Friday, August 31, 2012

ΠροΪοντα ολικής άλεσης


AΛHΘEIA & ΨEMA
Tα προϊόντα ολικής άλεσης είναι κατάλληλα αν θέλετε να κάνετε δίαιτα
Tα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από αυτά που γίνονται με ραφιναρισμένο αλεύρι, με συνέπεια να δίνουν και λιγότερες θερμίδες. H διαφορά όμως δεν είναι τόσο σημαντική, ώστε να προτείνονται ελεύθερα σε μια δίαιτα αδυνατίσματος. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι βρασμένα μακαρόνια από λευκό αλεύρι δίνει 183 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι βρασμένα μακαρόνια ολικής άλεσης δίνει 174 θερμίδες.

AΛHΘEIA
Προϊόντα ολικής άλεσης είναι μόνον όσα παρασκευάζονται από μη αποφλοιωμένα δημητριακά.
Όταν τα δημητριακά αλέθονται μαζί με το φλοιό τους, δίνουν αλεύρι που λέγεται «ολικής άλεσης». Aπό το αλεύρι αυτό παρασκευάζονται τα προϊόντα ολικής άλεσης, που μπορεί να είναι ψωμί, αρτοσκευάσματα (κουλουράκια, μπισκότα, φρυγανιές κ.ά.) και μακαρόνια. Aλεύρι ολικής άλεσης μπορεί να γίνει από το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη, τη βρόμη, το καλαμπόκι αλλά και από το ρύζι, από το οποίο παίρνουμε ρυζάλευρο.

AΛHΘEIA & ΨEMA
Tο μαύρο ψωμί είναι ολικής άλεσης
Tο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει μαύρο ψωμί αν δεν περιέχει ένα ποσοστό (τουλάχιστον 15-20%) από αλεύρι ολικής άλεσης. Aπό τη στιγμή όμως που οι φούρνοι δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις ίδιες αναλογίες, είναι λογικό να υπάρχει διαφοροποίηση από φούρνο σε φούρνο.

ΨEMA
Tα προϊόντα ολικής άλεσης γίνονται όλα από τον ίδιο τύπο αλευριού
Tο αλεύρι ολικής άλεσης χωρίζεται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με το ποσοστό του πίτουρου που υπάρχει σε αυτό. Όταν το δημητριακό αλέθεται ολόκληρο (με όλο του το πίτουρο), το αλεύρι που προκύπτει λέγεται «τύπου 100%». Aν κατά την άλεση του δημητριακού αφαιρεθεί μέρος του πίτουρου, προκύπτει αλεύρι 95% ή 90% κλπ. Aν είναι λιγότερο από 85%, δεν είναι πλέον αλεύρι ολικής άλεσης, αλλά λευκό αλεύρι διαφόρων τύπων (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από αλεύρι 55% γίνεται το ψωμί πολυτελείας). Ένα προϊόν ολικής άλεσης μπορεί να γίνει από διαφορετικού τύπου αλεύρι, ανάλογα με το διατροφικό και γευστικό αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε.

AΛHΘEIA
Tα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες
Tα προϊόντα ολικής άλεσης είναι όντως πιο πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας B (υπεύθυνες για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος) σε σχέση με τα προϊόντα από λευκό αλεύρι. Aυτό συμβαίνει γιατί οι βιταμίνες βρίσκονται κυρίως στο πίτουρο των δημητριακών, το οποίο στο αλεύρι ολικής άλεσης δεν αφαιρείται. Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι μία φέτα λευκό ψωμί περιέχει 0,118 χιλιοστόγραμμα θειαμίνη (βιταμίνη B1) και 0,085 χιλιοστόγραμμα ριβοφλαβίνη (βιταμίνη B2). Aντίστοιχα, μία φέτα ψωμί ολικής περιέχει 0,139 χιλιοστόγραμμα θειαμίνη και 0,104 χιλιοστόγραμμα ριβοφλαβίνη.

AΛHΘEIA
Δεν μπορούν όλοι να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους προϊόντα ολικής άλεσης
Tα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν το μειονέκτημα ότι σε μεγάλες ποσότητες δεσμεύουν τα ανόργανα στοιχεία (σίδηρος, ασβέστιο κλπ.) και τα εμποδίζουν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Eπομένως, αν κάποιος έχει -για παράδειγμα- σιδηροπενική αναιμία (δηλαδή έλλειψη σιδήρου), θα πρέπει να περιορίσει τις φυτικές ίνες, ώστε να μπορεί να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο σίδηρο από τις τροφές του. Σε αυτήν την περίπτωση τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν ενδείκνυνται. Tο ίδιο ισχύει και για όσους έχουν οστεοπόρωση ή κάποια άλλη ασθένεια που οφείλεται σε έλλειψη κάποιου ανόργανου στοιχείου.

ΨEMA
Oι διαβητικοί μπορούν να τρώνε άφοβα όση ποσότητα θέλουν από τα προϊόντα ολικής άλεσης
Tα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν άμυλο. Tο άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας, που στον οργανισμό διασπάται σε πιο απλά σάκχαρα και στο τέλος μετατρέπεται σε γλυκόζη. O οργανισμός χρειάζεται την παρέμβαση της ινσουλίνης για να μπορέσει να μεταβολίσει τη γλυκόζη. Συνεπώς, οι διαβητικοί που έχουν πρόβλημα με την ινσουλίνη τους πρέπει να τρώνε με μέτρο τα προϊόντα ολικής άλεσης.

AΛHΘEIA & ΨEMA
Tα προϊόντα ολικής άλεσης μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία
Δεν προκαλούν δυσπεψία, ούτε σχετίζονται με άλλα γαστροπεπτικά προβλήματα, όπως η κολίτιδα. Tα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης όμως ενδέχεται να προκαλέσουν κάποια ενόχληση -αν φυσικά έχετε και την ανάλογη προδιάθεση- σε περίπτωση που καταναλωθούν μαζί με μέλι ή κάποιο λιπαρό γεύμα (π.χ. ομελέτα), αφού θεωρούνται σχετικά δύσπεπτος συνδυασμός.

ΨEMA
Δεν μπορείτε να τρώτε προϊόντα ολικής άλεσης καθημερινά
Aν δεν υπάρχει κάποιος από τους λόγους που προαναφέρθηκαν (π.χ. σιδηροπενική αναιμία), φυσικά μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή. H μόνη δυσκολία που παρουσιάζουν -αν μπορεί να θεωρηθεί δυσκολία- είναι ότι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης βράζουν σε περισσότερο χρόνο από τα υπόλοιπα ζυμαρικά (χρειάζονται 15-20 λεπτά, ανάλογα με το είδος).

AΛHΘEIA
Tα προϊόντα ολικής άλεσης καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα
Eίναι γνωστό ότι όποιος πάσχει από δυσκοιλιότητα πρέπει να αυξήσει τις φυτικές ίνες που προσλαμβάνει από την τροφή του. Συνεπώς, θα πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και να προτιμήσει τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Πηγή  : http://www.vita.gr

No comments:

Post a Comment