Τα «ναι» και τα «όχι» που μάθαμε σχετικά με τη διατροφή που βοηθά στον περιορισμό της κυτταρίτιδας.
Ο κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος Γιώργος Λάντις
(georgioslandis@yahoo.co.uk) βάζει στο μικροσκόπιο το πρόβλημα
«κυτταρίτιδα» και σας δίνει όλες τις διατροφικές λύσεις για να το θέσετε
υπό έλεγχο.
• Αλλαντικά
• Κονσερβοποιημένα και επεξεργασμένα λαχανικά και φρούτα – κομπόστες
• Πολύ λιπαρά και αλμυρά τυριά
• Προτηγανισμένα κατεψυγμένα προϊόντα
• Αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, αυξημένη κατανάλωση καφέ και αλκοόλ
• Κατάχρηση ζωικού λίπους – βούτυρο – αλλά και μαργαρινών
• Αποφύγετε τα προϊόντα του λευκού αποφλοιωμένου αλευριού – λευκό ψωμί- μπισκότα – λευκά ζυμαρικά
Ο δεκάλογος κατά της κυτταρίτιδας
- Αφού πρώτα αποφύγετε τα παραπάνω.
- Καταναλώστε καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά – τουλάχιστον 2 διαφορετικά φρούτα και μία πλούσια σαλάτα με ποικιλία λαχανικών. Για να επιτύχετε την ποικιλία συνδυάστε λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων (κάθε χρώμα βασίζεται και σε διαφορετικές αντιοξειδωτικέ ουσίες) και εστιάστε στα πράσινα σκούρα λαχανικά. Μην φοβόσαστε να συνδυάσετε στη σαλάτα σας λαχανικά με ένα φρούτο π.χ. ρόδι- σύκο ή αχλάδι.
- Συνδυάστε τις σαλάτες με μία πηγή πρωτεΐνης χαμηλών λιπαρών όπως πουλερικά, φιλέτο μοσχαριού και ψάρι. Ακόμη συνδυάστε φυτική πρωτεΐνη από ξηρούς καρπούς και εστιάστε σε αμύγδαλα – καρύδια – φουντούκια
- Αποφύγετε να αλατίζετε το φαγητό σας. Στη θέση του αλατιού δοκιμάστε χυμό lime ή λεμονιού και προσθέστε πιπέρι, μπαχαρικά και μυρωδικά όπως δυόσμο, μέντα και βασιλικό
- Θυμηθείτε να πίνετε νερό – απλό νερό και όχι με γεύσεις ή ανθρακούχο.
- Ενισχύστε το κολλαγόνο σου με βιταμίνη C και Α. Επιλέξτε κίτρινα, κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα – ντομάτα, καρότο, πιπεριά, λεμόνι, φράουλες, σταφύλια, ακτινίδιο. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεστε ένα ισχυρό κολλαγόνο το οποίο να μπορεί να συγκρατεί σωστά ώστε να μην αφήνει πεδίο στο λίπος να δραπετεύει και να βγαίνει προς την επιφάνεια με τη μορφή κυτταρίτιδας.
- Βοηθήστε το δέρμα σας να ανανεώνεται σωστά επιλέγοντας τρόφιμα τα οποία αποτελούν πηγές ψευδάργυρου και χαλκού όπως γαρίδες, όστρακα, όσπρια.
- Όλα τα παραπάνω φυσικά συμβάλλουν και στην απώλεια σωματικού βάρους η οποία αποτελεί ένα βασικό παράγοντα στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Μειώνοντας το σωματικό βάρος κατά κάποιο τρόπο ‘ αδειάζουμε τα λιποκύτταρα από λίπος’ και τους μειώνουμε τον όγκο με αποτέλεσμα να μην αφήνουμε περιθώρια στο λίπος να δραπετεύσει μέσω του συνδετικού ιστού και να σχηματίσει κυτταρίτιδα.
- Προσπαθήστε να επιλέγετε οτιδήποτε φρέσκο όχι τυποποιημένο, επεξεργασμένο και με μακρά ημερομηνία λήξης. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε ένα σημαντικό αριθμό συντηρητικών, άλατος και ζάχαρης τα οποία συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
- Τέλος συμπεριλάβετε καθημερινά στη διατροφή σας πηγές ολικής άλεσης δημητριακών όπως μαύρο ψωμί, βρώμη στο πρωινό σας, μαύρο ρύζι στο μεσημεριανό σας ώστε να βοηθήσετε το έντερο σας να λειτουργεί και να καθαρίζεται σωστά με αποτέλεσμα να αποβάλει άχρηστες ‘τοξίνες’ οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Μην ξεχνάτε ότι μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή συνοδεύεται από μια πληθώρα διατροφικών συστατικών τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να τρέφεται σωστά το κύτταρο και να προστατεύεται από την καθημερινή οξείδωση.
Πηγή : http://www.jenny.gr
No comments:
Post a Comment