Thursday, September 20, 2012

Τροφές που βοηθούν στον έλεγχο του βάρους


Κανέλλα κατά της όρεξης

Μελέτες δείχνουν, πως η κανέλλα μπορεί να έχει εξισορροπιστική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου αίματος. Αυτό, εκτός από το ότι μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, μπορεί παράλληλα να αναστείλει την όρεξη και να βοηθήσει σε προγράμματα αδυνατίσματος. Από μόνη της φυσικά δεν είναι δυνατόν να έχει θαυματουργά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής ωστόσο μπορεί να συνεισφέρει επικουρικά.

Κάτι να καίει…

Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν μια ουσία χωρίς άρωμα, που λέγεται καψαΐνη. Είναι άφθονη στις πολύ πικάντικες πιπεριές, όπως οι habaneros και οι jalapeños. Αυτή η ουσία καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει ελαφρώς το μεταβολισμό, για πολύ σύντομο ωστόσο διάστημα. Παρόλο που η επίδρασή της στον μεταβολισμό είναι μάλλον αμελητέα, είναι γεγονός πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν πικάντικα φαγητά τείνουν να τρώνε τελικά μικρότερη ποσότητα.


Τσάι: ψήφος στο πράσινο

Όλοι οι τύποι τσαγιού περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες είναι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό εισερχόμενες σε ποικίλα μεταβολικά μονοπάτια. Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για μια οικογένεια φυτοχημικών ουσιών που περιέχει, τις κατεχίνες, για τις οποίες έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνουν για μικρό χρονικό διάστημα την οξείδωση του λιπώδους ιστού, το οποίο συντελεί στη μείωση του βάρους.


Γκρέιπφρουτ: Πράγματι κατάλληλο για δίαιτα

Αν και το γκρέιπφρουτ δεν έχει καμία μαγική ιδιότητα στο να «καίει λίπος», βοηθά τα άτομα που κάνουν δίαιτα να αισθάνονται πληρότητα με λιγότερες θερμίδες. Παρόλο που οι διατροφολόγοι κατατάσσουν όλα τα φρούτα στην ίδια κατηγορία, λόγω των πολλών κοινών ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών που διαθέτουν, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι υπάρχουν φρούτα με λιγότερα σάκχαρα και με περισσότερες φυτικές ίνες, από άλλα. Το γκρέιπφρουτ ανήκει σε αυτήν την ομάδα. Μπορεί, επομένως, να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πληρότητα, καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες.


Μούρα: Μικρά αλλά θαυματουργά

Όπως και άλλα φρούτα, τα μούρα είναι και αυτά πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε πληρότητα για μεγαλύτερο διάστημα. Όμως, έχουν άλλο ένα πλεονέκτημα, σε αντίθεση με το γκρέιπφρουτ που μόλις είπαμε, ότι είναι πολύ γλυκά. Αυτό σημαίνει πως τα μούρα μπορούν να ικανοποιήσουν την όρεξή σας για γλυκό, με πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που θα προσλαμβάνατε τρώγοντας κάποια πάστα ή brownies. Δώστε μια ευκαιρία σε αυτούς τους μικρούς θησαυρούς που είναι εύκολο να βρείτε στο σούπερ μάρκετ και είναι από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές.


Αυγά, τα… παρεξηγημένα

Υπάρχουν μελέτες που προτείνουν ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη, λόγω του ότι προκαλούν αυξημένη αίσθηση κορεσμού σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Ένα αυγό έχει μόνο 75 θερμίδες, αλλά 7 γραμμάρια πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανικό για το πρωινό σας. Σαν γενικότερο κανόνα μπορείτε να φροντίσετε ώστε να καταναλώνετε την πρωτεΐνη που σας αναλογεί, μοιρασμένη στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να σας αυξάνει πάντα λίγο τον κορεσμό.


Δημητριακά δεν είναι μόνο το πρωινό

Έρευνες έχουν δείξει πως άτομα που αντικαθιστούν τα επεξεργασμένα δημητριακά με αντίστοιχα ολικής αλέσεως, τείνουν να έχουν λιγότερο ενδοκοιλιακό λίπος. Κι όταν λέμε δημητριακά δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτά που είναι συνδεδεμένα με το πρωινό. Κάθε προϊόν που είναι παρασκευασμένο από πρώτες ύλες ολικής άλεσης μπορεί να σας βοηθήσει στον στόχο σας. Μην ξεχνάτε πως οι φυτικές ίνες που περιέχουν, μπορεί να αυξήσουν και την αίσθηση πληρότητας στο στομάχι.


Σούπα: Βάλσαμο για το κρύο, αλλά και τη γραμμή σας

Είναι πλούσια σε νερό, το οποίο σας γεμίζει με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες. Επιπλέον είναι ζεστή, το οποίο σας εμποδίζει να τρώτε το γεύμα σας πολύ γρήγορα. Όταν καταναλωθεί σαν πρώτο πιάτο, πριν από το κυρίως γεύμα, η σούπα μπορεί να καταλάβει το χώρο που θα μπορούσαν να πιάσουν τρόφιμα περισσότερων θερμίδων. Αν προσθέσετε στη σούπα σας εκτός από τα λαχανικά, κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, μπορείτε να έχετε ένα πλήρες γεύμα λίγων θερμίδων.


Μην λέτε όχι στη σαλάτα

Ένας άλλος τρόπος για να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα από το κυρίως γεύμα σας, είναι να το συνοδεύσετε με σαλάτα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν σαλάτα μαζί με το φαγητό τους τείνουν να προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες. Κάντε τη σαλάτα σας ενδιαφέρουσα, προσθέτοντας μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά ή τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών.


Ποπ κορν γεμάτα… αέρα

Τρία φλιτζάνια ποπ κορν, μπορεί να φαίνονται πολύ σαν ποσότητα, αλλά η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες είναι μικρή. Κι ακριβώς εκεί βρίσκεται το μυστικό. Δύσκολα μπορεί κανείς να σταματήσει στα 10 πατατάκια. Το ποπ κορν όμως, το οποίο αποκτάει όγκο κυρίως λόγω του αέρα που δεσμεύει όταν σκάει, μπορεί να μας προσφέρει την ευχαρίστηση του σνακ με λιγότερες θερμίδες. Πόσο μάλλον αν φτιάξετε σπιτικό ποπ κορν, όπου μπορείτε να ελέγξετε πλήρως το λάδι που χρησιμοποιείτε.


Φασόλια: Ένεση ενέργειας

Είναι όσπρια, που σημαίνει ότι έχουν αρκετή πρωτεΐνη και ταυτόχρονα αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Αυτό σημαίνει ότι σας βοηθούν να μείνετε χορτάτοι με πολύ λίγες θερμίδες. Αναλόγως του είδους τους, μπορείτε να τα μαγειρέψετε είτε σαν κυρίως γεύμα είτε να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας. Όπως και να έχει, θα ανακαλύψετε ότι τα φασόλια έχουν τη δυνατότητα να σας κρατούν χορτάτους για πολύ περισσότερη ώρα από ό,τι τα περισσότερα τρόφιμα.

Πηγή :http://www.mednutrition.gr

No comments:

Post a Comment