Friday, August 31, 2012

Εκδρομή : 10 μυστικά για να μη χαλάει η δίαιτα μας.



Βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού τον Ιούνιο, σε έναν από τους ποιο όμορφους μήνες του χρόνου, Στο μήνα τον οποίο η φύση δε τσιγκουνεύτηκε καθόλου τα χρώματα και τα αρώματα. Εμείς, παρόλο που η οικονομική κρίση είναι αισθητή κι έχει επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, προσπαθούμε με κάθε ευκαιρία και κάθε μέσο να αποδράσουμε. Μια εκδρομή μεγάλη ή μικρή με συμμαθητές, συναδέλφους, φίλους ή με την οικογένεια μας, παραμένει πάντα εκδρομή. Περιμένουμε να χαλαρώσουμε, να γεμίσουμε τα μάτια μας με πολύχρωμες εικόνες, τα αυτιά μας με ευχάριστους ήχους, τα οσφρητικά μας κύτταρα με θεσπέσιες μυρωδιές.

Με τη γεύση μας, τί γίνεται με τη γεύση μας; Σίγουρα θέλουμε κι εκεί την υπέρτατη ικανοποίηση. Όταν βρισκόμαστε έξω από το σπίτι, μας αγχώνει η ιδέα πως θα βρεθούμε έξω από την καθημερινή ρουτίνα κι ενδεχομένως να «ξεφύγουμε» και να «χαλάσουμε» το πρόγραμμα διατροφής χωρίς πολλές αντιστάσεις. Εάν μας καθοδηγεί διατροφικά κάποιος διαιτολόγος καλό είναι να συζητήσουμε μαζί του για το μέρος που πρόκειται να πάμε. Εάν γνωρίζουμε τις γαστριμαργικές δημιουργίες, μπορούμε να ζητήσουμε συμβουλές για τις επιλογές που πιθανό να έχουμε. Εάν όμως όχι, ας δούμε 10 μικρές συμβουλές για να μη «χαλάσουμε» το πρόγραμμα μας και να απολαύσουμε την εκδρομή μας.
  • Καλό είναι πριν ξεκινήσουμε να καταναλώσουμε ένα καλό πρωινό αλλά όχι βαρύ, ώστε να μην πεινάσουμε, αλλά και να μην έχουμε φορτωθεί με επιπλέον θερμίδες πχ. Τοστ με άπαχο τυρί και γαλοπούλα ή άπαχο ζαμπόν και 1 φρούτο.
  • Να έχουμε μαζί μας ξερά φρούτα χωρίς ζάχαρη και ξηρούς καρπούς ωμούς χωρίς αλάτι για να σπάμε την πείνα μας χωρίς υπερβολές.
  • Είναι πολύ σημαντικό ακόμη και στην εκδρομή, που ενδεχομένως να ξεχνιόμαστε, να μην αφήνουμε να περνάει τρίωρο χωρίς γεύμα.
  • Όταν έρθει η ώρα του κυρίως γεύματος, εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε τα τοπικά εδέσματα μπορούμε να το κάνουμε χωρίς κανένα πρόβλημα, απλά και μόνο να συμπληρώνοντας μια μερίδα ή ένα «πιατάκι» με τα τσιμπολογήματα μας.
  • Στα γεύματα μας, όπου έχουμε τη δυνατότητα, να προσθέτουμε αρκετά φρέσκα λαχανικά χωρίς πολύ λάδι, τα οποία θα γεμίσουν το στομάχι μας, χωρίς να μας προσφέρουν πολλές θερμίδες.
  • Στη σαλάτα μας να ζητήσουμε να προσθέσουμε εμείς το λάδι, ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε την ποσότητα.
  • Εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάποιο από τα τοπικά γλυκά ή παγωτό καλό είναι να το αφήσουμε για το απόγευμα με το καφεδάκι μας, αφού έχουμε φάει πριν ένα φρέσκο φρούτο.
  • Στο βραδινό μας γεύμα, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε μια μικρή μερίδα άπαχο κρέας με μια μεγάλη σαλάτα από φρέσκα λαχανικά, συνοδευόμενη από 1 λεπτή φέτα ψωμιού.
  • Καλό είναι να επιδιώξουμε να κινηθούμε όσο γίνεται περισσότερο κάνοντας βόλτες ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μας παρέχει το μέρος που επιλέξαμε π.χ ράφτινγκ, καγιάκ, ποδήλατο, κολύμπι κ.τ.λ
  • Τέλος, προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να διασκεδάσουμε, να γελάσουμε και να χορέψουμε, γιατί μόνο όταν είμαστε καλά, μπορεί ο οργανισμός μας να λειτουργεί άψογα!   Πηγή : http://www.diatrofi.gr

No comments:

Post a Comment