Friday, September 14, 2012

15 Σνακ για την παρέα με λιγότερες από 200 θερμίδες!

Το βραδάκι θα μαζευτεί η παρέα στο σπίτι σου κι εσύ έχεις ήδη προβληματιστεί για το τι μπορείς να τους προσφέρεις, χωρίς να χρειάζεται να διακόψεις το υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που τηρείς με ευλάβεια τόσο καιρό! Εξάλλου, οι περισσότερες γυναίκες της παρέας είναι σε δίαιτα ή τέλος πάντων προσπαθούν. Άρα, ξεχνάς τα γαριδάκια, πατατάκια και σοκολατάκια που υπήρχαν τόσο καιρό μέσα στα τεράστια μπολ πάνω στο τραπέζι και ψάχνεις για πιο …υγιεινό και light snacking! Το dietup έχει για σένα πολλές και πολύ νόστιμες ιδέες, που θα ξετρελάνουν την παρέα σου (είναι δοκιμασμένες!) και κανείς δεν θα πιστεύει ότι είναι light!

1
1.Φράουλες με μέλι και σαντιγί light
Θα χρειαστείς έτοιμη κρέμα σαντιγί light, που θα βρεις στα ψυγεία των σούπερ-μάρκετ. Όσο πιο light, τόσο καλύτερα. Κόψε τις φράουλες στη μέση (κατά μήκος) και βάλε τις σε κολονάτα ποτήρια. Υπολόγισε ότι το κάθε ποτήρι περιέχει περίπου 150γρ φράουλες, άρα περίπου 50 θερμίδες. Στόλισε το ποτήρι σου βάζοντας πάνω από τις φράουλες light σαντιγί (περίπου 2 κουταλιές της σούπας = 30 θερμίδες) και τέλος πρόσθεσε πάνω από τη σαντιγί μια κουταλιά της σούπας μέλι (64 θερμίδες). Έτοιμο το γλυκάκι της παρέας, το οποίο είναι και πολύ δροσιστικό!


2
2.Πιτσάκια διαίτης
Πεινάσατε; Παλιά θα λέγατε αμέσως «Να παραγγείλουμε καμιά πίτσα!». Γιατί όμως να φορτώνεστε με τόσες έξτρα θερμίδες (και να χαλάτε και αρκετά χρήματα) όταν μπορείτε να έχετε στη στιγμή νοστιμότατα light πιτσάκια; Μάλιστα! Προετοιμάσου νωρίτερα για να μην κάθεσαι να φτιάχνεις τελευταία στιγμή: πάρε πίτες για σουβλάκια, ζαμπόν χαμηλών λιπαρών, τυρί τριμμένο light, λίγο κέτσαπ, λίγες λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας και πιπεριάς, ρίγανη, δυόσμο και βασιλικό. Άλειψε την κάθε πιτούλα με 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ και πασπάλισε ρίγανη, δυόσμο και βασιλικό. Κόψε την κάθε φέτα ζαμπόν σε λωρίδες και βάλε τις πάνω στην πίτα. Πρόσθεσε 2-3 λεπτές φέτες ντομάτας και πιπεριές και τέλος πασπάλισε με 3 κουταλιές της σούπας τριμμένο light τυρί. Βάλε τα πιτσάκια σου σε ταψί που έχεις αλείψει με ελάχιστο ελαιόλαδο και άφησέ τα στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί. Κάθε πιτσάκι έχει συνολικά περίπου 250 θερμίδες, οπότε για να μην ξεπεράσεις τις 200 θερμίδες κατανάλωσε περίπου τα 3/4. Πάμε στοίχημα ότι η παρέα θα ενθουσιαστεί;

