Sunday, September 30, 2012

Πες μου τις διατροφικές σου συνήθειες, να σου πω τι να κάνεις...

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις κακές διατροφικές συνήθειες που ίσως ακολουθείτε και να τις αλλάξετε μια για πάντα…



Είστε από εκείνους που όχι μόνο παραλείπουν το πρωινό, αλλά περιμένουν μέχρι το απόγευμα για να φάνε την πρώτη τους μπουκιά; Ή μήπως προτιμάτε να τρώτε πατατάκια και γλυκά όλη την ημέρα; Ίσως πάλι να τρώτε τα συνήθη τρία γεύματα ... αλλά η ποσότητα που καταναλώνετε να μοιάζει με όση χρειάζεται ένας… μικρός στρατός!
Καλωσορίσατε στο κλαμπ εκείνων που τρώνε ανθυγιεινά. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει μέλος σε αυτό και πολλοί από εμάς, είμαστε ήδη, είτε το γνωρίζουμε, είτε όχι.
Και μάλιστα, αυτό το κλαμπ δεν είναι prive, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ατόμων ανά τον κόσμο είναι παχύσαρκοι, ενώ ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δε μας αφήνει χρόνο για να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή και να ασκηθούμε.
Οι παρακάτω συμβουλές της βρετανικής Guardian, θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις κακές διατροφικές συνήθειες που ίσως ακολουθείτε και να τις αλλάξετε μια για πάντα…
 
1. Τα έχετε χάσει με το πώς, τι και πότε τρώτε;

Πολλά άτομα δεν μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν το τι τρώνε, πώς τρώνε και πότε τρώνε. Όπως εκείνα που τρώνε τρέχοντας ή συνειδητοποιούν ότι ξέχασαν να φάνε, όταν πια είναι απόγευμα. Το κακό σε αυτές τις τακτικές είναι ότι θα έρθει κάποια στιγμή που θα θέλετε να φάτε περισσότερο για να αντισταθμίσετε τις ώρες που έχετε μείνει νηστικοί και φυσικά έτσι είναι πιο πιθανό να κάνετε ανθυγιεινές επιλογές. Αν τρώτε έξω, διατρέχετε τον κίνδυνο της κατανάλωσης τροφών που είναι υψηλότερες σε θερμίδες και λίπος.
 
Συμβουλές «επιβίωσης»
Μη φεύγετε από το σπίτι χωρίς να φάτε πρωινό, ακόμα κι αν πρόκειται απλά για ένα μπολ με γάλα και δημητριακά, φρυγανιές ολικής αλέσεως ή γιαούρτι με φρούτα. Φτιάξτε μια τσάντα με υγιεινά σνακ από το βράδυ και πάρτε την στη δουλειά, ώστε να μην αναγκαστείτε να φάτε τροφές που δεν είναι υγιεινές.
Καλές επιλογές είναι τα φρούτα, το γιαούρτι ή το τυρί με χαμηλά λιπαρά. Και μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό. Επίσης, αφιερώστε λίγο χρόνο για ένα καθιστό γεύμα. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να απολαύσετε ένα σωστό και θρεπτικό γεύμα.
 
2. Επίθεση στα σνακ
Πρόκειται για τα άτομα που τρώνε συνεχώς, λίγο εδώ και λίγο εκεί, εκείνα που συνεχώς κάτι θέλουν να «τσιμπάνε», αλλά ποτέ δεν σκέφτονται τις θερμίδες. Αυτά τα άτομα γρήγορα προσθέτουν βάρος στο σώμα τους. Όταν τρώει κανείς συνεχώς σνακ, συνήθως παραλείπει να φάει ένα ισορροπημένο γεύμα. Έτσι χάνει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες.
 
Συμβουλές «επιβίωσης»

Όταν νιώθετε πείνα, προτιμήστε να φάτε τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με κράκερς, πολύσπορο ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως, ένα μπολ σπιτικής σούπας ή μια σαλάτα. Φάτε με όρεξη για ένα ισορροπημένο γεύμα, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Αν πίνετε συχνά, φροντίστε παράλληλα να πίνετε και άφθονο νερό, αποβουτυρωμένο γάλα ή χυμό φρούτων.
 
3. Είστε λιχούδης;
Αυτός ο τύπος αγαπά το φαγητό και τρώει πολύ, χωρίς να νοιάζεται για τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες. Μπορεί να έχει «εμμονές» με μια συγκεκριμένη τροφή και τελικά να καταλήξει να έχει πολλά κιλά. Όσοι λαχταράνε το φαγητό, συνήθως καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες και η έλλειψη ελέγχου της ποσότητας, είναι συνήθως υπεύθυνη για τα ανεπιθύμητα κιλά.
 
Συμβουλές «επιβίωσης»
Κάντε μερικούς συμβιβασμούς. Αν έχετε οργανώσει βραδιά ταινίας και φαγητού, παραλείψτε το ποπ κορν και τα ανθρακούχα αναψυκτικά και μπείτε στο κυρίως γεύμα. Αν τρώτε ένα πλούσιο πρωινό, φάτε μια σαλάτα ή ένα άλλο ελαφρύ γεύμα για μεσημέρι. Να σκέφτεστε πάντα γιατί τρώτε. Πεινάτε, διψάτε ή μήπως απλά το κάνετε από συνήθεια; Πιείτε ένα ποτήρι νερό και περιμένετε 10 λεπτά πριν φάτε και επιλέξτε τα σνακ σας με σύνεση. Αν έχετε όρεξη για μπισκότα, φάτε ένα δυο και διώξτε μακριά την συσκευασία με τα υπόλοιπα. 

No comments:

Post a Comment