Monday, May 6, 2013

Πώς να επιβιώσετε στο οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι!

Ανάμεσα σε όλα τα τσουρέκια, τα αυγά, το αρνί, το κοκορέτσι και τα γλυκά, είναι δύσκολο να κρατήσετε σταθερή τη ζυγαριά. Αυτά τα μυστικά θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε απέναντι στους πειρασμούς χωρίς να στερηθείτε τίποτα.

Στρατολογήστε συμμάχους
Πάρτε με το μέρος σας τους συγγενείς που είναι γνωστοί για τα «αμαρτωλά» πιάτα τους (ας πούμε τη θεία Ελένη με το φημισμένο αρνάκι της στο φούρνο) πριν καθίσετε στο τραπέζι, αναφέροντας το θέμα σας με τη διατροφή. Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν μπορούμε να αποφύγουμε το φαγητό από καθήκον, ειδικά αν είστε απ’ αυτούς που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που νοιάζονται τείνουν να τρώνε περισσότερο από αυτούς που δεν ενδιαφέρονται για τα αισθήματα των άλλων. Αναρωτηθείτε “Θέλω όντως ακόμα ένα πιάτο από την πίτα της μαμάς ή απλώς προσπαθώ να μην την πληγώσω;”». Είναι ωραίο να είστε καλοί με τους άλλους, αλλά πρέπει να σέβεστε και τον εαυτό σας.

Ρίξτε το στο πράσινο
Πριν αρχίσετε να φορτώνετε το πιάτο με πατάτες και παϊδάκια, κόψτε κάπως την πείνα σας με πιο ελαφριές επιλογές, όπως σαλάτα και λαχανικά. Όχι μόνο θα έχετε λιγότερο χώρο για τα πιο βαριά αλλά –όπως δείχνουν έρευνες- η κατανάλωση λαχανικών με γεύμα μπορεί να μειώσει την κατανάλωση θερμίδων κατά 11%.

Οραματιστείτε το
Πριν φάτε την σπανακόπιτα που έχετε μπροστά σας, φανταστείτε πρώτα να τη δαγκώνετε. Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon δείχνει ότι όταν φαντάζεστε τον εαυτό σας να απολαμβάνει το φαγητό που λαχταράτε, μπορεί στην πράξη να μειώσει την ποσότητα που τελικά θα καταναλώσετε σχεδόν στο μισό.

Δοκιμάστε τα όλα
Κάποια από αυτά τα φαγητά του Πάσχα προσφέρονται μόνο μια φορά το χρόνο, γι’ αυτό μην προσπαθήσετε να κόψετε μαχαίρι τα αγαπημένα σας. Το μυστικό είναι ο έλεγχος της ποσότητας: μπορείτε να ενδώσετε σε ό,τι τας αρέσει – σε μέγεθος κουταλιάς όμως. Όσο για τη δεύτερη μερίδα, αποφύγετε τις ενοχές δίνοντας στον εαυτό σας την άδεια να τα φάει ξανά από την αρχή. Απλώς φροντίστε να φάτε μικρές μερίδες την πρώτη φορά – και να τρώτε αργά. Όταν αδειάσει το πιάτο σας, σταματήστε και σκεφτείτε αν όντως πεινάτε ακόμα. Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

Το μυστικό

Πάρτε μαζί σας μια οδοντόβουρτσα και πηγαίντε στο μπάνιο για ένα γρήγορο βούρτσισμα μετά το δείπνο. Η γεύση του φαγητού δεν είναι ποτέ ωραία όταν ανακατεύεται με τη γεύση μέντας της οδοντόκρεμας. Έτσι, θ’ αποφύγετε το τσμιμπολόγημα!

Πηγή :http://omorfamystika.gr

No comments:

Post a Comment