Sunday, September 30, 2012

Εργασία VS δίαιτας;


faghto sthn ergasiaΣτις μέρες μας η ισορροπημένη διατροφή και η επίτευξη του ιδανικού σωματικού βάρους αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα τόσο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και στο διαδίκτυο. Επιστήμονες κάθε ειδικότητας, μαγικά τρόφιμα, ροφήματα, μοναδικές εξετάσεις και τεστ υπόσχονται θεαματικά και ταχύτατα αποτελέσματα στην ρύθμιση του σωματικού βάρους. Και αφού υπάρχουν όλα τα παραπάνω θα μπορούσε κάποιος εύλογα να αναρωτηθεί γιατί το 67% των ανδρών και το 48% των γυναικών στην Ελλάδα (σύμφωνα με την τελευταία πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας) αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερβάλλοντος βάρους;

Αν και για αρκετούς η ρύθμιση του σωματικού βάρους αποτελεί κάτι υπερβολικά δύσκολο και περίπλοκο η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Αν σκεφτείτε ότι στόχος σας πρέπει να είναι η διατροφική εκπαίδευση και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπους διατροφής και όχι η ζυγαριά, τότε το εγχείρημα γίνεται πιο απλό. Αν κάποιος έχει περίσσια κιλά, σε συνεργασία με το διαιτολόγο του θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσει τη διαδρομή που τον οδήγησε στο τωρινό υπερβάλλον βάρος. Αν αποκλείσουμε παθολογικούς παράγοντες τότε απομένουν κακές διατροφικές συνήθειες. Αν αλλάξουμε αυτές, τότε θα ακολουθήσει και η απώλεια βάρους.
Στην αντίπερα όχθη όμως, συζητώντας με όσους ζητούν τη βοήθεια μου αντιλαμβάνομαι ότι ένα ισχυρότατο πρόβλημα στην εφαρμογή των παραπάνω, που ακούγονται τόσο εύκολα, είναι οι απαιτητικές – εξαντλητικές επαγγελματικές απαιτήσεις που αναγκάζουν αρκετούς να λείπουν πολλές ώρες μακριά από το σπίτι τους. Πώς να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα όταν εργάζονται δώδεκα ώρες και πλέον; Τι γίνεται όταν κάποιος δε διαθέτει χρόνο να καταναλώνει τα μικρά και συχνά γεύματα που συστήνονται; Όταν το μεσημέρι υποχρεούται να τρώει έξω από το σπίτι; Όταν λόγω επαγγελματικού φόρτου γευματίζει μια φόρα την ημέρα; Τι γίνεται στις περιπτώσεις αυτές;
Καταρχήν, θα πρέπει να αναφερθούμε στη σημασία των συχνών γευμάτων, ώστε να αντιληφθεί ο καθένας γιατί η υιοθέτηση μιας τέτοιας διατροφικής συνήθειας αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα στον αγώνα της απώλειας ή της συντήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Το σώμα μας αντλεί την ενέργεια που χρειάζεται χρησιμοποιώντας τη γλυκόζη αίματος (απλούστερη μορφή υδατάνθρακα) καθώς και τη γλυκόζη που βρίσκεται αποθηκευμένη στο ήπαρ με τη μορφή του γλυκογόνου. Όταν κάποιος μείνει νηστικός περισσότερο από τέσσερις ώρες τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα θα είναι πολύ χαμηλά και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα υπογλυκαιμίας. Ένα από τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι και η πείνα με άμεσο αποτέλεσμα την κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και ιδιαίτερα την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη και θερμίδες. Τα τρόφιμα αυτά με τη σειρά τους διαθέτουν συνήθως υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ως εκ τούτου προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα η οποία συχνά φτάνει στα επίπεδα της υπεργλυκαιμίας, τα επίπεδα δηλαδή γλυκόζης αυξάνονται πάνω από το φυσιολογικό. Η υπεργλυκαιμία εν συνεχεία προκαλεί αυξημένη έκκριση ινσουλίνης, δηλαδή υπερινσουλιναιμία. Η ινσουλίνη είναι μία αναβολική ορμόνη, προάγει δηλαδή την λιπογένεση (σχηματισμός και αύξηση μεγέθους λιποκυττάρων). Επομένως, η ύπαρξη ινσουλίνης σε επίπεδα μεγαλύτερα του φυσιολογικού (υπερινσουλιναιμία) θα οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους και επομένως σε αύξηση του σωματικού λίπους.
Γνωρίζοντας λοιπόν τα παραπάνω, οργανώνουμε τη μέρα μας!!!!
Πριν ξεκινήσουμε από το σπίτι τρώμε ένα θρεπτικό πρωινό. Πάντα υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, αρκεί να το θέλουμε. Ένα μπολ ημιάπαχο γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης ή με βρώμη ή ένα τοστ με άπαχο τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά, ή ημιάπαχο γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς αποτελούν ιδανικές επιλογές. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται στον οργανισμό σας την απαραίτητη ενέργεια για το ξεκίνημα μιας απαιτητικής μέρας. Μη ξεχαστείτε, σε 3-4 ώρες θα πρέπει να καταναλώσετε ένα επιπλέον σνακ!
Εφοδιάστε λοιπόν το χώρο εργασίας σας με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών, κριτσίνια ολικής άλεσης ή πολύσπορα, κρακερ, γιαουρτάκια, έτσι ώστε όταν πεινάτε να καταναλώνετε αυτά και όχι κρουασάν, μπισκότα και άλλου τέτοιου είδους θερμιδογόνα τρόφιμα.
Μη ξεχνάτε να καταναλώνετε αρκετό νερό αποφεύγοντας τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
Όσον αφορά το μεσημεριανό γεύμα, ιδανικό θα ήταν, αν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα, να προετοιμάζεται το φαγητό σας από το προηγούμενο βράδυ και να το παίρνεται μαζί σας. Αν δεν είναι και τέτοιο εφικτό, μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, τόνο ή κοτόπουλο και ελαιόλαδο ή μια μπαγκέτα με τυρί άπαχο, γαλοπούλα και λαχανικά αποτελούν εύκολες λύσεις ακόμη και δεν προλάβατε να τα προετοιμάσετε εσείς. Ακόμη και τα ταχυφαγεία πλέον διαθέτουν ποικιλία από τα παραπάνω προτεινόμενα είδη.
Όταν επίστρεψε σπίτι σας, προτιμήστε μια μερίδα σπιτικού φαγητού με φρέσκια σαλάτα! Ζητήστε τη βοήθεια του διαιτολόγου σας, και θα δείτε ότι οποιοδήποτε ωράριο εργασίας μας κρατάει πολλές ώρες μακριά από το σπίτι, μπορεί να γίνει από εχθρός σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια μας να διατηρήσουμε ποιότητα στη διατροφή μας και τη ζωή μας εν γένει. Καλή επιτυχία σε κάθε προσπάθεια σας!

No comments:

Post a Comment