορτάσει. Επίσης όση ώρα τρώτε φροντίστε να καταλαβαίνετε όλα τα συστατικά αυτού που γευόσασταν. Για παράδειγμα εάν παραγγείλατε ένα τυλιχτό σουβλάκι καταλάβατε τη γεύση της πατάτας, του κρέατος, της πίτας, ή των λαχανικών που περιείχε; Προσπαθήστε να γεύεστε σε κάθε μπουκιά όλα τα συστατικά του γεύματος, ώστε να απολαύσετε πραγματικά το φαγητό σας και να φάτε τελικά λιγότερο.

Πεινάτε ή μήπως διψάσατε; Πολλές φορές και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, οι άνθρωποι έχουν την τάση να μπερδεύουν το αίσθημα της δίψας με αυτό της πείνας, καθώς αποζητούν να καλύψουν μέσα από τα τρόφιμα το νερό που έχει χαθεί από το σώμα τους. Η σωστή ενυδάτωση, μέσα στα υπόλοιπα οφέλη της, μπορεί να σας γλιτώσει από το άσκοπο τσιμπολόγημα και να περιορίσει την αυξημένη σας όρεξη.

«Εφοδιάστε» το σώμα σας με τα απαραίτητα υγρά μέσω του πόσιμου νερού, αλλά και των μη αλκοολούχων ροφημάτων όπως είναι το γάλα, οι χυμοί, τα light αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι.

Με αυτές τις πολύ μικρές αλλαγές στο τρόπο της διατροφές σας, θα είστε σε θέση να ελέγχετε πιο αποτελεσματικά τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και κυρίως χωρίς να νιώθετε ότι στερείστε.

Πηγή :http://www.nutrimed.gr

Κεφάλαιο Δίαιτα: Η «παγίδα» του Σαββατοκύριακου..




Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όλα κυλάνε αρμονικά και με συνέπεια όσον αφορά τον προγραμματισμό των γευμάτων μας. Το ωράριο εργασίας ή του σχολείου βοηθάει στη διαμόρφωση καθημερινών υγιεινών συνηθειών χωρίς να υποκύπτετε σε ατασθαλίες. Τι γίνεται όμως όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο; Πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι για τη δίαιτά σας;

Έρευνες δείχνουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερο τις δυο τελευταίες μέρες της εβδομάδας, ακόμα κι αν βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής. Ας δούμε ποιές είναι οι πιο συνηθισμένες διατροφικές παγίδες του χαλαρωτικού, απ’ όλες τις απόψεις, Σαββατοκύριακου και πώς αντιμετωπίζονται.


Τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάτε εκτός σπιτιού κι έτσι καταλήγετε να φάτε κάποιο σνακ σε μια καφετέρια

Μπορείτε να φροντίσετε να έχετε μαζί σας μικρά σνακ που δεν χρειάζονται ψυγείο όπως μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, πολύσπορα κριτσίνια ή ξηρούς καρπούς ώστε να καταναλώνετε σαν ενδιάμεσο γεύμα ενώ βρίσκεστε στο δρόμο ή το αυτοκίνητο. Αν θελήσετε να φάτε κάτι στην καφετέρια, φροντίστε να στραφείτε σε μια υγιεινή επιλογή όπως για παράδειγμα μία μπαγκέτα με τόνο ή ένα τοστ με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά. Διαφορετικά, αν έχετε όρεξη για κάποιο γλυκό τότε ένα frozen yogurt με κομμάτια φρούτων μπορεί να θεωρηθεί μια απολαυστική επιλογή με λίγες θερμίδες.

Πραγματοποιείτε εξόδους για ποτό ή φαγητό

Έρευνες δείχνουν πως τείνουμε να μιμούμαστε τις διατροφικές συνήθειες ατόμων με τους οποίους κάνουμε παρέα, οπότε αν οι φίλοι σας συνηθίζουν να τρώνε και να πίνουν δίχως μέτρο, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Αναφορικά με το αλκοόλ, καλό θα ήταν να μείνετε στα 1-2 ποτηράκια όπως ορίζουν και οι συστάσεις. Μία έξυπνη τακτική για να μην ξεφύγετε είναι να βάλετε μικρότερη ποσότητα ποτού στο ποτήρι σας και να αυξήσετε τον όγκο του προσθέτοντας ανθρακούχο νερό, σόδα, ή κάποιο light αναψυκτικό, ώστε να σας φανεί ότι ήπιατε παραπάνω, χωρίς όμως να ξεφεύγετε από τις συστάσεις και χωρίς να επιβαρύνεστε με επιπλέον θερμίδες.
Στην έξοδό σας για φαγητό προτιμήστε μία μακαρονάδα ναπολιτέν, ένα μπιφτέκι ή άπαχο κρέας με ρύζι και σαλάτα χωρίς extra σος, ή μία σαλάτα με κοτόπουλο και μία φέτα ψωμί προσέχοντας πάντα το μέγεθος της μερίδας που σας αντιστοιχεί.

Σας κάλεσαν σε πάρτυ και αγχώνεστε για το αν θα βρείτε κάτι που θα μπορείτε να φάτε

Φροντίστε να φάτε ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα όπως μία σαλάτα ή χόρτα βραστά και το απόγευμα ένα γιαούρτι με ένα φρούτο ώστε το βράδυ στο πάρτυ να μπορείτε να φάτε δύο-τρία κομμάτια από την αγαπημένη σας πίτσα συνδυάζοντας την με σαλάτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα πιο υγιεινά πιάτα του μπουφέ όπως κοτόπουλο σουβλάκι, πατάτες φούρνου, καναπεδάκια με σολομό, τυρί ή τόνο και σαλάτες χωρίς επιπλέον σος.

Ήσασταν «καλό παιδί» όλη την εβδομάδα κι έτσι νομίζετε ότι σας αξίζει μια μικρή παρατυπία μες στο Σαββατοκύριακο

Σκοπός δεν είναι να στερηθείτε τροφές ή επιδόρπια που σας αρέσουν στην διάρκεια της εβδομάδας ώστε να μπορείτε να τα φάτε ελεύθερα το Σαββατοκύριακο. Στην περίπτωση που νιώσετε έντονη επιθυμία για ένα γλυκό ή φαγητό είναι προτιμότερο να το καταναλώσετε σε μικρή ποσότητα μετά το γεύμα σας, ανεξάρτητα με το τι μέρα είναι.

Θέλετε να ξαπλώσετε στον καναπέ και να απολαύσετε μια ταινία τρώγοντας διάφορα σνακ;

Παρόλο που το γεύμα μπροστά από την τηλεόραση δεν θεωρείται καλή συνήθεια, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προκαθορίσετε την μερίδα σας γεμίζοντας ένα μικρό μπολ με ξηρούς καρπούς, πατατάκια, ποπ κορν ή ότι άλλο σας ευχαριστεί.. Παράλληλα, μπορείτε να συμπληρώσετε με ένα φρούτο όπως ένα μήλο η ένα κομμάτι τυρί με χαμηλά λιπαρά. Έτσι θα έχετε καταφέρει να απολαύσετε τα αγαπημένα σας σνακ χωρίς να υπερβάλλετε στην ποσότητα, ενώ ταυτόχρονα θα νιώθετε χορτασμένοι και θα έχετε πάρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από τα υπόλοιπα.

Πηγή :http://www.nutrimed.gr

Γλυκά, τηγανητές πατάτες, μακαρόνια! Τι συμβαίνει και δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε;



 Τηγανητές πατάτες... Γλυκά... Είναι φορές που θα ήθελες να πεις το μεγάλο ΟΧΙ! Είναι όμως αδύνατο... γιατί να μην μπορείς να αντισταθείς στις τηγανητές πατάτες; Τι είναι εκείνο που σε οδηγεί με τα μάτια κλειστά στο ψυγείο για κάποιο γλυκό; Πώς γίνεται να σκέφτεσαι συνέχεια πότε θα απολαύσεις την επόμενη μακαρονάδα;

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει την εξήγηση. Έτσι, για να μην αισθάνεσαι μειονεκτικά, αλλά και να γνωρίζεις τον "μηχανισμό" του μυαλού, που θα σε βοηθήσει να πεις το ΟΧΙ στις λάθος τροφές...


 

JUNK FOOD

Γιατί δεν μπορείς να αντισταθείς;  "Πριν καταναλώσουμε τέτοιου είδους τρόφιμα, το έχουμε επεξεργασθεί και φιλτράρει αρκετές φορές στον εγκέφαλο μας, ώστε αποφασίζουμε να τα καταναλώσουμε" επισημαίνει ο κ. Κριαράς.

Τι μπορείς να κάνεις; Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς junk food προσπάθησε να το βγάλεις από το μυαλό σου. Μια καλή ιδέα θα ήταν να πάρεις εκείνη την ώρα ένα πιο ελαφρύ σνακ - μια σαλάτα, ένα κουλούρι - που θα ξεγελάσει την πείνα σου και θα σε βάλει σε πιο... φιλοσοφικές διατροφικές επιθυμίες.



