Monday, December 31, 2012

New Year's Eve! Tips για να μην παχύνεις από το τραπέζι της Παραμονής


Το διήμερο των Χριστουγέννων ήταν ενδεικτικό... όλα αυτά τα φαγητά μπροστά σου και εσύ ανήμπορη να αντισταθείς! Το ατύχημα αναπόφευκτο. Όχι πια! Σου έχουμε οδηγίες "χρήσης" για μια γυναίκα που θέλει να φροντίσει τη σιλουέτα της καθώς περπατά πλάι στον πρωτοχρονιάτικο μπουφέ. Tips για να απολαύσεις το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι χωρίς ενοχές!

"Παρόλο που οι πειρασμοί είναι πολλοί, υπάρχουν αρκετά tips να μας βοηθήσουν στο να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, λιπαρών και θερμίδων" τονίζει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελίνα ασημακοπούλου.

Tips για το φαγητό



Συνήθως το φαγητό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σε μπουφέ και οι επιλογές σου αμέτρητες. Ακόμη και αν καθήσετε με τοςυ φίλους σε τραπέζι, τα πιάτα που θα το γεμίσουν είναι άπειρα. Να λοιπόν τι προτείνει η διαιτολόγος:

- Συνοδεύουμε το φαγητό με σαλάτα, η οποία να αποτελείται, ιδανικά, από λαχανικά (σκέτα ή συνδυασμένα με φρούτα ή/και ξηρούς καρπούς). Προτιμάμε ελαιόλαδο και ξύδι ή χυμό λεμονιού και αποφεύγουμε τη χρήση διαφόρων salad dressings.

- Προτιμάμε πουλερικά και φροντίζουμε να φάμε μία μερίδα (αφού αφαιρέσουμε την πέτσα). Η περιεκτικότητα των πουλερικών σε λιπαρά είναι ιδιαίτερα χαμηλή και έτσι, δεν επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με πολλά λιπαρά και θερμίδες

- Αν δεν υπάρχει επιλογή και στο τραπέζι μας υπάρχει μόνο αρνί ή χοιρινό, αφαιρούμε την πέτσα και τα ορατά λίπη και διαλέγουμε ένα κομμάτι μαλακό.

- Συνοδεύουμε το κρέας με μία μικρή μερίδα πατάτες, ρύζι ή ψωμί.


Tips για τα γλυκά




Τις περισσότερες φορές μέχρι να κόψετε την βασιλόπιτα έχεις δοκιμάσει έναν κουραμπιέ, κανά-δυο μελομακάρονα και μπορείς να λιγουρεύτηκες και μια δίπλα. Ε, να μην φας και βασιλόπιτα για το καλό; Καλύτερα να αναθεωρήσεις...

- Προτιμάμε τα μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες, αφού περιέχουν λιγότερα λιπαρά. Περιοριζόμαστε στα 1-2 κομμάτια (ανάλογα πάντα και με το μέγεθός τους)

- Αν υπάρχει στο τραπέζι κάποια τούρτα, πάστα ή άλλο γλυκό καλό είναι να μη φάμε. Αν πάλι είναι κάτι που το λαχταράμε πολύ καλό είναι να φάμε 1-2 κουταλάκια.

- Τα φρούτα είναι η νούμερο 1 επιλογή μας αντί για γλυκό. Αν υπάρχει φρουτοσαλάτα ή κάτι πιο ελαφρύ με βάση τα φρούτα είναι η ιδανική επιλογή.

Tips για το αλκόολ



Είναι η πρώτη μέρα του χρόνου και θα την γιορτάσεις με κάθε επισημότητα. Απλά, καλό είναι να γνωρίζεις πως το αλκοόλ είναι επικίνδυνο για την υγεία σου. Κράτησε αυτό στο μυαλό σου και ακολούθησε τις συμβουλές της Ελίνας Ασημακοπούλου.

- Το κρασί και η μπίρα συνήθως δε λείπουν από το γιορτινό τραπέζι. Και τα 2 είναι ελαφριά ποτά, χαμηλής θερμιδικής αξίας και μπορούμε να πιούμε 1 εως 3 ποτηράκια

- Πίνουμε άφθονο νερό. Ακόμα και αν συνοδεύουμε το γεύμα μας με κάποιο ποτό φροντίζουμε να πίνουμε παράλληλα και νερό.

Πηγή :http://www.tlife.gr

11 συμβουλές για να «επιβιώσετε» την περίοδο των γιορτών

Ας το παραδεχτούμε: η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι διασκεδαστική, νοσταλγική και γενικά υπέροχη, αλλά μπορεί να γίνει και αγχωτική. Οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε ότι οι μέρες που δε δουλεύουμε είναι γεμάτες... δουλειές, ψώνια, οικογενειακές επισκέψεις και μετακινήσεις. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε όμως όλο αυτό το άγχος, ή τουλάχιστον να το περιορίσουμε με τη βοήθεια της διατροφής; 


Η ώρα περνάει και μόλις ολοκληρώσατε το στρώσιμο του τραπεζιού. Τώρα πρέπει να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να ετοιμαστείτε για να υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας. Αντί όμως να χαλαρώσετε και να «φορέσετε» το καλύτερό σας χαμόγελο, αγχώνεστε και σκέφτεστε αν είναι όλα στην εντέλεια: το φλουρί στη βασιλόπιτα το έβαλα; –Λες να το ξέχασα; -Τα κρασιά είναι στο ψυγείο; –Ωχ!
Το click@life σας προτείνει 11 τρόπους για να κάνετε τις διακοπές σας λιγότερο αγχωτικές και εξαντλητικές.

1. Ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνη C
Οι αδένες και τα επινεφρίδια είναι εκείνα τα μέρη του σώματος, που χρειάζονται στο μεγαλύτερο βαθμό τη βιταμίνη C. Το άγχος για να τα προλάβετε όλα κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι εύκολο να καταστρέψει αυτό το απαραίτητο τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και παράλληλα θρεπτικό συστατικό του σώματός μας. Η κατανάλωση αλκοόλ εξαντλεί επίσης τη βιταμίνη C από το σώμα μας. Μια τυπική πρόσληψη είναι 1 γραμμάριο ημερησίως.

2. Φάτε λίγο ρόδι ή πιείτε χυμό ροδιού
Νέα έρευνα δείχνει ότι, τα ρόδια περιέχουν ουσίες που σταματούν την ιογενή αναπαραγωγή. Αυτό σημαίνει λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε αλλά και λιγότερες μέρες ασθενείας, αν έχετε ήδη αρρωστήσει.

3. Σταματήστε ό,τι κάνετε και πάρτε μια βαθιά ανάσα

Ακόμα και ένα-δυο λεπτά βαθιάς αναπνοής, κάνει τα επινεφρίδια να σταματήσουν να αντλούν τόση πολλή κορτιζόλη –εκείνη δηλαδή την ορμόνη του στρες που μας κάνει να αισθανόμαστε νευρικοί και να παίρνουμε βάρος.

4. Φάτε κάτι πριν βγείτε έξω
Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε να καταναλώσετε έτοιμα, παχυντικά και ανθυγιεινά φαγητά που σας παχαίνουν, δεν έχουν καμιά απολύτως διατροφική αξία και μάλιστα κοστίζουν παραπάνω από όσο θα έπρεπε.

5. Πάρτε μια βιταμίνη από το σύμπλεγμα βιταμινών Β
Το σύμπλεγμα αυτών των βιταμινών εξαντλείται εύκολα και γρήγορα όταν ο οργανισμός μας βρίσκεται υπό πίεση ή όταν καταναλώνουμε αλκοόλ. Οι βιταμίνες Β τροφοδοτούν με ενέργεια το σώμα μας. Εάν λοιπόν νιώθετε εξαντλημένοι, αυτού του είδους οι βιταμίνες θα σας βοηθήσουν. Μια τυπική πρόσληψη είναι 50 έως 100 mg για μερικές από τις βιταμίνες Β ημερησίως.

6. Πίνετε περισσότερο νερό

Το σώμα μας αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό. Όταν δεν πίνουμε αρκετό για να αναπληρωθούν οι πιθανές απώλειες, κανένα από τα συστήματα του σώματός μας δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Θα αισθανόμαστε κουρασμένοι ή θα έχουμε πονοκέφαλο και άλγη και δε θα μπορούμε να αποκρούσουμε εποχικούς ιούς.

7. Βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας
Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, διαβάστε, χαλαρώστε ή όπως και να έχει, κάντε κάτι που σας ευχαριστεί. Είναι εύκολο να ξεχάσουμε τις προσωπικές μας ανάγκες, όταν υπάρχουν τόσες πολλές απαιτήσεις μέσα στο πρόγραμμά μας.

8. Πιείτε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι
Το ρόφημα αυτό, διατηρεί σταθερή την ενέργεια στο σώμα μας εξισορροπώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, βελτιώνει τη χρήση της ινσουλίνης από το σώμα, για να αποτρέψει την εμφάνιση σακχάρου στο αίμα και διάφορα άλλα προβλήματα, που μπορούν να οδηγήσουν σε κόπωση, ευερεθιστότητα και επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα, που συνήθως τείνουμε να καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών.

9. Προτιμήστε ένα υγιεινό σνακ
Είναι πάρα πολύ εύκολο να παραμελήσετε τις υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες αυτή την εποχή του έτους, εξαιτίας των γιορτών και άρα των συνεχόμενων γευμάτων σε φιλικά σπίτια. Τα υγιεινά σνακ θα μειώσουν την επιθυμία σας για ανθυγιεινά γεύματα και θα κρατήσουν τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα σας σταθερά όλη την ημέρα. Μερικές καλές επιλογές είναι το σέλερι, τα ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια, οι ανάλατοι ηλιόσποροι, ένα ποτήρι γάλα και τα φρέσκα φρούτα.