3
3.Ποπ-κορν
Αγαπημένη συνήθεια, ειδικά για τους σινεφίλ! Όχι όμως και χωρίς θερμίδες! 100γρ ποπ-κορν με γεύση βουτύρου έχουν περίπου 530 kcal (όχι και λίγες έτσι;;;). Για να γλυτώσεις θερμίδες μπορείς να παρασκευάσεις ποπ-κορν στο σπίτι πανεύκολα, χωρίς βούτυρα και λάδια και μέσα σε μόλις 2 λεπτά, με την προϋπόθεση ότι έχεις φούρνο μικροκυμάτων. Βάλε μέσα σε ένα χάρτινο σακουλάκι για τρόφιμα (θα βρεις στο σούπερ-μάρκετ) μια χούφτα σπόρους καλαμποκιού για ποπ-κορν κλείσε καλά το σακουλάκι και βάλτο μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, στην μεγάλη σκάλα, για περίπου 1-2 λεπτά (σταμάτησε το φούρνο μόλις ακούσεις ότι έχουν σταματήσει να σκάνε πολλά). Μόλις τα βγάλεις άδειασέ τα αμέσως σε ένα μπολ και ρίξε αλάτι (με μέτρο ε!). Υπολόγισε κάθε φλιτζάνι ποπ-κορν έχει περίπου 30 θερμίδες, άρα για να φτάσεις τις 200 kcal μπορείς να φας περίπου 6-7 φλιτζάνια έτοιμου ποπ-κορν!

4
4.Γλυκό καλαμπόκι
Μαζευτήκατε με τις φίλες σου και σας έπιασε μανία για γλυκό; Πριν ξεκινήσετε να μιλάτε για τούρτες, πάστες και σοκολάτες μπορείς να ετοιμάσεις ένα πολύ νόστιμο και πρωτότυπο σνακ-γλυκάκι! Για την κάθε μερίδα θα χρειαστείς: 1 κουταλιά μαργαρίνη light (10gr = 37 θερμίδες),  μισό φλιτζάνι καλαμπόκι (γλυκό καλαμπόκι σε κονσέρβα, πλυμένο και στραγγισμένο: 133kcal/φλιτζάνι) και 2 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη (περίπου 30 θερμίδες). Βάζεις σε ένα τηγανάκι την μαργαρίνη να λιώσει και προσθέτεις το καλαμπόκι. Ανακατεύεις για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνεις την ζάχαρη. Αφήνεις για άλλο 1 λεπτό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σαν σιρόπι. Σερβίρεις αμέσως σε μικρά μπολάκια! Γρήγορο-πρωτότυπο-νόστιμο-ούτε 140kcal/μπολάκι!

5
5.Πράσινο μήλο με καπνιστό ζαμπόν γαλοπούλας
Αν στην παρέα αρέσει τα λευκό κρασί και ψάχνεις ένα σνακ με λίγες θερμίδες για να το συνοδεύσετε, τότε κάνε το εξής: Κόψε ένα πράσινο μήλο σε λεπτές φέτες και μια φέτα καπνιστό ζαμπόν με χαμηλά λιπαρά σε 5 λωρίδες. Κάνε τις λωρίδες ρολάκια και στερέωσε τις με μια οδοντογλυφίδα πάνω στις φέτες του μήλου. Υπολόγισε ότι ένα μεγάλο μήλο έχει περίπου 120 θερμίδες και μια φέτα ζαμπόν με χαμηλά λιπαρά έχει περίπου 25 θερμίδες. Αν κόψεις το κάθε μήλο σε περίπου 10 φέτες, τότε κάθε οδοντογλυφίδα θα "τσιμπάει" μόλις 17 θερμίδες! Άρα μπορείς να καταναλώσεις άφοβα μέχρι και 11 από αυτά τα πρωτότυπα καναπεδάκια χωρίς να έχεις φτάσει τις 200 θερμίδες!

6
6.Μπανάνα με πραλίνα φουντουκιού
Άλλη μια ιδέα για πρωτότυπα καναπεδάκια είναι ο συνδυασμός της μπανάνας με πραλίνα φουντουκιού. Πώς θα το παρουσιάσεις; Κόψε την κάθε μπανάνα σε φέτες πάχους 2 εκατοστών (περίπου 12 θερμίδες η μια) και βάλε πάνω σε κάθε φετούλα μισό κουταλάκι του γλυκού πραλίνα φουντουκιού (περίπου 14 θερμίδες). Tip: Αν θέλεις να στολίσεις τα καναπεδάκια σου πιο όμορφα, δημιούργησε πάνω από κάθε φέτα ροζέτες πραλίνας με ένα κορνέ (αν δεν έχεις κορνέ, κόψε ένα χαρτί ψησίματος, τύλιξέ το σαν χωνί και κόψε την άκρη του). Με 26 θερμίδες/μπουκιά, φάε χωρίς τύψεις μέχρι και 7 μπουκίτσες!