ΣΟΥΒΛΑΚΙ

Γιατί δεν μπορείς να αντισταθείς;  Όταν πιέζεις τον εαυτό σου να αποφύγει κάποιο φαγητό, τότε αυτός πιέζεται. Αυτή η νευρικότητα δημιουργεί ένα παροδικό επεισόδιο στρες και ο οργανισμός σου εκκρίνει κορτιζόλη για να ηρεμήσεις. "Όμως η έκκριση κορτιζόλης αυξάνει την επιθυμία για λιπαρό τρόφιμο" επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Τι μπορείς να κάνεις; Την επόμενη φορά, απλά μην βάλεις τον εαυτό σου στη διαδικασία της άρνησης. Εκεί που θα έπαιρνες μια πίτα με γύρο, πατάτες και σος, προτίμησε ένα σουβλάκι κοτόπουλο και διώξε την επιθυμία ανώδυνα και ελαφριά. 




ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Γιατί δεν μπορείς να αντισταθείς; Η ακαταμάχητη έλξη στα λιπαρά φαγητά, όπως οι τηγανητές πατάτες, οφείλεται σε χημικές ουσίες που παράγονται στον εγκέφαλό σου κάθε φορά που τα δοκιμάζεις. Οι ουσίες αυτές μπορούν να συγκριθούν ακόμη και με τον εθισμό που προκαλούν τα ναρκωτικά.

Η πατάτα δεν είναι απαγορευμένη. "Είναι η διαδικασία του τηγανίσματος που δεν αποτελεί σπουδαία ιδέα! Έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση του σωματικού λίπους διότι καταστρέφει το μέσο ψησίματος τους, το λάδι" εξηγεί ο κ. Κριαράς.
Τι μπορείς να κάνεις; Για να διώξεις την επιθυμία για πατάτες καλό θα ήταν να επιλέξεις κάποια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη. Για παράδειγμα ένα σουβλάκι κοτόπουλο ή γαλοπούλα ψητή. Αν πάλι είσαι έξω δοκίμασε αντί για πατάτες να παραγγείλεις μια πίτα από σουβλάκι αλάδωτη και ξεροψημένη. 



ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Γιατί δεν μπορείς να αντισταθείς;  Οι υδατάνθρακες, δηλαδή η βάση κάθε μακαρονάδας, είναι οι φύλακες της ηρεμίας και της καλής σου διάθεσης. Όλα καλά ως εδώ! Αν όμως δεν συνδυάζεις υδατάνθρακες με πρωτεΐνες - δηλαδή κρέας, αυγό κτλ - τότε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα ανέβαιναν και θα έπεφταν αστραπιαία. Τι σημαίνει αυτό; Πώς πολύ σύντομα θα νιώσεις και πάλι την ανάγκη-λιγούρα για μακαρόνια.

Τι μπορείς να κάνεις; Φρόντισε μαζί με τα ζυμαρικά να καταναλώσεις κρέας (κατά προτίμηση λευκό) το οποίο έχει την τάση να δεσμεύει μεγαλύτερη ποσότητα νερού και να ενεργοποιεί πιο γρήγορα τη λεπτίνη.

 

ΓΛΥΚΑ

Οι αιτίες που δεν μπορείς να πεις όχι στο γλυκό είναι τρεις:

Η απάντηση του οργανισμού στην κούραση, το στρες και την κακή διατροφή. "Με τη παροχή γλυκού στον οργανισμό, καλύπτεται το ορθό ποσό έκκρισης σεροτονίνης και L-ντοπαμίνης, οι οποίες δρούν ηρεμιστικώς και επίσης προσφέρουν ένα γενικό αίσθημα ευφορίας" εξηγεί ο διαιτολόγος.

- Επειδή το μυαλό θυμάται...  Το γλυκό στην παιδική ηλικία του κάθε ανθρώπου αποτελούσε μέσο επιβράβευσης. "Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον έχοντας μεγαλώσει, σε μία φάση χαλάρωσης, θέλεις να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου για ότι πέτυχες μέσα στην μέρα με ένα γλυκό"

- Ένας εθισμός, κληρονομικός! "Η επιθυμία για κατανάλωση γλυκών οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Αν για παράδειγμα, οι γονείς κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, τότε το παιδί θα εμφανίσει τη συγκεκριμένη τάση" αναφέρει ο Νικόλαος Κριαράς.

Τι μπορείς να κάνεις; Δεν είναι κακό να τρως ένα μικρό κομματάκι σοκολάτας (25 γρ. συστήνει ο διαιτολόγος), ακόμη και καθημερινά. Μόνο όμως η σοκολάτα - σε λογικές βέβαια ποσότητες - κι όχι όλα τα γλυκά θα σε βοηθήσει να "ξεγελάσεις" το μυαλό σου.

Πηγή :http://www.tlife.gr

Όταν το σώμα ζητά απεγνωσμένα γλυκό! Τι φταίει; Τι να κάνεις; Ο Δ. Γρηγοράκης έχει τις απαντήσεις



Μα τι συμβαίνει τελικά εκείνα τα απογεύματα και θέλεις τόσο απεγνωσμένα γλυκό; Ποια είναι εκείνα τα επιδόρπια νέας γενιάς που μπορείς να απολαμβάνεις ενώ κάνεις σωστή διατροφή; Τι εναλλακτικές προτείνουν οι ειδικοί κάθε φορά που η όρεξή σου τραβάει κάτι γλυκό; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης δίνει όλες τις απαντήσεις...


ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΗΣΗ....
Κανείς δεν θα σου απαγορέψει δια ροπάλου τα αγαπημένα σου γλυκά. Γιατί; "Η αποχή από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα από τα άτομα που «τα έχουν ανάγκη», συνδέεται με φαινόμενα διαταραχών διατροφής όπως είναι η βουλιμία" επισημαίνει ο διαιτολόγος.

"Εξάλλου, στόχος μιας καλής και αποτελεσματικής δίαιτας δεν πρέπει να είναι η στέρηση αγαπημένων γεύσεων αλλά να μάθουμε να επιλέγουμε σωστά και υγιεινά. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή με διάρκεια" αναφέρει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης.

Τι μπορείς να κάνεις;
Μα φυσικά να βάλεις στο πλάνο πιο υγιεινές επιλογές και τις καλύτερες προτάσεις για το σώμα σου. Αυτό σημαίνει ότι εννοούνται οι επιλογές γλυκών με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.


Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΥΓΙΕΙΝΩΝ ΓΛΥΚΩΝ
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα νέας γενιάς επιδόρπια, τα οποία δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια, που διακρίνονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και το χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη. Πώς όμως βοηθά ο συγκεκριμένος συνδυασμός ακόμη και να χάσεις βάρος;

1ον Η  κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη καθυστερεί την εμφάνιση της πείνας, μειώνει την επαναπρόσληψη τροφής και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού σε σχέση με την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό Δείκτη, όπως είναι τα κλασικά γλυκά.

2ον Οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και κατ' επέκταση την αποθήκευσή του στο σώμα.

3ον Τα επιδόρπια με φυσικά γλυκαντικά (π.χ. στέβια) βοηθούν στην καταπολέμηση του υπέρβαρου, μιας και έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τα κλασικά γλυκά που περιέχουν ζάχαρη.

Με τις νέες προτάσεις της βιομηχανίας τροφίμων οι «τύψεις» που συνοδεύουν την επιθυμία για γλυκό αποτελούν παρελθόν! Οι προτάσεις αυτές μπορούν άνετα να εντάσσονται στα πλαίσια ενός ευρύτερα υγιεινού διαιτολογίου αλλά και τρόπου ζωής, ο οποίος θα πρέπει να συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη σωστή διατροφή.


SWEET ALTERNATIVES

Άλλες εναλλακτικές που θα μπορούσες να καταναλώσεις όταν θέλεις γλυκό, έτσι για να σου φύγει η λιγούρα και να μην χαλάσεις τη διατροφή σου υπάρχουν; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης προτείνει:

-Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
-Ζελέ light με φρέσκα φρούτα
-Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
-Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
-Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%
-Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
-Αποξηραμένα φρούτα
-Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%
-1 ή 2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή πολυδημητριακά μπισκότα


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΛΙΓΟΥΡΑ...
Είναι ένα φαινόμενο που έχει συμβεί σε όλους. Πλησιάζει το απογευματάκι και ξαφνικά σε πιάνει μια ακατάσχετη επιθυμία για κάτι γλυκό. Είναι συνήθεια; Είναι μια λογική αντίδραση του οργανισμού ή σου συμβαίνει επειδή κάνεις τις λάθος διατροφικές επιλογές; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης σου δίνει δύο πιθανές εξηγήσεις:

1. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται στην παράλειψη γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι το απόγευμα πέφτουν αρκετά τα επίπεδα σακχάρου, με άμεσο αποτέλεσμα να κάνεις υπογλυκαιμία και να αναζητάς απεγνωσμένα γλυκό.

Η λύση; Δεν θέλει και πολλή σκέψη... σχεδιάζεις πιο σωστά το καθημερινό σου διαιτολόγιο ώστε να παίρνεις όλα τα γεύματα της ημέρας, από το πλούσιο πρωινό, ως τα σνακ και το μεσημεριανό σου.

2. Δεν τρως πολλά φρούτα. Η μειωμένη κατανάλωσή τους στερεί από τον οργανισμό τη γλυκόζη που είναι το βασικό καύσιμο. Και τι κάνει το σώμα; Αναζητά τη γλυκόζη σε μια λαχταριστή - και γεμάτη λιπαρά - σοκολατίνα ή κάποιο άλλο γλυκό.

Η λύση; Κι όμως φαίνεται πως τα φρούτα με τη φυσική ζάχαρη που περιέχουν μπορούν να ανακόψουν αυτή σου τη λιγούρα για κάτι γλυκό. Έτσι, προκειμένου να Ελέγξεις την επιθυμία σου για γλυκό μην ξεχνάς τη συχνότητα γευμάτων για να διατηρήσεις σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βάλεις περισσότερα φρούτα στο τραπέζι σου.