10. Βγείτε έξω για λίγο καθαρό αέρα
Ο φρέσκος και πλούσιος σε οξυγόνο αέρας, αναζωογονεί και γεμίζει με ενέργεια το σώμα μας. Καθώς αυτή την εποχή του χρόνου είναι εύκολο να ξεχαστούμε να βγούμε έξω για μια δόση φρέσκου αέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο για δέκα ή δεκαπέντε λεπτά, μια χαλαρή βόλτα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να αυξήσει την ενέργεια και τη διάθεσή μας.

11. Εκμεταλλευτείτε τα διατροφικά οφέλη ορισμένων γιορτινών τροφών

Το μέλι πάνω στο ζαμπόν, τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, η γαλοπούλα και η γέμισή της, ακόμη και τα μελομακάρονα, είναι τροφές που μας γεμίζουν ενέργεια και βιταμίνες. Μην τις περιφρονείτε, ωστόσο μην το παρακάνετε κιόλας. Τα μελομακάρονα λόγου χάρη μπορεί να έχουν κανέλα, μέλι και καρύδια, ως κύρια συστατικά, που είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τον οργανισμό μας, δεν παύουν όμως να παχαίνουν πολύ. Μέτρον άριστον που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. 

Πηγή :http://www.clickatlife.gr

 

ΡΕΒΕΓΙΟΝ! Πώς θα γίνει να νιώθεις πιο αδύνατη μέχρι το βράδυ; Έχουμε τα tips...



Kάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της και μεγάλωσε σαν κοριτσάκι με το παραμύθι της Σταχτοπούτας, ονειρεύεται ένα και μόνο πράγμα. Μια καλή νεράιδα που με το μαγικό της ραβδάκι θα την κάνει να λάμπει για το βράδυ. Η Σταχτοπούτα είχε να πάει στο χορό, εσύ στο ρεβεγιόν. Όχι, το θέμα δεν είναι το στιλ και το φόρεμα, αλλά πως θα φορέσεις το πρωτοχρονιάτικο φόρεμα και θα δείχνεις όμορφη, fit και σέξι μέσα σε αυτό. Έχουμε μερικούς άσους για το μανίκι σου...

Fitness tricks το τελευταίο 24ωρο. Η επιχείρηση "Cinderella" έχει στόχο να σε κάνει να δείχνεις πιο αδύνατη, να μην έχεις φούσκωμα και να είσαι στην καλύτερη δυνατή φόρμα μέχρι το βράδυ.

CINDERELLA PROJECT
Πρώτα απ' όλα η συμφωνία έχει κανόνες που αν τους παραβλέψεις μπορεί να μην γίνεις "κολοκύθα", όμως σίγουρα δεν θα υπάρξει γυάλινο γοβάκι και πρίγκιπας... Φτιάξε το πρόγραμμα και τήρησέ το με αυστηρή ευλάβεια! Ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες και μέχρι το βράδυ θα είσαι και πάλι ο εαυτός σου:


- Nερόοοοοο!
 Είναι το Α και το Ω της σιλουέττας σου, αν θέλεις να καταφέρεις να διώξεις το πρήξιμο από την κοιλιά, αλλά και όλο το σώμα. Πρώτο σου μέλημα το πρωί, και εφόσον δεν νιώθεις το σώμα σου στα καλύτερά του είναι η ενυδάτωση του οργανισμού. Κι αυτό σημαίνει αποτοξίνωση με τον πιο φυσικό τρόπο. Το νερό θα δημιουργήσει την απαραίτητη κινητικότητα στο έντερο για να ανακουφίσει τον οργανισμό και να διώξει κάθε δυσφορία και δυσκοιλιότητα.


- Φρούτα darling... Μέτρησε 4 φρούτα και 5 μερίδες λαχανικών (ένα καρότο, ένα φλιτζάνι λάχανο, ένα φλιτζάνι μαρούλι ή ό,τι άλλο θέλεις). Θα σε γεμίσουν ενέργεια και θα βοηθήσουν το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει ξανά φυσιολογικά χάρη στις πλούσιες φυτικές ίνες.


- Ρίξε "πόρτα" στο αλάτι: Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Σε κάθε περίπτωση φρόντισε να μην παίρνεις περισσότερο από 4γρ αλατιού ημερησίως. Θα σου εξασφαλίσει τη μικρότερη δυνατη κατακράτηση υγρών.


-Πες όχι στον καφέ...
Προτίμησε τσάι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των αερίων και του φουσκώματος. Εντάξει δεν θα πάθεις τίποτα αν το απαρνηθείς για μια μέρα. Και ειδικά σήμερα που θα έχεις χρόνο να ξεκουραστείς και να κοιμηθείς λίγο παραπάνω. Δεν θα απολαύσεις το καφεδάκι σου σήμερα, θα είσαι όμως θεά το βράδυ. Κι αυτό είναι το ζητούμενο.


-Νηστική; Για κανέναν λόγο... Στο έχουν πει οι φίλες. Πιάνει λένε. Αμ δε! Εκτός από το γεγονός πως θα πας πεινασμένη στο ρεβεγιόν και θα φας ό, τι βρεις μπροστά σου, θα αισθάνεσαι δυσφορία όλη την ημέρα και το φούσκωμα δεν πρόκειται να περάσει. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις πρόγραμμα για όλα τα γεύματα μέχρι το ρεβεγιόν. Μικρά ελαφρία και συχνά γεύματα είναι το μυστικό και σε αυτή την περίπτωση.


- Αρωμάτισε τη μέρα σου...
Ετοίμασε αφέψημα από λεμονόχορτο ή μέντα. Η μέντα έχει σπασμολυτική δράση, χαλαρώνει τους μυες του πεπτικού συστήματος και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου. Το λεμονόχορτο από την άλλη έχει ευνοϊκό αποτέλεσμα στην πέψη και βοηθά στην ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος.

Φτιάξτε ακόμη χαμομήλι ή φασκόμηλο: Τα αφεψήματα χαμομηλιού και φασκόμηλου μειώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της γαστρίτιδας και της δυσπεψίας.


-Ξέχασε τις τσίχλες για 24 ώρες... Οι επιστήμονες τονίζουν πως όση ώρα μασάς τσίχλα το στομάχι σου γεμίζει με αέρα και συνεπώς πρήζεται. Ακόμη πιο έντονο είναι αυτό το συναίσθημα όταν η τσίχλα είναι sugar free. Τα υποκατάστατά της προκαλούν επιπλέον ενόχληση στο στομάχι. Δροσερή αναπνοή λοιπόν μόνο με ένα καλό βούρτσισμα για σήμερα...


- Φρόντισε να πάρεις ένα καλό πρωινό... Όμως πρόσεξε μην το παρακάνεις με το γάλα ή το γιαούρτι. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία και προκαλεί φούσκωμα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, περιόρισε λίγο την ποσότητα γαλακτοκομικών, τουλάχιστον για σήμερα. Από την άλλη, αν είσαι σίγουρη ότι δεν έχει τέτοιο πρόβλημα, τα προϊόντα αυτά (ιδιαίτερα τα εμπλουτισμένα με προβιοτικά) θα διευκολύνουν την πέψη και τη λειτουργία του εντέρου.


- Walk Your Way To Fitness... Ναι, ναι! Έχεις δουλειές, θέλεις να κάνεις beaute, πρέπει να πάρεις και τα δώρα για τους φίλους. Όμως πρέπει να βρεις 20 λεπτά αποκλειστικά για σένα και το πάρκο! Περπάτησε, τρέξε λιγουλάκι, κάνε χαλαρό jogging. Η ήπια εξάσκηση θα σου φτιάξει και τη διάθεση για το βράδυ. Θα ζωντανέψεις και θα νιώσεις πολύ καλύτερα.  Συν του ότι με το τρεξιματάκι σου θα βοηθήσεις το στομάχι σου να λειτουργήσει σωστά, νιώθοντας την κοιλιά σου να επιστρέφει στη θέση της!

Πηγή :http://www.tlife.gr

Saturday, December 29, 2012

Προσοχή Στους Χριστουγεννιάτικους Γευστικούς Πειρασμούς!








 





 Πηγή :http://miss.gr


Οι γιορτές για πολλούς ανθρώπους, ιδίως τις γυναίκες, εκτός από χαρά, δώρα και αυξημένες κοινωνικές υποχρεώσεις, προσφέρουν και παραπανίσια κιλά. Αφορμή το πλούσιο εορταστικό τραπέζι, γεμάτο φαγητά και γλυκά με πολλές θερμίδες, που είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι, για να αντισταθεί κάποιος στους πειρασμούς, σε όποιο χώρο και αν βρίσκεται, διατηρώντας τη γραμμή του και αποφεύγοντας τη συσσώρευση πολλών θερμίδων.

Πείτε όχι στα συνεχή κεράσματα, ιδίως στο χώρο της εργασίας, αποφεύγοντας έτσι τις πολλές θερμίδες.
Για να φθάσετε στον προορισμό σας καίγοντας παράλληλα τις περιττές θερμίδες, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα, ή να αφήσετε μακριά από τη δουλειά το αυτοκίνητο και να περπατήσετε μέχρι εκεί.
 Αν το βράδυ πρόκειται να βγείτε έξω για φαγητό, το μεσημέρι προτιμήστε να φάτε κάτι ελαφρύ, όπως ένα γιαούρτι και ένα φρούτο ή μία απλή σαλάτα με τυρί.
Την επομένη μιας κατάχρησης, καλό είναι επίσης να προτιμήσετε σαλάτα με λίγο άπαχο τυρί για μεσημεριανό και βραδινό φαγητό, ή μια σαλάτα με τόνο σε νερό
 Προσέξτε πόσα ποτά πίνετε (αν δεν υπάρχει αντένδειξη λόγω προβλήματος υγείας), μην υπερβαίνετε ποτέ τα δύο, ενώ καλό θα ήταν να προσθέσετε αρκετό πάγο σε κάθε ποτό, και να συνεχίσετε να το γεμίζεται με πάγο, ξεγελώντας έτσι τους γύρω σας, ενώ εσείς αποφεύγετε τις επιπλέον θερμίδες του αλκοόλ.

