Monday, February 25, 2013

Κανόνες...διατροφικής συμπεριφοράς σε εστιατόριο

Δεν ξέρω αν αποτελεί νόμο της φύσης ή παράδοξό της. Σίγουρα όμως πολλοί το έχουν ζήσει και τους έχει προβληματίσει. Να ξεκινάς δίαιτα και να προκύπτουν μία σειρά από σημαντικά επαγγελματικά ή προσωπικά γεύματα τα οποία δεν μπορείς να αποφύγεις και πρέπει οπωσδήποτε να παραβρεθείς. Το χειρότερο από όλα είναι ότι όλα γίνονται σε αγαπημένα εστιατόρια ή περιλαμβάνουν αγαπημένα εδέσματα.

Βρίσκεσαι στο σταυροδρόμι και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Άσε που ο διαιτολόγος δεν είναι και κοντά να σε συμβουλέψει. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα: Να ακολουθήσεις τη δίαιτα ή να ενδώσεις στους πειρασμούς και δεν βαριέσαι ξεκινάμε από αύριο; Υπάρχει όμως τρίτος δρόμος; Δηλαδή να κάνεις δίαιτα και ταυτόχρονα να μπορείς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου; Η απάντηση είναι αναμφισβήτητα ΝΑΙ αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω απλά βήματα.
  1. Μην πας με άδειο στομάχι. Βασικό βήμα το οποίο θα σε βοηθήσει να φας λιγότερο. 1-2 φρούτα ή ακόμα ένα ποτήρι γάλα με 2 φρυγανιές ή ακόμα μία μικρή σαλάτα, μπορούν κυριολεκτικά να «πιάσουν χώρο» στο στομάχι και να μειώσουν την όρεξη δημιουργώντας γρήγορα ένα αίσθημα πληρότητας. TIP αν σας προκύψει απρογραμμάτιστα το γεύμα, τότε πηγαίνοντας εκεί μπορείτε να καταναλώσετε στο αυτοκίνητο ένα φρούτο.
  2. Κοίτα τον κατάλογο. Πολλές φορές τα εστιατόρια έχουν επιλογές που είναι συμβατές με το πρόγραμμα της δίαιτας. Είτε γιατί τα πιάτα τους ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και είναι χαρακτηρισμένα σαν διαίτης, είτε γιατί δεν έχουν πολλές σάλτσες και πολλά συστατικά (κατά βάση λιπαρά) που θα αυξήσουν το θερμιδικό περιεχόμενο. ΤΙΡ εκτός από το κύριο φαγητό (κρέας, κοτόπουλο, ζυμαρικό κλπ), υπάρχει και το συνοδευτικό (γαρνιτούρα) που πολλές φορές κρύβει και αυτή λιπαρά. Κάποια σωτέ λαχανικά ή κάποια σάλτσα μπορεί μερικές φορές να προσθέσουν σημαντικό ποσοστό λίπους στο συνολικό πιάτο.
  3. Ρώτα τον σερβιτόρο. Αν ο κατάλογος δεν είναι αρκετά διαφωτιστικός ή η κουζίνα είναι ethnic και δεν γνωρίζεις ακριβώς τα συστατικά, μην διστάσεις να ζητήσεις από το σερβιτόρο να σου περιγράψει τι είναι αυτό που θα παραγγείλεις ή ακόμα και να σου αναφέρει τα βασικά συστατικά ή και τον τρόπο προετοιμασίας (σχάρα, τηγάνι, βράσιμο κλπ). ΤΙΡ ζήτα από τον σερβιτόρο, να σου προτείνει εναλλακτικές λύσεις στην γαρνιτούρα. Ένα πιάτο με τηγανητές πατάτες μπορεί να γίνει εξίσου νόστιμο με ψητά λαχανικά. Ζήτα του επίσης να βάλουν λίγο λάδι ή να αφήσουν εσένα να διαχειριστείς το θέμα.
