Η προσπάθεια απώλειας κιλών, πολλές φορές δημιουργεί την απορία για το τι θα πρέπει να τρώμε προκειμένου να χάνουμε βάρος, χωρίς να στερούμαστε.
Η απάντηση βρίσκεται στο να
καταναλώνονται τροφές από όλες τις ομάδες (φρούτα, λαχανικά,
γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, δημητριακά, ελαιόλαδο, ψάρι, πουλερικά)
σε σωστή ποσότητα. Συγκεκριμένα, τροφές πλούσιες σε νερό και φυτικές
ίνες αλλά φτωχές σε θερμίδες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά,
δημιουργούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού, βελτιώνουν τη λειτουργία του
πεπτικού σωλήνα, χωρίς όμως να προσθέτουν κιλά.
Συγχρόνως, η κατανάλωση τροφών με χαμηλό
ενεργειακό περιεχόμενο επιτρέπει στα άτομα που επιθυμούν να μειώσουν το
βάρος τους, να τρώνε ό,τι θέλουν στις ποσότητες που επιθυμούν, με
μικρότερο κίνδυνο να αυξάνεται εις βάρος τους το καθημερινό ισοζύγιο
πρόσληψης και απώλειας θερμίδων.
Τα παραπάνω υποστηρίζονται και από
έρευνες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Βορείου
Αμερικής για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας.Συγκεκριμένα, μετά από διατροφική
αξιολόγηση 7.500 ατόμων, φάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν
περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αφενός μεν προσλάμβαναν μεγαλύτερη
ποσότητα τροφής συγκριτικά με εκείνα που είχαν μια διατροφή πλούσια σε
τροφές με μεγαλύτερο θερμιδικό περιεχόμενο, αφετέρου δε είχαν μικρότερο
βάρος σώματος.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η
κατανάλωση τροφών με ψηλό ενεργειακό δείκτη, όπως τα γλυκά, τα κρέατα,
τα αλλαντικά, τα τυριά και τα πλήρη γαλακτοκομικά σε λίπος, αυξάνουν την
πρόσληψη θερμίδων και άρα βάρους, χωρίς όμως να δημιουργούν ιδιαίτερο
αίσθημα κορεσμού.
Ταυτόχρονα, σε άλλη έρευνα εξετάστηκαν 101 παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη, ακολουθούσε μια δίαιτα με τρόφιμα πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, ενώ η δεύτερη κατανάλωνε σε μικρές ποσότητες τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα, που αναλογικά είχε μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής, εμφάνισε σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους.
Ταυτόχρονα, σε άλλη έρευνα εξετάστηκαν 101 παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη, ακολουθούσε μια δίαιτα με τρόφιμα πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, ενώ η δεύτερη κατανάλωνε σε μικρές ποσότητες τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα, που αναλογικά είχε μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής, εμφάνισε σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους.
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι η
κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο, και υψηλή
περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και λαχανικά,
συμβάλει στη μείωση σωματικού βάρους, χωρίς όμως να πεινάμε.
Κατά
συνέπεια, τα μυστικά για την ασφαλή απώλεια κιλών συνοψίζονται στα
παρακάτω:
- Μικρά & συχνά Γεύματα.
- Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (κρέας, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο).
- Όχι κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ.
- Αποφυγή τηγανιτών και πολύ λιπαρών τροφίμων (κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, ντρέσινγκ), βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, αλκοόλ.
- Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (ψωμί ολικής άλεσης, μαύρα μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, φρούτα, λαχανικά).
- Αυξημένη κατανάλωση υγρών (6-8 ποτήρια την ημέρα).
- Αύξηση φυσικής δραστηριότητας
No comments:
Post a Comment