Τις γιορτές οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία στο πόσο και τι φαγητό και ποτό καταναλώνουν, με αποτέλεσμα να μην δίνεται σημασία και στις θερμίδες που αυτά περιέχουν και συσσωρεύονται στο σώμα, ανάλογα με την κατανάλωση τους.



Παρακάτω, ακολουθούν πίνακες με τη θερμιδική αξία (κατά προσέγγιση) χριστουγεννιάτικων φαγητών, γλυκισμάτων και ποτών.

ΦΑΓΗΤΑ Βάρος (ατομική μερίδα) Θερμίδες (kcal)
Αρνί λεμονάτο με αγκινάρες 125 300
Αρνί φρικασέ 125 270
Γαλοπούλα φούρνου με πατάτες 265 423
Γαλοπούλα φούρνου με ρύζι 265 250
Γαλοπούλα φούρνου με πουρέ 265 200
Γαλοπούλα γεμιστή 228 811
Γαλοπούλα γεμιστή με τυρί 128 360
Μοσχάρι ρολό 150 585
Μοσχάρι στη γάστρα 210 517
Μοσχάρι κοκκινιστό με πατάτες φούρνου 265 449
Χοιρινό αυγολέμονο με πρασοσέλινο 150 334
Κοτόπουλο ρολό με ρύζι πιλάφι 220 290
Σουφλέ τυριού 50 130
ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ Θερμίδες (kcal) Βάρος (gr)
Βασιλόπιτα 490 110
Βασιλόπιττα τύπου τσουρέκι 380 110
Δίπλες 113 40
Κουραμπιές 187 35
Μελομακάρονο 217 35
Μελομακάρονο με σοκολάτα 268 63
Σοκολατάκι 142 10
Τούρτα απλή 302 120
Τσουρέκι 68 70
Σουφλέ σοκολάτας 103 50
Καρυδόπιτα 400 150
ΠΟΤΑ Θερμίδες (kcal) Βάρος (gr)
Βότκα 105 42
Κονιάκ 110 52
Κρασί κόκκινο-ροζέ 74 103
Κρασί λευκό αφρώδες 70 103
Μαρτίνι 220 90
Μπίρα βαρέλι 89 356
Μπίρα ξανθιά 146 356
Ούζο 150 50
Ουίσκι 105 42
Σανγκριά 95 103
Τζιν τόνικ 171 225
Φρουτ παντς 170 240

5 τρόποι για να μη σε βρει ο καινούργιος χρόνος με… παραπανίσια κιλά!

Προσέχεις όλο το χρόνο, γυμνάζεσαι και στερείσαι τις αγαπημένες σου λιχουδιές για εκείνο το «έλα μωρέ, γιορτές είναι», που κάθε χρόνο λες στον εαυτό σου τα Χριστούγεννα.  

Τελικά ο καινούργιος χρόνος σε βρίσκει με 2-3 παραπάνω κιλά και τότε γεμίζεις από τύψεις. 

Μάθε 5 τρόπους για να μην έχεις και το 2013 αυτό το αίσθημα, χωρίς να χρειαστεί να στερηθείς απολύτως τίποτα!



1.Μείωσε περίπου 100-200 θερμίδες από το πρωινό και το μεσημεριανό σου. 
Αυτό που πολλές γυναίκες κάνουμε τις ημέρες των εορτών είναι να μην τρώμε τίποτα το μεσημέρι αν το βράδυ έχουμε ένα τραπέζι. Μεγάλο λάθος! Αν ο οργανισμός δεν τραφεί σωστά ανά 3 ώρες, ο μεταβολισμός δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά με αποτέλεσμα αν έχεις μείνει νηστική όλη τη μέρα, να δώσεις σήμα «έκτακτης ανάγκης» στον οργανισμό σου και να μετατρέψει σε λίπος ό,τι και αν φας αργότερα. Το πιο σωστό που μπορείς να κάνεις τις γιορτινές ημέρες είναι απλά να… κόψεις μερικές θερμίδες από το πρωινό και το μεσημεριανό σου γεύμα. Φάε περισσότερα λαχανικά, πιες χυμούς, χρησιμοποίησε ελαιόλαδο αντί για ντρέσινγκ στη σαλάτα σου, και μείωσε λίγο το ψωμί.

2.Ανακάλυψε τις μαγικές ιδιότητες του σπόρου Chia.
Ο σπόρος chia ήταν μια από τις τέσσερις βασικές τροφές των πολιτισμών της Κεντρικής Αμερικής. Είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα 3 και περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά. Διατίθεται ως πρώτη ύλη για χρήση σε διατροφικά και διαιτητικά συμπληρώματα. Η απαράμιλλη σταθερότητα των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων του Chia είναι το αποτέλεσμα των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχει.
Ταυτόχρονα μερικοί μόνο σπόροι chia έχουν την ικανότητα να δίνουν στον οργανισμό την αίσθηση του κορεσμού χωρίς να τον επιβαρύνουν.
Πρόσθεσε 2 κουταλιές του γλυκού από αυτά τα μαγικά σποράκια σε κρύο τσάι ή στο χυμό σου και θα νιώθεις πλήρης χωρίς ο οργανισμός να χάνει θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον οι  αντιοξειδωτικές ιδιότητες που παρέχει στον οργανισμό θα σου επιτρέψουν  να πιείς και ένα ποτηράκι παραπάνω στο γιορτινό τραπέζι.

3.Εξερευνώντας τον μπουφέ…
Μόλις αρχίζουν να σερβίρονται τα φαγητά στο τραπέζι χώρισέ τα σε δύο κατηγορίες: τα πολύ «επικίνδυνα» και τα λιγότερο παχυντικά. Προσπάθησε να συγκρατήσεις τον εαυτό σου και να καταφέρεις να καλύψεις την αίσθηση της πείνας με τα φαγητά της δεύτερης κατηγορίας. Δεν χρειάζεται να στερείσαι αγαπημένες λιχουδιές αλλά δείξει λίγη αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τις τροφές που ξέρεις ότι την επόμενη ημέρα θα νιώθεις γεμάτη τύψεις που τις έφαγες.

4.Χρησιμοποίησε μικρό πιάτο.
Όταν γεμίζεις το πιάτο σου, νιώθεις ήδη χορτάτη! Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποίησε ένα μικρό πιάτο και όχι την πιατέλα του γλυκού… Μόλις το πιάτο σου αδειάσει, ταυτόχρονα θα αισθανθείς full. Ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί θα ντραπείς να γεμίσεις 2-3 φορές το πιάτο σου- και καλά θα κάνεις!- οπότε θα είναι σαν να έχεις φάει του σκασμού ενώ στην πραγματικότητα έχεις καταναλώσει μια νορμάλ ποσότητα φαγητού.

5.Όταν το φρούτο μετατρέπεται σε cocktail 
Τις ημέρες των εορτών μπορείς για λίγο να αφήσεις το απογευματινό σου σνακ, για να έχεις την άνεση να πιείς 1-2 ποτά παραπάνω. Για παράδειγμα αν το καθημερινό σου πρόγραμμα περιλαμβάνει αθροιστικά 1,500-1,800 θερμίδες, κατανάλωσε τις 1000 όλη την ημέρα και κράτα 800 θερμίδες για τη βραδινή έξοδο. Αυτό σημαίνει ότι μετά το  μεσημεριανό σου γεύμα ξεχνάς τα τσιμπολογήματα μέχρι να έρθει η ώρα του δείπνου.

Δες ένα παράδειγμα βραδινού μενού των 800 θερμίδων:
Δυο ποτήρια κρασί
2 τυροπιτάκια (ή παρόμοια σφολιατοειδή  ή mini tacos κοκ)
3 γαρίδες με κοκτέιλ σος
Το κυρίως πιάτο συνοδευμένο με λαχανικά
Ένα μικρό γλυκό ( ένα μικρό ταρτάκι, ένας κουραμπιές, ένα μελομακάρονο)

Πηγή : http://www.olagiatingunaika.gr

Θέλεις να χάσεις γρήγορα κιλά; 12 απλές συμβουλές για θεαματικά αποτελέσματα



Ξέχνα τις απαιτητικές δίαιτες ή τις δίαιτες express. Προσπάθησε να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή όλο τον χρόνο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές και θα δεις το σώμα σου να αλλάζει.

Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο. Ανακάλυψε μερικές χρυσές συμβουλές που μπορούν σταδιακά να σε βοηθήσουν να χάσεις αρκετά κιλά αλλά και να νιώσεις πολύ καλύτερα.

1. Μην παραλείπεις το πρωινό 
Το πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας και αυτό που θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα ολοκληρωμένο πρωινό και συνέχισε με μικρά γεύματα, περίπου ανά τρεις ώρες.

2. Πες όχι στα επεξεργασμένα προϊόντα 
Προτίμησε προϊόντα που έχουν υποστεί τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία, αφού όσο πιο «φυσικό» είναι ένα προϊόν, τόσο το καλύτερο για την υγεία και τη σιλουέτα σου.

3. Φάε περισσότερα φυλλώδη λαχανικά
Συμπλήρωσε τα κυρίως γεύματά σου με σαλάτες, κυρίως με πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και σου δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.

4. Χρησιμοποίησε μπαχαρικά
Μείωσε την ποσότητα αλατιού και λιπαρών στο φαγητό σου και δώσε του γεύση με μπαχαρικά. Μάλιστα, τα πικάντικα φαγητά υπόσχονται να αυξήσουν λίγο τον μεταβολισμό σου, γι’ αυτό μην υποτιμάς το πιπέρι, το τσίλι ή τις καυτερές πιπεριές. Αν συνδυάσεις αυτή την καλή συνήθεια με συστηματική άσκηση, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά

5. Βάλε το ψάρι στη διατροφή σου 
Επέλεξε να φας ψάρι μία με δύο φορές την εβδομάδα. Προτίμησε ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα, που είναι πλούσια στα ευεργετικά ω-3 λιπαρά.

6. Μείωσε το αλκοόλ
Δεν σου χαρίζει τίποτα άλλο παρά μόνο θερμίδες. Περιορίσου σε ένα με δύο ποτήρια κρασί, όταν θέλεις να πιεις κάτι.