7
7.Σοκολάτα γάλακτος
Κάποιες φορές η μανία για σοκολάτα είναι ανίκητη. Αν έχει φέρει κάποιος από την παρέα σοκολάτα/ες και δεν μπορείς να αντισταθείς, προσπάθησε τουλάχιστον να μην παρασυρθείς. Υπενθυμίζουμε ότι κάθε 30γρ. σοκολάτας γάλακτος περιέχουν περίπου 160 θερμίδες αλλά και περίπου 9γρ. λιπαρών. Η απόφαση είναι δική σου!

8
8.Γλυκό του κουταλιού με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Αν και στα ταβερνάκια η πιατέλα με το δροσερό γιαούρτι και η ποικιλία γλυκών του κουταλιού είναι η ευχάριστη έκπληξη - κέρασμα που ικανοποιεί με το παραπάνω το αίσθημα των περισσοτέρων για γλυκό, στο σπίτι δεν το συνηθίζουμε. Κάνε, λοιπόν, κι εσύ την έκπληξη στους καλεσμένους σου, προσφέροντάς τους ατομικές μερίδες που περιέχουν μισό κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά (μισό κεσεδάκι δηλαδή 100γρ. περιέχουν 70 θερμίδες περίπου) και 2 κοφτές κουταλιές της σούπας γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας (περίπου 100 θερμίδες)!

9
9.Μπαστουνάκια λαχανικών με ντιπ από γιαούρτι (με σκόρδο)
Ένα από τα πιο υγιεινά σνακ με ελάχιστες θερμίδες που μπορεί να συνοδεύσει το κρασί ή το ποτό σας (ή τίποτα από τα δύο) είναι τα μπαστουνάκια λαχανικών με ντιπ γιαουρτιού. Κόψε σε μια πιατέλα λωρίδες από καρότα, αγγούρια, σέλερι, πολύχρωμες πιπεριές και ότι άλλα λαχανικά σου αρέσουν και βάλε στη μέση ένα μπολ με ντιπ γιαουρτιού που θα έχεις φτιάξει ως εξής: 1 κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών (2%), 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, 1 πρέζα σκόνη σκόρδου και λίγο κάρυ ή κύμινο. Ξεκίνα τις "βουτιές" χωρίς τύψεις γιατί οι θερμίδες είναι ελάχιστες!

10
10.Ψητά αχλάδια με λιωμένη σοκολάτα
Αυτό το σνακ θα ικανοποιήσει τόσο με τη γεύση όσο και με την εμφάνιση! Για κάθε μερίδα θα χρειαστείς 1 αχλάδι, 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 2-3 σταγόνες κονιάκ ή γλυκό κρασί και 1-2 κουταλιές της σούπας σος σοκολάτας. Ξεφλουδίζεις το αχλάδι, το πασπαλίζεις με τη ζάχαρη και την κανέλλα, το τυλίγεις με αλουμινόχαρτο, το ραντίζεις προαιρετικά με ελάχιστο κονιάκ ή κρασί και το ψήνεις στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να λιώσει. Εντωμεταξύ ετοιμάζεις τη σος σοκολάτας: Βάλε σε ένα κατσαρολάκι 200ml κρέμα γάλακτος light(3%), και μόλις αρχίσει να φουσκώνει αφαιρείς από το μάτι και ρίχνεις μέσα μια μπάρα (125γρ) κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Ανακατεύεις μέχρι να έχεις ομοιόμορφο μίγμα. Σερβίρεις βάζοντας σε κάθε πιάτο ένα αχλάδι και 2 κουταλιές της σούπας σος σοκολάτας. Σύνολο: 200kcal και πολύ απόλαυση!

11
11.«Παρφέ» μπανάνα light
Ψάχνεις ένα πολύ δροσιστικό σνακ που θα ενθουσιάσει την παρέα και θα σε γλιτώσει από τις πολλές θερμίδες και τα λιπαρά ενός έτοιμου παγωτού; Φτιάξε πολύ εύκολα ένα παρφέ μπανάνας! Για κάθε μερίδα θα χρειαστείς μία μικρή μπανάνα (90 θερμίδες), περίπου 1/3 φλιτζάνι γάλα 1,5% λιπαρά (35kcal), 1 κουταλιά της σούπας ψημένα και σπασμένα αμύγδαλα (34kcal) και ½ κουταλιά της σούπας σοκολάτα κουβερτούρα σε δάκρυα ή νιφάδες (40kcal). Κόψε την μπανάνα σε φέτες και βάλε την στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά (αλλά να μην πετρώσει). Βάλε τις παγωμένες φέτες μπανάνας στο μπλέντερ μαζί με το γάλα μέχρι να έχεις ένα ομοιογενές, παχύρευστο μίγμα. Πρόσθεσε τις νιφάδες σοκολάτας και τα αμύγδαλα και βάλε το μίγμα σε μπολάκι στην κατάψυξη. Πριν στερεοποιηθεί το μίγμα ανακάτεψε άλλη μια φορά ώστε να μην σταθούν στον πάτο οι νιφάδες σοκολάτας και τα αμύγδαλα.