Πηγή :http://www.tlife.gr

Ανέβηκες στη ζυγαριά και φρίκαρες; 20 tips που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις... αδύνατη!



Αν δεν είσαι ικανοποιημένη από το σώμα σου, αν πραγματικά θέλεις να αδυνατίσεις... κάνε κανόνες της καθημερινότητάς σου τα παρακάτω tips και θα αλλάξουν όλα!

1. Πιες ένα ποτήρι νερό πριν από το φαγητό. Το έχεις ακούσει ποτέ το "Δεν πεινάς, διψάς"; Όταν ο οργανισμός χάνεται στη μετάφραση, μπερδεύεις το σήμα για νερό με πείνα. Επίσης, ένα ποτήρι νερό ακριβώς πριν από το γεύμα θα σε βοηθήσει να φας όσο πρέπει και να μην τα παρακάνεις.

2. 48 Ώρες! Αυτός είναι ο χρόνος που έχεις για να μην πάρεις κιλά! Έκανες την υπέρβαση χθές; Έφαγες τα "πάντα όλα"; Ό, τι τρώμε σήμερα, αποθηκεύεται έπειτα από 48 ώρες. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάντοτε τη δυνατότητα να εξισορροπήσουμε τις παραπανίσιες θερμίδες που πήραμε την αμέσως επόμενη ή και μεθεπόμενη μέρα. Μία με δυο μέρες σωστής και πειθαρχημένης διατροφής με φρούτα, σαλατικά και γιαούρτι ή γαλακτοκομικά θα επιτρέψει στο σχετικά ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα να αποκτήσει γρήγορα την καλή του φυσική κατάσταση και να «ξεπρηστείς»

3. Κάνε μασάζ κατά της λιγούρας. Τοποθέτησε τους δείκτες των χεριών σου κάτω από τους λωβούς των αυτιών, στο σημείο που καταλήγουν οι σιαγώνες. Άνοιξε το στόμα μέχρι να νιώσεις πίεση και πάτησε έντονα στο σημείο για μερικά δευτερόλεπτα. Η άσκηση αυτή θα σε κάνει να αποφύγεις μια για πάντα το τσιμπολόγημα...

4. Η σαλάτα πρώτη. Μην ξεχνάς να χωρίζεις τα πιάτα σου σε πρώτο και κυρίως, όπως ακριβώς κάνουν στο εξωτερικό. Έτσι, το γεύμα σου πρέπει να ξεκινάει πρώτα με τη σαλάτα. Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, με τις οποίες θα μειωθεί η απορρόφηση λίπους από το φαγητό που θα φας.

5. Μείωσε το αλάτι. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών και δεν σε βοηθά να κάνεις καλές καύσεις, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό σου.

6. Τα όμορφα αρώματα στο χώρο περιορίζουν την όρεξη. Λουλούδια στο βάζο, αρωματικά στικ και αιθέρια έλαια είναι το μυστικό για να χάσεις κιλά. Καθαρίζουν το μυαλό από τις έννοιες και το άγχος, βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει και να ηρεμήσει. Ειδικά ο Ευκάλυπτος φαίνεται να έχει, σύμφωνα με έρευνες, εξαιρετικές ιδιότητες σε ό,τι αφορά στην μείωση της λιγούρας!

7. Το νου σου... στο φαγητό. Όχι, δεν πρέπει να σκέφτεσαι όλη μέρα τι θα φας. Το αντίθετο. Όταν κάθεσαι, όμως στο τραπέζι το μυαλό σου πρέπει να είναι συγκεντρωμένο εκεί. Ούτε στην ενδιαφέρουσα εκπομπή στην τηλεόραση, ούτε στις έννοιες της δουλειά. Έρευνες δείχνουν πως όταν δεν είσαι συγκεντρωμένη στο φαγητό σου, καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες.

8. Μάθε από καλό λάδι. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε και ευτυχώς έχεις την τύχη να βρίσκεις ελαιόλαδο σε πολύ καλή τιμή. Ελαιόλαδο λοιπόν και μονο ελαιόλαδο. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μόνο καλό μπορούν να κάνουν στον οργανισμό και το μεταβολισμό σου.

9. Work it out.... η εξάσκηση σε κάνει να ξεχνάς τη σοκολατίνα!  Η έντονη εξάσκηση έχει αποδειχθεί πως μειώνει την όρεξη. Αν έχεις ποδήλατο ακόμη καλύτερα. 30 λεπτά "ποδηλατάδα" και δεν θα θυμάσαι καν το αντικείμενο του “πόθου” σου!

10. Κοιμήσου εσύ και ο μεταβολισμός σου δουλεύει! Αν δεν κοιμηθείς όσο πρέπει τότε οι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη δεν εκκρίνονται στις ποσότητες που χρειάζεται για να αισθανθείς καλύτερα και έτσι υποκύπτεις στην αμαρτία.

11. Ο σπιτικός καφές αδυνατίζει. Σηκώνεσαι το πρωι και τρέχεις να προλάβεις να ετοιμαστείς, προκειμένου να μην καθυστερήσεις στην δουλειά. Εκτός της λάθος συνήθειας να μην παίρνεις ένα πλήρες πρωινό, ο έτοιμος καφές μπορεί να σε βάλει και σε επιπλέον μπελάδες. Πολύ απλά, αν βρεθείς στην καφετέρια κάτω από τη δουλειά σου, δύσκολα θα αντισταθείς σε ένα λαχταριστό κρουασάν σοκολάτας ή ακόμη και μια "παχυντική" τυρόπιτα. Για να μην αναφέρω τον πειρασμό ενός καφέ με σαντιγί, καραμέλα και διάφορα σιρόπια. Γευστικότατος μεν, πλήρης θερμίδων και λιπαρών δε...

12. Να μασάς καλά το φαγητό σου. Κι όμως η μαμά είχε δίκιο. Όσο πιο αργά και καλά μασάς το φαγητό σου, τόσο πιο σίγουρο είναι πως θα μείνεις πιστή στη σωστή διατροφή. Όσο περισσότερο μασάς, το στόμα εκκρίνει σάλιο που βοηθά:

-Βοηθάει στην εύκολη κατάποση της τροφής.

-Περιέχει ειδικές ουσίες (διάφορα ένζυμα, όπως η αμυλάση, η οποία συμβάλλει στη διάσπαση των τροφών που
περιέχουν άμυλο) που προετοιμάζουν και διευκολύνουν τη διάσπαση κάθε μπουκιάς από τα υγρά του στομάχου, απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά της.

13. Φαγητό μετά μουσικής! Η σωστή επιλογή μουσικής θα σου δώσει τον ρυθμό και δεν θα τρως με... βουλιμία. Κλασική, slow μουσική είναι η καλύτερη επιλογή για να μπεις στον ρυθμό του αδυνατίσματος. Συνηθίζουμε να μιμούμαστε τον ρυθμό της μουσικής που ακούμε" εξηγεί o καθηγητής David Niven, ο οποίος επικαλείται έρευνα που μέτρησε τον τρόπο με τον οποίο έτρωγαν οι άνθρωποι με διαφορετική μουσική υπόκρουση. Όσοι έτρωγαν με γρήγορη, ανεβαστική μουσική, συνήθιζαν να επιταχύνουν τις μπουκιές τους, καταναλώνοντας 5 μπουκιές το λεπτό. Αντίθετα, όσοι έβαζαν αργή μουσική, έτρωγαν 3 μπουκιές το λεπτό.

14. Άλλαξε σερβίτσιο και χάσε βάρος... Κατέβασε πιο μικρό σερβίτσιο και μείωσε την ποσότητα του φαγητού. Μικρότερο πιάτο σημαίνει αυτόματα και μικρότερη ποσότητα φαγητού. Τι θα έλεγες λοιπόν για μια ανανέωση στην κουζίνα σου; Και διάθεση θα αλλάξεις με το νέο, μοδάτο σερβίτσιο και θα καταφέρεις να ισορροπήσεις την ποσότητα του φαγητού σου, με αποτέλεσμα να χάσεις κιλά!

15. Άλλο βάρος το πρωί, άλλο το βράδυ! Ζυγίσου σωστά... Χρησιμοποιείς τη ζυγαριά για να ελέγχεις το βάρος σου. Έχεις καλώς εφόσον κάτι τέτοιο δεν σου γίνεται εμμονή. Γνωρίζεις όμως πως ενδέχεται το βάρος σου να διαφέρει ακόμη και 2-3 κιλά μέσα στην ίδια μέρα; Εξαρτάται από το φαγητό και το νερό που έχεις καταναλώσει προηγουμένως. Ποσότητες που παραμένουν στο στομάχι και κάνουν τη ζυγαριά να δείχνει παραπάνω κιλά. Για να είσαι σίγουρη για το βάρος σου, απλά φρόντισε να συμβουλεύεσαι τη ζυγαριά συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα. Η ιδανική ώρα είναι το πρωί μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι.

16. Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου. Κάνε μια μικρή παρασπονδία και η δίαιτα θα έχει εγγυημένη επιτυχία. Μην στερείς στον εαυτό σου ένα λαχταριστό γεύμα από το αγαπημένο σου φαγητό. Όσο παχυντικό κι αν είναι αυτό, μια φορά την εβδομάδα δικαιούσαι κι εσύ να φας ό,τι επιθυμείς. Έτσι, δεν θα νιώθεις να καταπιέζεσαι από τη δίαιτα και θα την ακολουθείς πιστά τις υπόλοιπες 6 ημέρες της εβδομάδας.

