Wednesday, December 5, 2012

Συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία της σαλάτας



Στην ουσία, την ονομασία «σαλάτα» μπορεί να πάρει οποιοδήποτε τρόφιμο είναι ανακατεμένο με οτιδήποτε άλλο. Και ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξετε, μπορείτε εύκολα να μετατρέψετε ένα ελαφρύ και θρεπτικό πιάτο σε μία βαριά και δύσπεπτη γαστρονομική επιλογή. Τι πρέπει να προσέξετε για να μην τα κάνετε σαλάτα.. στην κυριολεξία;

Μήπως τα λαχανικά σας «κολυμπάνε» στο λάδι; Το ελαιόλαδο μπορεί να αποτελείται από τα λεγόμενα «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά, όμως δεν παύει να ανήκει στην κατηγορία του λίπους, του πιο θερμιδογόνου συστατικού της διατροφής μας. Και αν, παρασυρόμενοι από το μεσογειακό σας ταμπεραμέντο, προσθέτετε λάδι «με το κιλό», μάθετε πως κάθε γραμμάριο λίπους σάς προμηθεύει με 9 θερμίδες, που είναι κάτι παραπάνω από διπλάσιες αν τις συγκρίνουμε με τους υδατάνθρακες (πχ ψωμί, ζάχαρη, μακαρόνια) και τις πρωτεΐνες (πχ κόκκινο κρέας, ψάρι, πουλερικά) που αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Πείτε λοιπόν όχι στις υπερβολές και προσθέστε μία μόνο κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, που περιέχει 135 θερμίδες, και είναι αρκετή για να εμπλουτίσει γευστικά τη σαλάτα σας!

Όχι, η πατατοσαλάτα δεν θεωρείται σαλάτα με την ευρεία έννοια του όρου. Το ίδιο ισχύει για τον ντάκο αλλά και τη μακαρονοσαλάτα. Όλα τα παραπάνω μπορούν στην πραγματικότητα να αποτελέσουν κυρίως γεύματα, τα οποία καλό θα ήταν να απολαύσετε όχι αντί, αλλά με τη συνοδεία λαχανικών. Το παξιμάδι άλλωστε, αποτελεί μία εκδοχή «αφυδατωμένου» ψωμιού, ενώ τόσο η πατάτα όσο και τα μακαρόνια ανήκουν επίσης στα αμυλούχα τρόφιμα.

Τα extra που «φορτώνουν»: Ξέρετε ότι τα μόλις 30 γραμμάρια μπέικον μπορούν να σας επιβαρύνουν με 150 περίπου θερμίδες και 12 γραμμάρια λιπαρών; Μήπως επίσης προσθέσατε στη σαλάτα σας μία φέτα σαλάμι και τυρί τύπου gouda ή edam των 60 γραμμαρίων; Τότε προσθέστε και στο «λογαριασμό» σας 400 επιπλέον θερμίδες συνολικά! Ακόμη και αν ποντάρετε στην τέρψη του ουρανίσκου, μπορείτε να βρείτε εναλλακτικούς και υγιεινούς τρόπους για να απολαύσετε τη σαλάτα σας. Αποφύγετε τις σος που έχουν ως βάση τη μαγιονέζα και παρασκευάστε γευστικές παραλλαγές που βασίζονται στο γιαούρτι, ή φτιάξτε μία vinegraitte με ξύδι balsamico, μουστάρδα και λίγο μέλι. Αντί για αλλαντικά, μπορείτε να προσθέσετε στήθος από κοτόπουλο τόνο σε νερό, ή οποιαδήποτε άλλη εκδοχή ψητού ψαριού, ενώ παράλληλα μπορείτε να επιλέξετε κάποιο κίτρινο τυρί μειωμένων λιπαρών, που θα δώσει γεύση και σημαντικά μικρότερη ποσότητα κορεσμένου λίπους. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσδώσετε γεύση και πρωτεΐνη στη σαλάτα σας προσθέτοντας ξηρούς καρπούς ή όσπρια μαγειρεμένα με ανατολίτικα μπαχαρικά.

Μην ξεχνάτε πως η σαλάτα είθισται να αποτελεί ένα φρέσκο πιάτο που σας ανεφοδιάζει θρεπτικά και μπορεί να συμβάλει στον γρήγορο κορεσμό, και όχι μία «παραλλαγή» του hamburger. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη φαντασία, προκειμένου να συνθέσετε τη δική σας αγαπημένη σαλάτα με τέτοιο τρόπο που θα προασπίζει της υγεία και θα προστατεύει τη σιλουέτα σας!

Πηγή : http://www.iatronet.gr

No comments:

Post a Comment