Tuesday, October 30, 2012

23 υγιεινές και γρήγορες συνταγές για γεύματα και σνακ


Ο χρόνος σας πιέζει, όμως η κοιλιά σας γουργουρίζει. Πεινάτε σαν λύκοι, αλλά βαριέστε αφόρητα την διαδικασία του μαγειρέματος. Delivery; Είπαμε, οικονομία φέτος. Fast food; Ακούγεται ελκυστικό, αλλά ποιος μετράει τις θερμίδες (και την περιφέρεια) μετά; Μην πανικοβάλλεστε. Υγιεινές και προπάντων γρήγορες λύσεις υπάρχουν. Ιδού είκοσι τρεις γρήγορες και υγιεινές συνταγές για γεύματα και σνακ, τα οποία μπορείτε να φτιάξετε «κλέβοντας» το πολύ δέκα λεπτά από το πιεσμένο καθημερινό σας πρόγραμμα.
 
Σνακ στο… τσακ
Στο σπίτι, στη δουλειά, στο αυτοκίνητο. Ένα σνακ είναι πάντα «χρήσιμο» τις δύσκολες ώρες της λιγούρας, αφού αφ’ ενός κρατάει τον μεταβολισμό σας ενεργό, αφ’ ετέρου σας γεμίζει με ενέργεια αρκετή για να αντεπεξέλθετε στις καθημερινές σας ασχολίες. Δείτε παρακάτω τις αγαπημένες μας υγιεινές, γρήγορες και γευστικές επιλογές:

* Pυζογκοφρέτα με 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, 1 μπανάνα ψιλοκομμένη και κανέλα.

* Tortilla με κανέλα: 1 μικρή tortilla με 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη light, λίγο υποκατάστατο ζάχαρης, λίγη κανέλα. Αλείψτε την tortilla
με την μαργαρίνη, μετά πασπαλίστε με το υποκατάστατο ζάχαρης και την κανέλα. Βάλτε την tortilla στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα, τυλίξτε την και έτοιμη.

* 1 λεπτή φέτα φρυγανισμένο μαύρο ψωμί του τοστ με 1 κουταλιά της σούπας cottage, ½ ντομάτα και αλάτι/πιπέρι για τη γεύση.

* Milkshake μπανάνα-σοκολάτα: 1 ποτήρι γάλα 0-1.5% λιπαρά, 1 μικρή μπανάνα, 2 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη, 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια, 1 φακελάκι ζαχαρίνη ή stevia σε σκόνη, 8 παγάκια. Ανακατέψτε πρώτα στο blender το γάλα με το κακάο και στη συνέχεια προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε.

* 1 μπισκότο digestive (χωρίς ζάχαρη) με 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι και ½ ποτήρι γάλα 0-1.5% λιπαρά

* 1 γιαούρτι 0-2% λιπαρά, 1 κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα φράουλα και 1 μπισκότο digestive (χωρίς ζάχαρη) θρυμματισμένο

*1 λεπτή φέτα φρυγανισμένο μαύρο ψωμί του τοστ, 1 κουταλάκι του γλυκού τυρί κρέμα light, ¼ αβοκάντο σε φέτες, μαύρο πιπέρι

* 1 γιαούρτι 0-2% λιπαρά με 4 καρυδόψιχες, 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

* 1 λεπτή φέτα φρυγανισμένο μαύρο ψωμί του τοστ με 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, 1 φέτα τυρί light (έως 12% λιπαρά), 1 φέτα ντομάτα και 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορους

* 1 μικρό μπολ σπιτικό ποπ κορν, 2 κουταλιές της σούπας ανάλατους ξηρούς καρπούς και ½ φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) της επιλογής σας.

* 1 μικρό μήλο κομμένο σε φέτες, αλειμμένες με 1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο και κανέλα

* 1 μικρή τορτίγια με 1 κουταλιά της σούπας τυρί κρέμα light, 1 φέτα καπνιστό σολομό, μαύρο πιπέρι και φύλλα μαρουλιού ή σπανακιού

* 1 μήλο, κομμένο σε φέτες, 1/3 φλιτζανιού νερό, λίγη κανέλα, λίγο μοσχοκάρυδο, 60γρ τυρί τσένταρ με χαμηλά λιπαρά. Απλώνετε το κομμένο μήλο σε ένα ρηχό σκεύος. Προσθέτετε το νερό και πασπαλίζετε με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Τοποθετείτε στο φούρνο μικροκυμάτων, σε υψηλή θερμοκρασία, για περίπου 3-5 λεπτά, μέχρι το μήλο να μαλακώσει. Αφήνετε το μήλο να κρυώσει λίγο και κατόπιν το τοποθετείτε σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Συνοδεύετε το μήλο με το τυρί. Σερβίρετε και απολαμβάνετε.

* ½ φλιτζάνι τυρί cottage, 1 άπαχο γιαούρτι με βατόμουρα. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το τυρί cottage και το γιαούρτι με βατόμουρα. Σερβίρετε και απολαμβάνετε!

* 1 ½ φλιτζάνι μαρούλι ψιλοκομμένο, ½ πορτοκάλι κομμένο σε φέτες, ½ μπανάνα σε φέτες, ½ φλιτζάνι τυρί cottage, 1 κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους. Βάλτε το κομμένο μαρούλι σε ένα πιάτο, βάλτε από πάνω το τυρί και γύρω από αυτό βάλτε το πορτοκάλι και τη μπανάνα.

* Κόψτε ένα μήλο στη μέση και βάλτε το σε ένα πιάτο, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας τυρί cottage, πασπαλίστε με κανέλα και λίγη μαύρη ζάχαρη.