17. Spice it up και βοήθησε το μεταβολισμό σου. Η καψακαΐνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις καύσεις του μεταβολισμού κάνοντας τη δίαιτα πιο αποτελεσματική και γευστική... αν φυσικά σου αρέσουν τα καυτερά πιάτα.

18. Μην αποφεύγεις κάποιο γεύμα της ημέρας. Έρχεται το μεσημέρι και είσαι ακόμη στη δουλειά. Όσο κι αν πιστεύεις πως με το να μην φας καθόλου μειώνεις τις θερμίδες και άρα μπορεί να χάσεις και κιλά, μάλλον το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο. Έρευνες έδειξαν πως όσοι παραλείπουν γεύματα μέσα στην ημέρα, καταναλώνουν περισσότερο φαγητό στη συνέχεια ή τσιμπλογούν ασταμάτητα μέχρι το επόμενο γεύμα. Αποτέλεσμα; Άνιση κατανομή θερμίδων μέσα στην ημέρα και αύξηση βάρους

19. Η εξίσωση που θα σε απαλλάξει από 1 κιλό σε 20 ημέρες χωρίς δίαιτα. Πόσο καλή είσαι άραγε στα μαθηματικά;
Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωνε. Μισό κιλό καθαρού λίπους προσφέρει 3.500 θερμίδες. Αν λοιπόν κόψεις 350 θερμίδες την ημέρα από το μενού σου, τότε σε δέκα ημέρες θα έχεις χάσει μισό κιλό χωρίς καν δίαιτα.
Κι αν αυτό σου φαίνεται μεγάλη θυσία μάθε πως:
- Αρκεί ένα Σάββατο να αποφύγεις ένα cocktail τύπου Pina Colada μαζί με τους ξηρούς καρπούς και έχεις υπερκαλύψει τις 350 θερμίδες.
- Αν ένα βράδυ αντί να υποκύψεις στον πειρασμό για ένα σουβλάκι, δοκίμασε κάτι πιο ελαφρύ. 1 τυλιχτό με γύρο έχει 500 θερμίδες
- Την επόμενη φορά που θα καταναλώσεις πίτσα, άσε ένα κομμάτι στην άκρη. 1 μόλις κομμάτι special πίτσα έχει 350 θερμίδες

20. Εκμεταλλεύσου τις δύσκολες μέρες για να χάσεις κιλά... Νιώθεις φουσκωμένη, πρησμένη και με μια ακατάσχετη λαιμαργία... Ναι, οι μέρες εκείνες του μήνα είναι δύσκολες, τόσο για την διάθεσή σου όσο και για τη σιλουέτα σου. Σκέψου όμως πως ο οργανισμός σου λειτουργεί πιο έντονα τις 5 ημέρες του κύκλου της περιόδου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αύξηση του ρυθμού λειτουργίας του μεταβολισμού κατά 5-10%! Τι σημαίνει αυτό; Μα, πως με τις κατάλληλες κινήσεις, όχι μόνο δεν θα πάρεις κιλά, αλλά μπορείς να εκμεταλλευτείς την "υπερδραστηριότητα" του σώματός σου για να χάσεις βάρος.

Πηγή :http://www.tlife.gr

Θέλεις να χάσεις λίπος από την κοιλιά! Το ήξερες ότι εξαρτάται από το πρωινό σου;



Υπάρχει τρόπος τελικά να διώξεις το λίπος από την κοιλιά; Τι γίνεται όταν η δίαιτα δεν επικεντρώνει εκεί που σε απασχολεί; Σκέφτηκες ποτέ ότι παίζει σημαντικό ρόλο το πρωινό σου;

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Έρρικα Νταουτίδου σου δίνει όλες τις απαραίτητες συμβουλές για να κερδίσεις τη μάχη...
"Εκτός από το δυσάρεστο αίσθημα που προκαλεί η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, είναι γνωστό πως είναι εξαιρετικά ανθυγιεινή για το άτομο, καθώς η αυξημένη περιφέρεια μέσης έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ινσουλινοαντίσταση και σακχαρώδη διαβήτη" επισημαίνει!

ΤΑ 3 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ
H διαιτολόγος εξηγεί πως οι παράγοντες που επηρεάζουν το λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς είναι οι εξής τρεις:

-Ο σωματότυπος! Η μείωση της κοιλίτσας προϋποθέτει τη μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους, επομένως δυνητικά, κάθε δίαιτα απώλειας βάρους μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο. Ο τύπος του σωματότυπου είναι κατά ένα μεγάλο μέρος θέμα κληρονομικότητας. Εάν η κύρια αποθήκη λίπους είναι η κοιλιά, τότε εκείνη είναι που θα μειωθεί περισσότερο κατά την απώλεια βάρους.

-Μυστικό τα πολλά φρούτα και λαχανικά.
Η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά (μειωμένων λιπαρών), ολικής άλεσης προϊόντα, αλλά και με χαμηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας, γρήγορο φαγητό και αναψυκτικά συσχετίζεται με χαμηλότερη περιφέρεια μέσης.

-Διαχείριση του στρες. Τα επίπεδα κορτιζόλης, επίσης, έχουν συσχετίσει με ινσουλινοαντίσταση και κοιλιακή παχυσαρκία. Επομένως, το στρες μεταξύ άλλων οδηγεί και σε συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Η συσχέτιση της ινσουλινοαντίστασης με την αυξημένη περιφέρεια μέσης φαίνεται αμφίδρομη. Με άλλα λόγια, η αυξημένη περιφέρεια μέσης προκαλεί ινσουλινοαντίσταση αλλά και η ινσουλινοαντίσταση προκαλεί αύξηση της περιφέρειας μέσης.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ...

Μία δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πηγές πρωτεΐνης και ολικής άλεσης τρόφιμα, μπορεί να είναι το κλειδί για ομοιόμορφη κατανομή λίπους και καλύτερη εικόνα σώματος. Δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη φαίνεται να οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους, συνεπώς και λίπους από την κοιλιά.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λοιπόν και η στρατηγική σου πρέπει να βασιστεί σε αυτό ακριβώς. Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες! Θα σε χορτάσει, θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια και θα μειώσει την όρεξή σου για ανθυγιεινά σνακ την υπόλοιπη ημέρα.

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρρικα Νταουτίδου σου προτείνει χορταστικές ιδέες για πρωινό. Αν τις συνδυάσεις με προσεκτική διατροφή όλη την ημέρα το αποτέλεσμα θα είναι εμφανές πολύ γρήγορα:

1. Ομελέτα με λαχανικά και άπαχη γαλοπούλα.
Πρόσθεσε και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και έχεις ένα γεύμα που θα σε κρατήσει μέχρι το απόγευμα.

2. Δημητριακά βρώμης με γάλα και τριμμένο καρύδι
Δεν είσαι φαν του αυγού; Μπορείς να επιλέξεις τη βρώμη, βρασμένη σε ημίπαχο γάλα, μαζί με σταφίδες και λίγο τριμμένο καρύδι.

3. 2 κράκερ ολικής άλεσης, 1 φέτα γαλοπούλα, ½ φλ τυρί cottage & 1 μικρό φρούτο
Αν πάλι δεν αντέχεις το γάλα, ειδικά το πρωί, δοκίμασε κάτι πιο στέρεο που και πάλι θα σε χορτάσει και θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια.

4. Smoothy (1 φλιτζάνι γάλα, 2 μέτρια φρούτα, *προαιρετικά 5-10 γρ. πρωτεΐνη γάλακτος)
Όλο σου το πρωινό σε ένα αναζωογονητικό super ποτό που θα σε τονώσει για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

5. 1 γιαούρτι 2%, 2 κ.σ. μούσλι & 1 μικρό φρούτο

6. 1 αραβική πίτα (1 αυγό μάτι ή ομελέτα, 1 φέτα τυρί μειωμένων λιπαρών & λαχανικά επιλογής)

7. Τοστάκι με ψωμί ολικής άλεσης (1-2 φέτες γαλοπούλα βραστή, 1 φέτα τυρί μειωμένων λιπαρών)

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ;
Η μειωμένη κατανάλωση πρωτεΐνης το πρωί, οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση σνακ υψηλού γλυκαιμικού δείκτη! Τα τρόφιμα αυτά αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης και οδηγούν τη συσσώρευση λίπους απευθείας στην κοιλιά. Μάλιστα, φαίνεται πως παρόλο που οι ενήλικες καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη, αυτή λείπει από το πρωινό γεύμα, πόσο μάλλον για τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό.

Μια απαραίτητη προϋπόθεση για μία επιτυχή προσπάθεια απώλειας βάρους και τη μείωση της κοιλίτσας είναι το αίσθημα της πληρότητας και όχι της πείνας, ένα πρωινό γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη και μία δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι τα μυστικά σου όπλα. Και πάνω από όλα, μην αγχώνεσαι αφού το στρες θα πετύχει το ακριβώς αντίθετο.

Πηγή :http://www.tlife.gr

Απόκτησε την πιο σέξι μέση και διώξε τα περιττά παχάκια σε 4 μόνο βήματα...


