Sunday, December 2, 2012

Η τέχνη της διατροφής





texni-bigΕίστε σίγουροι ότι είστε καλά ενημερωμένοι κι έχετε τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τη διατήρηση του ιδανικού βάρους; Ας δούμε λοιπόν παρακάτω, μερικές ιδέες που έχουν επικρατήσει και για τις οποίες συμφωνούν οι ειδικοί της διατροφής. Με άλλα λόγια, ας δούμε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη διατροφή...

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Για να τρεφόμαστε υγιεινά πρέπει να προτιμάμε τα φρέσκα λαχανικά;

Ναι, αλλά μόνο αν τα έχουν συλλέξει πρόσφατα. Κι αυτό γιατί στον αέρα, τα φρέσκα λαχανικά που βρίσκονται εκτεθειμένα στα ράφια των καταστημάτων χάνουν –μέρα με τη μέρα- μεγάλο μέρος των βιταμινών τους και των μεταλλικών αλάτων τους. Αντίθετα, η βιομηχανική κατάψυξη των τροφών μάς επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα οφέλη τους σε όλες τις εποχές. Προτιμότερο λοιπόν να επιλέγετε κατεψυγμένα λαχανικά, όσοι δεν μπορείτε να πηγαίνετε σχεδόν καθημερινά για ψώνια.

Πρέπει να τρώμε κρέας κάθε μέρα;

Επειδή καλό είναι να υπάρχει ποικιλία στις πηγές των πρωτεϊνών, γι’ αυτό το ιδανικό είναι να περιορίσετε το κρέας σε δυο με τρεις φορές την εβδομάδα. Για παράδειγμα, μια μπριζόλα 300 γραμ. έχει την ίδια ποσότητα λιπιδίων με 6 κουταλιές της σούπας λάδι. Διαλέγετε κατά προτίμηση άσπρα κρέατα, που είναι πιο άπαχα από τα κόκκινα. Επίσης, να προτιμάτε χωρίς ενδοιασμό το ψάρι, που είναι πλούσιο σε αμινοξέα και σίδηρο. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να τρώτε ψάρι δίχως περιορισμό.

Το ελαιόλαδο κάνει καλό στην υγεία;

Ναι, χωρίς όμως να είναι το μόνο. Κανένα λάδι δεν είναι αρκετό να καλύψει από μόνο του το σύνολο των δράσεων των λιπαρών ουσιών. Έχει αποδειχθεί ότι το ελαιόλαδο παρέχει μεγάλη προστασία στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Είναι το πιο εύπεπτο λάδι κι επίσης πολύ πλούσιο σε βιταμίνη D. Αλλά το ηλιέλαιο, για παράδειγμα, περιέχει περισσότερη βιταμίνη Ε και παραμένει μέχρι σήμερα, το πιο κατάλληλο για μαγείρεμα. Στην πράξη, λοιπόν, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε διάφορα συμπληρωματικά λάδια, όπως λόγου χάρη, ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χρειάζονται και στην ενήλικη ζωή;

Και βέβαια! Το βασικό ποσοστό του ιστού των οστών διαμορφώνεται, κυρίως στις γυναίκες, πριν από την ηλικία των 15 ετών. Αλλά είναι απαραίτητα τα γαλακτοκομικά προϊόντα για τον πλούτο τους σε ασβέστιο, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Έτσι διατηρούνται τα οστά σε καλή κατάσταση και περιορίζεται ο κίνδυνος καταγμάτων, ειδικά στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, καλό είναι οι γυναίκες να παίρνουν 1,5 γραμ. ασβεστίου την ημέρα, δηλαδή 2 γιαούρτια.

Το ψωμί και οι υπόλοιπες αμυλούχες τροφές παχαίνουν;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τρώμε λιγότερες αμυλούχες τροφές, τότε τα γεύματά μας είναι πολύ πλουσιότερα σε λίπη. Για να διατηρήσετε, λοιπόν, σταθερό βάρος, τρώτε ένα μόνο πιάτο με αμυλούχα είδη την ημέρα (ζυμαρικά, πατάτες, ή όσπρια) και μια μερίδα ψωμί σε κάθε γεύμα. Σε περίοδο δίαιτας, μειώστε την ποσότητα των αμυλούχων τροφών και ξεχάστε το ψωμί το βράδυ.

Το κρασί μας ωφελεί;

Μόνο σε μικρές ποσότητες. Είναι πια γνωστό ότι το κόκκινο κρασί εξασκεί προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά ξεχνάμε, μερικές φορές, να σημειώσουμε ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε σε κατανάλωση τα δυο ποτήρια την ημέρα. Το περισσότερο ποτό, όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά έχει καταστρεπτικές επιδράσεις στη υγεία, γιατί αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και της ουροδόχου κύστης.

Πριν το μεσημέρι μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε;


Αφήστε το αυτό για τους αθλητές. Αυτό ισχύει μόνο αν γυμνάζεστε επί ώρες εντατικά. Μια εξισορροπημένη διατροφή πρέπει να κατανέμεται σε ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας, αν και ορισμένες τροφές (κόκκινο κρέας, ντομάτες ή κόκκινα φρούτα) είναι καλύτερο να καταναλώνονται το μεσημέρι. Οι αμυλούχες τροφές και τ’ αβγά συνιστώνται για το βράδυ. 
 

No comments:

Post a Comment