Friday, August 31, 2012

Η έννοια της μερίδας

 
Έχεις κάθε καλή πρόθεση να καταναλώνεις τη σωστή ποσότητα φαγητού, αλλά πάντα σε μπέρδευε η έννοια της ...μερίδας; Δοκίμασε αυτά τα εύκολα Shape tricks για να μπορείς να υπολογίζεις εύκολα με ποιες ποσότητες πρέπει να γεμίζεις το πιάτο σου.
Η μέτρηση ποσοτήτων είναι ένα από τα βασικά διατροφικά μυστικά που εύκολα τα κατανοείς και τα ασπάζεσαι αλλά δύσκολα τα εφαρμόζεις. Μπορείς να υπολογίζεις τις ποσότητες που πρέπει να καταναλώνεις με το μάτι, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν (και για αυτό το λόγο τρώνε πολύ περισσότερο, παίρνοντας πολύ περισσότερες θερμίδες από ότι θα έπρεπε).

Πώς θα μετρήσεις σωστά...
Dressing σαλάτας: Γέμισε πρώτα ένα μπουκάλι που θα χρησιμοποιείς όταν θες να σερβίρεις το dressing και μετά γαρνίρισε τη σαλάτα σου. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις προσθέσει στη σαλάτα σου ακριβώς τη συνιστώμενη ποσότητα, που είναι 1-2 κουταλάκια της σούπας
 
Χυμοί: Αγόρασε ποτήρια που έχουν οριζόντιες γραμμές απ' έξω. Πριν πιεις για πρώτη φορά μέτρησε 200 ml νερού, γέμισε το ποτήρι και παρατήρησε σε ποια γραμμή φτάνει το νερό. (πχ. Στα 200 ml νερού φτάνει στην 3η γραμμή!) Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρεις πόση ακριβώς ποσότητα χυμού καταναλώνεις χωρίς να μετράς κάθε φορά!
 
Κρέας, λαχανικά και άμυλο: Προσπάθησε να τρως σε πιάτα που είναι χωρισμένα σε τρία μέρη (το ένα να είναι μεγαλύτερο από τα άλλα δύο). Γέμισε το μεγαλύτερο κομμάτι με λαχανικά και τα μικρότερα μέρη με κρέας και άμυλο.


Μαγειρικό λάδι: Μπορείς να τοποθετήσεις στο πάνω μέρος της φιάλης του λαδιού σου ένα εξάρτημα που είναι σαν μικρό χωνί. Με αυτόν τον τρόπο όταν θέλεις να προσθέσεις λάδι στο φαγητό θα πέφτει λιγότερη ποσότητα. Οι barmen το χρησιμοποιούν αυτό για να κάνουν οικονομία στην ποσότητα του αλκοόλ που βάζουν όταν φτιάχνουν ποτά, αλλά αυτό το μικρό tip είναι τέλειο και για το μαγείρεμα!
 
Πουρές πατάτας, ρύζι και φασόλια:  Μην χρησιμοποιείς κουτάλα σερβιρίσματος αλλά αντιθέτως το εργαλείο που με το οποίο σερβίρουμε παγωτό. Γλιτώνεις από ένα ακόμα εργαλείο κουζίνας και μέτρησης, και από την άλλη ξέρεις την ακριβή ποσότητα που έχεις μέσα στο πιάτο σου!

 Κις, κέικ, φριτάτα και σουφλέ: Προσπάθησε να τα ψήνεις σε ατομικές φόρμες τύπου μάφιν! Είναι χαριτωμένες, εύκολες στο σερβίρισμα και περιλαμβάνουν την συνιστώμενη ποσότητα που μπορείς να καταναλώσεις!

Μπιφτέκια : Φύλαξε το καπάκι από ένα βαζάκι μαρμελάδα. Αφού το έχεις ξεπλύνει καλά χρησιμοποίησε το σαν καλούπι για να ελέγχεις την ποσότητα του κιμά που ζυμώνεις και να μην ξεφεύγουν σε μέγεθος τα αγαπημένα σου μπιφτεκάκια!!

Πηγή  : Shape

No comments:

Post a Comment