7. Αντικατάστησε τους χυμούς με ολόκληρα φρούτα 
Ένα φρούτο θα σου χαρίσει πολύ λιγότερες θερμίδες από έναν ανάμεικτο χυμό φρούτων και θα σε «κρατήσει» χορτάτη για περισσότερη ώρα. Όσο για τα ροφήματα, όπως η σοκολάτα ή το φρεντοτσίνο, περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες φαντάζεσαι, γι’ αυτό περιορίσου σε έναν απλό καφέ με λίγη ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα, σκέτο.

8. Μην ακολουθείς ακραίες δίαιτες 
Μην επιλέγεις να ακολουθήσεις πρωτεϊνικές δίαιτες ή όσες αποκλείουν εντελώς τα λιπαρά από τη διατροφή σου. Τα γεύματά σου πρέπει να αποτελούνται από περίπου 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λιπαρά (κατά προτίμηση «καλά» λιπαρά, που μπορείς να βρεις στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια, το ταχίνι, το σουσάμι, το αβοκάντο κ.ά.). Αυτό το μοντέλο διατροφής είναι γνωστό και ως «Δίαιτα της Ζώνης» και θεωρείται το πλέον ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πλάνο.

9. Βάλε πρόγραμμα 
Το να έχεις ρυθμίσει τα γεύματά σου σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα, θα σε βοηθήσει να μην παραλείπεις κάποια από αυτά, αλλά και να μην σε πιάνουν «κρίσεις» πείνας. Πάρε το φαγητό σου ή έστω τα ενδιάμεσα γεύματα (φρούτο, τοστ κλπ) στο γραφείο.

10. Άδειασε τα ντουλάπια ή το ψυγείο από απαγορευμένες τροφές 
Είναι Σοκολάτες, μπισκότα, κρουασάν δεν έχουν θέση στην κουζίνα σου, αφού είναι σίγουρο ότι αργά η γρήγορα θα υποκύψεις. Φρόντισε να είσαι συγκρατημένη κάθε φορά που κάνεις τα ψώνια του σπιτιού και να μην πηγαίνεις πεινασμένη στο super market. Μια καλή λύση είναι να έχεις μαζί σου λίστα με τα άκρως απαραίτητα.

11. Μην τρως «συναισθηματικά»
Πολλές φορές τρώμε επειδή βαριόμαστε ή είμαστε στεναχωρημένοι. Προτίμησε να κάνεις μία βόλτα αντί για επιδρομή στο μπολ με το παγωτό.

12. ‘Οχι στις υπερβολές 
Δεν χρειάζεται να υπερβάλλεις ή να θέτεις τον εαυτό σου σε έντονη στέρηση. Αν θέλεις πολύ να φας ένα γλυκό ή ένα συγκεκριμένο φαγητό, απλά κάν’ το χωρίς να νιώσεις τύψεις κι ενοχές. Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι για τις δύο επόμενες μέρες θα είσαι διπλά προσεκτική. Σωστή διατροφή δεν σημαίνει στέρηση, αλλά ισορροπία.


Πηγή :http://www.olagiatingunaika.gr

Βασιλόπιτα τύπου κέικ vs Βασιλόπιτα τσουρέκι! Τι σε συμφέρει; Plus: Συνταγές που θα λατρέψεις



Μαλλιά μακριά ή πιασμένα σε εορταστικό σινιόν; Κόκκινο ή μαύρο φόρεμα για το φετινό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν; Βασιλόπιτα τσουρέκι ή βασιλόπιτα τύπου κέικ; Ξέρω, ξέρω! Ίσως το τελευταίο ερώτημα να μην σε είχε απασχολήσει ποτέ μέχρι σήμερα... Παίζει όμως το ρόλο του!

Η διαιτολόγος διατροφολόγος Αγγελική Ασημακοπούλου βάζει τους δύο δημοφιλέστερους τύπους βασιλόπιτας στο μικροσκόπιο και καταγράφει τα υπέρ και τα κατά...



ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ τύπου ΚΕΪΚ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ τύπου ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Καλή Πηγή Ασβεστίου: Τόσο το γάλα όσο και τα αμύγδαλα τα οποία περιέχει είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου, στοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών και ιδιαίτερα σημαντικό για τη σύσπαση των μυών και την πήξη του αίματος Καλή Πηγή Αντιοξειδωτικών: Η βασιλόπιτα τσουρέκι περιέχει μαστίχα καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύωντας τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών
Πλούσια σε πρωτεΐνες: Η βασιλόπιτα τύπου κέικ περιέχει αρκετά αυγά. Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρέχουν ενέργεια και βοηθούν στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών

 
Σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά: Λόγω του ότι περιέχει μικρότερη ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης, η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει λιγότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα βασιλόπιτας κέικ. Επίσης, τόσο τα ολικά όσο και τα κορεσμένα λιπαρά της είναι χαμηλότερα από αυτά της βασιλόπιτας κέικ
 
Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά: Η μεγάλη ποσότητα βουτύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων της βασιλόπιτας- κέικ. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Το νάτριο, βασικό συστατικό του αλατιού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει συνήθως τη μισή ποσότητα αλατιού από τη βασιλόπιτα κέικ
 
  Περιέχει μαχλέπι & μαστίχα: Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Η μαστίχα εκτός από το μεθυστικό άρωμα της, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

ΑΝΑ 100 γρ.
Θερμίδες: 350Kcal
Ολικά λιπαρά: 18γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 9γρ
Μονοακόρεστα λιπαρά: 6γρ
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4γρ
Χοληστερόλη: 78
Νάτριο: 308mg

ΑΝΑ 100 γρ.
Θερμίδες: 255 Kcal
Ολικά λιπαρά: 12γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 4γρ
Μονοακόρεστα λιπαρά: 5γρ
Πολυακόρεστα λιπαρά: 3γρ
Χοληστερόλη: 65
Νάτριο: 105mg

Συμπέρασμα: Η βασιλόπιτα τσουρέκι έχει ένα "ελαφρύ" προβάδισμα! Και λιγότερες θερμίδες έχει και συστατικά που θα σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς από το... φαγοπότι του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν! Αν βέβαια η αγαπημένη σου συνταγή περιλαμβάνει κέικ, τότε απλά φρόντισε να μειώσεις την ποσότητα...

DIY: ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΟΝΗ ΣΟΥ
Κι επειδή όποια και να είναι η επιλογή σου, η σπιτική βασιλόπιτα είναι πάντα καλύτερη διάλεξε εκείνη που σου αρέσει περισσότερο και ετοίμασε τη για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς! Α, μην ξεχάσεις να βάλεις το φλουρί...




- Plus: Η πιο light βασιλόπιτα που έφτιαξες ποτέ. Τι θα έλεγες για μηλόπιτα φέτος; Μια ελαφριά εκδοχή που θα σε βοηθήσει να απολαύσεις βασιλόπιτα με λίγες θερμίδες. Η συνταγή έχεις λιγότερες από 200 θερμίδες... Κάνε κλικ επάνω στην εικόνα της συνταγής.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ
Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης δεν θέλει να στερηθείς τίποτα αυτές τις γιορτές. Με λίγη προσοχή και χωρίς να το παρακάνεις η βασιλόπιτα όχι μόνο δεν θα σου κάνει... "κακό" αλλά θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να λάμψει!


Ποια είναι όμως τα μυστικά της βασιλόπιτας που κάνουν καλό;
Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εντοπίζει τα δύο "μυστικά" συστατικά που κάνουν την βασιλόπιτα πολύτιμη:


1. Πορτοκάλι

Η βασιλόπιτα αποτελεί μία υγιεινή επιλογή για γλυκό χάρη στην ικανοποιητική περιεκτικότητάς της σε πορτοκάλια, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης C.
Τι προσφέρει: Ελαστική και νεανική επιδερμίδα και ανασύνθεση του κολαγόνου

2. Αυγό
Το αυγό είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, αφού το ασπράδι του αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες. Ένα αυγό ημερησίως συμβάλλει κατά 11 % στην αναγκαία ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών του ανθρώπου.
Τέλος, τα αυγά είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, vιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα καθώς επiσης και ικανοποιητική περιεκτικότητα σε ΗDL χοληστερόλη.
 

2013: Η ευκαιρία σας για μια υπέροχη σιλουέτα!

Αυτή η χρονιά ξεκινά με νέους κανόνες. Είναι ακριβώς η σωστή εποχή για να πάρετε αποφάσεις. Λίγο μετά τις καταχρήσεις και πολύ πριν το καλοκαίρι. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;  Βγείτε από το πνεύμα των Χριστουγέννων και μπείτε σε αυτό των… ιδανικών αναλογιών!

1. Το μεγαλύτερο μυστικό για να καταφέρετε να αλλάξετε τις συνήθειες σας και αυτό να κρατήσει παραπάνω από… μια εβδομάδα είναι να τηρήσετε αργούς ρυθμούς. Το μόνο που θα καταφέρετε αν βιάζεστε είναι (εγγυημένα) να αποτύχετε!

2. Επειδή 8 ποτήρια νερό την ημέρα μπορεί να σας φαίνονται… βουνό, εντάξτε τα σιγά σιγά στην καθημερινότητά σας. Πιείτε ένα ποτήρι το πρωί μόλις ξυπνήσετε και πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Συνεχίστε μέσα στην ημέρα αυξάνοντας σταδιακά.

3. Αφιερώστε μια ημέρα της εβδομάδας στην κατανάλωση ψαριών.

4. Ορίστε ένα χρώμα τροφίμων ανά ημέρα. Για παράδειγμα τις Δευτέρες τα κίτρινα, με γκρέιπφρουτ, κίτρινα μήλα ή καλαμπόκι ενώ στις Τρίτες αφιερώστε τα μωβ με δαμάσκηνα και μελιτζάνες. 

5. Κάθε φορά που σας σερβίρουν κάτι… «επικίνδυνο», απασχολήστε τα χέρια σας με ένα φλιτζάνι τσάι, ένα ποτήρι νερό, ή βάλτε μια καραμέλα μέντας χωρίς ζάχαρη στο στόμα σας. 

