Monday, May 6, 2013

Και μετά το ΠΑΣΧΑ τι;

Για πολλούς η εορταστική περίοδος του ΠΑΣΧΑ ήταν μια πραγματική δοκιμασία. Από την μια το πλούσιο πασχαλινό τραπέζι και από την άλλη το άγχος της ζυγαριάς. Και όλα αυτά ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει και το άγχος της παραλίας κυριεύει τους περισσότερους. Οι γιορτές όμως είναι για να τις περνάμε με τους φίλους και τους συγγενείς και είναι ίσως αναπόφευκτο κάποιες φορές να μην μπορούμε να συγκρατηθούμε στο γλέντι πάνω και να παρασυρθούμε τρώγοντας και πίνοντας λίγο παραπάνω από το κανονικό. Και το αποτέλεσμα της ζύγισης την επόμενη μέρα να είναι τέτοιο που να προκαλεί θλίψη και προβληματισμό.
Υπάρχουν δυο δεδομένα που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ'όψην.
  1. Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπάρχει παρά το (πιθανότατα) αυξημένο βάρος.
  2. Όλα διορθώνονται αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές (και όχι μόνο) ενέργειες.
Το πρώτο και το βασικό είναι να αποκτήσετε μια σειρά στο καθημερινό σας πρόγραμμα φαγητού. Οι γιορτινές μέρες όταν συνοδεύονται και από ταξίδι στους συγγενείς στην επαρχία, πάντα απορυθμίζουν το καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής. Όχι τόσο γιατί δεν βρίσκουμε αυτό που πρέπει να φάτε (πόσο δύσκολο είναι να βρει κάποιος τα απλά και στοιχειώδη; Μπορεί να τα μεταφέρει από το σπίτι του). Αλλά γιατί η συνεύρεση με φίλους και γνωστούς τις περισσότερες φορές καταλήγει σε ένα γεύμα; Και όταν αυτά είναι συνεχόμενα και αλλεπάλληλα τότε οι πιθανότητες να φάμε κάτι παραπάνω από το κανονικό είναι πολλές.
Αν λοιπόν γυρνώντας από τις διακοπές βάλουμε πάλι σε μια σειρά το καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής τότε πολύ σύντομα και η σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος θα επανέλθει και θα μπορέσουμε να ελέγχουμε με αξιοπιστία τι τρώμε και πότε το τρώμε χωρίς να υπάρχει το ενοχλητικό συναίσθημα της πείνας.
Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής πρέπει να περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα τροφών για να μπορεί να πάρει ο οργανισμός μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Ένα μοντέλο διατροφής που θα βασίζεται αποκλειστικά σε μια μόνο κατηγορία τροφών (λαχανικά ή φρούτα) ή θα έχει μια πολύ μικρή επιλογή τροφών, (μόνο φρούτα και γιαούρτι) σίγουρα θα κουράσει και θα εξαντλήσει τον οργανισμό. Και σίγουρα τα αποτελέσματα που θα παρουσιάσει θα είναι εντυπωσιακά μεν αλλά παροδικά δε.
Απαραίτητα θα πρέπει να υπάρχει καθημερινά ένα καλό πρωινό (η βάση του κάθε σωστού προγράμματος διατροφής). Ενδιάμεσα στα γεύματα 2-3 φρούτα θα βοηθήσουν να τιθασευτεί το συναίσθημα της πείνας και θα προσφέρουν στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και νερό) αλλά και άφθονη φυτική ίνα που θα βοηθήσει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Το μεσημεριανό γεύμα θα πρέπει να ξεκινάει με μια καλή και μεγάλη σαλάτα με πολλά λαχανικά (ωμά ή βραστά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία) που θα συμπληρώνεται με μια μικρή μερίδα φαγητού (περίπου σε μέγεθος μερίδας εστιατορίου).
