
- Χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις
- Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
- Καλή εγκεφαλική λειτουργία
- Μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων
- Πρόληψη καρκινογένεσης
- Μείωση πόνου στις φλεγμονές
- Πρόληψη εμφάνισης άσθματος
- Μείωση κινδύνου πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρος γέννησης του νεογνού
- Πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη
- Συντήρηση των υγιεινών συνηθειών
Η
μέση ημερήσια πρόσληψη σε απαραίτητα λιπαρά οξέα πρέπει να είναι
τουλάχιστον 5 γραμμάρια. Επίσης, διαφαίνονται πολύ ενθαρρυντικά τα
αποτελέσματα της συμπληρωματικής τους χορήγησης για θεραπευτικούς
σκοπούς.
Η βασικότερη πηγή ω 3 και ω 6 λιπαρών είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, οπότε η διατροφή μας θα πρέπει να τα περιλαμβάνει 2 φορές την εβδομάδα, απαραιτήτως. Ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, πέστροφα, γαύρος, σαρδέλες, μπακαλιάρος, τόνος, γλώσσα) είναι πλούσια πηγή ω λιπαρών.
Πλούσιοι σε ω λιπαρά είναι και οι ξηροί καρποί (λιναρόσπορος, καρύδια, ηλιόσποροι, σουσάμι), οπότε, αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας σε ω 3 και ω 6 λιπαρά, ας προσθέσουμε ξηρούς καρπούς σε αυτήν. Μπορούμε, επίσης, να αλέσουμε ποικιλία ξηρών καρπών, να την τοποθετήσουμε σε ένα βαζάκι και καθημερινά να καταναλώνουμε 1-2 κουταλιές από αυτό είτε σε κάποιο σνακ ή ακόμα και στο φαγητό.
Τα έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, έχουν, επίσης, μεγάλη περιεκτικότητα σε ω λιπαρά, καθώς και οι μαλακές μαργαρίνες.
Τέλος, από τη διατροφή μας δεν θα πρέπει να λείπουν τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, καθώς είναι κι αυτά πηγές ω λιπαρών. Καθημερινά, μία μερίδα από αυτά είναι απαραίτητη στο μεσημεριανό ή το βραδινό μας γεύμα. Επίσης, μπορούν να συνοδεύουν το πρωινό μας τοστ ή το απογευματινό μας σνακ. Τέλος, εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως χυμοί και κράκερ, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στις ημερήσιες ανάγκες μας.
Με βάση αυτά μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά σνακ όπως:
Η βασικότερη πηγή ω 3 και ω 6 λιπαρών είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, οπότε η διατροφή μας θα πρέπει να τα περιλαμβάνει 2 φορές την εβδομάδα, απαραιτήτως. Ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, πέστροφα, γαύρος, σαρδέλες, μπακαλιάρος, τόνος, γλώσσα) είναι πλούσια πηγή ω λιπαρών.
Πλούσιοι σε ω λιπαρά είναι και οι ξηροί καρποί (λιναρόσπορος, καρύδια, ηλιόσποροι, σουσάμι), οπότε, αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας σε ω 3 και ω 6 λιπαρά, ας προσθέσουμε ξηρούς καρπούς σε αυτήν. Μπορούμε, επίσης, να αλέσουμε ποικιλία ξηρών καρπών, να την τοποθετήσουμε σε ένα βαζάκι και καθημερινά να καταναλώνουμε 1-2 κουταλιές από αυτό είτε σε κάποιο σνακ ή ακόμα και στο φαγητό.
Τα έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, έχουν, επίσης, μεγάλη περιεκτικότητα σε ω λιπαρά, καθώς και οι μαλακές μαργαρίνες.
Τέλος, από τη διατροφή μας δεν θα πρέπει να λείπουν τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, καθώς είναι κι αυτά πηγές ω λιπαρών. Καθημερινά, μία μερίδα από αυτά είναι απαραίτητη στο μεσημεριανό ή το βραδινό μας γεύμα. Επίσης, μπορούν να συνοδεύουν το πρωινό μας τοστ ή το απογευματινό μας σνακ. Τέλος, εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως χυμοί και κράκερ, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στις ημερήσιες ανάγκες μας.
Με βάση αυτά μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά σνακ όπως:
- Ψωμί πολύσπορο με λίγο βούτυρο (εμπλουτισμένο σε ω λιπαρά), μέλι και λίγους ξηρούς καρπούς
- Ένα τοστ με ψωμί πολύσπορο, λίγο βούτυρο (εμπλουτισμένο σε ω λιπαρά), μια φέτα γαλοπούλα, μια φέτα τυρί και λίγο μαρούλι
- Ένα γιαούρτι 2% με λίγο μέλι και μια χούφτα ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα και λιναρόσπορο)
- Ένα ποτήρι γάλα και 3-4 κρακεράκια (εμπλουτισμένα σε ω λιπαρά) και λίγο μέλι
- Ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά με ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι
- 2-3 κρακεράκια (εμπλουτισμένα σε ω λιπαρά) με λίγο σολομό
- Ένα ποτήρι γάλα με μια κουταλιά μέλι, 5 καρύδια και 2 κριτσίνια με σουσάμι
- 2 φέτες κέικ (φτιαγμένο με μαργαρίνη με ω λιπαρά και ξηρούς καρπούς) και έναν φυσικό χυμό
Επίσης, ελαφρύ βραδινό γεύμα:
- Μια σαλάτα από πράσινα λαχανικά, με φέτες παρμεζάνας, λίγο ξίδι βαλσάμικο, λίγο ελαιόλαδο, 5-6 καρύδια και 2-3 κριτσίνια με σουσάμι ή πολύσπορα
- Μια σαλάτα από πράσινα λαχανικά με λίγο σολομό ή τόνο, ελαιόλαδο και 2-3 κριτσίνια με σουσάμι ή πολύσπορα
- Ένα τοστ με ψωμί πολύσπορο, λίγο βούτυρο (εμπλουτισμένο σε ω λιπαρά), μια φέτα γαλοπούλα, μια φέτα τυρί και 2-3 φύλλα μαρούλι
- Μια σαλάτα από πράσινα λαχανικά, λίγο ελαιόλαδο και μια μερίδα σαρδέλα ή γαύρο ψητό.
Ας
θυμόμαστε, λοιπόν, ότι η διατροφή μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από
«ισορροπία, ποικιλία, μέτρο», έτσι ώστε να μας εξασφαλίσει την επάρκεια
σε σημαντικά θρεπτικάσυστατικά, μεταξύ των οποίων είναι και τα ωφέλιμα ω
λιπαρά, βοηθώντας μας έτσι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη
περισσότερο τη σωματική και πνευματική μας υγεία.
Πηγή : http://www.diatrofi.gr
No comments:
Post a Comment