Monday, May 6, 2013

Το Πάσχα πέρασε, τι τρώω τώρα;!

Περνάει για ακόμη μια φορά το Πάσχα με τις παρέες του, τα γέλια, τη διασκέδαση, τις σούβλες, τα κοψίδια του... και φτάνει η ώρα της κρίσης!!! Ξυπνάς το πρωί της Τρίτης, νιώθοντας κοιλιά και έντερο να διαμαρτύρονται. Κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Αυτή είναι η καθιερωμένη στιγμή για τις φίλες σου, τις τύψεις να κάνουν τη γνωστή εδώ και χρόνια επίσκεψη! Η νοστιμότατη πετσούλα και το απίστευτο, κατά τα άλλα, κοκορέτσι φαντάζουν πλέον εχθροί... Όπως κάθε χρόνο ίδια μέρα!
Και τώρα... ;!; Να πάρεις τα βουνά...; Να πέσεις στη θάλασσα...; Να απαρνηθείς την τροφή για 2 μήνες μέχρι να ξεπρηστεί η άτιμη η κοιλιά για να μάθεις να φέρεσαι;! Οι τάσεις αυτοκτονίας, φυγής ή σκληρής δίαιτας απορρίπτονται άμεσα! Απλά ξέχνα αυτές τις επιλογές και πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής!
Κατ' αρχήν μία μικρή αμνησία θα βοηθήσει άμεσα! Κάνε σαν να μη συνέβη απολύτως τίποτα! Η κοιλιά σου είναι πρησμένη, ναι! Με τόσο κρέας και αλάτι έχει κατακράτηση. Έχεις ένα φυσιολογικό οργανισμό, μπορείς να χαρείς! Αν σε ενοχλεί η εικόνα, κοίτα κάπου αλλού! Σε δύο με τρεις μέρες θα έχει επανέλθει.
Το θέμα λοιπόν είναι τι έξυπνες κινήσεις μπορείς να κάνεις μετά από την υπερκατανάλωση των ημερών ώστε να βοηθήσεις το σώμα να ξαναβρεί τους φυσιολογικούς του ρυθμούς. Ξεκινάς με ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι φρούτα και πλήρη δημητριακά μαζί με το γάλα ή το γιαούρτι σε χαμηλά λιπαρά.
Αν τρως ανά τρεις ώρες περίπου θα ενισχύσεις πολύ την κατάσταση, καθώς θα αρχίσεις να καταπολεμάς την κατακράτηση υγρών με ενυδάτωση. Γι' αυτό καλό είναι τα γεύματα αυτά καλό θα είναι να αποτελούνται από κάποιο φρούτο και κατά προτίμηση ζουμερό. Πίνε πολλά υγρά και απόφυγε όσο μπορείς καφέδες και αλκοόλ. Θα διώξεις το «φούσκωμα» στο άψε-σβήσε.
Η πιατέλα με τα νοστιμότατα Πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια που σου κλείνει το μάτι χαμογελώντας πονηρά τι θα απογίνει...; Αναστάτωση και μόνο με την ιδέα ότι δε θα βρει μια θέση στη θερμή αγκαλιά σου; Ένταξε 1-2 κουλουράκια ή ένα τσουρεκάκι (σε ατομικό αναφέρομαι!) στο πρωινό σου. Απλά μην τα αφήσεις να κυριαρχήσουν και να διώξουν το υπόλοιπο πρωινό με τη σκέψη ότι θα αντικαταστήσεις τις θερμίδες του γάλακτος, των δημητριακών και των φρούτων με εκείνες που έχουν τα 5 κουλουράκια ή τσουρεκάκια ακόμα. Το βασικό μας μέλημα είναι η θρέψη και γι' αυτήν χρειαζόμαστε το πλήρες μας πρωινό με όλα του τα θρεπτικά συστατικά. Μπορείς να μειώσεις λίγο τα δημητριακά και να προσθέσεις λίγο κουλουράκι ή τσουρεκάκι. Θα απολαύσεις τη γεύση τους, θα χορτάσεις και θα νιώθεις και την ευεξία που προσφέρει ένα υγιεινό πρωινό. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!!! Αν, τώρα, ξαναλιγουρευτείς ένα κουλουράκι μέσα στη μέρα μπορείς να το φας μαζί με το φρούτο σου έτσι ώστε να το ευχαριστηθείς περισσότερο, αλλά και να μην φας άλλα 15 επειδή πεινάς και ψάχνει ο εγκέφαλος θρεπτικά συστατικά που αυθαίρετα εσύ επιλέγεις να ονομάσεις «κουλουροβιταμίνες»!