 Είναι αυτό που περιμένει το μεσάτο σου φόρεμα ή το στενό σου τζιν! Ο ευσεβής πόθος του αγαπημένου σου σορτς και η κρυφή επιθυμία της μίνι φούστας σου! Όχι! Ανάμεσα στα βήματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στη "μέση δαχτυλίδι" δεν ανήκει και ο παραδοσιακός κορσές! Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να διώξεις το σωσίβιο και να βρεις και πάλι τη χαμένη σου μέση;

Ζητήσαμε την πολύτιμη βοήθεια του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά και ετοιμάσαμε για εσένα ένα πλάνο δράσης για να πετύχεις το σκοπό σου! Τέσσερα απλά, καθημερινά βήματα με τα οποία θα καταφέρεις να διώξεις το λίπος και τα παχάκια της μέσης...



Όσο περισσότερο διαβάζεις για τις πρωτεΐνες, τόσο πιο πολύ τις λατρεύεις! Αν και καμιά ομάδα τροφίμων δεν είναι για... πέταμα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυροσίνη. Η Τυροσίνη αυξάνει δύο χημικά στοιχεία του εγκεφάλου που βελτιώνουν την διάθεση, με αποτέλεσμα να εμφανίσουμε περισσότερη ένταση στον μεταβολικό μας ρυθμό. Η πρωτεΐνη επίσης αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την συγκέντρωση.

Από που να πάρεις; Το κρέας είναι βασική πηγή πρωτεΐνης. Το "κακό" με αυτόν τον συνδυασμό είναι πως τα κρεατικά και ειδικά τα κόκκινα κρέατα έχουν πολλά λιπαρά που αντί να βοηθήσουν ίσως κάνουν περισσότερο κακό στο σχέδιο! Τα γαλακτοκομικά προϊόντα από την άλλη που περιέχουν λίγο λίπος και τα άπαχα κρέατα είναι πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης. Σημείωσε επίσης τα ασπράδια των αυγών και τα μανιτάρια ως εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης.



Σχεδόν το 1/3 των ενηλίκων δεν καταφέρνει να κοιμηθεί επαρκώς, κυρίως γιατί πέφτει στο κρεβάτι λιγότερες από επτά ώρες κάθε νύχτα και έτσι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 35.3% των ενηλίκων κοιμάται λιγότερο από επτά ώρες, σε αντίθεση με τις εννιά ώρες που προτείνουν οι ειδικοί. Στο δια ταύτα τώρα, έχει αποδειχθεί πως η έλλειψη ύπνου, αυξάνει την λιπαποθήκευση στην περιοχή της κοιλιάς. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως ο χορταστικός και ποιοτικός ύπνος μπορεί να καθορίσει άμεσα την περίμετρο της μέσης.

Tips κατά της έλλειψης ύπνου: Τα αίτια της αϋπνίας μπορεί να είναι πολλά με πιο βασικό το στρες της ημέρας που σε κρατά σε υπερδιέγερση και στριφογυρίζεις στο κρεβάτι για ώρες ή ακόμη και την ηχορύπανση. Μπορείς να ακολουθήσεις μικρές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να πέσεις πιο εύκολα “στην αγκαλιά του Μορφέα”. Κάνε κλικ εδώ και... καλή ξεκούραση!



Ακούγεται κουραστικό αλλά είναι η μόνη αλήθεια στη διατροφή! Εκτός από το πάχος τοπικά, η σωστή διατροφή βοηθά γενικότερα στην καλύτερη εμφάνιση, στην απώλεια λίπους και όχι υγρών και την καλύτερη καύση και λειτουργία του μεταβολισμού. Εσύ πότε θα το πάρεις απόφαση να γίνεις οπαδός της καλής και ισορροπημένης διατροφής;

Extra Summer Tip: Σημαντική τροφή για την ώθηση του μεταβολισμού μας, είναι τα σύκα. Τα σύκα είναι πλούσια σε σίδηρο που είναι πολύ σημαντικός για την μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα  βοηθήσει περισσότερο κατά την φυσική δραστηριότητα και θα επιτύχουμε ταχεία απώλεια λίπους.



Γυμναστική... νόμιζες πως θα τη γλίτωνες τόσο εύκολα; Η φυσική δραστηριότητα εκτός του ότι δυναμώνει τους κοιλιακούς μύες, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σου να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και να ξοδέψει από το συσσωρευμένο λίπος της περιοχής. Άσε που ένα γυμνασμένο σώμα γενικότερα είναι πιο ετοιμοπόλεμο να κάνει καύσεις ακόμη και όταν δεν γυμνάζεσαι.

Πηγή :http://www.tlife.gr

Παχύναμε λιγάκι στις διακοπές και δεν εφαρμόζουν σωστά τα ρούχα; Αυτή είναι η δίαιτά σου



 "Γυρίσατεεεεε!" η κλασική ατάκα της Τζένης Καρέζη στο "Δεσποινίς Διευθυντίς" ταιριάζει γάντι στην εποχή! Οι διακοπές τελείωσαν και είσαι πίσω στη βάση σου! Πώς τα πήγες με τη διατροφή σου το καλοκαίρι; Σε πόσα κιλάκια μεταφράστηκε η καλοπέραση του παγωτού, των λουκουμάδων, των cocktail;

Αν γύρισες και τα ρούχα σου σε δυσκολεύουν η λύση είναι μία. Πρόγραμμα, συνέπεια, απόφαση. Κι εμείς σου δίνουμε το μενού διατροφής που θα σε βοηθήσει να χάσεις 4 κιλά...

"Η επιστροφή στην ισορροπημένη διατροφή που ακολουθούσαμε πριν το καλοκαίρι είναι η καλύτερη λύση για να αποτοξινωθεί ο οργανισμός μας και για να χάσουμε τα περιττά κιλά των διακοπών" εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη που σου δίνει το πρόγραμμα διατροφής, αλλά και γενικές οδηγίες για να το ακολουθήσεις...

  

Οδηγίες για να κάνεις τη δίαιτα σου πιο εύκολη…

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου δίνει κάποιες επιπλέον συμβουλές για να γνωρίζεις πως θα ακολουθήσεις σωστά το διαιτολόγιο:

1. Ελεύθερα μπορείς να χρησιμοποιείς: λεμόνι, ξύδι, καρυκεύματα, μουστάρδα, κρεμμύδι, σόδα.

2. Τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα κράκερ, οι φρυγανιές και τα παξιμάδια να είναι ολικής αλέσεως.

3. Tο ψωμί καλύτερα να είναι πολύσπορο.

4. Φρούτα: μπορείς να καταναλώνεις οποιοδήποτε φρούτο εποχής σε μέγεθος ενός φλιτζανιού τσαγιού ή ένα ποτήρι χυμό φρούτων ή ρόφημα φρούτων και λαχανικών.

5. Σαλάτα εποχής: μπορείς να καταναλώνεις οποιοδήποτε λαχανικό επιθυμείς, ωμό ή βραστό, σε απεριόριστη ποσότητα.

6.Να καταναλώνεις γάλα και γιαούρτι με 1.5 – 2% σε λιπαρά.

7.Στο ψάρι – κοτόπουλο – κρέας να αφαιρείς την πέτσα.

8. Λάδι: ελαιόλαδο, συνολικά έως 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα στο φαγητό και στη σαλάτα.

9. Πράσινο τσάι: προτίμησε εκείνο με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες

10. Απόφυγε το ζωικό βούτυρο και προτίμησε τη μαλακή μαργαρίνη.

11. Ποσότητες: 1 μερίδα εστιατορίου {βάρους 150 γρ.(κρεατικά), 200 γρ. (Λαδερά, ζυμαρικά, όσπρια), 30-50 γρ. (τυρί, ψωμί)}.

12. Αλλαγές στα γεύματα (και στις ήμερες) μπορείς να πραγματοποιείτε κατά βούληση.

13. Αλκοόλ: Επιτρέπονται έως 1-2 ποτήρια κρασί ή μπίρα την ημέρα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αθροίζονται εάν τυχόν δεν καταναλωθούν κάποιες ημέρες.

14. Να στραγγίζεις τα φαγητά σου (κυρίως τα λαδερά και τα μαγειρεμένα με σάλτσες)

15. Όταν συντρέχουν λόγοι αλλεργίας ή δυσαρέσκειας σε ορισμένες τροφές, αντικατάστησε τα γεύματα με αντίστοιχες τροφές.

16. Σε περίπτωση που αισθανθείς αδυναμία, κόπωση, ατονία, ή δεν καταναλώνεις ποικιλία τροφίμων, καλό είναι να λαμβάνεις πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, αφού συμβουλευτείς το γιατρό ή το διατροφολόγο ή το φαρμακοποιό.

Πηγή :http://www.tlife.gr

Χάστε… "γλυκά" τα περιττά κιλά!




Ο Σεπτέμβριος είναι εδώ και η διάθεσή μας αλλάζει ώρα με την ώρα ανάλογα με την πίεση και τις νέες υποχρεώσεις της σεζόν! Φέτος, έχετε πάρει την απόφαση να προσέξετε τη διατροφή σας, από την πρώτη κι όλας μέρα της επιστροφής για να μη σας βρει ο Νοέμβριος με λίγα ακόμη επιπρόσθετα κιλά. Έτσι αποφασίσατε να βάλετε σε ‘‘μαύρη λίστα’’ τρόφιμα που θεωρείτε ότι θα σας εμποδίσουν στην προσπάθειά σας, παρόλο που οι ζεστές ημέρες στις αρχές του φθινοπώρου αλλά και το άγχος της επιστροφής σας κάνουν να «φλερτάρετε» έντονα με τη γλυκιά δροσερή γεύση! Πώς θα σας φαινόταν, όμως, η ιδέα να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή τη γλυκιά γεύση, χωρίς να ξεφύγετε σε θερμίδες, εφοδιάζοντας τον οργανισμό σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα να χορταίνετε; Αν σας φαίνεται ‘‘άπιαστο όνειρο’’ παρακάτω ακολουθούν ορισμένες ιδέες που θα σας πείσουν!

