Η μετάβαση, όμως, από τη νηστεία στην «κανονική» διατροφή πρέπει να είναι ομαλή ώστε να αποφύγουμε τυχόν γαστρεντερικές και άλλες διαταραχές. Το πασχαλινό τραπέζι αποτελεί σίγουρα έναν πειρασμό που μπορεί όμως να δράσει ως ενεργειακή βόμβα για τον οργανισμό εκτινάσσοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης.
Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε ομαλά από το ένα διατροφικό σχήμα στο άλλο, αφενός επιβαρύνοντας όσο το δυνατό λιγότερο την καρδιά σας και αφετέρου απολαμβάνοντας τις πασχαλινές λιχουδιές:
1. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου προτιμήστε μία μερίδα σούπα μαγειρίτσα, η οποία αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας, για να «υποδεχτεί» το κρέας και τα προϊόντα του, που στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Συνοδέψτε το γεύμα σας με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
2. Την Κυριακή του Πάσχα, ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό. Καταναλώστε ένα ποτήρι ημιάπαχο γάλα με 1 λεπτή φέτα τσουρέκι ή 1 πασχαλινό κουλούρι. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να καταναλώσετε ένα πασχαλινό αυγό με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
3. Όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι, η διατροφική μας συμπεριφορά «επιτρέπεται» να είναι λίγο περισσότερο ελεύθερη από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες, αλλά σαφώς το μέτρο και η ισορροπία δε θα πρέπει να εκλείψουν, ως βασικές αρχές καλής διατροφικής συμπεριφοράς.
4. Αποφύγετε το τσιμπολόγημα πριν καθίσετε στο τραπέζι, καθώς θα σας φορτώσει με περιττές θερμίδες. Ο εγκέφαλος, επίσης, δεν αναγνωρίζει το τσιμπολόγημα σαν φαγητό, με αποτέλεσμα να μην επέρχεται ο κορεσμός και άρα να τρώμε περισσότερο.
5. Αποφασίστε από πριν τι θα φάτε και γεμίστε το πιάτο σας μία φορά. Αρχικά, τοποθετήστε στο μισό πιάτο διάφορες σαλάτες της αρεσκείας σας (φρέσκα, βραστά ή ψητά λαχανικά), που αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Στο υπόλοιπο μισό πιάτο, τοποθετήστε ισόποσα πηγές πρωτεΐνης (αρνί, κατσίκι, αυγό, τυριά μειωμένων λιπαρών) και κάποιο αμυλούχο τρόφιμο (ψωμί, πατάτες βραστές/ψητές, ρύζι, ζυμαρικά). Αν θελήσετε να δοκιμάσετε κάποιο άλλο ορεκτικό, τοποθετήστε το στο πιάτο σας, εξ αρχής σε μία μικρή ποσότητα, ώστε να έχετε τον έλεγχο της μερίδας που καταναλώσατε.
6. Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Όσον αφορά τις θερμίδες, τα 100γρ. κατσίκι έχουν 217 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα αρνιού 327.
7. Τρώτε αργά και μασήστε καλά την τροφή. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται περίπου 20 λεπτά για να φτάσει το σήμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλό μας.
8. Χειριστείτε το αλκοόλ ως κοινωνικός πότης, καταναλώνοντας 1-2 μερίδες αλκοόλ (εφόσον έχετε συνεννοηθεί με το διαιτολόγο ή τον θεράποντα ιατρό σας). Ως μερίδα ορίζεται το ένα κουτάκι μπύρας (των 330ml), το ένα ποτήρι κρασί (των 150ml) και τα 45ml των υπολοίπων αλκοολούχων ποτών. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε σόδα, ανθρακούχο νερό, ή κάποιο light αναψυκτικό που περιέχουν λιγότερες από 1 θερμίδες.
9. Όσον αφορά το επιδόρπιο, αρκεστείτε στις 1-2 κουταλιές, ώστε να πάρετε τη γεύση και να μην επιβαρυνθείτε με περισσότερες θερμίδες. Τα παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά είναι επιβαρυμένα με αρκετές θερμίδες. Ενδεικτικά, τα 100 γραμμάρια τσουρέκι περιέχουν 285 θερμίδες, 1 πασχαλινό κουλούρι δίνει 186 θερμίδες και 100 γρ. σοκολατένιου πασχαλινού αυγού σας εφοδιάζουν με 550 θερμίδες.
10. Και φυσικά δε θα πρέπει να αμελούμε την άσκηση ούτε τις εορταστικές ημέρες. Μια καλή πρόταση για να συνδυάσετε το τερπνό μετά του ωφελίμου είναι να χορέψετε ή να κάνετε ένα περίπατο με τους φίλους και του συγγενείς σας.
Πηγή :http://www.nutrimed.gr
No comments:
Post a Comment