Friday, September 14, 2012

Ισορροπία στη διατροφή, 9 απλά βήματα!


Ισορροπία στη διατροφή σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει στέρησηΜια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα. Η αναλογία, η ποιότητα και ποσότητα όμως είναι που κάνουν τη μεγάλη διαφορά! Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για την αναλογία τροφίμων στη διατροφή μας.


Η παραπάνω εικόνα απεικονίζει την ισορροπία στη διατροφή μας με ένα πολύ απλό τρόπο. Χωρίστε νοητά το πιάτο σας σε 3 ίσα μέρη:

  •  Βασίστε τα γεύματα σας σε τροφές πλούσιες σε αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, κτλ –  το 1/3 του πιάτου σας)
  •  Καταναλώστε άφθονα λαχανικά και φρούτα (το δεύτερο 1/3 του πιάτου σας)
  • Αυτό  που απέμεινε πρέπει να περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κτλ), κρέας (κόκκινο ή λευκό, ψάρι) και αντικατάστατα του κρέατος (αυγά, όσπρια, κτλ). Προβλέψτε και λίγο χώρο για μια μικρή ποσότητα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά (λάδι, γλυκά, ανθρακούχα ποτά, κτλ - το τελευταίο 1/3 του πιάτου σας).

Επίσης:
  • Προτιμήστε περισσότερο ψάρι – συμπεριλάβετε μια μερίδα λιπαρού ψαριού (σκουμπρί, κολιός, πέστροφα, ρέγκα, σολομός, κτλ) στη διατροφή σας την εβδομάδα.
  •  Μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο, κέικ, κρέμα, τυρί, κτλ) και τη ζάχαρη (γλυκά, αναψυκτικά, κτλ).
  • Προσπαθήστε να μειώσετε το αλάτι – όχι περισσότερο από 6 γραμμάρια  για τους ενήλικες (περίπου όσο ένα κουταλάκι του γλυκού).
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος
  • Πιείτε άφθονο νερό.
  • Μη παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα, θα κάνει τη διαφορά στο μεταβολισμό σας!

Και ποτέ μη ξεχνάτε να απολαμβάνετε το φαγητό σας!


Σίγουρα τα 9 αυτά βήματα δεν εξαντλούν τις συμβουλές ισορροπημένης διατροφής, αποτελούν όμως ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης.  Σε επόμενα άρθρα θα μιλήσουμε για κάθε κατηγορία ξεχωριστά (όπως και για το αλκοόλ,κτλ που δεν αναφέρθηκαν εδώ) και θα δώσουμε πιο εξειδικευμένες συμβουλές για συγκεκριμένα τρόφιμα. Ας έχουμε τουλάχιστον έως τότε στο νου μας πως πέρα από την ισορροπία σημαντικό ρόλο παίζουν και η ποσότητα και η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε.



Σημείωση: Οι διατροφικές συμβουλές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι κατάλληλες για τους περισσότερους ανθρώπους. Παρ’όλα αυτά αν ενδιαφέρεστε για συμβουλές διατροφής για παιδιά, υπερήλικες, ή αν είστε έγκυος, θηλάζετε, προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί ή πάσχετε από κάποια πάθηση τότε συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
 

No comments:

Post a Comment