Sunday, September 30, 2012

8 φάσεις που καταστρέφουν τη δίαιτά σου

Καθημερινά έχεις να πάρεις πολλές σημαντικές αποφάσεις περί φαγητού: τι θα φας, πόσο θα φας, πότε θα φας. Μπορεί να μην φαντάζει κάτι τόσο καίριο αλλά στο πέρασμα του χρόνου οι επιλογές σου αυτές μπορούν να επηρεάσουν το σώμα σου και τη σχέση που έχεις με το βάρος σου. Ειδικά την κρίσιμη εκείνη ώρα που λες ''θα τηρήσω τη δίαιτα'', κάποιες φάσεις μπορούν να καταστρέψουν το εγχείρημά σου.





Η καταστροφική στιγμή: που ξυπνάς και ο γαλλικός καφές μοσχομυρίζει!

Και παρέα με το καφεδάκι που μοσχοβολάει, σου ανοίγει και η όρεξη για ένα μάφιν, για ένα κουλουράκι παραπάνω ενώ και η ενέργεια που νομίζεις πως παίρνει δεν έχει διάρκεια. Αντίθετα με τον καφέ που σε ξυπνά μεν, το να απολαύσεις ένα άλλο ρόφημα το πρωί, θα διασφαλίσει τη δίαιτά σου αλλά και τις ανάγκες σου σε θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας που περιέχει μόνο 110 θερμίδες, σου εξασφαλίζει το 10% των καθημερινών αναγκών σου σε ασβέστιο ενώ ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκάλι, εξασφαλίζει το 15% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σου σε φυλλικό οξύ. Μάλιστα, σε αντίθεση με τον καφέ, οι δύο εναλλακτικές που σου προτείνουμε περιέχουν απλούς υδατάνθρακες, την μεγαλύτερη πηγή ενέργειας του σώματός σου!

Εννοείται, πως για να τα βγάλεις πέρα σε μια απαιτητική ημέρα, το πρωινό σου πρέπει να μην είναι ένα απλό ρόφημα! Συνδύασε το χυμό με γιαουρτάκι χαμηλών λιπαρών και ένα φρούτο!

 

Η καταστροφική στιγμή: επιστρέφεις κεφάτη από το γυμναστήριο
 

Και όχι μόνο αυτό, επιστρέφεις με τα πόδια και περνάς μπροστά από το μικρό φούρνο με τα λαχταριστά κρουασανάκια με σοκολάτα και λες, αφού ίδρωσα, μπορώ να έχω μια γλυκιά ανταμοιβή.

Δεν φταις εσύ για την πείνα που νιώθεις. Σίγουρα, οι προπονημένοι αλλά και πονεμένοι σου μυς χρειάζονται ένα σνακ που να τους βοηθήσει να επουλώσουν τις πληγές τους. Η πρωτεΐνη είναι αυτή που θα παράγει τα απαραίτητα αμινοξέα για να βοηθηθούν οι μυς του σώματός σου ενώ οι υδατάνθρακες θα συνδράμουν την αντικατάσταση των επιπέδων του γλυκογόνου.

Για να μην παραδοθείς άνευ όρων στα γλυκά κρουασανάκια, έχε μαζί σου ένα smoothie με φρούτα και γιαούρτι χωρίς λιπαρά με πάγο! Χτύπησέ τα στο μπλέντερ και θα νιώσεις χορτάτη!

 

Η καταστροφική στιγμή: η αγαπημένη σου σειρά κάνει διάλειμμα για διαφημίσεις!

Και η φωνούλα μέσα σου σε καλεί να ανοίξεις το ψυγείο και να φας ό,τι βρεις. Αν πραγματικά δεν πεινάς αλλά κινδυνεύεις να φας από βαρεμάρα μέχρι να ξεκινήσει πάλι το σίριαλ, σου έχουμε λύση.

Αντί να το ρίξεις στο φαγητό, έχε έτοιμο το μανό και στα διαλείμματα του σίριαλ, κάνε μανικιούρ- πεντικιούρ. Αν ούτε και ατή η τακτική βοηθά, έχε έτοιμα κομμένα στο ψυγείο, καροτάκια και αγγουράκια και μια χούφτα αμύγδαλα για να δαμάσεις την πείνα σου και να μην προτιμήσεις το ποπ κορν που παραμονεύει στο ντουλάπι!

 

Η καταστροφική στιγμή: που μπαίνεις στο μάρκετ και θέλεις να βάλεις τα πάντα στο καλάθι σου!

Εννοείται πως περνώντας από τους διαδρόμους με τις σοκολάτες, τα πατατάκια, τα αναψυκτικά, θα μπεις στον πειρασμό και όλο και κάτι θα τσιμπήσεις. Την αλήθεια να την πούμε: γνωρίζεις πολύ καλά ποιές είναι οι κόκκινες ζώνες στο σούπερ μάρκετ. Αν δεν θέλεις να τις αποφύγεις, κάνε λίστα, μπες στο μάρκετ φροντίζοντας να την ακολουθήσεις πιστά και βγες νικήτρια. Αν πας με την διάθεση να ψωνίσεις κάτι ή να "σκοτώσεις" τον χρόνο σου, στάνταρ θα βλάψεις την δίαιτά σου.

