Friday, May 3, 2013

Το λεξιλόγιο της δίαιτας: Ποιες φράσεις δεν πρέπει να λέμε στον εαυτό μας όταν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε

 
Ήρθε η ώρα, να εμπλουτίσουμε τον λόγο μας με μια μεγάλη δόση ειλικρίνειας και να παραδεχτούμε (άντρες και γυναίκες), ότι όταν βρισκόμαστε σε δίαιτα, λέμε πράγματα, τα όποια είτε δεν ισχύουν και εμείς τα αναπαράγουμε επειδή απλά τα ακούσαμε , χωρίς να κάνουμε την απαραίτητη έρευνα, είτε γνωρίζουμε ότι δεν έχουν καμία λογική και απλά τα λέμε για να καθησυχάσουμε και να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας.

Σίγουρα σε κάποια στιγμή της ζωής μας θα έχουμε υποπέσει στο αδίκημα να ξεστομίσουμε μία ή περισσότερες από τις φράσεις που ακολουθούν αυτόν εδώ τον πρόλογο:

«Αφού γυμνάζομαι αρκετά, μπορώ να τρώω ό,τι θέλω!»

Θα ήτανε πολύ βολικό να ισχύει κάτι τέτοιο αλλά δεν ισχύει. Η γυμναστική δεν είναι το μόνο όπλο που έχουμε στην φαρέτρα μας εναντίον του πάχους και του περιττού λίπους. Εξίσου σημαντική (αν όχι σημαντικότερη) είναι διατροφή. Για να το καταλάβεις σκέψου ότι, για τον μέσο άνθρωπο μια ώρα περπατήματος ισοδυναμεί με την απώλεια 250 θερμίδων. Πίνοντας όμως το αγαπημένο σου σπέσιαλ κοκτέιλ φιλοδωρείς τον εαυτό σου με τουλάχιστον 500 θερμίδες. Άρα σκέψου καλά  πριν ξαναπείς και κάνεις μότο σου την παραπάνω φράση.

«Αποφεύγω τις πατάτες γιατί παχαίνουν»

Για την ακρίβεια οι τηγανιτές πατάτες παχαίνουν και αυτές πρέπει να αποφεύγεις όταν βρίσκεσαι σε δίαιτα αλλά και γενικότερα. Η πατάτα όμως μαγειρεμένη αλλιώς (π.χ. βραστή) είναι σχεδόν χωρίς λιπαρά. Μάλιστα σύμφωνα με την Marisa Moore, εκπροσώπου της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, αν οι πατάτες βραστούν και τις αφήσουμε να κρυώσουν για να τις φάμε, αποκτούν ανθεκτικό άμυλο που βοηθάει στην απώλεια βάρους, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

«Δεν τρώω ποτέ μετά τις 7»

Ο οργανισμός δεν έχει ωράριο κατά το οποίο ρυθμίζει τις καύσεις του. Σίγουρα το να ελαττώσεις την κατανάλωση ποσοτήτων κατά την διάρκεια της βραδιάς σε βοηθάει να χάσεις βάρος. Όχι όμως και να μην τρως καθόλου. Μια ισορροπημένη διατροφή σε βοηθάει να μην παίρνεις κιλά αλλά και να μην πηγαίνεις στον κρεβάτι σου με πόνους στο στομάχι από την πείνα.

«Έσπασα ήδη την δίαιτά μου γιατί έφαγα ένα κομμάτι πίτσα. Οπότε ας φάω άλλο λίγο»

Αντί για πίτσα μπορεί  να είναι ένα κομμάτι κέικ ή ένα γλυκό.  Εντάξει το καταλαβαίνω δεν άντεξες ενέδωσες σε μια πολύ γευστική λιχουδιά. Όλοι μας μπορούμε να το πάθουμε. Το λάθος όμως, είναι ότι συνεχίζεις και καταλήγεις να τρως την μισή πίτσα, ή το μισό κέικ ή όλο το κουτί με τα γλυκά. Η μικρή ατασθαλία που υπήρχε προηγουμένως πλέον έχει μεταμορφωθεί σε μια κτηνωδία που σε φορτώνει με περιττές θερμίδες. Δεν είπαμε να υπάρχει στρατιωτικός  νόμος στη δίαιτα, αλλά μην το παρακάνεις κιόλας!

«Δεν θα πιω νερό σήμερα για να μην είμαι φουσκωμένη το βράδυ»

Οι «ένοχοι» για το πρήξιμο συνήθως είναι το αλάτι και η ζάχαρη που υπάρχουν στον οργανισμό. Για να καταπολεμηθούν αυτοί λοιπόν και να «ξεπλυθούν» χρειάζεται να πιεις άφθονο νερό! Άρα εκτός από την ξεραμένη μέρα που θα περάσεις αν δεν πίνεις νερό μάλλον θα πετύχεις και το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περίμενες.

«Δεν θα φάω πρωινό σήμερα για να μπορώ να φάω την υπόλοιπη μέρα»

Αν θες να «κόψεις» κάτι από τα γεύματά σου και προτιμάς να μην φας πρωινό κάνεις ένα τεράστιο και πολύ σημαντικό λάθος. Πρώτον γιατί το πρωί ο οργανισμός σου χρειάζεται να πάρει τα απαραίτητα καύσιμα για να αρχίσει να λειτουργεί και δεύτερον η απώλεια του πρωινού γεύματος σε κάνει να τρως πολύ περισσότερο την υπόλοιπη μέρα φορτώνοντας το οργανισμό σου με πολλές θερμίδες.

«Δεν τρώω αυγά γιατί μου κάνουν κακό»

Μπορεί τα αυγά να έχουν περισσότερη χοληστερόλη από άλλες τροφές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επηρεάζουν πάντα τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυγά  ανεβάζουν την καλή χοληστερόλη του αίματος χωρίς να αυξάνουν την κακή και είναι μεγάλη πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Β και μάλιστα τονώνουν τον εγκέφαλο. Επίσης συνδέονται με την απώλεια βάρους σε ενήλικες. Πάντα όμως πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Υ.Γ: Να θυμάστε πάντα ότι πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα πρέπει να πάρετε την γνώμη ενός ειδικού. Αν κάποιος φίλος ή φίλη σας ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο πρόγραμμα θα είναι ευεργετικό και για σας, στο σώμα και τον οργανισμό σας.

Πηγή :http://www.olagiatingunaika.gr

No comments:

Post a Comment