12
12.Ρολάκια με Αραβική πιτούλα
Για να φτιάξεις αυτό το πολύ νόστιμο σνακ, που θα γίνει ανάρπαστο από την παρέα, θα χρειαστείς αραβικές πίτες, τυρί και ζαμπόν χαμηλών λιπαρών, ντομάτες, μαρούλι, καλαμπόκι και μαγιονέζα light. Άπλωσε ομοιόμορφα σε μια αραβική πίτα 2 φέτες ζαμπόν, 2 φέτες τυρί, 4-5 φέτες ντομάτας, 2 φύλλα μαρουλιού, 2 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι και 1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα light. Τύλιξε προσεκτικά την πίτα σε ρολό και κόψ’ τη στη μέση. Αν τα ρολάκια σου ξεδιπλώνονται στερέωσέ τα με μια οδοντογλυφίδα. Κάθε μισό ρολάκι περιέχει περίπου 200 kcal.

13
13.Κατεψυγμένα φρούτα (φράουλες, βατόμουρα κτλ)
Η δροσιά του δάσους στο σπίτι σας, ή μάλλον στις κούπες σας! Βάλε διάφορα φρούτα του δάσους (φράουλες, μούρα, βατόμουρα κα.)  να παγώσουν στην κατάψυξη, μοίρασέ τα σε κουπάκια (κάθε κούπα=140γρ=περιπου 70 θερμίδες) και άρχισε να μασουλάς παγωμένες φρουτένιες μπουκίτσες! Μπορείς να καταναλώσεις σχεδόν 3 φλιτζάνια ώστε να φτάσεις τις 200 θερμίδες, κι έτσι: θα έχεις δροσιστεί, θα έχεις χορτάσει, θα έχεις γλυτώσει τα λιπαρά και θα έχεις υπερκαλύψει τις ανάγκες σου για βιταμίνη C!

14
14.Κριτσίνια με προσούτο
Αυτό το σνακ απαιτεί ελάχιστη προετοιμασία, εφόσον το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι να αφιερώσετε μερικά δευτερόλεπτα για να τυλίξετε λεπτές φέτες από προσούτο πάνω σε κριτσινάκια σουσαμιού! 1 κριτσίνι (45 kcal) + 1 λεπτή φέτα προσούτο (20γρ=40kcal) = 85kcal! Καλό …κριτσάνισμα!

15
15.Mini hot-dog γαλοπούλας
Η παρέα θέλει να τσιμπήσει κάτι ανάμεσα στον 1ο και 2ο γύρο του επιτραπέζιου παιχνιδιού…αλλά τι μπορεί να ναι αυτό;;; Μίνι hot-dogs! Θα χρειαστείς λουκάνικα γαλοπούλας, ψωμάκια hot dog, λίγη κέτσαπ και λίγη μουστάρδα! Ψήσε αρχικά τα λουκάνικα γαλοπούλας για περίπου 10 λεπτά στην τοστιέρα (κάθε λουκάνικο=80 kcal). Μόλις ψηθούν κόψε τα ψωμάκια hot dog στη μέση (κάθε ψωμάκι=160kcal) και βάλε κι αυτά για λίγο στην τοστιέρα να ζεσταθούν. Μόλις τα βγάλεις πρόσθεσε λίγο κέτσαπ και μουστάρδα (20kcal) και το λουκάνικο, κόψε το κάθε hot dog σε 3 μέρη (κόψ’ τα διαγώνια-φαίνονται πιο μεγάλα κομμάτια!) και σέρβιρε σε πιατέλα. Κάθε 2 κομματάκια αντιστοιχούν σε περίπου 175kcal.

Πηγή : http://dietup.gr

No comments:

Post a Comment