Saturday, December 29, 2012

Βασιλόπιτα τύπου κέικ vs Βασιλόπιτα τσουρέκι! Τι σε συμφέρει; Plus: Συνταγές που θα λατρέψεις



Μαλλιά μακριά ή πιασμένα σε εορταστικό σινιόν; Κόκκινο ή μαύρο φόρεμα για το φετινό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν; Βασιλόπιτα τσουρέκι ή βασιλόπιτα τύπου κέικ; Ξέρω, ξέρω! Ίσως το τελευταίο ερώτημα να μην σε είχε απασχολήσει ποτέ μέχρι σήμερα... Παίζει όμως το ρόλο του!

Η διαιτολόγος διατροφολόγος Αγγελική Ασημακοπούλου βάζει τους δύο δημοφιλέστερους τύπους βασιλόπιτας στο μικροσκόπιο και καταγράφει τα υπέρ και τα κατά...



ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ τύπου ΚΕΪΚ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ τύπου ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Καλή Πηγή Ασβεστίου: Τόσο το γάλα όσο και τα αμύγδαλα τα οποία περιέχει είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου, στοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών και ιδιαίτερα σημαντικό για τη σύσπαση των μυών και την πήξη του αίματος Καλή Πηγή Αντιοξειδωτικών: Η βασιλόπιτα τσουρέκι περιέχει μαστίχα καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύωντας τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών
Πλούσια σε πρωτεΐνες: Η βασιλόπιτα τύπου κέικ περιέχει αρκετά αυγά. Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρέχουν ενέργεια και βοηθούν στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών

 
Σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά: Λόγω του ότι περιέχει μικρότερη ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης, η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει λιγότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα βασιλόπιτας κέικ. Επίσης, τόσο τα ολικά όσο και τα κορεσμένα λιπαρά της είναι χαμηλότερα από αυτά της βασιλόπιτας κέικ
 
Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά: Η μεγάλη ποσότητα βουτύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων της βασιλόπιτας- κέικ. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Το νάτριο, βασικό συστατικό του αλατιού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει συνήθως τη μισή ποσότητα αλατιού από τη βασιλόπιτα κέικ
 
  Περιέχει μαχλέπι & μαστίχα: Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Η μαστίχα εκτός από το μεθυστικό άρωμα της, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

ΑΝΑ 100 γρ.
Θερμίδες: 350Kcal
Ολικά λιπαρά: 18γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 9γρ
Μονοακόρεστα λιπαρά: 6γρ
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4γρ
Χοληστερόλη: 78
Νάτριο: 308mg

ΑΝΑ 100 γρ.
Θερμίδες: 255 Kcal
Ολικά λιπαρά: 12γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 4γρ
Μονοακόρεστα λιπαρά: 5γρ
Πολυακόρεστα λιπαρά: 3γρ
Χοληστερόλη: 65
Νάτριο: 105mg

Συμπέρασμα: Η βασιλόπιτα τσουρέκι έχει ένα "ελαφρύ" προβάδισμα! Και λιγότερες θερμίδες έχει και συστατικά που θα σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς από το... φαγοπότι του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν! Αν βέβαια η αγαπημένη σου συνταγή περιλαμβάνει κέικ, τότε απλά φρόντισε να μειώσεις την ποσότητα...

DIY: ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΟΝΗ ΣΟΥ
Κι επειδή όποια και να είναι η επιλογή σου, η σπιτική βασιλόπιτα είναι πάντα καλύτερη διάλεξε εκείνη που σου αρέσει περισσότερο και ετοίμασε τη για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς! Α, μην ξεχάσεις να βάλεις το φλουρί...




- Plus: Η πιο light βασιλόπιτα που έφτιαξες ποτέ. Τι θα έλεγες για μηλόπιτα φέτος; Μια ελαφριά εκδοχή που θα σε βοηθήσει να απολαύσεις βασιλόπιτα με λίγες θερμίδες. Η συνταγή έχεις λιγότερες από 200 θερμίδες... Κάνε κλικ επάνω στην εικόνα της συνταγής.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ
Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης δεν θέλει να στερηθείς τίποτα αυτές τις γιορτές. Με λίγη προσοχή και χωρίς να το παρακάνεις η βασιλόπιτα όχι μόνο δεν θα σου κάνει... "κακό" αλλά θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να λάμψει!


Ποια είναι όμως τα μυστικά της βασιλόπιτας που κάνουν καλό;
Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εντοπίζει τα δύο "μυστικά" συστατικά που κάνουν την βασιλόπιτα πολύτιμη:


1. Πορτοκάλι

Η βασιλόπιτα αποτελεί μία υγιεινή επιλογή για γλυκό χάρη στην ικανοποιητική περιεκτικότητάς της σε πορτοκάλια, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης C.
Τι προσφέρει: Ελαστική και νεανική επιδερμίδα και ανασύνθεση του κολαγόνου

2. Αυγό
Το αυγό είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, αφού το ασπράδι του αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες. Ένα αυγό ημερησίως συμβάλλει κατά 11 % στην αναγκαία ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών του ανθρώπου.
Τέλος, τα αυγά είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, vιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα καθώς επiσης και ικανοποιητική περιεκτικότητα σε ΗDL χοληστερόλη.
 

No comments:

Post a Comment