Έφτασε η ώρα του γεύματος. Τι τρως τώρα μετά την εξολόθρευση του κοπαδιού του καλού σου κτηνοτρόφου;! Τις επόμενες μέρες οποιασδήποτε υπερκατανάλωσης είναι χρήσιμο να καταναλώνεις λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής (καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης), ψάρι ή πουλερικά. Θα σου είναι πολύ πιο χρήσιμα από το κόκκινο κρέας ή διάφορα βαριά, λιπαρά φαγητά. Προσπάθησε να αποφεύγεις τα γεύματα με πολλά μεζεδάκια. Δώσε βάση σε απλά φαγητά, μαγειρεμένα ελαφριά και ωμές σαλάτες.
Έπειτα, όταν φτάσει το βράδυ προτίμησε να καταναλώσεις ένα γεύμα πλήρες, αλλά ελαφρύ. Εστίασε σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση ωμά, για να συνεχίσεις την ενυδάτωση που ξεκίνησες από το πρωί, αλλά και να βοηθήσεις το έντερο να λειτουργήσει φυσιολογικά μετά το σοκ που έχει περάσει τις τελευταίες μέρες του πανηγυριού! Να θυμάσαι, επίσης, πάντα ότι ο οργανισμός χρειάζεται τρεις ώρες για να το πέψει, οπότε δώσε του το χρόνο του πριν ξαπλώσεις.
Χρόνο επίσης χρειάζεται και η τουαλέτα. Αν δεν έχεις ήδη τη σταθερή σου ώρα, προσπάθησε τώρα να την καθιερώσεις σε κάποιο διάστημα που είσαι πιο ελεύθερος και ήρεμος. Αφιέρωσε το χρόνο που αρμόζει σε μία σωστή εντερική κένωση. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα.
Πολύ σημαντική βέβαια είναι και η κίνηση. Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα, παρκάροντας λίγα τετράγωνα πιο μακριά από τη δουλειά ή το σπίτι σου, χρησιμοποίησε ποδήλατο ή πήγαινε με τα πόδια όπου μπορείς. Γυμνάσου ακολουθώντας τη μορφή άσκησης που είχες και πριν τις διακοπές χωρίς να περιμένεις 1-2 εβδομάδες ακόμα μέχρι να ξαναμπείς στο πρόγραμμά σου. Αν δε γυμναζόσουν, είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις. Εντάξου σε οποιαδήποτε μορφή οργανωμένης άσκησης ή βγες από το σπίτι με τα αθλητικά σου και περπάτησε σε γρήγορο ρυθμό ή τρέξε για 30' τουλάχιστον. Θα βοηθήσεις με αυτόν τον τρόπο τις καύσεις του οργανισμού σου, ο οποίος θα το δεχτεί ως δώρο ειδικά στην παρούσα φάση.
Έτσι ολοκληρώνεις το προφίλ του ανθρώπου που νοιάζεται για την υγεία του και την εμφάνισή του, αλλά ξέρει και να απολαμβάνει τη ζωή του, να διασκεδάζει και να αντιμετωπίζει την κάθε μέρα με ψυχραιμία, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα! Συγχαρητήρια και καλή σου ζωή!

Σημείωση: Όλες οι συμβουλές που υπάρχουν εδώ είναι σαφές ότι απευθύνονται σε υγιείς ανθρώπους. Εάν υποφέρεις από οποιαδήποτε πάθηση επικοινώνησε με το διατροφολόγο σου για να σε συμβουλέψει πιο εξειδικευμένα.

No comments:

Post a Comment