Τέλος, αν πρέπει να κάνεις την ατασθαλία, απόφυγε τα έτοιμα γεύματα. Σου γυάλισε η πίτσα; Όχι, μην πάρεις την έτοιμη! Εξοπλίσου με τα απαραίτητα και φτάξ' την μόνη σου!

Η καταστροφική στιγμή: ετοιμάζεσαι να πέσεις για ύπνο.

Κάτι συμβαίνει στο μυαλό σου, εκεί λίγο πριν ξεκινήσεις να μετράς προβατάκια για να σε πάρει ο ύπνος. Αντί για τα συμπαθή αρνάκια, ξεκινάς να σκέφτεσαι πόσα αρνάκια στη σούβλα δεν έχεις ξεκοκαλίσει ή πόσες πίτσες πέρασαν από δίπλα σου ανεκμετάλλευτες. Κατόπιν η σκέψη στρέφεται στο τι υπάρχει στο ψυγείο που θα μπορούσε να φαγωθεί και να προτού το καταλάβεις, να που βρίσκεσαι μια γαβάθα παγωτό στο χέρι.

Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Για να κοιμηθείς χωρίς να σε πτοήσουν οι βραδινές λιγούρες, είναι σημαντικό από το πρωί να έχεις απολαύσει ένα πλήρες πρωινό. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν σωστό πρωινό, τείνουν να τρώνε λιγότερο μέσα στην ημέρα. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να διατηρείς ένα πρόγραμμα και στον ύπνο σου. Αν την μια μέρα κοιμάσαι στις εννιά και την άλλη στις 4 το πρωί, βιολογικό ρολόι είναι αυτό, θα τρελαθεί!

 

Η καταστροφική στιγμή: έχεις το άγχος στη δουλειά που το φαγητό φαντάζει η μόνη διέξοδος

Για την λιγούρα σου ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η ορμόνη του στρες, η γνωστή κορτιζόλη που σε ωθεί άνευ όρων να πιστεύεις πως χρειάζεσαι υδατάνθρακες (ζάχαρη και λιπαρά) για να παλέψεις τις λιγούρες. Αντί να ενδώσεις σε γλυκιές αμαρτίες, τηλεφώνησε σε μια φίλη και μοιράσου το άγχος σου, ζήτα από έναν καλό συνάδελφο να βγείτε μια βόλτα!

Αν παρόλα αυτά πεινάς, έχε μαζί σου ένα μηλαράκι, ένα καροτάκι για να μασουλάς και να μην φορτώνεσαι θερμίδες.

 

Η καταστροφική στιγμή: δίνεις την παραγγελία σου στον σερβιτόρο του εστιατορίου

Ευτυχώς για εμάς, όλα σχεδόν τα εστιατόρια έχουν και light επιλογές που είναι μεν νόστιμες αλλά χωρίς να σε φορτώνουν χιλιάδες θερμίδες.

Το βασικό είναι να απέχεις από πιάτα που όλοι παραγγέλνουν για να φαγωθούν στη μέση. Προτίμησε να ξεκοκαλίσεις ένα κυρίως πιάτο που θα είναι όλο δικό σου, παρά να τσιμπολογήσεις από δεκάδες ορεκτικά.

Τέλος, δώσε βάση στα πιάτα που αναφέρουν ότι είναι στη σχάρα, στον ατμό ή στο γκριλ! Προσοχή: άσε κάτω τώρα το καλαθάκι με το ψωμί: δεν το χρειάζεσαι και δεν σε θέλει!

 

Η καταστροφική στιγμή: σε χώρισε και ψάχνεις παρηγοριά στο (κιλό) παγωτό

Είναι μέγας αστικός μύθος πως με ένα κιλό θα σου φύγει η στεναχώρια για τον άτιμο τον πρώην που σε παράτησε. Αντί να κλαις το μακαρίτη με το κουτάλι στο χέρι, σκέψου άμεσα την επόμενη ημέρα.

Πώς θα γίνεις θελκτική για τον επόμενο άντρα που θα θελήσεις να σαγηνέψεις; Με ψωμάκια που θα κάνεις συνεχίζοντας να τρως παγωτό ή με κορμί θανατηφόρο που θα κάνει ακόμα και τον πρώην να θελήσει να επιστρέψει στο πλευρό σου!

Tα παραπάνω ακριβώς ισχύουν και για εσένα που πνίγεις τον πόνο του χωρισμού στις μαργαρίτες. Οι πόσιμες θερμίδες είναι εξίσου περιττές με τα παγωτά του χωρισμού!

Πηγή : http://www.womenonly.gr

No comments:

Post a Comment