6. «Ανταποκριθείτε» στις λιχουδιές μόνο κατά την διάρκεια των εξόδων σας και όχι στα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ. 

7. Τώρα που ο χειμώνας δεν είναι και τόσο τσουχτερός, βρείτε ευκαιρία να περπατήσετε και μην παίρνετε το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις. 
  
8. Βρείτε συμπαράσταση. Σίγουρα δεν είστε η μοναδική γυναίκα στον κόσμο που κάνει στροφή στην διατροφή της. Από το περιβάλλον υπάρχουν πολλές που θα ήταν πρόθυμες να σας… κάνουν παρέα! Βρείτε την κατάλληλη και δίνετε αναφορά η μια στην άλλη.

Πηγή :http://www.myself.gr

Ο 10λογος του 2013 για πιο υγιεινή διατροφή


Να’ μαστε και πάλι στην αρχή ενός νέου έτους και πολλοί επιθυμούν ένα νέο ξεκίνημα σε διάφορους τομείς της ζωής.  Για εκείνους από εσάς που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία, την διατροφή τους και ίσως να μειώσουν το επί πλέον σωματικό βάρος που πρόσθεσαν οι γιορτές του Δεκεμβρίου, έχω μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας και να μην μείνετε απλά σε ανεκπλήρωτες επιθυμίες:

1. Να είστε πολύ συγκεκριμένοι. Όλοι έχουμε τα δικά μας ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Μην επιθυμείτε απλά κάτι, βάλτε πολύ συγκεκριμένους στόχους και πάρτε συγκεκριμένα μέτρα για να τους πετύχετε.  Για παράδειγμα: Αν τρώτε λάθος τροφές μόνο και μόνο επειδή είναι βολικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε υγιείς εναλλακτικές λύσεις κοντά σας/μαζί σας. Ψωνίστε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να έχετε αρκετά υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι. Προγραμματίστε τις αγορές σας, κάνοντας λίστα για όλη την εβδομάδα. Προγραμματίστε κοινωνικές εξόδους με φίλους και φίλες σας, που δεν περιστρέφονται γύρω από γεύματα σε εστιατόρια. Κάντε  βόλτες, πηγαίνετε σε αξιοθέατα, εκθέσεις, κινηματογράφο, θέατρο ή και στο γυμναστήριο μαζί.

2. Φροντίστε για αρκετή ξεκούραση και ύπνο. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν τι ορμονική επίδραση έχει η έλλειψη ύπνου και πώς αυξάνει την όρεξη για γλυκά και αμυλούχα τρόφιμα και τελικά την υπερφαγία. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες αυξάνει το σωματικό βάρος και οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπαθειών, χρόνιων φλεγμονοπαθειών και καρκίνου.

3. Επιτρέψτε στον εαυτό σας τα ανθρώπινα λάθη. Είναι ανθρώπινο και φυσικό να κάνετε λάθη, χωρίς να σημαίνει πλήρη αποτυχία. Αυτοί που καταφέρνουν να συγχωρούν τον εαυτό τους μετά από κάποιο λάθος, π.χ. ένα ανθυγιεινό γεύμα και να ξαναμπαίνουν στον σωστό δρόμο χωρίς τύψεις, πετυχαίνουν πολύ πιο συχνά τον στόχο τους, δείχνουν έρευνες. Αποκτήσατε επί πλέον βάρος στις διακοπές; Δεν υπάρχει πρόβλημα. Γυρίστε στη σωστή υγιεινή διατροφή και άσκηση για να το χάσετε.

4. Βάλτε προτεραιότητα στους στόχους σας. Κάνετε λίστα με συγκεκριμένες συνήθειες που θέλετε να αλλάξετε και επιλέξτε ΜΙΑ σαν σημαντικότερη. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε μια δεύτερη συνήθεια μέχρι να σας γίνει η πρώτη αλλαγή συνήθεια. Μην βάλετε υπερβολικά πολλούς στόχους μαζεμένους, γιατί η πιθανότητα να αποκαρδιωθείτε και να τα παρατήσετε αυξάνει.  

5. Βάλτε χρώμα στην διατροφή σας. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά με έντονα και διαφορευικά χρώματα καθημερινά, μυρωδικά και καρυκεύματα. Όλες αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, χωρίς να επιβαρύνουν με υπερβολικό γλυκαιμικό φορτίο και θερμίδες. Επιλέγετε δημητριακά με τον φλοιό τους (καφέ χρώμα...) και τρώτε συχνά όσπρια. Η διατροφή σας θα πρέπει να μοιάζει σε χρώματα με ουράνιο τόξο...    

6. Ηρεμείτε υγιεινά τα απογεύματα. Αντί ενός ποτού με αλκοόλ ή γλυκών χαλαρώστε με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι και κάντε ένα περίπατο. Τίποτα δεν χαλαρώνει τόσο όσο λίγη σωματική άσκηση.

7. Βάλτε λιγότερα στο πιάτο σας. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι χρησιμοποιώντας μικρότερο πιάτο, βάζοντας λιγότερο φαγητό σε κάθε μπουκιά και τρώγοντας πιό αργά βοηθάει σημαντικά στο χάσιμο βάρους και σας βοηθά να απολαύσετε το φαγητό σας περισσότερο.

8. Τρώτε όταν τρώτε. Αποφύγετε τις πολλαπλές ταυτόχρονες δραστηριότητες (διάβασμα, τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο, απαντήσεις σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οδήγηση), όσο τρώτε. Καθίστε στο τραπέζι και απολαύστε αυτό που τρώτε.

9. Ξεγελάστε την επιθυμία σας. ΄Οταν σας έρθει επιθυμία για γλυκό ή κάποιο μη υγιεινό τρόφιμο δοκιμάστε ένα από τα ακόλουθα: Μασήστε τσίχλα με έντονη γεύση (π.χ. μέντας) Βουρτσίστε τα δόντια σας. Να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό ή αναψυκτικό διαίτης χωρίς ζάχαρη, ή ένα φλιτζάνι τσάι. Κάντε ένα περίπατο 5 λεπτά. Περιμένετε 20-30 λεπτά. Αν η επιθυμία παραμένει, φάτε μια μικρή ποσότητα.

10. Σταματήστε να τρώτε πριν φτάσετε στο «αμήν». Η ώρα να σταματήσετε να τρώτε είναι όταν φτάσετε στο "5" σε μια κλίμακα πείνας από 1-10, όπου το 1 είναι μεγάλη αίσθηση πείνας και στο 10 πονάει το στομάχι. Σηκωθείτε από το τραπέζι στο 5. Είναι ένας φυσικός τρόπος για τον έλεγχο των μερίδων ΧΩΡΙΣ μέτρηση, και σας βοηθά να  εναρμονίσετε την πρόσληψη φαγητού με την όρεξή σας και τις σωματικές σας ανάγκες.

Τώρα πλέον εξαρτάται από εσάς. Κάντε την δική σας προσωπική λίστα με  το τι θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την διατροφή σας και να χάσετε βάρος βελτιώνοντας ταυτόχρονα την υγεία σας. Κρατήστε την λίστα μαζί σας, κολλήστε την στην πόρτα του ψυγείου ή πάνω από το γραφείο σας. Θα χρησιμεύσει ως κίνητρο για να σας βοηθήσει να κάνετε υγιεινές αλλαγές κάθε μέρα. Φροντίστε να είναι υποστηρικτικό το περιβάλλον σας.  Περνάτε το χρόνο σας με άτομα που σας στηρίζουν και ενθαρρύνουν. Γεμίστε το σπίτι σας με υγιεινά τρόφιμα και πετάξτε τους ανθυγιεινούς πειρασμούς. Αποφύγετε μπουφέδες, και επιλέγετε τα εστιατόρια που προσφέρουν υγιεινές επιλογές.  ΄Οσο και αν ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, θα συμβεί ή περιστασιακή εκτροπή. Απλά αποδεχτείτε ότι είναι κάτι που συμβαίνει και επιστρέψτε στον σωστό δρόμο. Να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους  και η βελτίωση της υγείας είναι περισσότερο σαν ένα αργό και σταθερό μαραθώνιο από ένα ταχύ δρόμο 100 μέτρων. Είναι σημαντικότερο το τι τρώτε μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων από ότι μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

Πηγή :http://www.myself.gr

Happy New Body

10 mini διατροφικές αλλαγές - maxi διαφορά στη γραμμή σας

1. Εντάξτε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσαι στο διαιτολόγιό σας. «H καφεΐνη αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός καίει θερμίδες», εξηγεί η Susan B. Roberts, καθηγήτρια Διατροφολογίας στο University of Boston, ενώ το πράσινο τσάι, χάρη στις κατεχίνες και τις πολυφαινόλες που περιέχει, ενισχύει τις μεταβολικές καύσεις. 

2. Η καλή μέρα... από το πρωινό φαίνεται, οπότε καλό είναι να μην το παραλείπετε ποτέ. «Τρώγοντας πρωινό ο οργανισμός μας αρχίζει να κάνει καύσεις από νωρίς», τονίζει ο δρ. Γιώργος Πανοτόπουλος,  διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών. «Για να ξεκινήσετε την ημέρα σας δυναμικά, καταναλώστε βρόμη με φρούτα ή μία ομελέτα μόνο με το ασπράδι του αυγού», συνεχίζει ο ειδικός.

3. Προτιμήστε τα τρόφιμα που είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες (μπρόκολο, κουνουπίδι κ.λπ.). Απελευθερώνουν αργά την ενέργειά στο αίμα συμβάλλοντας στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού για περισσότερη ώρα.  

4. Επιπλέον, τα σνακ και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο είναι ιδανικά για τη διατροφή σας. Δημιουργούν ένα «προστατευτικό» φιλμ πάνω στο έντερο το οποίο εμποδίζει και αποτρέπει την απορρόφηση περιττών θερμίδων από αυτό. 

