Sunday, September 30, 2012

Αποφύγετε την παγίδα του γιο-γιο


diet-386

Η αέναη απώλεια και επαναπρόσληψη κιλών εξαιτίας της συνεχούς δίαιτας, το λεγόμενο φαινόμενο γιο-γιο, είναι εχθρός του σώματος. Οργανωθείτε και νικήστε τον.

H ανακύκλωση και τα «σκαμπανεβάσματα» του σωματικού βάρους είναι πολλές φορές η αιτία για τη γρήγορη επαναπρόσληψη των περιττών κιλών, καθώς οι επανειλημμένες δίαιτες-εξπρές (π.χ. κόβουμε «μαχαίρι» το φαγητό για τον επικείμενο γάμο της «κολλητής» μας ή για να φορέσουμε αυτό το Σάββατο το εφαρμοστό φόρεμα που μόλις αγοράσαμε) έχουν ως μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση του βάρους. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα είναι πολύ συνηθισμένο και φυσικά όχι χωρίς συνέπειες.

Ένα βήμα πιο κοντά στην παχυσαρκία

Αυτού του είδους οι συμπεριφορές ενισχύουν το γενικότερο πρόβλημα του ελέγχου του βάρους. Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, μας καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτους απέναντι στην παχυσαρκία, ένα από τα πιο σοβαρά και πολύπλευρα προβλήματα υγείας, αφού τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντα, συνοδεύεται και από άλλες επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις όπως καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη κ.λπ. Επίσης, όσο το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται, πολλοί αναφέρουν ότι σταδιακά αδυνατούν να χάσουν εύκολα βάρος. Το γεγονός αποδίδεται μεν αρχικά στη μείωση του μυϊκού ιστού αλλά στη συνέχεια και στην αύξηση της ηλικίας του ατόμου, καθώς και οι δύο αυτοί παράγοντες επιδρούν αρνητικά στο βασικό μεταβολισμό, άρα και στις συνολικές «καύσεις» κάθε ανθρώπου.

Συνέπειες και στην ψυχολογία
Πέρα από την αρνητική του επίδραση στην υγεία, το φαινόμενο γιο-γιο έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ψυχολογία του ατόμου, στην οποία μάλιστα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να γίνει σωστή αξιολόγηση της κατάστασης. Οι συνεχείς αυξομειώσεις του βάρους σταδιακά οδηγούν το άτομο στην απαξίωση και την παραίτηση από κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο του βάρους του, αφού του φαντάζει ανώφελη. Σε αντίθεση με την επαναπρόσληψη των κιλών, που του φαίνεται από πιθανή έως και σίγουρη! Έτσι τελικά το άτομο αυξάνει το βάρος του εγκαταλείποντας όχι μόνο τις πιθανότητες αλλά και την ελπίδα να ανακτήσει τη σιλουέτα και την αυτοπεποίθησή του.

Τι να κάνετε
• Μην χρησιμοποιείτε περιοριστικές τακτικές και δίαιτες οι οποίες είναι υπαίτιες για τη δημιουργία του προβλήματος. Προτιμήστε τις μικρές αλλαγές με σκοπό την πιο υγιεινή διατροφή ώστε να χάνετε βάρος σταδιακά.
• Μην ξεχνάτε ότι η αργή απώλεια βάρους δεν διασφαλίζει απαραίτητα και τη διατήρησή του. Για μόνιμα αποτελέσματα δεν χρειάζεται απλώς να χάσετε τα περιττά κιλά σε βάθος χρόνου αλλά μετά την απώλεια να καθιερώσετε μικρές αλλά οριστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής σας που μπορούν να ορθώσουν ένα τείχος απέναντι στην παχυσαρκία.
• Μην θέτετε ως στόχο τις σιλουέτες των μοντέλων.
Προσπαθήστε να είστε ρεαλιστές και μην απογοητεύεστε με την πρώτη δυσκολία. Έτσι ο δρόμος για την καλή υγεία και τη γραμμή σας θα είναι ευκολότερος και χωρίς «επιστροφή».
• Ακολουθήστε τις συστάσεις των διαιτολόγων, οι οποίοι επιμένουν στην αξία των πέντε γευμάτων την ημέρα, ώστε ο οργανισμός να λαμβάνει τακτικά την απαιτούμενη ενέργεια χωρίς να καταπονείται και να μην νιώθετε ότι πεινάτε. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τους γνωστούς πειρασμούς και να πετύχετε το στόχο σας.

Τι συμβαίνει στο σώμα
Οι δίαιτες γιο-γιο είναι ουσιαστικά ένα «σοκ» για τον οργανισμό. Κι αυτό επειδή το σώμα χάνει ξαφνικά τα πολύτιμα συστατικά του, το νερό και το μυϊκό ιστό, τα οποία έχει την τάση να αναπληρώνει με την πρώτη ευκαιρία. Έτσι, μετά τη «λιμοκτονία» στην οποία υποβάλλεται, αναζητά πίσω την ενέργειά του μέσω του φαγητού, και μάλιστα μέσω τροφίμων με αυξημένο ενεργειακό φορτίο, πειρασμός στον οποίο και υποκύπτουν οι περισσότεροι. Έτσι από τη μία χάνουμε υγρά και μυϊκό ιστό, ενώ από την άλλη καταλήγουμε να αναπληρώνουμε το βάρος που χάσαμε συσσωρεύοντας λίπος και έξτρα θερμίδες.

Πηγή : http://www.myworld.gr

No comments:

Post a Comment