Thursday, February 7, 2013

Το ιδανικό βάρος & οι τρόποι να το αποκτήσεις!

H Χριστίνα είναι 22 ετών έχει ύψος 1,65 και 67 κιλά. Θέλει πολύ να ξεκινήσεις δίαιτα αλλά όλο κάτι συμβαίνει και το σχέδιο ματαιώνεται. Έχει και κάτι φίλους, με τους οποίους καταλήγει κάπου για φαγητό μαζί με ποτό (και πολλούς ξηρούς καρπούς). Πώς θα καταφέρει η Χριστίνα να ξεκινήσει δίαιτα και ποιό είναι το ιδανικό βάρος που πρέπει να έχει; Η Μαργαρίτα Οκτωράτου απαντά:


Για το ύψος σου (1,65m) το βάρος που θεωρείται ως "φυσιολογικό" είναι από 52 έως 68 κιλά. Όπως, ισως, ξέρεις "φυσιολογικό" θεωρούμε το βάρος που δεν βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας (τώρα αλλά και στο μέλλον). Επίσης, μας ενδιαφέρει η σύσταση του σώματός σου, δηλαδή πόσο από το βάρος σου είναι "λίπος" και πόσο "μυική μάζα".

Έτσι,το ιδανικό σου βάρος μπορεί να είναι οπουδήποτε μεταξύ 52 και 68, αρκεί:
  1. να νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου και
  2. να έχεις ένα τρόπο ζωής που μπορεί να διατηρήσει αυτό το βάρος (π.χ. για να φτάσεις 55 κιλά θα χρειαστεί να κάνεις πιο πολλές αλλαγές στη διατροφή και στη σωματική σου δραστηριότητα σε σύγκριση με εκείνες που θα χρειαστεί να κάνεις για να φτάσεις 60 κιλά). Άρα, εσύ επιλέγεις!

Με τον ίδιο τρόπο, εσύ θα επιλέξεις τί είναι πιο σημαντικό για σένα:
  1. το να βγαίνεις με την παρέα σου για φαγητό και ποτό και να "απολαμβάνεις" προσωρινά το ποτό και τους ξηρούς καρπούς;
ή
        2. το να τρως και να πίνεις λιγότερο, να μάθεις να λες "όχι" στην υπερβολή και να βλέπεις το λίπος στην   κοιλίτσα και την περιφέρεια να μειώνεται;

Αν επιλέξεις το 2ο, μπορείς να κάνεις σταδιακές αλλαγές.
  • Π.χ. να μειώσεις σταδιακά το μέγεθος της μερίδας από οτιδήποτε τρως ή πίνεις,
  • Να επιλέγεις τις light εκδοχές από οτιδήποτε (χωρις όμως να τρως περισσότερο)
  • Να τακτοποιήσεις τα γεύματα και σνακ μέσα στη μέρα ώστε να μη μένεις ώρες νηστική και έπειτα υπερκαταναλώνεις ότι βρεις
  • Να πίνεις λίγο λιγότερο αλκοόλ (εξάλλου με το αλκοόλ "πέφτουν" και οι άμυνες μας σε κάθε πειρασμό)
  • Να πίνεις πολύ περισσότερα υγρά (χωρίς θερμίδες και ζάχαρη) ακόμα και στις εξόδους σου, αλλά και να βάλεις καθημερινή άσκηση στη ζωή σου (το πιο απλό είναι το περπάτημα).

Όλα μπορείς να τα καταφέρεις, αρκεί να το θέλεις.
 

No comments:

Post a Comment