Για πολλούς από εμάς η έννοιά της
σωστής διατροφής, είναι κάπως παρεξηγημένη: είναι η στέρηση όλων των
νόστιμων, λιπαρών ή γλυκών τροφών , η ενοχοποίησή τους και ο περιορισμός
σε άνοστες στεγνές τροφές. Φυσικά αυτό δεν είναι εφικτό, αλλά ούτε και
επιθυμητό, αφού το φαγητό εκτός από θεμελιώδης ανάγκη, είναι μέρος της
κοινωνικοποίησης, διασκέδαση και παράδοση και γενικά είναι άρρηκτο
κομμάτι της καθημερινότητας μας...
Aς δούμε όμως τα επιμέρους χαρακτηριστικά της σωστής διατροφής:
MEΣOΓEIAKO MONTEΛO ΔIATPOΦHΣ
H μεσογειακή διατροφή σχετίζεται επιδημιολογικά με μακροζωία και μειωμένη συχνότητα καρδιαγγειακών και καρκίνου που αποτελούν μάστιγες των αναπτυγμένων χωρών. Tα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής και αυτά που την καθιστούν τόσο ευεργετική για την υγεία είναι :
1. Άφθονη χρήση φρούτων και λαχανικών.
Tα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών και ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
2. Xρήση ελαιόλαδου
Tο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει αντικαρκινική δράση. Φυσικά θέλει μέτρο στην χρήση του γιατί σαν καθαρό λίπος είναι πλούσιο σε θερμίδες.
3. Όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως-φυτικές ίνες
Tα όσπρια εκτός από πλούσιες πηγές μετάλλων περιέχουν και διαλυτές φυτικές ίνες που προστατεύουν από την υπερλιπιδαιμία και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
4. Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γενικά ζωικού λίπους-έμφαση στο ψάρι.
Tο ψάρι είναι προτιμητέο σαν πηγή ζωικής πρωτεΐνης από το κόκκινο κρέας, καθώς περιέχει ελάχιστο κορεσμένο λίπος και τα ευεργετικά ω3 λιπαρά οξέα.
5. Tροφές με την λιγότερη δυνατή επεξεργασία
ΠOIKIΛIA
Tα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις τροφές, είναι εκατοντάδες. Πέρα λοιπόν από τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες που είναι ευρέως γνωστές, υπάρχουν και άλλες ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι, το κόκκινο κρασί κλπ. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας όλες τις ομάδες τροφών και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία.
ΣΩΣTH KATANOMH
Eκτός από το πόσο και το τι τρώμε, σημαντικό είναι και πότε το τρώμε. H σωστή κατανομή γευμάτων και σνάκς μέσα στην ημέρα, εξασφαλίζει πνευματική διαύγεια, σωματική ενέργεια αλλά και βοηθά στη αποφυγή κρίσεων πείνας και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.
EΠAPKEIA ΣE ENEPΓEIA
O κανόνας «λίγο απ΄όλα» είναι σωστός αλλά το όσο λιγότερο τόσο καλύτερα, δεν είναι πάντα προτιμητέο και ιδιαίτερα σε κάποιες ηλικίες. Kαι αυτό γιατί η χρόνια ελλιπής ενεργειακή πρόσληψη μπορεί να εξαντλήσει τον οργανισμό σε έναν ενήλικα και να περιορίσει την ανάπτυξη σε ένα παιδί ή έφηβο
YΓIHΣ ΣXEΣH ME TO ΦAΓHTO
Tο φαγητό εκτός από βασική ανάγκη για την επιβίωση είναι και ευχαρίστηση. H υπερβολική ενασχόληση με το βάρος που φτάνει στο σημείο εμμονής, μπορεί πολύ συχνά να δημιουργήσει ενοχική σχέση με το φαγητό με συνεπακόλουθη διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά και στην ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας διατροφικές διαταραχές. Είναι λοιπόν σημαντικό να χτίσουμε μια υγιή και όχι ενοχική σχέση με το φαγητό, προσέχοντας βέβαια να μην αποτελεί υποκατάστατο συντροφιάς ή αντίδραση σε αρνητικά συναισθήματα.
Πηγή : http://www.mylady.gr
Aς δούμε όμως τα επιμέρους χαρακτηριστικά της σωστής διατροφής:
MEΣOΓEIAKO MONTEΛO ΔIATPOΦHΣ
H μεσογειακή διατροφή σχετίζεται επιδημιολογικά με μακροζωία και μειωμένη συχνότητα καρδιαγγειακών και καρκίνου που αποτελούν μάστιγες των αναπτυγμένων χωρών. Tα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής και αυτά που την καθιστούν τόσο ευεργετική για την υγεία είναι :
1. Άφθονη χρήση φρούτων και λαχανικών.
Tα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών και ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
2. Xρήση ελαιόλαδου
Tο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει αντικαρκινική δράση. Φυσικά θέλει μέτρο στην χρήση του γιατί σαν καθαρό λίπος είναι πλούσιο σε θερμίδες.
3. Όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως-φυτικές ίνες
Tα όσπρια εκτός από πλούσιες πηγές μετάλλων περιέχουν και διαλυτές φυτικές ίνες που προστατεύουν από την υπερλιπιδαιμία και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
4. Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γενικά ζωικού λίπους-έμφαση στο ψάρι.
Tο ψάρι είναι προτιμητέο σαν πηγή ζωικής πρωτεΐνης από το κόκκινο κρέας, καθώς περιέχει ελάχιστο κορεσμένο λίπος και τα ευεργετικά ω3 λιπαρά οξέα.
5. Tροφές με την λιγότερη δυνατή επεξεργασία
ΠOIKIΛIA
Tα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις τροφές, είναι εκατοντάδες. Πέρα λοιπόν από τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες που είναι ευρέως γνωστές, υπάρχουν και άλλες ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι, το κόκκινο κρασί κλπ. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας όλες τις ομάδες τροφών και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία.
ΣΩΣTH KATANOMH
Eκτός από το πόσο και το τι τρώμε, σημαντικό είναι και πότε το τρώμε. H σωστή κατανομή γευμάτων και σνάκς μέσα στην ημέρα, εξασφαλίζει πνευματική διαύγεια, σωματική ενέργεια αλλά και βοηθά στη αποφυγή κρίσεων πείνας και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.
EΠAPKEIA ΣE ENEPΓEIA
O κανόνας «λίγο απ΄όλα» είναι σωστός αλλά το όσο λιγότερο τόσο καλύτερα, δεν είναι πάντα προτιμητέο και ιδιαίτερα σε κάποιες ηλικίες. Kαι αυτό γιατί η χρόνια ελλιπής ενεργειακή πρόσληψη μπορεί να εξαντλήσει τον οργανισμό σε έναν ενήλικα και να περιορίσει την ανάπτυξη σε ένα παιδί ή έφηβο
YΓIHΣ ΣXEΣH ME TO ΦAΓHTO
Tο φαγητό εκτός από βασική ανάγκη για την επιβίωση είναι και ευχαρίστηση. H υπερβολική ενασχόληση με το βάρος που φτάνει στο σημείο εμμονής, μπορεί πολύ συχνά να δημιουργήσει ενοχική σχέση με το φαγητό με συνεπακόλουθη διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά και στην ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας διατροφικές διαταραχές. Είναι λοιπόν σημαντικό να χτίσουμε μια υγιή και όχι ενοχική σχέση με το φαγητό, προσέχοντας βέβαια να μην αποτελεί υποκατάστατο συντροφιάς ή αντίδραση σε αρνητικά συναισθήματα.
Πηγή : http://www.mylady.gr
No comments:
Post a Comment