Επειδή ερχόμαστε από μέρες με μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος καλό είναι τις εβδομάδες που ακολουθούν να τρώμε μόνο μια φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας και περισσότερες φορές (2-3) ψάρι ή κοτόπουλο πάντα συνοδεία λαχανικών. Πάντα όμως με ένα τρόπο μαγειρέματος χωρίς πολλά λιπαρά και φυσικά με μερίδες κρέατος χωρίς λίπος. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει ορατό λίπος πάνω στην μερίδα κρέατος που καταναλώνετε, οι ιστοί του κρέατος έχουν αρκετό λίπος.
Αν υπάρχει πρόβλημα αναιμίας ή χαμηλών επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό (περίοδος, κόπωση, ασθένεια) τότε η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος (μοσχάρι) θα πρέπει να είναι δύο φορές την εβδομάδα. Αντίστροφα αν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα είναι αυξημένα (ανεξάρτητα από το αν κάνετε χρήση φαρμάκων ή όχι) τότε θα πρέπει να δώσετε έμφαση στο ψάρι ή το κοτόπουλο και να αποφύγετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Τα λαχανικά (ωμά ή μαγειρεμένα με λίγο λάδι) είναι ίσως η καλύτερη λύση για αυτή την χρονική περίοδο και αυτό γιατί και θα βοηθήσουν το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργήσει φυσιολογικά (σε όσους δεν πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή από άλλη πάθηση του εντέρου) αλλά και θα σας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες. Είναι άριστη πηγή φυτικής ίνας και περιέχουν ασήμαντα ποσά λιπών και μηδενική χοληστερίνη (όταν αυτά μαγειρεύονται σωστά).
Προσοχή. Σε καμία περίπτωση το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο σας δεν πρέπει να βασίζετε αποκλειστικά σε λαχανικά (όπως κάποιες «δίαιτες αποτοξίνωσης»). Μια τέτοια πρακτική θα οδηγούσε τον οργανισμό σας σε στέρηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών απολύτως απαραίτητων για την καλή λειτουργία του. Η υπερβολή δεν είναι ποτέ χρήσιμη και ωφέλιμη για την υγεία. Μια πολύ καλή επιλογή για τροφή χαμηλή σε χοληστερίνη είναι και τα όσπρια. Το θερμιδικό τους περιεχόμενο και η μικρή τους περιεκτικότητα σε λίπος τα κάνουν μια πρώτης τάξης πηγή πρωτεΐνης εναλλακτική των ζωικών τροφίμων (κρέας, κοτόπουλο).
Όταν δεν συνδυαστούν με μια μικρή ποσότητα τυριού τότε είναι ένας άριστος και θρεπτικός συνδυασμός.
Ένα άλλο πρόβλημα «κατάλοιπο» των πασχαλινών εορτών είναι τα γλυκά. Τα παραδοσιακά τσουρέκια και τα κουλουράκια πιθανότατα ακόμα κυκλοφορούν στο σπίτι. Δεν είναι τόσο τραγικό να υπάρχει μια λεπτή φέτα τσουρέκι ή δύο μικρά κουλουράκια στο πρωινό μας αντί για δημητριακά ή φρυγανιές ή ψωμί. Το θέμα είναι να παραμείνετε σε αυτή την ποσότητα και να μην επεκταθεί η κατανάλωσή τους στην διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Αν νοιώσετε ότι δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό μην διστάσετε να τα δώσετε σε κάποιον φίλο ή γνωστό ή σε κάποιον που τα έχει ανάγκη (παιδιά των φαναριών).
Σε όλα τα παραπάνω αν προσθέστε και μια αύξηση της φυσικής σας δραστηριότητας, τότε σίγουρα τα κιλά μετά της γιορτές θα χαθούν. Και όχι μόνο αυτό. Η καθημερινή απλή άσκηση θα σας επιτρέψει (ακόμα και ένα ελαφρύ βάδισμα) να διατηρήσετε τον οργανισμό σας σε φόρμα και σε καλή κατάσταση.
 

No comments:

Post a Comment