Friday, August 31, 2012

Φρούτα και Λαχανικά: Ασπίδα για την ζωή μας



froytaΤα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο πιο ιδανικός συνδυασμός υδατανθράκων, βιταμινών και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών που συμβάλλουν στην καλή υγεία, στη τόνωση του οργανισμού και στη σωστή ενυδάτωση του. Είναι εξαιρετικές πηγές διαφόρων βιταμινών και ιχνοστοιχείων και αποτελούν ασπίδα ζωής χάριν σε κάποια συγκεκριμένα συστατικά που υπάρχουν σε αυτά. Ας κάνουμε μια μικρή αναφορά στα καλοκαιρινά λαχανικά μας. 

Τα φασολάκια  τα οποία περιέχουν πολλές βιταμίνες όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β1, Β2 και διάφορα ιχνοστοιχεία όπως χαλκό, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο και ασβέστιο. Ανήκουν στην κατηγορία των αμυλούχων λαχανικών και ασκούν προστατευτική δράση από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι μπάμιες οι οποίες αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και έτσι συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η γλουταθειόνη, η οποία έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Η ντομάτα αποτελεί εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, ουσία που έχει αποδειχτεί πως ασκεί ισχυρεί αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών C, K,A, του συμπλέγματος βιταμίνης Β.
Το αγγούρι και οι πιπεριές αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα για τις χρωματιστές πιπεριές, είναι πολύ πιο πλούσιες αυτών των συστατικών και διακρίνονται από υψηλή καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.
Τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες αποτελούν πηγή μαγνησίου, καλίου και σαφώς διάφορων βιταμινών όπως του συμπλέγματος Β. Απαιτείται προσοχή από τα άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές.
 Τα καλοκαιρινά φρούτα έχουν τη τιμητική τους αυτούς τους μήνες. Είναι δροσιστικά, διαθέτουν ωραία γεύση και το πιο σημαντικό είναι ότι και αυτά αποτελούν σύμμαχο για την ανθρώπινη υγεία λόγω των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που περιέχουν.
Ακτινίδιο: ο καρπός του είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.  Διαθέτει πολλές ευεργετικές δράσεις όπως απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα, διασφαλίζει τη σωστή πέψη και λειτουργία του εντέρου, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λόγω της λουτείνης που διαθέτει το φρούτο.
Ανανάς:  αποτελείται από βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη C), ανόργανα άλατα, φυτικές ίνες, αλλά και από ένζυμά που βελτιώνουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ο ανανάς έχει μικρή περιεκτικότητα νατρίου και χοληστερόλης. Ασκεί προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, έχει διουρητικές ικανότητες και ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.
Νεκταρίνι και βερίκοκο: είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α , C, βιταμίνη Β1, Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και νάτριο. Βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου κυρίως του πνεύμονα και πιθανώς και του παγκρέατος- οι οποίοι σχετίζονται με το κάπνισμα και οι όγκοι τους αντιμετωπίζονται εξαιρετικά δύσκολα. Επίσης το βερίκοκο ενδείκνυται στην αναιμία λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο.
Καρπούζι: είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, θειαμίνη, B6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βητα-καροτίνη αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου.
Επίσης, αποτελεί πλούσια πηγή citrolline, ενός αμινοξέος, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες.
Κεράσια: περιέχει αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, C,  B, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Λόγω των φυτοστερολών που περιέχονται σε αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι οδηγούν στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης ενδείκνυται στην αναιμία, στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, τη καλή λειτουργικότητα του εντέρου.
Πεπόνι: είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο το πεπόνι γιατί όσο πιο ώριμο είναι, τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Μειώνει την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου. Επίσης λόγω της αντιοξειδωτικής ικανότητας που έχει, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης, σε καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης.
Φράουλα: είναι ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς έχει άφθονη βιταμίνη C, Ε, Α , ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, και αρκετές φυτικές ίνες. Η κατανάλωση αυτών έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε όσους πάσχουν από ρευματισμούς και χολή, (κυρίως λόγω των βιταμινών), σε όσους έχουν δυσκοιλιότητα, (κυρίως λόγω των φυτικών ινών), και σε όσους έχουν αναιμία και υπέρταση. 

No comments:

Post a Comment