Monday, February 25, 2013

Λιπαρά: Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος

 
Αποτελούν συστατικό των περισσότερων τροφίμων που καταναλώνουμε, δίνοντάς τους μοναδική νοστιμιά και υφή. Είναι γνωστά για την καλή και την κακή τους σχέση με την υγεία της καρδιάς μας και συνδέονται πολύ συχνά με το αυξημένο βάρος. Τα καλά, τα κακά και τα trans λιπαρά αποτελούν μέρος της ζωής μας, αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να μάθουμε να τα καταναλώνουμε προς όφελός μας!
Ο καλός… Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, λόγω της ευεργετικής επίδρασής τους στην υγεία. Συγκεκριμένα όταν αντικαθιστούν το κορεσμένο λίπος της διατροφής και εφόσον καταναλώνονται με μέτρο, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών. Παράλληλα, τα καλά λιπαρά συνδέονται και με την εξασφάλιση σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη E αλλά και ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, απαραίτητων λιπαρών, τα οποία πρέπει να προμηθευόμαστε αποκλειστικά από τη διατροφή μας κάθε ημέρα, καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός μας από μόνος του.
Ο κακός … τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που έχουν και τη φήμη του κακού λόγω της συσχέτισής τους με την εμφάνιση αθηρωματικής πλάκας. Σε θερμοκρασία δωματίου στερεή μορφή και τα συναντάμε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης ζωικό βούτυρο (αγελαδινό, πρόβειο κ.ο.κ.), κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά και αλλαντικά.
Ο άσχημος… τα trans λιπαρά, γνωστά και ως υδρογονωμένα λίπη «μοιάζουν» ως δομή με τα κορεσμένα, τα συναντάμε μόνο σε τρόφιμα και συνδέονται με αυξημένα επίπεδα LDL - κακής χοληστερόλης, χαμηλά επίπεδα HDL – καλής χοληστερόλης, αλλά και με την εμφάνιση καρδιαγγειακών και διαβήτη τύπου 2.
Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος … στην καθημερινότητά μας: Πως μπορούμε να λαμβάνουμε μόνο την «καλή» όψη των λιπαρών στην καθημερινότητά μας;:
- Τα καταναλώνουμε με μέτρο ακόμη και τα καλά! Μετράμε το ελαιόλαδο που προσθέτουμε στο φαγητό μας και κάνουμε επιλογές τροφίμων με βάση τις ετικέτες τροφίμων, προσπαθώντας να εξισορροπούμε τις επιλογές μας μέσα στην ημέρα μας (τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος vs τρόφιμα με μέτρια και χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος).

- Συντονίζουμε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα «καλές» διατροφικές συχνότητες: καθημερινή χρήση του ελαιολάδου ως τη βασική λιπαρή ύλη κατά το μαγείρεμα, 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια (εκ των οποίων η μια να περιλαμβάνει κάποιο λιπαρό ψάρι), ανάλατοι, άψητοι ξηροί καρποί μερικές φορές την εβδομάδα.

- Περιορίζουμε το κορεσμένο λίπος, επιλέγοντας 1-2 φορά/ εβδομάδα ή 10 ημέρες – ανάλογα με τις ανάγκες σε σίδηρο- άπαχο κόκκινο κρέας, επιλέγοντας ημιαποβουτρωμένα γαλακτοκομικά και τυριά μειωμένων λιπαρών, αφαιρώντας το ορατό λίπος από το κρέας προτού το μαγειρέψουμε, αντικαθιστώντας κατά το μαγείρεμα ή τη ζαχαροπλαστική το ζωικό βούτυρο με φυτικές μαλακές μαργαρίνες

- Προσέχουμε τις ετικέτες των έτοιμων γλυκών, αρτοσκευασμάτων, προτηγανισμένων προϊόντων (όπως πατάτες, κοτόπουλο κ.α.) και σφολιατοειδών, ως προς την περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά. Πολλές εταιρείες τροφίμων, πλέον, έχουν καταφέρει να μειώσουν την περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε υδρογονωμένα λίπη ή και να απαλλάξουν πλήρως τα προϊόντα τους από αυτά (π.χ. μαλακές μαργαρίνες, μπισκότα και κράκερ). Παράλληλα, οι βιομηχανίες τροφίμων πλέον καλούνται να προσαρμοστούν στις οδηγίες της ΕΕ αναγράφοντάς την περιεκτικότητά των προϊόντων σε τρανς λιπαρά στις ετικέτες τους.
 

No comments:

Post a Comment