Tuesday, November 13, 2012

BRUNCH: ΔΥΟ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ!

BRUNCH: ΔΥΟ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ!
Το όνομά του είναι συνδυασμός των αγγλικών λέξεων breakfast (πρωινό) και lunch (μεσημεριανό). Το brunch είναι ένα γεύμα που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στις σύγχρονες δίαιτες αλλά και στα μενού των μοντέρνων εστιατορίων. Προορίζεται ουσιαστικά για όσους αργούν να ξυπνήσουν το πρωί ή αντιθέτως ξυπνάνε πολύ νωρίς και καθώς ετοιμάζονται βιαστικά για τη δουλειά, δεν έχουν χρόνο για ένα πλούσιο πρωινό. Κάπως έτσι λοιπόν, καταλήγουν να γευματίζουν αργά το πρωί, με αποτέλεσμα να μην πεινάνε ιδιαίτερα την ώρα του μεσημεριανού. Τη λύση δίνει το brunch, ένα γεύμα που ακολουθεί τους καθημερινούς ρυθμούς και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να χαρίζει ενέργεια!

Βασικός στόχος του brunch είναι η εξισορρόπηση των θρεπτικών συστατικών χωρίς υπερβολές στα λίπη και τα σάκχαρα. Περιλαμβάνει αυγά, σαλάτες με ζυμαρικά, ψάρι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζονται στο γεύμα τα λιπίδια ζωικής προέλευσης (βούτυρο και των λιπαρών τυριών) και τα απλά σάκχαρα (των γλυκών), ενώ αντιθέτως ευνοούνται τα σύνθετα σάκχαρα (των ζυμαρικών) που απορροφώνται αργά προσφέροντας ένα αίσθημα κορεσμού μεγάλης διάρκειας.
Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι το brunch είναι σημαντικό ειδικά στο τέλος της βδομάδας, αφού κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου αλλάζουν οι βιολογικοί ρυθμοί: το ξυπνητήρι χτυπάει πιο αργά, με αποτέλεσμα το πρωινό να πραγματοποιείται καθυστερημένα και το μεσημεριανό να βγαίνει εκτός προγράμματος, ενώ όσοι παραλείπουν τελείως το πρωινό, φτάνουν με ανεξέλεγκτη πείνα και πεσμένη ενέργεια στο μεσημεριανό. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το brunch, όταν γίνεται με προσεχτική επιλογή των πιάτων, αποτελεί μία έξοχη επιλογή για τη διατήρηση της σιλουέτας όχι μόνο επειδή συγχωνεύει δύο γεύματα σε ένα, αλλά και επειδή προβλέπει τρόφιμα που τα έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Τι να επιλέξετε από τους πλούσιους μπουφέδες
Όχι τυχαία, όλο και περισσότερα τα εστιατόρια διοργανώνουν γεύματα brunch τις Κυριακές. Επίσης, είναι ιδανικό όταν πάτε εκδρομές τα σαββατοκύριακα να συνδυάσετε το πρωινό με το μεσημεριανό γεύμα. Πολλά ξενοδοχεία το προβλέπουν. Συνήθως, προβλέπεται ένα στάνταρ ζεστό πιάτο με βάση τα αυγά: από κλασικά τηγανητά αυγά με μπέικον μέχρι ομελέτα με λαχανικά και καγιανά. Από κει και πέρα, όλες οι υπόλοιπες επιλογές γίνονται από τον μπουφέ: τυριά, αλλαντικά, καρπάτσο κρέατος ή ψαριού, αλμυρές πίτες, ζυμαρικά, ρύζι, σαλάτες, αλλά και φρούτα, λαχανικά, καφέδες και χυμοί. Και βέβαια μεγάλη γκάμα γλυκών: μάφιν, μπισκότα, κέικ, κρέπες, μούσλι διαφόρων ειδών, πουτίγκες. Η ποικιλία είναι αναμφίβολα πολύ μεγάλη και η θερμιδική πρόσληψη διαφέρει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να κάνετε τις πιο υγιεινές αλλά και χορταστικές επιλογές.
Αποφεύγετε να φτάνετε στον μπουφέ πολύ πεινασμένοι. Αν έχετε ξυπνήσει πολύ νωρίς, συστήνεται να καταναλώνετε τουλάχιστον ένα γιαούρτι ή ένα φρούτο ως δεκατιανό.
Σχεδιάστε προσεχτικά τη σύνθεση του μενού σας. Πέρα από αυγά, επιλέξτε ένα αλμυρό πιάτο και ένα γλυκό. Και συνδυάστε τα με τρόφιμα χωρίς πολλές θερμίδες: γιαούρτι, φρουτοσαλάτα, λαχανικά, φέτες βραστής γαλοπούλας.
Κρατηθείτε μακριά από πολύ επεξεργασμένες σάλτσες, πατατάκια, πιτσάκια και ξηρούς καρπούς, καθώς και από γλυκά με πολλά λιπαρά (γαρνιρισμένα με κρέμα γάλακτος ή σαντιγί).
Επιλέξτε με προσοχή το ποτό σας: το τσάι και ο καφές χωρίς ζάχαρη δεν σας φορτώνουν με θερμίδες. Οι χυμοί φρούτων και εσπεριδοειδών, από την άλλη μεριά, έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα.
Αποφεύγετε αντιθέτως τα αεριούχα και σακχαρούχα αναψυκτικά. Περιορίστε στο ελάχιστο την κατανάλωση αλκοολούχων και υπερ-αλκοολούχων ποτών. Αν μαζί με τα αλμυρά πιάτα έχετε ανάγκη κάτι διαφορετικό από χυμό φρούτων, τότε ποντάρετε καλύτερα σε μία μικρή μπίρα.