  4. Παράγγειλε μια σαλάτα μόνο για τον εαυτό σου για αρχή. Προσέχοντας τα υλικά και αποφεύγοντας τις εντυπωσιακές εκδοχές και παραλλαγές, μια απλή καλή σαλάτα εποχής είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να ξεκινήσεις το γεύμα σου. Βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της καθημερινής σου διατροφής και θα σε βοηθήσει να συγκρατηθείς στην συνολική κατανάλωση τροφής. Μπορείς να επιτρέψεις στον εαυτό σου μία μικρή παρέκκλιση στο περιεχόμενο προσέχοντας όμως να μην είναι πολύ λιπαρό. Λίγο ζαμπόν ή ένα αυγό ή λίγο κοτόπουλο μέσα στη σαλάτα δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Απέφυγε όμως να τα σκεπάσεις με σάλτσα. ΤΙΡ όσο πιο απλή είναι η σαλάτα τόσο λιγότερες κακοτοπιές έχει!
  5. Απέφυγε το κουβέρ. Μπορεί το ψωμάκι να είναι ζεστό και το βαζάκι με το αρωματικό βούτυρο ή την πάστα ελιάς να είναι ελκυστικά, όμως όλα αυτά έχουν πολλές φορές παραπάνω θερμίδες και λιπαρά και θα ανατρέψουν κάθε σου προσπάθεια. Αν νοιώθεις ότι δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό απλά προσπάθησε να αποφύγεις την οπτική επαφή μαζί του. ΤΙΡ Μην αφήσεις το καλαθάκι με το ψωμί στο πλάι σου.
  6. Πιες νερό. Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να αρχίσουν να έρθουν τα πρώτα πιάτα στο τραπέζι, αντί να παίζεις με το κουβέρ και τα πιρούνια, γέμισε ένα ποτήρι νερό και βάλε στοίχημα με τον εαυτό σου να μην το αφήσεις από το χέρι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει με το άλλο να κρατάς διαρκώς το πιρούνι. ΤΙΡ να έχεις πάντα το ποτήρι με το νερό γεμάτο.
  7. Από τα ορεκτικά μπορείς να δοκιμάσεις μία πιρουνιά από το κάθε ένα. Αν μάλιστα τα συνδυάσεις με την σαλάτα ακόμα καλύτερα. Δεν είναι ανάγκη να φας το τελευταίο κομμάτι, αλλά ούτε και να παίξεις το ρόλο του εκκαθαριστή των πιάτων. Ακόμα και όταν στο προσφέρουν, προσπάθησε να θυμηθείς ότι εσύ είσαι αυτός-η που κάνει την δίαιτα και ότι όλο αυτό τον καιρό κάνεις μία προσπάθεια. Οι άλλοι που από ευγένεια ή και καλοσύνη σου προσφέρουν το τελευταίο κομμάτι δεν έχουν κοπιάσει για να χάσουν τα κιλά που έχει ήδη χάσει. ΤΙΡ προτίμησε τα ορεκτικά που σαν βάση έχουν τα λαχανικά. Απέφυγε όλα όσα έχουν τηγανιστεί ή έχουν γέμιση με τυρί.
  8. Όταν θα έρθει το φαγητό, φάε με τακτική. Προσπάθησε να έχεις μικρές μπουκιές φαγητού με καλό μάσημα. Η καλή μάσηση της τροφής διευκολύνει την πέψη και σου επιτρέπει να απολαύσεις το φαγητό που καταναλώνεις, ικανοποιώντας έτσι όλες τις αισθήσεις. ΤΙΡ αν δεν έχεις ακόμα εξοικειωθεί με το αργό μάσημα, μέτρα νοερά από το 1001 έως το 1020 ενώ μασάς κάθε μπουκιά.
  9. Ανάμεσα σε κάθε μπουκιά και όσο μασάς προσπάθησε να αφήνεις το πιρούνι κάτω. Είναι και αυτός ένα απλός τρόπος να δώσεις τον απαραίτητο χρόνο στην προηγούμενη ποσότητα τροφής να «ταξιδέψει» μέσα στο πεπτικό σύστημα και να φτάσει στο στομάχι πριν μασήσεις την επόμενη. Βοηθά επίσης να αποφύγεις δυσάρεστα μεταγευματικά συμπτώματα, όπως δυσπεψία και φούσκωμα. ΤΙΡ Αν σου είναι δύσκολο ή άβολο να το αφήσεις κάτω, προσπάθησε όσο το κρατάς, να μην τσιμπας το φαγητό με αυτό.
