Sunday, September 30, 2012

Καλές και κακές θερμίδες: Μάθετε να τις διαχωρίζετε!

Καλές και κακές θερμίδες: Μάθετε να τις διαχωρίζετε!

Ποιες είναι οι καλές θερμίδες που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας;

Οι θερμίδες δεν είναι πάντα κακές. Ούτε και παχυντικές. Ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Αμερική και έχει τον τίτλο Good Calories, Bad Calories: Fats, Carbs, and the Controversial Science of Diet and Health ("Καλές θερμίδες, κακές θερμίδες: λιπαρά, υδατάνθρακες και η αντιφατική επιστήμη της διατροφής και της υγείας") εξηγεί ότι οι θερμίδες δεν είναι όλες κακές.
Αυτό που διαχωρίζει τις καλές από τις κακές είναι η προέλευσή τους. Εκείνες που προέρχονται από επεξεργασμένους υδατάνθρακες (στις τυποποιημένες τροφές), άμυλο και ζάχαρη προκαλούν προβλήματα και στην υγεία και στο αδυνάτισμα. Έτσι, σύμφωνα με το συγγραφέα Gary Taubes, το πιο σημαντικό δεν είναι η ποσότητα των θερμίδων αλλά το είδος. Οι θερμίδες πρέπει να προέρχονται από μία ισορροπημένη διατροφή προκειμένου να καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Αν παίρνουμε τις λίγες θερμίδες της δίαιτας από, λ.χ., μία σοκολάτα, τότε ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση λιμοκτονίας και δεν καίει το λίπος.

Αν οι ημερήσιες θερμίδες μου προέρχονται από μία σοκολάτα αντί για ένα μικρό πλήρες γεύμα, θα χάσω βάρος;
Ναι, αλλά τα κιλά που θα χάσετε δεν θα είναι λίπος. Ο οργανισμός, για να καλύψει τις ανάγκες του, θ' αρχίσει ν' αναλώνει το μυϊκό ιστό του. Για να μειωθεί ο λιπώδης ιστός πρέπει η διατροφή να περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λιπαρά, να είναι δηλαδή ισορροπημένη ώστε να εξασφαλίζει υγιή λειτουργία και κατά συνέπεια καύσεις.


Γυρίζετε το βράδυ εξουθενωμένη από τη δουλειά και τρώτε επιτέλους το γεύμα της ημέρας; Διασκεδάζετε τις νύχτες με την παρέα σας σε κομψά εστιατόρια και απολαμβάνετε λαχταριστές σπεσιαλιτέ; Δεν χρειάζεται να έχετε τύψεις! Μέχρι πριν λίγο καιρό οι ειδικοί μας συμβούλευαν να μην τρώμε στο τέλος της ημέρας γιατί ο οργανισμός δεν έχει το χρόνο να κάψει την ενέργεια κι έτσι το λίπος αποθηκεύεται. Τώρα πια οι θεωρίες αυτές έχουν ξεπεραστεί. Ο μεταβολισμός λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο κι έχει διαρκώς ανάγκες για καύσιμα. Άλλωστε, αυτό που τρώμε δεν το καίμε αμέσως. Ανάλογα με τη δραστηριότητά μας και τη σύνθεση του φαγητού που καταναλώνουμε, μπορεί να το κάψουμε μία ημέρα ή και μία εβδομάδα αργότερα. Ή και ποτέ (οπότε ξέρουμε πολύ καλά που αποθηκεύεται!). Άρα, για τον μεταβολισμό είναι ακριβώς το ίδιο είτε φάμε μεσημέρι είτε βράδυ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι όταν τρώμε πριν τον ύπνο, δυσκολεύουμε το έργο του στομαχιού και των εντέρων.

Η θεωρία που υποστηρίζει ότι όταν το κρέας τρώγεται μαζί με άμυλο (μακαρόνια, πατάτες ή ψωμί) παχαίνει περισσότερο απ' ότι όταν συνοδεύεται από λαχανικά, δεν έχει επιστημονικό υπόβαθρο. Άλλωστε, ακόμη και στην ίδια τη φύση υπάρχουν τροφές που συνδυάζουν από μόνες τους το άμυλο με την πρωτεΐνη, όπως το ρύζι, τα δημητριακά και οι φακές. Φαίνεται πάντως ότι όταν επιλέγουμε ένα συνδυασμό κρέατος με μακαρόνια ή πατάτες επιβαρύνουμε τον οργανισμό με άχρηστες θερμίδες για τον λόγο ότι το άμυλο έχει την τάση να απορροφά τα λιπαρά του κρέατος την ώρα του μαγειρέματος. Αν πάλι υποθέσουμε ότι δεν προέρχονται από την ίδια κατσαρόλα, οπότε το άμυλο δεν είναι φορτωμένο με λίπος, τότε αρκεί μία απλή σκέψη: ένα πιάτο που αποτελείται από φιλέτο και σαλάτα έχει λιγότερες θερμίδες από ένα άλλο που περιέχει το φιλέτο μαζί με μακαρόνια, πατάτες ή ψωμί.


Μία ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικά λιπαρά. Όταν η διατροφή αυτή έχει λογικές ποσότητες και δεν περιέχει θερμίδες από τυποποιημένες τροφές, λευκό αλεύρι, άμυλο και ζάχαρη, τότε ο Gary Taubes υποστηρίζει ότι θα φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος. Από την άλλη, χρειάζεται οπωσδήποτε και γυμναστική. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα, τόσο με αερόβιες ασκήσεις για να κάψουμε θερμίδες, όσο και με ασκήσεις που «χτίζουν» τη μυϊκή μάζα. Συγκεκριμένα, η γυμναστική με βάρη είναι απαραίτητη στις γυναίκες γιατί όσο μεγαλώνουμε τόσο μειώνονται οι μυς μας. Και οι μυς είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

Πηγή : http://www.queen.gr

No comments:

Post a Comment