5. Δεν θα βαρεθούμε να το λέμε: πιείτε πολύ νερό. Γερμανική έρευνα έδειξε ότι οι μεταβολικοί ρυθμοί σημειώνουν αύξηση έως και 30% αν πίνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.  

6. Προσπαθήστε να τιθασεύεστε την παρόρμηση που προστάζει να φάτε χωρίς δεύτερη σκέψη μια τυρόπιτα ή ένα παγωτό. Τη στιγμή ακριβώς που το επιθυμείτε, αναζητήστε ένα υγιεινό σνακ το οποίο παρέχει λίγες θερμίδες, όπως για παράδειγμα ένα φρούτο, μία μπάρα δημητριακών ή λίγη μαύρη σοκολάτα. Ναι, το ξέρουμε ότι δεν είναι το ίδιο, αλλά δυστυχώς λίγες στερήσεις είναι απαραίτητες.

7. Ο οργανισμός καταναλώνει περισσότερη ενέργεια στην προσπάθεια του να διασπάσει τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η καλύτερη επιλογή είναι η φλούδα και το ξύσμα των φρούτων και των λαχανικών τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολα στις περισσότερες συνταγές σας. 

8. Αν και διαθέτει τις ίδιες θερμίδες με το κόκκινο κρέας, πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν συχνά σολομό χάνουν πιο εύκολα βάρος συγκριτικά με όσους επιμένουν παραδοσιακά. Γιατί δεν δοκιμάζετε να… συσφίξετε τις σχέσεις σας μαζί του; 

9. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ ανοίγει την όρεξη. Καλό θα είναι το να περιορίσετε, ωστόσο, τις ημέρες που ξέρετε πως δεν θα μπορέσετε να το αποφύγετε, φάτε ένα μικρό σνακ από το σπίτι προκειμένου να μην… επιτεθείτε στους ξηρούς καρπούς και τα τσιπς που συνήθως συνοδεύουν το ποτό σας.  

10. Τα γαλακτομικά προϊόντα που διαθέτουν χαμηλά λιπαρά εμποδίζουν την αποθήκευση του λίπους, οπότε μη φοβηθείτε να τα εντάξετε ακόμη και στο καθημερινό σας διατροφολόγιο.

Νέα χρονιά, χωρίς παραπάνω κιλά

Διατροφή μετά την εορταστική περίοδο

Η εορταστική περίοδος πέρασε και όλοι μας θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην καθημερινότητά μας, στο γνώριμο τρόπο ζωής, με τις δυσκολίες, τις υποχρεώσεις και με νωπή τη σκέψη στην πρόσφατη ξεγνοιασιά των ημερών που όλοι απολαύσαμε.

Αναπόφευκτα, αφεθήκαμε όπως η περίσταση το απαιτεί, στο να απολαύσουμε και να δοθούμε σε τροφές, γλυκά και κάθε λογής εδέσματα, προσπερνώντας τις στερήσεις, απαγορεύσεις και τα μην, απενεχοποιώντας κατά κάποιο τρόπο τροφές που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν περισσότερο στη σκέψη μας ως εμμονή ή ακρότητα. Μήπως όμως το φαγοπότι αυτών των ημερών άφησε στο πέρασμά του κάποια περιττά κιλά;. Και θα πρέπει όμως αυτό να μας κάνει να νιώθουμε τύψεις και ένοχες;.

Οι επόμενες μέρες μετά από μια γιορτινή περίοδο πολλές φορές πιστοποιούν μια αυξητική τάση που φαίνεται στο βάρος μας και στο ίδιο μας το σώμα. Ένας κακός σύμβουλος που θα «ρουφιανέψει» τις υπερβολές που κάναμε είναι και ο δείκτης της ζυγαριάς που θα μας υπενθυμίσει τις ανάγκες του σώματος για να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα.
Τα επιπλέον αυτά κιλά που πήραμε, δεν αποτελούν αντιπροσωπευτική ένδειξη, αφού ο οργανισμός δεν τα έχει αφομοιώσει και είναι μια σύντομη παρένθεση, κάτι που σημαίνει πως σύμφωνα με την σχεδίαση ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου και με την πιστή τήρησή του, μπορούν να χαθούν μόνιμα & σωστά, αργά & σταθερά.


FACE TO FACE ΜΕ ΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ
.

Η πιο λανθασμένη κίνηση μετά από μία εορταστική περίοδο, είναι το να ανεβείτε στην ζυγαριά, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να σας αποκαρδιώσει και να σας ρίξει την ψυχολογία. Είναι σχεδόν σίγουρο πως θα σας δείξει λίγο παραπάνω. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προσθέσατε λίπος, αλλά ότι το σώμα επειδή έφαγε περισσότερες και διαφορετικές τροφές από αυτές που έτρωγε μέχρι πρόσφατα, δυσκολεύεται να τις αποβάλει. Το στομάχι μαθημένο έπειτα από τόσο καιρό σε μικρές και σωστά συνδυασμένες ποσότητες τροφής, όταν δέχτηκε περισσότερο φαγητό από το κανονικό αντέδρασε. Το βάρος σας λοιπόν τις επόμενες μέρες είναι πλασματικό και παροδικό. Ακολουθώντας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στα φρούτα, λαχανικά και άπαχα γαλακτοκομικά, θα καταφέρετε να επανέλθετε άμεσα στην φυσιολογική σας ροή, βοηθώντας παράλληλα και το ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα να αποκτήσει γρήγορα την καλή του φυσική κατάσταση και να «ξεπρηστείτε». Επομένως όσο υπάρχει διάθεση, υπομονή και επιμονή πάντα θα υπάρχει και η δυνατότητα να εξισορροπήσουμε τις παραπανίσιες θερμίδες, σε συνδυασμό βεβαίως με αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας.


Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε και πώς να διαχειριστούμε τυχόν υπερβάσεις;

Σίγουρα δεν χρειάζεται πανικός, αλλά θέληση και κίνητρο για την εφαρμογή ενός ισορροπημένου διατροφολογίου, μακριά από ακραίες στρατηγικές με αυστηρές αποτοξινώσεις, μονοφαγία, φρουτοθεραπείες κλπ. Τέτοιου είδους σχήματα έχουν αφενός αποδειχτεί επώδυνα και αφετέρου δεν θα καταφέρουμε να έχουμε ένα σωστό και διαχρονικό αποτέλεσμα.

Το να προβείτε σε ακραίες διαδικασίες περιορισμού της τροφής, δεν θα σας οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά πολύ πιθανόν να εξαντλήσει τον οργανισμό σας. Όσο πιο γρήγορα χάσετε βάρος, τόσο πιο γρήγορα θα το επαναπροσλάβετε και μάλιστα ακόμη περισσότερο, γιατί χάνετε κυρίως υγρά-νερό και πολύτιμο μυϊκό ιστό (πτώση του μεταβολικού μας ρυθμού), ενώ το λίπος μπορεί να παραμένει και ίσως και να αυξάνεται. Δεν είναι τυχαίο που πολλά άτομα ισχυρίζονται ότι έχουν παχύνει από τις πολλές στερητικές δίαιτες. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό, όταν θέλετε να χάσετε τα 2-3 κιλά που μπήκαν στις γιορτές. Αρκεί να προσέξετε λίγο τη διατροφή σας δίνοντας έμφαση στα φρούτα, τους χυμούς, τα λαχανικά, τα άπαχα γαλακτοκομικά, όσπρια – λαδερά και το άπαχο κρέας (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα), ενώ παράλληλα θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση νερού (8-12 ποτήρια ημερησίως) και τη φυσική σας δραστηριότητα (περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστική).

Πρώτες σκέψεις και πρώτες κινήσεις…

  1. Αγνοήστε τη ζυγαριά και αντιδράστε δυναμικά την επόμενη από κάθε πλούσιο γεύμα, τρώγοντας πολύ ελαφριές τροφές. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα επιτρέψει να αποκτήσετε γρήγορα την καλή σας φυσική κατάσταση και εμφάνιση. 
  2. «Ξεφορτωθείτε» τις ενοχές σας! Οι ενοχές σας για όποια παρασπονδία κάνατε, δεν έχουν απολύτως καμία χρησιμότητα. Αντίθετα, μπορούν να δυσκολέψουν την προσπάθειά σας, με το να σας δημιουργήσουν ένα αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης, πιστεύοντας ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε.
  3. Οργανώστε τη διατροφή σας στην πράξη. ΤΩΡΑ! Η αναβολή και το «πήρα δυο κιλά, αλλά δεν βαριέσαι ή από Δευτέρα δίαιτα…», είναι ο «ασφαλέστερος» τρόπος για να αρχίσει να αυξάνεται κατακόρυφα το βάρος σας. Μην αφήνεται τον εαυτό σας να «κατρακυλήσει». Έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να χάνουμε βάρος με τον ρυθμό «μαραθώνιου αγώνα αντοχής», αλλά βάζουμε βάρος με ρυθμό «αγώνα ταχύτητας». 
  4. Όχι σε ακρότητες και τις δίαιτες «express»! Το να θέσετε τον εαυτό σας σε μια εξαντλητική, στερητική δίαιτα, και δεν τον «ξεκουράζει», αλλά και τον υποβάλλει σε μια καινούργια εξίσου δύσκολη δοκιμασία. Είναι σαν να βάζετε έναν άνθρωπο να ανέβει σε μια ανηφόρα τρέχοντας και με φορτίο.! 
  5. Ασκηθείτε! Η άσκηση θα σας βοηθήσει όχι μόνο να ξεπεράσετε το καθημερινό stress αλλά και να απαλλαγείτε από τα περιττά σας κιλά. Εντάξτε εύκολους τρόπους για την φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα σας.

