
«Συμβουλές διατροφής για τις γιορτές; Τι, πάλι θα πρέπει να βάλω φερμουάρ στο στόμα;» Όχι απαραίτητα. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι αναμφίβολα από τις πιο «επικίνδυνες» της χρονιάς για όσους προσέχουν την διατροφή τους. Brunch, μπουφέδες, τραπέζια σε συγγενείς, φίλους, φίλους φίλων, γλυκοί πειρασμοί (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες), αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Όλες οι παραπάνω θερμιδικές «βόμβες» μπορούν να καταστρέψουν ό, τι έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μετά κόπων, βασάνων και ιδρώτα όλη τη χρονιά, εκτός και αν τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας ή τις καταναλώσουμε έξυπνα. Πώς θα γίνει αυτό;
1. Καταναλώστε κατά τη διάρκεια της ημέρας πριν το γιορτινό τραπέζι ελαφριά τρόφιμα προκειμένου να μπορείτε να απολαύσετε κάποια από τα αγαπημένα σας φαγητά χωρίς να το παρακάνετε με τις θερμίδες.
2. Όταν δε βρίσκεστε σε κάποιο κάλεσμα, καταναλώστε τρόφιμα χαμηλά σε θερμίδες από όλες τις ομάδες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως, της άπαχης πρωτεΐνης και των γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών για να ικανοποιήσετε την πείνα σας και να προλάβετε την αύξηση βάρους.
3. Λάθος είναι η αποχή από το φαγητό όλη την ημέρα προκειμένου να φάτε όσο και ό,τι θέλετε στο βραδινό γιορτινό τραπέζι. Δε θα πρέπει να παραλείψετε το πρωινό σας, ούτε φυσικά τα φρούτα και τα ενδιάμεσα γεύματα, για να κάνετε υπερβολές το βράδυ.
4. Αν πάτε σε ένα κάλεσμα τελείως νηστικοί είναι πολύ πιθανό να κάνετε ανθυγιεινές επιλογές. Καταναλώστε ένα κομμάτι τυρί χαμηλό σε λιπαρά και μια χούφτα ξηρούς καρπούς (καλή επιλογή είναι τα καρύδια και τα αμύγδαλα) ή ένα γιαούρτι με μικρή ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως έτσι ώστε να μη σας κοπεί εντελώς η όρεξη, αλλά από την άλλη να μην πεινάτε υπερβολικά προκειμένου να είστε επιλεκτικοί σε αυτά που θα καταναλώσετε, διαλέγοντας τα πιο ιδιαίτερα και υγιεινά πιάτα και όχι τα συνηθισμένα, όπως ψωμιά, πατάτες και τυριά πλούσια σε λιπαρά.
5. Οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ συχνά το κύριο συνοδευτικό των αλκοολούχων ποτών. Ενώ περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν εντούτοις αρκετές θερμίδες, για αυτό και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Επίσης όταν είναι αλατισμένοι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε νάτριο, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών. Τα κάστανα περιέχουν μικρό ποσοστό λίπους και είναι καλύτερη επιλογή έναντι των αλατισμένων ξηρών καρπών. Επίσης, τα φρέσκα φρούτα ή τα αποξηραμένα είναι καλές επιλογές για συνοδευτικά.
6. Τα λαχανικά, το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι είναι καλές επιλογές σε ένα εορταστικό τραπέζι ή μπουφέ αφού καταναλώνοντας πρωτεΐνη ικανοποιείτε την πείνα σας και μειώνετε την επιθυμία σας για φαγητά με ζάχαρη. Αποφύγετε τους τηγανιτούς μεζέδες και επιλέξτε κοτόπουλο, ψάρι ή μοσχάρι, συνοδεύοντάς το με ρύζι ή πατάτες φούρνου και μια καλή ποσότητα σαλάτας.
7. Όσον αφορά το γλυκό, αν είναι δελεαστικό, δοκιμάστε το, αλλά αρκεστείτε σε τρεις με τέσσερεις κουταλιές, αρκετή ποσότητα για να πάρετε τη γεύση χωρίς να επιβαρυνθείτε με όλες τις θερμίδες του.
9. Τα αλκοολούχα ποτά θα σας επιβαρύνουν με «κενές» θερμίδες χωρίς καν να σας χορτάσουν ή ξεδιψάσουν. Επομένως, αρκεστείτε στην κατανάλωση μέχρι δύο ποτών. Θυμηθείτε ότι ένα ποτήρι σαμπάνια έχει 110 θερμίδες, ενώ ένα μόνο ουίσκι με προσθήκη αναψυκτικού με ζάχαρη έχει 160 θερμίδες. Προσθέστε επιπλέον πάγο και συνεχίστε με ανθρακούχο νερό ή αναψυκτικά χαμηλά σε θερμίδες. Εναλλακτικά, προτιμήστε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά.
10. Την ημέρα μετά το γιορτινό τραπέζι θα πρέπει να ακολουθήσετε μια ολιγοθερμιδική διατροφή, με λιγότερα λιπαρά και άμυλο από ότι καταναλώνετε τις συνηθισμένες ημέρες. Για παράδειγμα, μια καλή επιλογή γεύματος είναι μια σαλάτα με βραστά λαχανικά, με άπαχη πρωτεΐνη (λίγο τυρί, ψητό άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) χωρίς ψωμί ή ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα. Το βραδινό μπορεί να είναι ένα ελαφρύ γεύμα όπως γιαούρτι με φρούτα ή γιαούρτι με ρύζι ή σούπα χορταρικών.
Καλές γιορτές και καλή όρεξη!
No comments:
Post a Comment