Monday, February 25, 2013

Μην αφαιρείτε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας!


Μην αφαιρείτε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας!

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας στην ανθρώπινη διατροφή.

Στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος κάνουμε όλοι μας πολλές θυσίες.  Οι περισσότεροι από εμάς λατρεύουμε τους υδατάνθρακες, όμως στο μυαλό μας έχουμε πάντα ότι παχαίνουν και γι αυτό τους αφαιρούμε από τη διατροφή μας.  Δεν υπάρχουν μόνο τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία δεν προσφέρουν κάτι στον οργανισμό μας αλλά και τα φυσικά. Μπορεί όταν χάνουμε βάρος να χαιρόμαστε επειδή η ένδειξη της ζυγαριάς μικραίνει, τα ρούχα μας ταιριάζουν καλύτερα, βελτιώνεται η υγεία μας και μειώνεται σταδιακά το (επιπλέον) σωματικό λίπος. Στον αντίποδα όμως η δίαιτα επιφέρει αίσθημα στέρησης, ψυχολογική κόπωση, σωματική αδυναμία και εν τέλει αρνητική διάθεση.
Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος είναι  πιο ευδιάθετα από ό, τι τα άτομα με δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες. Με το να καταναλώνουμε υδατάνθρακες, μπορούμε να βελτιώσουμε την βραχυπρόθεσμη νοητική λειτουργία. Επιπλέον, ενεργοποιείται η έκκριση σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που είναι απαραίτητη για την καλή διάθεση. Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι με τη δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες μπορούμε να απαλλαγούμε μεν από την επιπλέον ζάχαρη, αλλά εξαλείφονται συνάμα πολλά υγιεινά τρόφιμα όπως πολλά φρούτα, ορισμένα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αντίθετα, η χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα περιορίζει τα κορεσμένα λίπη, αλλά μαζί τους και τα βασικά ωμέγα-3 και ω-6 λιπαρά, που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει.
Καλό είναι λοιπόν να προτιμάμαι τους υδατάνθρακες σε φυσική μορφή στη διατροφή μας όπως είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης το ρύζι ολικής αλέσεως, την πολύτιμη βρώμη, το κριθάρι, τα ξερά φασόλια, τις φακές και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.


Πηγή :http://www.queen.gr

No comments:

Post a Comment