Οργανώστε την διατροφή σας εφαρμόζοντας ένα ισορροπημένο ελαφρώς υποθερμιδικό πρόγραμμα, βασισμένο στην Μεσογειακή Διατροφή…

Μικρά και συχνά γεύματα (ανά 3-4 ώρες)
  • Διατηρούν σε ευγλυκαιμική κατάσταση τον οργανισμό όλο το 24ωρο.
  • Περιορίζουν την ποσότητα κατανάλωσης των επόμενων γευμάτων.
  • Διατηρούν σε σωστό επίπεδο τον μεταβολικό ρυθμό.
Ενδιάμεσα σνακ
 
(φρούτα με γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς)
  • Γεύμα που δίνει ευχαρίστηση.
  • Προκαλεί κορεσμό.
  • Παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες.

Το γεύμα να συνοδεύεται πάντα από σαλάτα εποχής
  • Τα λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες, αυξάνουν τον κορεσμό περιορίζοντας φυσιολογικά την συνολική πρόσληψη τροφής.
  • Προσοχή στην ποσότητα λαδιού
    (1 κουταλιά ανά μερίδα).
Δεν αποκλείονται
οι αμυλούχες τροφές,
 
αλλά περιορίζονται
  • Δημητριακά για το πρωινό, καλαμπόκι, όσπρια, πατάτα συνοδοί του μεσημεριανού πιάτου και κάποιο τοστ για το δείπνο είναι μια επιτρεπτή ποσότητα υδατανθράκων που θα σας βοηθήσει χωρίς ακρότητες να πετύχετε τον στόχο σας.

Οι ακραίες δίαιτες δεν βοηθούν τον οργανισμό. Γι’ αυτό βάλτε ως προτεραιότητα την ίδια σας την υγεία και τον εαυτό σας, οργανώνοντας σωστά την διατροφή σας με απλά βήματα.

  ΒΗΜΑ 1Ο Σταθεροποιήστε τις ώρες των γευμάτων σας: επιλέξτε ένα ωράριο που ταιριάζει στο πρόγραμμά σας, αφήνοντας ένα μικρό κενό 3-4 ωρών μεταξύ των γευμάτων (πχ 07:00, 11:00, 15:00, 19:00), τηρώντας το όσο πιο πιστά γίνεται.
  ΒΗΜΑ 2Ο Επιλέξτε ένα θρεπτικό πρωινό (πχ. γάλα με δημητριακά). Αν είστε ο τύπος του ανθρώπου που δεν τρώει ποτέ πρωινό, κάντε μια καλή αρχή προσθέτοντας κάτι μικρό στο πρωινό σας (πχ. 1 φρυγανιά με μέλι ή 1 παξιμάδι με λίγο άπαχο τυράκι).
  ΒΗΜΑ 3Ο Προσπαθήστε να πίνετε 2 ποτήρια νερό μεταξύ των γευμάτων σας. Μην περιμένετε να διψάσετε για πιείτε νερό. Έτσι πέρα από την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, θα βοηθήσετε στην αποβολή των τοξινών και στην «ρύθμιση» της τάσης του να τσιμπολογάτε ανεξέλεγκτα.!
  ΒΗΜΑ 4Ο Να τρώτε πάντα και να ξεκινάτε το γεύμα σας με ένα πιάτο σαλάτα εποχής. Θα σας προσφέρει απαραίτητες βιταμίνες και φυτικές ίνες, χωρίς να σας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες, ενώ παράλληλα θα ελέγχεται καλύτερη την όρεξή σας.
  ΒΗΜΑ 5Ο Επιλέξτε για μεσημεριανό γεύμα σύμφωνα με τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής. Διαλέξτε μία από τις παρακάτω κατηγορίες τροφίμων, διαφορετική για κάθε ημέρα τις εβδομάδας: κόκκινο κρέας, λευκό κρέας, ψάρι, όσπριο, ζυμαρικό, λαδερό λαχανικό, ελαφρύ γεύμα. Οι 3 πρώτες κατηγορίες πρέπει να συνδυάζονται με υδατάνθρακες (πχ ψωμί) και οι 3 επόμενες με πρωτεΐνες (πχ τυρί με χαμηλά λιπαρά) σε μικρές ποσότητες.
  ΒΗΜΑ 6Ο Επιλέξτε ένα ελαφρύ βραδινό (πχ. γιαούρτι με μέλι και φρούτα ή ένα ντάκο ή ένα μπολάκι κουάκερ με γάλα, κανέλα και ανάλατους ξηρούς καρπούς) ή καταναλώστε το μεσημεριανό σας σε μικρότερη ποσότητα.


ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ…:

Σκοπός μας
δεν είναι να σας προτείνουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο για το πώς να χάσετε τα κιλά σας, και αυτό γιατί ο καθένας από εμάς χρειάζεται το δικό του εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.



Στόχος μας
είναι να σας προτείνουμε έναν τρόπο σκέψης, για το πώς να διαχειριστείτε τε το πρόβλημα και την σταδιακή αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς με απώτερο στόχο την σωστή και μόνιμη απώλεια βάρους.



Πηγή :http://www.enmesodiatrofis.gr


Διατροφικός οδηγός για τις γιορτές

Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές έφθασαν και ήδη πολλοί ανησυχούν για το τι θα δείχνει η ζυγαριά τις πρώτες μέρες του νέου έτους, αφού συνηθίζεται σε γιορτές και διακοπές να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού.
Σίγουρα είχατε μία πολύ κουραστική χρονιά και θεωρείτε ότι τώρα είναι μία ευκαιρία να χαλαρώσετε και ανταμείψετε τον εαυτό σας για την πολύ δύσκολη χρονιά που αφήνετε πίσω σας. Επιπλέον το εορταστικό πνεύμα και η ύπαρξη πολλών πειρασμών είναι ικανοί παράγοντες να τινάξουν στον αέρα την όποια προσπάθεια για υγιεινή διατροφή κάνατε μέχρι τώρα. Για να σας βρει η νέα χρονιά ξεκούραστους και αναζωογονημένους και όχι με ένα επιπλέον πρόβλημα (αύξηση βάρους), θα πρέπει νααποσυνδέσετε, όσον το δυνατόντην έννοια της διασκέδασης και της ανταμοιβής με την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε. Κάποια από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε είναι τα εξής:
Θα περάσετε λιγότερο καλά αν δεν δοκιμάσετε από όλες τις γεύσεις του εορταστικού τραπεζιού ή του μπουφέ;
Υπάρχει ένας άλλος τρόπος να ανταμείψετε τον εαυτό σας; Ένα μικρό δώρο ή κάποιο ταξίδι ίσως;
Μπορείτε στις κοινωνικές συγκεντρώσεις που θα παρευρεθείτε, να μην επικεντρωθείτε στο φαγητό, αλλά να τις δείτε σαν ευκαιρία να συζητήσετε με τους φίλους σας, που ίσως έχετε και καιρό να δείτε;


Αφού απαντήσατε αυτά, υπάρχουν και κάποιες συστάσεις για εορταστικά τραπέζια που μπορούν να σας βοηθήσουν επιπλέον.
  • Μην πάτε σε εκδηλώσεις νηστικοί, καταναλώστεμια ώρα πριν στο σπίτι κάτι ελαφρύ, όπως ένα φρούτο ή ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι.
  • Πιείτε 1-2 ποτήρια νερό πριν από το φαγητό σας. Συνεχίστε με τη σαλάτα ή κάποια σούπα και αφήστε για το τέλος το κυρίως πιάτο.
  • Προσπαθήστε να παραγγείλετε/καταναλώσετε, όσον το δυνατό λιγότερα ορεκτικά.
  • Όταν ανοίξει ο μπουφές, μην βιαστείτε να γεμίσετε το πιάτο σας. Εντοπίστε αυτά που πραγματικά σας αρέσουν και γεμίστε μία φορά το πιάτο σας. Μη ξεχάσετε την σαλάτα!
  • Αποφύγετε τα τηγανητά και φαγητά πλούσια σε βούτυρα και κρέμα γάλακτος, το κατσίκι, το αρνί, τα γλυκά με πολλά λιπαρά (π.χ. πάστες) και προτιμήστε ένα μελομακάρονο. Να θυμάστε ότι τρώγοντας ένα κομμάτι, παίρνετε όλη την ευχαρίστηση που αναζητάτε.
  • Όταν τελειώσετε το γεύμα σας, μην κάθεστε στο τραπέζι για συζήτηση, προτιμήστε το σαλόνι ή άλλο χώρο.
  • Αποφύγετε να συνοδεύετε το αλκοόλ με ξηρούς καρπούς.
  • Προσοχή στα γλυκίσματα! Βάλτε στόχο το ένα γλυκό την ημέρα και προτιμήστε μελομακάρονο αντί του κουραμπιέ. Επίσης, μη βιαστείτε να τα ψωνίσετε. Αν μπουν τα γλυκά αυτά από αρχές Δεκεμβρίου στο σπίτι σας, αυξάνονται και οι πιθανότητες να πάρετε βάρος.
  • Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αν φάτε λίγο (ή πολύ) παραπάνω μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να τρώτε υπερβολικά και τις επόμενες μέρες. Ανασυγκροτηθείτε και επιστρέψτε στις υγιεινές σας συνήθειες!
 Καλές γιορτές! 

Πηγή :http://www.iatronet.gr

Χάστε πόντους και κιλά, τρώγοντας σωστά και υγιεινά!

Σε εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα δεν έχει σημασία τι δείχνει η ζυγαριά μας, αλλά οι πόντοι και το λίπος που χάσαμε.
Τελικά η όσο το δυνατόν ευκολότερη απώλεια βάρους δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.  

Ακολουθήστε τα παρακάτω tips για ένα γρήγορο και ποιοτικά καλό αποτέλεσμα.
Αποφύγετε το αλκοόλ
Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν περίπου τις διπλάσιες θερμίδες από αυτές που περιέχονται στις πρωτεΐνες και στους υδατάνθρακες (7 θερμίδες έναντι 4 θερμίδων ανά γραμμάριο).Οι θερμίδες αυτές αποκαλούνται «κενές» γιατί δεν περιέχουν ούτε ίχνος θρεπτικών συστατικών, μειώνοντας συγχρόνως το μεταβολισμό και επηρεάζοντας αρνητικά την απορρόφηση και την αποθήκευση ιχνοστοιχείων και βιταμινών.