 Προτάσεις για γλυκιά απόλαυση !

• Mousse με γεύση σοκολάτα με στέβια και κομματάκια φρέσκων φρούτων (146 kcal)
• ½ φλιτζάνι σπιτικό ρυζόγαλο (από αποβουτυρωμένο γάλα) με κανέλλα (150 kcal/ μερίδα)
• Smoothie (γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, φρούτο της αρεσκείας σας, 1 κ.γ. μέλι) (περίπου 200 kcal)
• Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μαρμελάδα σπιτική ή γλυκό κουταλιού (180 kcal)
• 1 μπάλα παγωτό με γεύση βανίλια με στέβια. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με σιρόπι με γεύση σοκολάτα με στέβια (125 kcal/ μερίδα)
• 1 κομμάτι κέικ με γλυκαντικά (161 kcal/ μερίδα)
• Ψητό μήλο ή αχλάδι με κανέλλα (περίπου 60 kcal)
• 1 φρούτο με 4 πλακάκια λιωμένη σοκολάτα γάλακτος με στέβια (144 kcal)
• Φρουι ζελέ με γεύση φράουλα ή κεράσι με στέβια (10 kcal/ μερίδα).

Αν είστε, λοιπόν, λάτρεις της γλυκιάς γεύσης, αυτή μπορεί να αποτελέσει μέρος της απόλαυσης που σας προσφέρει το φαγητό, αρκεί να την ενσωματώσετε με ισορροπία στη διατροφή σας! Οι παραπάνω γλυκές προτάσεις είναι χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να μπορείτε να απολαμβάνετε καθημερινά το γλυκό σας με μέτρο και χωρίς ενοχές, ενώ παράλληλα να χορταίνετε! Μπορούν, μάλιστα, να μεταφερθούν εύκολα εκτός σπιτιού με αποτέλεσμα να μπορείτε να τις καταναλώσετε ως σνακ στο γραφείο!

Ο στόχος σας να προσέξετε τη διατροφή σας ενόψει φθινοπώρου δεν είναι ακατόρθωτος, αρκεί να κάνετε σωστό προγραμματισμό, να έχετε λίγη πειθαρχία και μέτρο, ενώ παράλληλα να μην μπαίνετε στη διαδικασία υπερβολικών στερήσεων, που συνήθως φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα!

Πηγή :http://www.nutrimed.gr

Προσέξτε πως τρώτε

diet (1)

Όσοι ακολουθείτε κάποια δίαιτα.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν ακολουθείτε κάποια δίαιτα. Δεν πρέπει να παραλείπετε γεύματα, πρέπει να τρώτε υγιεινά και να λαμβάνει ο οργανισμός σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να:
  • Καταναλώνετε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών ειδών με χαμηλά λιπαρά. Το ασβέστιο επιταχύνει τη διάσπαση του λίπους στον οργανισμό σας.
  • Πείτε ναι στα τρόφιμα ολικής αλέσεως. Βοηθάνε στη μείωση της πείνας και της απορρόφησης λίπους.
  • Το νερό δεν πρέπει να λείπει από το χέρι σας όπως και τα αντιοξειδωτικά ροφήματα. Με άλλα λόγια πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά που δεν περιέχουν ζάχαρη φυσικά. Φυσικοί χυμοί, πράσινο τσάι, χυμός από cranberry ή ρόδι και φυσικά νερό. Πρέπει τουλάχιστον να πίνετε 3 λίτρα την ημέρα.
  • Τέλος καλό είναι να τρώτε συχνά, μικρά γεύματα. Ανά τρεις ώρες πρέπει να δίνεται τροφή στον οργανισμό σας για να ελέγχετε καλύτερο το αίσθημα της πείνας και να μην καταφεύγετε σε θερμιδοφόρες λιχουδιές. Επίσης αν τρώτε συχνά θα διαπιστώσετε ότι θα αλλάξει ο μεταβολισμός σας και θα λειτουργεί πιο σωστά.

Fitness tip: Όσοι ακολουθείτε κάποια δίαιτα για να έχετε άμεσα, ορατά αποτελέσματα καλό είναι να συνδυάσετε τη σωστή και υγιεινή διατροφή με κάποιου είδος άσκηση.

Πηγή :http://www.jenny.gr

Πώς θα αποφύγετε 1500 θερμίδες;

dinner (1)

Μία ημέρα που είστε καλεσμένοι για φαγητό.  

Αποφύγετε το cocktail: Σίγουρα είναι απολαυστικό και χαλαρωτικό.Ένα ποτό όμως και ιδιαίτερα ένα cocktail κρύβει πολλές θερμίδες. Στην αναμονή σας λοιπόν για το δείπνο ή το γεύμα σας επιλέξτε ένα ποτήρι κρασί καλύτερα. Άλλωστε τώρα που είναι φθινόπωρο επιβάλλεται.
Θερμίδες: 100-350

Στείλτε το καλάθι του ψωμιού μακριά: Ζεστά και απαλά σπιτικά ψωμάκια με βούτυρο ένα καταπληκτικό ορεκτικό θα λέγαμε. Ειδικά όταν δεν έχετε φάει το μεσημεριανό γεύμα. Είναι δύσκολο να κρατηθείτε και να μην δαγκώσετε ένα. Ωστόσο πρέπει να κρατηθείτε γιατί θα σας κόψει την όρεξή σας και παράλληλα θα σας χαρίσει περιττές θερμίδες.
Θερμίδες: 100 έως 300

Σαλάτα ως ορεκτικό αντί για nachos: Δεν τρώτε ψωμί και επιλέγετε ένα ορεκτικό. Μήπως είναι το ίδιο και ίσως χειρότερο. Μερικά ορεκτικά που συνοδεύονται από deeps έχουν πολλές θερμίδες. Παραγγείλετε μια μεγάλη σαλάτα με τη σάλτσα στο πλάι. Τα λαχανικά δεν θα ικανοποιήσουν μόνον την ανάγκη σας να φάτε κάτι, αλλά θα σας χαρίσουν και βιταμίνες..
Θερμίδες: 200 έως 300

Light επιλογές: Είστε στη διάθεση για ένα cheeseburger με τηγανητές πατάτες. Κρατηθείτε μακριά, επειδή αυτό το κλασικό γεύμα είναι πάνω από 1.400 θερμίδες.
Θερμίδες: 700

Φρούτα και όχι γλυκά: Προσθέστε λίγο μέλι ή λίγη καστανή ζάχαρη για να έχουν πιο γλυκιά γεύση. Ωστόσο και πάλι με μέτρο.
Θερμίδες: 400 έως 1.000

4 τρόποι για να μην χαλάσετε τη δίαιτά σας

diet (2)


Ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα που η διάθεση είναι πιο χαλαρή.
Το καλοκαίρι έχει σχεδόν τελειώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο διασκέδασης στον ήλιο και την άμμο ( ή τη λίμνη και τα βουνά ) . Ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν τις διήμερες αποδράσεις είναι ότι χαλάει το διατροφικό πλάνο του καθενός. Βλέπετε είναι δύσκολο να αντισταθείτε στις παραδοσιακές λιχουδιές του τόπου που επισκεφθήκατε ή σε ένα καλό φαγητό σε μία ταβέρνα ή σε ένα εστιατόριο. Φυσικά αυτό συνδέεται και με τη χαλαρή σας διάθεση.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας μικρός προγραμματισμός  πολλή γνώση και συναίσθηση. 

 1.Βεβαιωθείτε ότι έχετε υγιεινά snacks για όλο το Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να πάρετε μαζί σας φρούτα και λαχανικά, να αγοράσετε γιαούρτι και μερικές μπάρες δημητριακών για να έχετε μαζί σας στο ταξίδι. Εάν είστε στον ήλιο πάρτε μαζί σας ένα mini ψυγείο για να διατηρήσετε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά.

 2.Θυμηθείτε την Παρασκευή να τονώσετε τον οργανισμό σας για το Σαββατοκύριακο. Ξεκινήστε με ένα υγιεινό και θρεπτικό γεύμα, συγκεκριμένα με ένα καλό πρωινό. Δοκιμάστε ένα μενού που να αποτελείται κυρίως από λαχανικά και πρωτεΐνες. Μην ξεχνάτε ότι το πρωινό είναι το πιο πολύτιμο γεύμα της ημέρας και σας κρατάει χορτάτους καθ’όλη τη διάρκεια. Ιδιαίτερα λοιπόν αν έχετε ταξίδι, γεμίστε μπαταρίες.

 3.Ξεκινήστε και το Σάββατο με ένα υγιεινό πρωινό. Προτιμήστε υδατάνθρακες που θα σας χαρίσουν ενέργεια για να την ξοδέψετε όλη την ημέρα. Τηγανίτες ή μία γλυκιά κρέπα είναι μία καλή ιδέα. Επίσης είναι προτιμότερο να φάτε κάτι γλυκό το πρωί και όχι το βράδυ. Τέλος αν είστε σε κάποιο ξενοδοχείο σίγουρα ο μπουφές του πρωινού θα είναι ζηλευτός.

