Friday, August 31, 2012

Ισορροπημένη διατροφή: 6 συμβουλές που πρέπει να θυμάστε.


1. Μην παραλείπετε το πρωινό!
Το πρώτο γεύμα της ημέρας παρέχει στο σώμα σας περισσότερη ενέργεια και περίπου το 50% των αναγκών σας σε βιταμίνες σε ημερήσια βάση. Οι έρευνες δείχνουν ότι άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό, εμφανίζουν τάση για υπερφαγία νωρίς το απόγευμα, ενώ παράλληλα αυξάνουν το βάρος τους κατά τη διάρκεια των χρόνων.

2. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης που να περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, για παράδειγμα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, μούσλι ή και κουάκερ. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, εκτός του ότι έχουν μικρότερη θρεπτική αξία, έρευνες δείχνουν οτι προκαλούν έντονο αίσθημα πείνας.
3. Προσέξτε τις μερίδες!
Το μέγεθος της μερίδας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και το ίδιο θα συμβεί και την περιφέρεια της μέσης σας ένα δεν προσέξετε! Σερβίρετε προσεκτικά το φαγητό σας ή επιλέξτε μικρότερα σκεύη προκειμένου να περιορίσετε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.
4. Πέντε την ημέρα!
Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Εκτός του οτι είναι τρόφιμα με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, αυξάνουν τον κορεσμό λόγο των φυτικών ινών που περιέχουν και παράλληλα μας προστατεύουν από την απλή ίωση μέχρι και τον καρκίνο.
5. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε ω-3 λιπαρά οξέα.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, οπότε περιορίζουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Εντοπίζονται στα παχιά ψάρια, όπως οι σαρδέλες ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός και σε φυτικές πηγές όπως το σουσάμι.
6.Πίνετε άφθονο νερό.
Στόχος τα 6-8 ποτήρια καθημερινά! Η κατανάλωση νερού συμβάλλει εκτός απο τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στο σώμα, στην βελτίωση της μνήμης και στην συγκέντρωση, στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων αλλά και στην βελτίωση της δυσκοιλιότητας.

No comments:

Post a Comment