Προετοιμάστε ένα brunch στα μέτρα σας
Το brunch μπορείτε να το ετοιμάσετε και στο σπίτι σας, ποντάροντας σε ελαφριές συνταγές. Το μενού που θα βρείτε παρακάτω είναι αναζωογονητικό και τονώνει τα επίπεδα ευεξίας. Ακόμη, μπορείτε να πάρετε ιδέες από τις συνταγές για πίτες που σας προτείνουμε στη στήλη «Άρωμα κουζίνας» στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας. Συνοδέψτε τα κύρια πιάτα με τσάι, καφέ, χυμούς φρούτων. Από το τραπέζι σας δεν θα πρέπει να λείπουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, αλλά ούτε και φρυγανιές, μπισκότα, μαρμελάδες, μέλι και γιαούρτια.

Αυγά μάτια με σπανάκι
Υλικά για 4 άτομα: 600 γραμ. φρέσκο σπανάκι, 4 αυγά, 4 κουταλιές τριμμένο τυρί, 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι
Προετοιμασία: Βράζετε το σπανάκι σε άφθονο αλατισμένο νερό, στη συνέχεια το στραγγίζετε και το περνάτε για μερικά λεπτά από ένα αντικολλητικό τηγάνι με λάδι, αλάτι και σκόρδο. Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμο, το αδειάζετε σε μία πιατέλα. Στο ίδιο τηγάνι, τηγανίζετε τα αυγά προσέχοντας να μην ψηθούν πολύ οι κρόκοι. Μόλις ψηθούν, τα τοποθετείτε πάνω στο σπανάκι και τα πασπαλίζετε με το τριμμένο πεκορίνο και το πιπέρι.
Διατροφική αξία: Η βιταμίνη Β του αυγού σε συνδυασμό με το σπανάκι που είναι πλούσιο σε μικροστοιχεία, σίδηρο και βιταμίνη C, αποτελούν τονωτική ένεση για τον οργανισμό σας.