 4.Επιλέξτε κάτι πιο light για την Κυριακή. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι αναμένετε τη Δευτέρα. Δεν είναι και η καλύτερη ημέρα, η πρώτη της εβδομάδας και σίγουρα δε θέλετε να ξυπνήσετε με φουσκωμένο στομάχι και πρησμένοι από τις βραδινές σας επιλογές. Αποφύγετε να παραγγείλετε φαγητό, φτιάξτε κάτι ελαφρύ μόνοι σας σπίτι ιδιαίτερα για το βραδινό σας. Επίσης πιείτε αρκετό νερό και αποφύγετε το αλάτι.

Με αυτό το σχέδιο θα καταλήξετε να ζυγίζετε το ίδιο την Παρασκευή το πρωί με την Κυριακή το βράδυ.

Πηγή :http://www.jenny.gr

Monday, September 16, 2013

Υποκύψατε στον πειρασμό; Κάντε το έξυπνα και μην χαλάσετε την δίαιτά σας!

Υποκύψατε στον πειρασμό; Κάντε το έξυπνα και μην χαλάσετε την δίαιτά σας!

Σε όλες μας έχει συμβεί, το θέμα είναι πώς θα το αντιμετωπίσουμε 

Ένας κόσμος χωρίς θερμίδες θα ήταν σίγουρα ένας καλύτερος κόσμος. Αλλά, αφού υπάρχουν, η αλήθεια είναι ότι, για την υγεία αλλά και την όμορφη εικόνα του σώματός μας, δεν μπορούμε να καταναλώνουμε απερίσκεπτα όσες θέλουμε ούτε, όμως, είναι ωραίο να μην υποκύπτουμε ποτέ στους απολαυστικούς πειρασμούς. Αν οι εν λόγω πειρασμοί προκύψουν, καλό είναι να χαλάσουμε την δίαιτά μας με τον σωστό τρόπο, ακολουθώντας τα παρακάτω tips.

Η λίγο πιο έξυπνη επιλογή
Μπορεί να προετοιμάζεστε να κάνετε μία γλυκιά παρασπονδία αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να φάτε το πιο παχυντικό πράγμα που θα βρείτε μπροστά σας. Απολαύστε τον πειρασμό, κάνοντας λίγο πιο έξυπνες επιλογές. Αντι να παραγγείλετε μία μεγάλη μερίδα πατάτες τηγανητές, μοιραστείτε την μικρότερη με την φίλη σας.
Δώστε στον εαυτό σας μία μέρα «ελεύθερη»
Αν δεν μπορείτε να στερηθείτε τα αγαπημένα σας φαγητά, φροντίστε, απλώς, να μην υποκύπτετε σε αυτά κάθε μέρα. Διαλέξτε μία μέρα κατά την οποία οι συνήθεις περιορισμοί δεν θα μετράνε. Θα σας δώσει κίνητρο να μην το παρακάνετε καθημερινά.

Ανταμείψτε τον εαυτό σας με ένα γλυκό
Και μην νιώθετε τύψεις. Σε μία ισορροπημένη διατροφή, ένα κομμάτι σοκολατένιο κέικ δεν θα χαλάσει το πλάνο σας. 600 περίπου επιπλέον θερμίδες, στα πλαίσια, πάντα, μίας ισορροπημένης διατροφής, δεν θα επηρεάσουν το σωματικό βάρος σας.

Φάτε αυτό που πραγματικά θέλετε
Δεν είναι πάντα ικανοποιητικό να τρώμε τις light εκδοχές των φαγητών που μας αρέσουν. Πολλά υποκατάστατα τροφών, όπως το παγωτό με 0% λιπαρά, είναι γεμάτα ζάχαρη ή τεχνιτά γλυκαντικά και άλλες ουσίες που κάνουν, απλώς, τον εγκέφαλό μας να μένει ανικανοποίητος, επιζητώντας αυτό που θέλαμε, καταρχήν, να φάμε. Σαν αποτέλεσμα αυτό έχει, σε πολλές περιπτώσεις, να τρώμε, εντέλει, πολύ περισσότερο από ότι εάν απλώς τρώγαμε κατευθείαν την αρχική μας επιλογή.

Πηγή :http://www.queen.gr

Πήρες κιλά στις διακοπές; Ιδού τι πρέπει να κάνεις για να τα χάσεις σύντομα!

Πήρες κιλά στις διακοπές; Ιδού τι πρέπει να κάνεις για να τα χάσεις σύντομα!

Γεύτηκες και με το παραπάνω τις καλοκαιρινές λιχουδιές; Καλά έκανες!
 
Καλοκαίρι, βόλτες, ανεμελιά. Οκ, πείτε μας ποιος θέλει να καταπιέζεται στις διακοπές του; Κανείς είναι η απάντηση με βεβαιότητα. Όλοι θέλουμε να ηρεμήσουμε, να περάσουμε καλά και φυσικά να απολαύσουμε λιχουδιές. Εμείς σήμερα γυρίσαμε στο γραφείο και νιώθουμε αρκετά... φουσκωμένοι. Ναι, φάγαμε και με το παραπάνω! Η αλήθεια είναι ότι το τζιν στένεψε αλλά καμιά ταραχή δε μας έχει πιάσει, μιας και γνωρίζουμε πως αν ακολουθήσουμε τα εξής tips θα επανέλθουμε στα κιλά μας σύντομα. Πάμε να δούμε πώς:

1. Stop στις σφολιάτες, τα κρουασάν και οποιαδήποτε άλλη λιχουδιά επιλέγατε από το φούρνο. Οκ, για λίγες μέρες επιτρέπεται να κακομάθετε τον εαυτό σας (μιας και είναι δύσκολο στις διακοπές σας να φτιάχνετε το πρωινό που συνηθίζετε στο σπίτι σας), αλλά με το που τελειώσουν οι διακοπές σας, επιστροφή στα υγιεινά πρωινά. Γάλα με χαμηλά λιπαρά και δημητριακά ολικής άλεσης αρκούν για να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας.

2. Τέρμα οι αμέτρητοι καφέδες, οι χυμοί και τα milkshakes. Επιστρέφοντας στην πόλη, περιορίστε αναψυκτικά και ροφήματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό και φυσικά πράσινο τσάι που θα σας βοηθήσει να αποτοξινωθείτε.

3. Υγιεινό μεσημεριανό. Είμαστε σίγουροι ότι απολαύσατε άφθονους μεζέδες και τοπικές λιχουδιές. Το τσιμπολόγημα στις ταβέρνες και στα εστιατόρια γνωρίζετε ότι σας φόρτωσαν με πολλές θερμίδες και λιπαρά. Φροντίστε τώρα να τρέφεστε με πιο στεγνά φαγητά. Προτιμήστε ψητό ψάρι και κοτόπουλο, συνοδευόμενο με μαύρο ρύζι ή ψητά λαχανικά.

4. Κάντε μια παύση από γλυκά και παγωτά. Αποφύγετέ τα όσο και να συνηθίσατε να τα απολαμβάνετε στις διακοπές σας. Αν σας έρθει η τάση για γλυκό, επιλέξτε ένα frozen yogurt, ένα ζελέ, ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και λίγο μέλι.

5. Βραδινό με λίγες θερμίδες. Δε χρειάζεται να φάτε πάλι μεγάλες ποσότητες. Μια πράσινη σαλάτα, μια φρουτοσαλάτα ή ένα γιαούρτι αρκούν για να νιώθετε το στομάχι σας γεμάτο.

6. Πείτε όχι στο ποτό. Στις διακοπές σας φανταζόμαστε θα ήπιατε αρκετά. Φροντίστε τώρα να κάνετε αποτοξίνωση! Περιττές θερμίδες τέλος!

7. Συμφιλιωθείτε με το γυμναστήριό σας. Ναι, όσο και να μην το θέλετε, θα πρέπει να πάτε πάλι γυμναστήριο. Μόνη της η προσεκτική διατροφή δε μπορεί να κάνει θαύματα. Ο συνδυασμός της όμως με άσκηση, μπορεί.

Επιστροφή στην πραγματικότητα παιδιά! Σιγά σιγά θα το πάρουμε απόφαση!

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής για να χάσετε τα κιλά των διακοπών!

Αν, εκτός από υπέροχες αναμνήσεις οι διακοπές άφησαν και μερικά έξτρα κιλάκια μην αγχώνεσαι! Αν κινηθείς γρήγορα κι έξυπνα τα κιλάκια θα εξαφανιστούν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες πριν καν το καταλάβεις! Το dietup.gr δημιούργησε ένα εβδομαδιαίο μενού διατροφής ώστε να σου δείξει πως με σωστή διατροφή, που δεν στερείται σε φαντασία και νοστιμιά, μπορούν να εξαφανιστούν από πάνω σου οι ατασθαλίες των διακοπών!
Το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα πρόκειται για ένα ενδεικτικό μενού με καθημερινή πρόσληψη περίπου 1500 θερμίδων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής είναι ενδεικτικό και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας διαιτολόγο-διατροφολόγο ή ιατρό πριν το ακολουθήσετε.