* 1 λεπτή φέτα φρυγανισμένο μαύρο ψωμί του τοστ με ¼ αβοκάντο λιωμένο και 1 φέτα ντομάτας, αλάτι/ πιπέρι

Γεύματα στο… μπαμ

* Ντιπ με τσιπς tortillas και φρέσκα λαχανικά
: ½ φλιτζάνι τυρί cottage, ¼ φλιτζανιού μεξικάνικη σος, ¼ φλιτζανιού άπαχο γιαούρτι, ½ καυτερή πιπεριά, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη, 1 τορτίγια (των 20εκ.), 1 φλιτζάνι φρέσκα λαχανικά της επιλογής σας. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Σε ένα μπλέντερ χτυπάτε το τυρί cottage, τη μεξικάνικη σος, το γιαούρτι και την καυτερή πιπεριά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, για 30 δευτερόλεπτα περίπου. Κόβετε την tortilla σε 12 τριγωνάκια και τα τοποθετείτε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνετε για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βάζετε το ντιπ σε 1 μικρό μπολ. Τριγύρω τοποθετείτε τα ψημένα τριγωνάκια και τα φρέσκα λαχανικά. Σερβίρετε και απολαμβάνετε.

* Ατομική σαλάτα με 1 φλιτζάνι ντοματάκια κομμένα στη μέση, μπαλάκια μοτσαρέλας (~30γρ), 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βασιλικό και 1 κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο, αλάτι/ πιπέρι.

* Τορτίγια με τόνο και σπανάκι: 1 κουτί τόνος σε νερό, 1,5 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα light, 4 βολβοί κρεμμύδι ψιλοκομμένοι, λίγο μαϊντανό, 3-4 φύλλα σπανάκι, 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι, μισή ντομάτα ψιλοκομμένη, αλάτι/πιπέρι, 2 μεξικάνικες τορτίγιες. Βάζετε τον τόνο σε μπολ και τον διαλύετε σε μικρά κομματάκια με ένα πιρούνι. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι πιπέρι. Απλώνετε το μισό μείγμα σε κάθε τορτίγια και την τυλίγετε σφιχτά. Αφαιρείτε από τις άκρες της ένα εκατοστό περίπου, ώστε να έχετε σχήμα που να μοιάζει με κανονικό σωλήνα. Τυλίγετε κάθε τορτίγια σε διαφανή μεμβράνη κλείνοντάς την παντού.

* Σαλάτα με κοτόπουλο: 16 φύλλα μαρουλιού, μισό κιλό στήθος κοτόπουλου, καρότα, πράσο, 2 κουταλιές της σούπας ντρέσινγκ σαλάτας με χαμηλά λιπαρά. Αφού κόψετε σε μικρά κομματάκια το στήθος κοτόπουλο, αναμείξτε με τα μαρουλόφυλλα και τα άλλα λαχανικά, προσθέστε το ντρέγινγκ και σερβίρετε.

* Pancakes με κουάκερ και μπανάνες: Βρώμη 100γρ (Κουάκερ), 3 ασπράδια αυγού σκέτα, 1 ολόκληρο αυγό, Μερικές σταφίδες (20γρ) ή 2-3 ξερά δαμάσκηνα σε κομματάκια, Λίγη κανέλα, Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, Μέλι ή μαρμελάδα, Μία μεσαία μπανάνα κομμένη σε φέτες. Βάζετε στο μίξερ την βρώμη, μαζί με τα ασπράδια, το αυγό, τις σταφίδες, την κανέλα και τα ανακατεύετε. Λαδώνετε το αντικολλητικό τηγάνι και ανάβετε το μάτι, όχι στο maximum όμως. Αφού ζεσταθεί, ρίχνετε ομοιόμορφα το μείγμα και το αφήνετε να ψηθεί. Όταν αρχίσει να γίνεται καφέ, το γυρνάτε από την ανάποδη και κάνετε το ίδιο. Σερβίρετε με μπόλικο μέλι από πάνω ή μαρμελάδα και την κομμένη μπανάνα. Αν θέλετε προσθέτουμε και λίγη ακόμα κανέλλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα φρούτα, όπως πχ. φράουλες, σταφύλι κτλ. για περισσότερη γεύση και θρεπτικά συστατικά.

* Μεσογειακή ομελέτα: 2 ασπράδια από αυγά, ένα ολόκληρο αυγό, Γαλοπούλα καπνιστή σε φέτες (3-4 κομμάτια ανάλογα την όρεξή σας), Φέτα light τριμμένη, 1 ντομάτα φρέσκια μικρή, 1 πιπεριά πράσινη φρέσκια μικρή, Ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι (πωλούνται έτοιμες), πιπέρι, ρίγανη, ελαιόλαδο. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά μέχρι να κιτρινίσει εντελώς το μείγμα. Σε μια πλαστική επιφάνεια κόβετε σε λωρίδες την πιπεριά και σε μικρά κομματάκια την ντομάτα. Τέλος, κόβετε την καπνιστή γαλοπούλα σε λωρίδες. Ρίχνετε την φέτα, τις ελιές και την ρίγανη στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύετε. Σε ένα αντικολητικό τηγάνι βάζετε 3 κουταλιές της σούπας λάδι και το απλώνετε με μια χαρτοπετσέτα παντού. Ανοίγετε την φωτιά στο δυνατό και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται τσιγαρίζετε για ένα λεπτό την ντομάτα, την πιπεριά και την γαλοπούλα μέχρι να ροδίσουν λίγο. Έπειτα χύνετε από πάνω το μείγμα με τα αυγά και την φέτα φροντίζοντας να απλωθεί σε όλο το τηγάνι ομοιόμορφα. Ψήνετε και από τις δύο πλευρές και σερβίρετε.

Πηγή:http://www.in2life.gr

No comments:

Post a Comment