Ξεκινήστε με σαλάτα
Ξεκινώντας το γεύμα μας με σαλάτα, καταναλώνουμε περίπου 14% μικρότερη ποσότητα θερμίδων ανά γεύμα.
Για ντρέσινγκ στη σαλάτα προτιμήστε το ελαιόλαδο.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα (άσπρα) αμυλώδη τρόφιμα
Όταν καταναλώνετε επεξεργασμένες αμυλώδεις τροφές, οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνετε έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο έναντι των μη επεξεργασμένων αμυλωδών τροφών και τριπλάσιες θερμίδες από τα λαχανικά.
Για το λόγο αυτό ως συνοδευτικό στο πιάτο σας επιλέξτε λαχανικά οποιασδήποτε μορφής.

Μην παραλείπετε γεύματα
Καταναλώνοντας 4-5 γεύματα ημερησίως αυξάνετε τη μεταβολική ισορροπία του οργανισμού σας, με αποτέλεσμα την αύξηση της καύσης του λίπους.
Αυτό συνεπάγεται χάσιμο πόντων και σταδιακή μείωση του σωματικού βάρους.

Πηγή :http://www.iatronet.gr

Πώς δεν θα το παρακάνετε φέτος στις γιορτές

christams-cake


Χριστούγεννα δε σημαίνει ότι πρέπει να αφεθείτε τελείως, επιβαρύνοντας έτσι τη γραμμή σας. Εάν έχετε ξεκάθαρες προσδοκίες, οι διακοπές μπορεί να είναι μια περίοδος κατά την οποία μπορείτε να χαλαρώσετε, να βελτιώσετε ή να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση. 

 

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και κρατήστε υπό έλεγχο την υγεία σας και το βάρος σας μέχρι να επιστρέψετε στη δουλειά.

Θέστε Ρεαλιστικές Προσδοκίες
Μη βάλετε στόχο να χάσετε 10 κιλά μέχρι τις γιορτές! Θέστε μερικούς μικρούς και εφικτούς στόχους και μείνετε πιστοί σε αυτούς. Επίσης, μην είστε υπερβολικά σκληροί με τον εαυτό σας. Φροντίστε να συμπεριλάβετε λίγο χρόνο για ξεκούραση και μερικές απολαύσεις εδώ κι εκεί. Να θυμάστε ότι είναι μια ευκαιρία να φορτίσετε τις μπαταρίες σας για τη χρονιά που έρχεται. Απολαύστε τον ελεύθερο χρόνο σας με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Δείξτε Καλά, Νιώστε Καλά
Περιποιηθείτε όσο καλύτερα μπορείτε όταν βγαίνετε έξω και δείξτε πόσο σκληρά προσπαθήσατε για να διατηρήσετε τη γραμμή σας. Έτσι, δε θα είναι τόσο πιθανό να το παρακάνετε με το φαγητό και το αλκοόλ. Θέλετε να πάει χαμένος τόσος κόπος;

Εξασκηθείτε στο να Λέτε «Όχι»
Μπορείτε άνετα να το πείτε στο φαγητό ή σε ένα γύρο με σφηνάκια. Όταν πίνετε αλκοόλ πίνετε και πολύ νερό ενδιάμεσα στις γουλιές και αποφύγετε τα πολλά snacks. Κρατάτε τις αποστάσεις σας από το μπουφέ ή το τραπέζι για να αποφύγετε την ασυνείδητη κατανάλωση φαγητού και ποτού την ώρα που διασκεδάζετε.

Μη Λιμοκτονείτε
Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να μη φάτε όλη μέρα, προκειμένου να έχετε θερμίδες να «χαλάσετε» το βράδυ. Μέχρι τότε θα πεινάτεσαν λύκος και θα ξεχάσετε οποιοδήποτε μέτρο. Φάτε υγιεινά κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να μην το παρακάνετε μετά.

Φάτε πριν Βγείτε Έξω
Προτιμήστε κάτι ελαφρύ και υγιεινό, όπως ένα σάντουιτς ολικής αλέσεως με γαλοπούλα, μαρούλι και άπαχο τυρί, πριν βγείτε από την πόρτα. Θα μειώσετε κάπως την πείνα σας και δε θα το παρακάνετε αργότερα.

Βάλτε το Γεύμα σας σε Τάπερ
Αν πρόκειται να πάτε σε κάποιο πάρτι ή τραπέζι, αντισταθμίστε το μειώνοντας σημαντικά τις λιχουδιές και προσέχοντας τις διατροφικές επιλογές σας για μία με δύο μέρες πριν. Κάντε το ίδιο και την ημέρα μετά τη γιορτή. Μοιράστε το γεύμα σας στο μισό και μην ντραπείτε να ζητήσετε να σας το βάλουν στο τάπερ.

Ελέγξτε τις Μερίδες σας
Απολαύστε το φαγητό σας, αλλά μην το παρακάνετε με τις ποσότητες. Έχετε το νου σας στο τι και πόσο τρώτε. Κρατήστε το βασικό κανόνα: γεμίστε με πολλή σαλάτα το πιάτο σας, λίγο ψητό και ένα δυο ορεκτικά. Πιείτε μόνο 1 ποτήρι κρασί.

Προσοχή στο Αλκοόλ
Το αλκοόλ έρχεται δεύτερο μετά τα λιπαρά στην περιεκτικότητα σε θερμίδες. Επιπλέον, διεγείρει την όρεξη και μειώνει τις αντιστάσεις σας – σε όλα τα επίπεδα.

Το μυστικό

Μπορείτε να υποκύψετε σε κάποιους πειρασμούς, να χαλαρώσετε και να φάτε ένα δυο γλυκά. Φροντίστε απλώς να το υπολογίσετε από πριν, ώστε να μη σας πιάσουν οι ενοχές.

Πηγή :http://omorfamystika.gr

Το πιάτο μας.. τρώγοντας σε '‘μεγάλα τραπέζια’', με χαρά, επινόηση και αλληλεγγύη


Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες μέρες δύσκολα μπαίνουμε σε κανόνες, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για διατροφικούς κανόνες. Το σίγουρο είναι ότι θα περάσουμε πιο καλά εφόσον είμαστε εγκρατείς. Οι γιορτές αυτές περιλαμβάνουν πολλά «σετ» τραπεζιών (ονομαστικές γιορτές φίλων, οικογενειακά τραπέζια κλπ), οπότε για να περνάμε καλά, χωρίς βαρυστομαχιές και καύσους ας ακολουθήσουμε ορισμένες γενικές συμβουλές:
  1. Είναι σημαντικό να είμαστε καλά ενυδατωμένοι και όχι πεινασμένοι πριν κάτσουμε σε ..μεγάλο τραπέζι. 2 πορτοκάλια αν φάμε 1-2 ώρες πριν θα κάνουμε σίγουρα θερμιδική απόσβεση !
  2. Γλιτώνουμε περιττές θερμίδες αν δεν ξεκινήσουμε να τρώμε (τσιμπολογάμε) πριν γεμίσουμε το πιάτο μας, σύμφωνα με τη διάταξη (βλέπε εικόνα):
-50% πιάτου: σαλάτες, λαχανικά
Προτιμάμε σαλάτες εποχής, χωρίς ντρέσιγκς. Σε περίπτωση παρουσίας ντρέσιγκς, τα αφαιρούμε με το πιρούνι μας, μειώνοντας έτσι την ποσότητά τους. Το ίδιο κάνουμε και αν περιέχουν οι σαλάτες κρεατοσκευάσματα (λουκάνικα, μπέικον κα)
-25-30% πιάτου: πρωτεΐνη (κρέας, αυγά, ψάρι κα)
Προτιμάμε ψητά, χωρίς προσθήκη ντρέσιγκ-κρέμας γάλακτος. Σε περίπτωση ύπαρξης σάλτσας τη ζητάμε ξεχωριστά ή την ξεχωρίζουμε με το πιρούνι μας! Προτιμάμε άπαχα κομμάτια.
-20-25% πιάτου: ορεκτικά, αμυλώδη, πίτες κλπ
Αποφεύγουμε τα τηγανητά κι αυτά που περιέχουν μπεσαμέλ, κρέμες γάλακτος. Μπορούμε με το πιρούνι μας να ελαττώσουμε την παρουσία λίπους-σάλτσας.
Ας μην ξεχάσουμε σε αυτές τις γιορτές (και σε όλες τις γιορτές εννοείται) ότι ως λαός περνάμε ..δύσκολα ή ότι κάποιοι περνάνε ακόμα πιο δύσκολα. Έχοντας μάθει να ξοδεύουμε κάτι παραπάνω σε χρήματα αυτές τις μέρες θα είναι χρήσιμο να ..επινοήσουμε πιάτα πιο οικονομικά που είναι συνάμα και πιο υγιεινά. Για παράδειγμα:
- μια σούπα λαχανικών ως πρώτο πιάτο με σέλινο, πατάτα, καρότο, κρεμμύδι, κουνουπίδι και ό, τι λαχανικό βρίσκεται στο σπίτι αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή.
-ορεκτικά με όσπρια. Ένα χούμους (πολτός ρεβιθιών) μαζί με μυρωδικά (κάπαρη), μια φάβα (..παντρεμένη με καβουρδισμένα κρεμμύδια), μια ρεβιθάδα στολισμένη σε πιατέλα με άνιθο, χορταρικά, μια σαλάτα φακής μαζί με πράσινα λαχανικά και κρεμμύδι.

Ας μην ξεχάσουμε κάτι ακόμα πιο σημαντικό σε αυτές τις ..δύσκολες γιορτές:
  • τη χαρά. Να γελάσουμε, να χαρούμε, να (επανα-)συνδεθούμε με τους φίλους και τους συγγενείς μας. Το χαμόγελο προσθέτει αισιοδοξία και υγεία
  • την αλληλεγγύη. Να γίνουμε δοτικοί, να ‘μπούμε’ στο πρόβλημα των συνανθρώπων μας. Να οικονομήσουμε κάτι περισσότερο από το δικό μας τραπέζι και να το προσφέρουμε σε αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο !


Πηγή :http://www.mednutrition.gr