01 
Ημέρα 1η

Πρωινό: Δημητριακά ολικής αλέσεως με φρούτα και γάλα, ψωμί και μέλι ή μαρμελάδα
1/2 φλυτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως με φρούτα
1 φλυτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών (1%-1.5%)
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή μαρμελάδα

Σνακ: Κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί
1/2 κουλούρι Θεσσαλονίκης
1 κομμάτι (30 γρ) τυρί (φέτα ή κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών ή 2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα)

Μεσημεριανό: Μακαρόνια με κιμά, τριμμένο τυρί και σαλάτα
1 1/2 φλυτζάνι βρασμένα μακαρόνια
4 κουταλιές της σούπας σάλτσα κιμά
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ή άλλο τυρί χαμηλών λιπαρών)
1 φλυτζάνι σαλάτα της αρεσκείας σας 

Σνακ: Φρυγανιές με ζαμπόν
3 φρυγανιές
1 1/2 φέτα ζαμπόν χαμηλών λιπαρών (χοιρινό ή γαλοπούλα)

Βραδινό: Σαλάτα με ψητά λαχανικά και ξύδι βαλσάμικο με τυρί κρέμα
2 ψητές πιπεριές (χρώμα της αρεσκείας σας)
1 φλυτζάνι μανιτάρια (portobello ή πλευρώτους)
2 κολοκύθια
1 καρότο
Για τη σώς:
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα


Επιπλέον: Καταναλώστε 2 φρούτα της επιλογής σας διάσπαρτα κατά τη διάρκεια της ημέρας

02  
Ημέρα 2η
 
Πρωινό: Δημητριακά ολικής αλέσεως με φρούτα και γιαούρτι, ψωμί και μέλι ή μαρμελάδα
1 φλυτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως με φρούτα
1/2 γιαούρτι (0%-2%)
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή μαρμελάδα

Σνακ: Ζελέ
1 φλυτζάνι ζελέ

Μεσημεριανό: Κοτόπουλο με κάρυ και μανιτάρια με ρύζι και σαλάτα
1 φλυτζάνι κοτόπουλο με κάρυ και μανιτάρια
2 φλυτζάνια σαλάτα της αρεσκείας σας
1/4 φλυτζανιού βρασμένο ρύζι (1 1/2 κουταλιά της σούπας άβραστο)

Σνακ: Ψωμί με ταχίνι και μέλι ή μαρμελάδα
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή μαρμελάδα
1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι

Βραδινό: Ομελέτα με τυρί, φρέσκια ντομάτα, σαλάτα και ψωμί
1 αυγό
1 ασπράδι αυγού
1 φέτα του τόστ (30γρ.) κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών
1/2 φλυτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι σαλάτα της αρεσκείας σας
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως

Επιπλέον: Καταναλώστε 2 φρούτα της επιλογής σας διάσπαρτα κατα τη διάρκεια της ημέρας

03
 Ημέρα 3η

Πρωινό: Μισό τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, ζαμπόν (χοιρινό ή γαλοπούλα) και τυρί και χυμό
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
1/2 φέτα ζαμπόν χαμηλών λιπαρών (χοιρινό ή γαλοπούλα)
1/2 λεπτή φέτα κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών
1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι

Σνακ: Φρουτοσαλάτα
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένα φρούτα της αρεσκείας σας
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Κανέλα

Μεσημεριανό: Αρακάς με τυρί, σαλάτα και ψωμί
1 φλυτζάνι αρακάς μαγειρεμένος
1 κομμάτι (30 γρ) τυρί (φέτα ή κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών ή 2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα)
1 φλυτζάνι σαλάτα της αρεσκείας σας
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως

Σνακ: Σοκολάτα υγείας
1 κομμάτι 30γρ. σοκολάτα υγείας

Βραδινό: Πίτσα dietup φέτα-ντομάτα (Ελληνική) και σαλάτα
1 κομμάτι πίτσα dietup φέτα-ντομάτα (Ελληνική)
2 φλυτζάνια σαλάτα της αρεσκείας σας
 
04  
Ημέρα 4η

Πρωινό: Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με γιαούρτι, ψωμί, μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα
1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως
1/2 γιαούρτι (0%-2%)
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή μαρμελάδα

Σνακ: Μπισκότο με χυμό
1 μπισκότο τύπου digestive
1/2 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι

Μεσημεριανό: Ψάρι λευκής σάρκας (π.χ. μπακαλιάρος, τσιπούρα, γλώσσα κτλ) με πατάτες, μαγιονέζα και σαλάτα
100γρ. ψητό ψάρι, στο φούρνο ή στη σχάρα (130γρ. άψητο)
1 φλυτζάνι σαλάτα της αρεσκείας σας
1 1/2 μικρή, ψητή ή βραστή, πατάτα (1 μικρή πατάτα ζυγίζει περίπου 125γρ.)
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα light

Σνακ: Φρυγανιές με ζαμπόν
3 φρυγανιές
1 1/2 φέτα ζαμπόν χαμηλών λιπαρών (χοιρινό ή γαλοπούλα)

Βραδινό: Ριζότο με παρμεζάνα, βασιλικό και σαλάτα
1/2 φλυτζάνι βρασμένο ρύζι (3 κουταλιές της σούπας άβραστο)
1/4 φλυτζανιού βασιλικό
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
6 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Μπαχαρικά της αρεσκείας σας
1 φλυτζάνι σαλάτα της αρεσκείας σας 


Eπιπλέον: Καταναλώστε 1 φρούτο της επιλογής σας κατά τη διάρκεια της ημέρας
 
05
Ημέρα 5η

Πρωινό: Δημητριακά ολικής αλέσεως με φρούτα και γιαούρτι, ψωμί και μέλι ή μαρμελάδα
1 φλυτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως με φρούτα
1/2 γιαούρτι (0%-2%)
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή μαρμελάδα

Σνακ: Κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί
1/2 κουλούρι Θεσσαλονίκης
1 κομμάτι (30 γρ) τυρί (φέτα ή κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών ή 2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα)

Μεσημεριανό: Γίγαντες με τυρί και σαλάτα
1 φλυτζάνι γίγαντες μαγειρεμένοι
1 φλυτζάνι σαλάτα της αρεσκείας σας
1 κομμάτι (30 γρ) τυρί (φέτα ή κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών)

Σνακ: Ζελέ
1 φλυτζάνι ζελέ

Βραδινό: Σαλάτα BBQ
2 φλυτζάνια μαρούλι
1 φλυτζάνι ντομάτα
1 καρότο τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι
Φρέσκο κρεμμυδάκι
3 κουταλιές της σούπας τριμμένο κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών
75γρ. φιλέτο κοτόπουλο, ψημένο
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα BBQ

Eπιπλέον: Καταναλώστε 2 φρούτα της επιλογής σας διάσπαρτα κατά τη διάρκεια της ημέρας

06
Ημέρα 6η

Πρωινό: Ψωμί με μαργαρίνη, μέλι ή μαρμελάδα, γάλα και φρούτο
2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι ή μαρμελάδα
2 κουταλάκια του γλυκού μαργαρίνη
1 φλυτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών (1%-1.5%)
1 φρούτο της αρεσκείας σας (βλ. λίστα φρούτων)

Σνακ: Κρήμ κράκερς με τυρί
2 κρήμ κράκερς
1 κομμάτι (30 γρ) τυρί (φέτα ή κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών ή 2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα)

Μεσημεριανό: Γαρίδες σαγανάκι με σαλάτα
8 γαρίδες
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2/3 φλυτζανιού χυμός ντομάτας
45γρ. φέτα
2 φλυτζάνια σαλάτα της αρεσκείας σας

Σνακ: Φρυγανιές με ζαμπόν
3 φρυγανιές
1 1/2 φέτα ζαμπόν χαμηλών λιπαρών (χοιρινό ή γαλοπούλα)

Βραδινό: Hot dog με σαλάτα
1 ψωμάκι για hot dog
1 λουκάνικο γαλοπούλας χαμηλών λιπαρών
Κέτσαπ, μουστάρδα
2 φλυτζάνια σαλάτα της αρεσκείας σας 

Eπιπλέον: Καταναλώστε 1 φρούτο της επιλογής σας κατά τη διάρκεια της ημέρας

07
Ημέρα 7η

Πρωινό: Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με γιαούρτι, ψωμί, μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα
1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως
1/2 γιαούρτι (0%-2%)
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή μαρμελάδα

Σνακ: Κριτσίνια με τυρί
2 κριτσίνια
1 κομμάτι (30 γρ) τυρί (φέτα ή κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών ή 2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα)

Μεσημεριανό: Μοσχαρίσια μπριζόλα με πατάτες και σαλάτα
70γρ. ψητή μοσχαρίσια μπριζόλα (95γρ. άψητη)
1 φλυτζάνι σαλάτα της αρεσκείας σας
1 1/2 μικρή, ψητή ή βραστή, πατάτα (1 μικρή πατάτα ζυγίζει περίπου 125γρ.)

Σνακ: Ποπ κόρν με αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη
3 φλυτζάνια ποπ κόρν
1 ποτήρι αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη

Βραδινό: Σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, τόνο, φρέσκο κρεμμύδι, ντομάτα και μαγιονέζα και σαλάτα
2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
40γρ. τόνο σε νερό
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο (πράσινο) κρεμμύδι
1-2 φέτες ντομάτα
2 κουταλάκια του γλυκού μαγιονέζα light
2 φλυτζάνια σαλάτα της αρεσκείας σας 
  
Eπιπλέον: Καταναλώστε 2 φρούτα της επιλογής σας διάσπαρτα κατά τη διάρκεια της ημέρας