  10. Δώσε διάρκεια στο γεύμα σου. Το να βρεθείς μαζί με κάποιους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι και να μοιραστείς το φαγητό, δεν προκύπτει σαν ανάγκη επιβίωσης αλλά είναι μία κοινωνική εκδήλωση. Είτε είναι για επαγγελματικό σκοπό είτε είναι για διασκέδαση είτε είναι μία συνεύρεση με συγγενείς, ο σκοπός είναι να βρεθείς με ανθρώπους και να περάσεις χρόνο μαζί τους. ΤΙΡ Να είσαι ενεργός ομιλητής και να συμμετέχεις στη κουβέντα. Ίσως λίγο δύσκολο αν έχεις μία φυσική συστολή, αλλά όπως και να έχει το γεύμα γίνεται για την σύσφιξη ή την επιβεβαίωση των σχέσεων. Η σιωπή σε αυτή την περίπτωση δεν είναι χρυσός, αλλά μάλλον λίπος. Μέσα από την συζήτηση και την κουβέντα μπορείς να κερδίσεις χρόνο και να αποφύγεις την γρήγορη κα άτσαλη κατανάλωση φαγητού.
  11. Διαχειρίσου με έξυπνο τρόπο το αλκοόλ. Σε μεγάλες παρέες και γεύματα πολλές φορές ένα ποτήρι κρασί δεν είναι κρατάει σε όλη την διάρκεια του τραπεζιού. Μπορείς να πιείς και δεύτερο αλλά και να κρατήσεις περισσότερο χρόνο το ποτήρι σου γεμάτο, εναλλάσσοντας την κατανάλωση αλκοόλ με την κατανάλωση νερού. Μία γουλιά νερό, μία γουλιά αλκοόλ. ΤΙΡ με τις μικρές γουλιές νερό που πίνεις «ξεπλένεις» το στόμα και απολαμβάνεις το φαγητό και τις γεύσεις.
  12. Σταμάτησε να τρως μόλις αισθανθείς χορτάτος. Δίνοντας χρόνο τρώγοντας αργά, μπορείς έγκαιρα να αντιληφθείς πότε χόρτασες και δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο. Μην ντραπείς που θα μείνει κάποια ποσότητα φαγητού στο πιάτο σου! Δεν είναι ανάγκη να το φας όλο. ΤΙΡ επικεντρώσου στο κύριο τρόφιμο και άφησε την γαρνιτούρα.
  13. Μην αρνηθείς το γλυκό! Επέλεξε ένα οποιοδήποτε γλυκό, Τρεις μικρές μπουκιές είναι αρκετές για να απολαύσεις την γεύση χωρίς να κάνεις κάποια σημαντική υπέρβαση. ΤΙΡ να θυμάσαι όμως ότι όσο πιο πολύπλοκο το γλυκό, τόσο πιθανότατα και πιο πολλά λιπαρά κρύβει.
Για μετά το γεύμα: Κατέγραψε κάπου με όσες λεπτομέρειες μπορείς το τι έφαγες και την ποσότητα που έφαγες! Μία δεύτερη ματιά στο τι έκανες μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις αν ξεπέρασες τελικά το όριο και θα συ επιτρέψει να χαράξεις μία πιο συνετή και ακριβή πορεία της υπόλοιπης δίαιτας. Συζήτησέ το με τον διαιτολόγο σου. Από αυτόν θα πάρεις και τις οδηγίες για το αν χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις και ποιες πρέπει να είναι αυτές. Πολλοί κάνουν το λάθος και μετά από ένα τέτοιο γεύμα εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα «αποτοξίνωσης» ή εξαιρετικά μειωμένης πρόσληψης τροφής. Αυτό πολλές φορές είναι η αρχή ενός φαύλου κύκλου. Υπερφαγικό επεισόδιο – «αποτοξίνωση»
Σημαντικό είναι να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του. Η επίτευξη ενός στόχου και η διατήρηση ενός καλού διαχωρίσιμου σωματικού βάρους, είναι ένα ζητούμενο. Το να μάθει κάποιος να διαχειρίζεται σωστά το φαγητό σε σχέση με την καθημερινότητά του και την κοινωνική του ζωή είναι ο στόχος και η κατάληξη μίας μακριάς πορείας. Μην διστάσεις λοιπόν να διασχίσεις αυτή τη πορεία. Λάθη θα υπάρξουν αλλά σίγουρα θα προκύψει και γνώση που θα σου επιτρέψει και να τα διορθώσεις αλλά και να αποφύγεις την μελλοντική επανάληψή τους. Καλή διασκέδαση.

No comments:

Post a Comment