Μους με λεμόνι και κόκκινα φρούτα
Υλικά για 4 άτομα: 400 γραμ. αποβουτυρωμένο γιαούρτι, 50 γραμ. ανθότυρο, 1 μπολάκι φρούτα της αρεσκείας σας, 4 ασπράδια αυγών, 4 κουταλιές χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές μέλι, 2 φύλλα ζελατίνης
Προετοιμασία: Πολτοποιείτε τα φρούτα και προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το μέλι, το ανθότυρο και το γιαούρτι. Μουλιάζετε τα φύλλα της ζελατίνης σε μισό ποτήρι κρύο νερό και στη συνέχεια τα ρίχνετε σε ένα κατσορολάκι και τα αφήνετε να λιώσουν στη φωτιά. Έπειτα, προσθέτετε το μίγμα των φρούτων και ανακατεύετε προσεχτικά. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτετε στη μους. Αφήνετε τη μους να κρυώσει στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Διακοσμείτε με ολόκληρα φρούτα του δάσους.
Διατροφική αξία: Πρόκειται για ένα light επιδόρπιο, πλούσιο σε βιταμίνη C χάρη στο λεμόνι και στα φρούτα. Τονώνει τα τριχοειδή αγγεία και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Tο πρωινό του σαββατοκύριακου 
Το πρωινό αυτό είναι περισσότερο μπραντς. Τέτοιο γεύμα μπορείτε να απολαύσετε μια μέρα αργίας.
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
1 γαλλική τηγανίτα
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι
1 φέτα κέικ
● συνδυάζει δύο υγρά με δύο στερεά τρόφιμα για να υπάρχει ισορροπία υφής.
● Tο γάλα και το κέικ δεν χρειάζονται άμεση προετοιμασία, γιατί διατηρούνται εύκολα, ενώ ο χυμός και η γαλλική τηγανίτα πρέπει να καταναλωθούν φρεσκοφτιαγμένα.
● η όλη σύσταση του πρωινού είναι πλούσια, μια που ένα τέτοιο πρωινό αποτελεί συνήθως την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
H σύστασή του:
Eνέργεια:.................................................511 θερμίδες
Πρωτεΐνες: ...............................................16 γρ.
Καλύπτουν το 13% της ενέργειας
Yδατάνθρακες:..........................................69 γρ.
Καλύπτουν το 54% της ενέργειας
Λιπίδια:.....................................................19 γρ.
Καλύπτουν το 33% της ενέργειας
Χοληστερίνη:.............................................124 mg
Φυτικές ίνες:..............................................2 γρ.
Γαλλική τηγανίτα
Υλικά 8-9 μεγάλες τηγανίτες
Για το χυλό:
1 1/2 φλιτζ. αλεύρι
2 κουτ. σ. ζάχαρη
1 πρεζα αλάτι
3 κουτ. γλ. μπεικιν παουντερ
3 αβγά
1 φλιτζ. γάλα
3 κ.σ. λάδι (προαιρετικά)
λάδι για τηγάνισμα
Για το γαρνίρισμα:
2 πακετα φρεσκο τυρι κρεμα Philadelphia
μαρμελαδα βυσσινο
σιροπι βυσσινο 
  1. Ανακατεύουμε σ' ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπεικιν παουντερ. Χτυπάμε τα αβγά, το γάλα και το λάδι (εάν βάλουμε) και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Σε ζεστό λάδι τηγανίζουμε 2 κουταλιές της σούπας χυλό για κάθε τηγανίτα. Όταν οι τηγανίτες ροδίσουν και από τις 2 πλευρές, τις αραδιάζουμε σε πιατέλα που έχουμε τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί.
  3. Τοποθετούμε σε κάθε τηγανίτα από ένα κουταλάκι του γλυκού τυρί κρέμα, γαρνίρουμε με τη μαρμελάδα βύσσινο και περιχύνουμε με το σιρόπι εάν θέλουμε.    
Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr 

No comments:

Post a Comment