Thursday, May 2, 2013

Ανοιξιάτικες τροφές με ευεργετικές ιδιότητες

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ – ΡΥΖΙ 

Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, έχουν πιο αποτοξινωτική δράση. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και αποβάλλονται γρήγορα οι ουσίες που επιβαρύνουν τον οργανισμό.  Επίσης το αναποφλοίωτο ρύζι έχει πολλές ίνες που μειώνουν το σχηματισμό ζυμώσεων στο έντερο, καθώς και τις φλεγμονές, ενώ το έλαιο που περιέχεται στο φύτρο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε (αντιοξειδωτική δράση).


ΛΑΧΑΝΙΚΑ 


Από τα λαχανικά η αγκινάρα και τα άγρια ραδίκια είναι οι πιο αποτοξινωτικές τροφές. Τονώνουν την ηπατική λειτουργία, είναι διουρητικά και καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών. Μειώνουν την χοληστερόλη και προστατεύουν τον οργανισμό από τα αρθριτικά.
Tip: δοκιμάστε τις αγκινάρες ωμές, ψιλοκομμένες σε σαλάτα με λίγο λάδι και λεμόνι.
Τα ραπανάκια περιέχουν βιταμίνη C, ποτάσιο και έχουν ευεργετική δράση στο συκώτι.
Η τσουκνίδα έχει αποτοξινωτική δράση, τρώγεται βραστή και μπορεί να συνδυαστεί με ρύζι ή ζυμαρικά. Όσο πιο πικρό είναι ένα λαχανικό, τόσο πιο ωφέλιμο για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Πειραματιστείτε και φτιάξτε μια χορτόπιτα με ποικιλία χορταρικών και τσουκνίδια.
Το κρεμμύδι και το λάχανο έχουν κυρίαρχο ρόλο στην ανοιξιάτικη διατροφή. Το κρεμμύδι περιέχει μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη Ε. Έχει αποσυμφορητική δράση, διουρητική, και επιδρά αντισηπτικά στο έντερο. Το λάχανο περιέχει   ποτάσιο και βιταμίνη C, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, και βοηθούν τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις τοξίνες.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ 

Οι φράουλες είναι το πιο υγιεινό ανοιξιάτικο φρούτο, περιέχουν βιταμίνη C  και έχουν διουρητική δράση.
Το βύσσινο αποτελεί μια ξεχωριστή διατροφική επιλογή, με διουρητική και ελαφρά υπακτική δράση.
Τα κεράσια έχουν αποτοξινωτική δράση, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά το γεύμα, γιατί μπορεί να επιβαρύνουν τη λειτουργία της πέψης.

ΝΕΡΟ

Πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να είναι ενυδατωμένος σωστά ο οργανισμός και για να αποβάλετε τυχόν κατακρατήσεις. Μπορείτε να πίνετε ροφήματα και αφεψήματα από βότανα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός. Περιορίστε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών που επιβαρύνουν το συκώτι. Αρκεστείτε σε 2 ποτηράκια κρασί ή 1 ποτήρι μπύρα εβδομαδιαίως.
Για να καταπολεμήσετε την κατακράτηση υγρών, περιορίστε το αλάτι στο φαγητό, τα αλμυρά σνάκ. Αυξήστε την ποσότητα από φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε ποτάσιο, όπως   οι πατάτες, το σπανάκι, τα ακτινίδια και οι μπανάνες.
Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών τροφών όπως κρέμες, μαγιονέζα και προσθέστε νοστιμιά με λίγο ελαιόλαδο (2 κ.σ είναι αρκετές).

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ
ΠΡΩΙΝΟ Ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι ή σαγκουίνι και ένα γιαούρτι 2% με δημητριακά ή 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και λίγο μέλι
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ Ένα πράσινο τσάι ή ένα φρούτο
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ Σαλάτα με ωμές αγκινάρες με 1 κ.σ ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι, 1 φλ. αναποφλοίωτο ρύζι με ντοματούλα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ Ένα φρούτο …ή ένα αφέψημα από βότανα …ή 1 χουφτίτσα άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς
ΒΡΑΔΥΝΟ Ένα μπολ σούπα με όσπρια ή λαχανικά, 1/3 κεσεδάκι κότατζ ή 135 γρ. ψάρι, 1 κ.σ ελαιόλαδο, δενδρολίβανο, λίγη μουστάρδα  και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ Ένα φλιτζάνι φράουλες ή 10 κεράσια


















10…  ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ  ΜΥΣΤΙΚΑ

1. Το ψάρι είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης. Περιέχει Ω-3 λιπαρά οξέα και προστατεύει από τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιλέξτε κάποιο ψάρι ψητό στη σχάρα ή στο φούρνο λαδορίγανη με αρκετή σαλάτα. Αποφύγετε τις τηγανιτές επιλογές, γιατί απορροφούν αρκετό λάδι.
2. Στις βραδινές εξόδους είναι προτιμότερο να μην συνδυάζετε το αλκοόλ με αναψυκτικό, γιατί με έναν τέτοιο συνδυασμό, το αλκοόλ προωθείται γρηγορότερα στο αίμα και η ζάχαρη αυξάνει την ένταση βαθμών του ποτού.
3. Πίνουμε περισσότερο νερό, λιγότερο καφέ και αφεψήματα, γιατί έχουν διουρητική δράση. Επίσης πίνουμε κατά προτίμηση φυσικούς χυμούς και γάλα χαμηλών λιπαρών. Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη και τα αναψυκτικά.
4. Ξεκινήστε τη μέρα σας με μισό ποτήρι χλιαρό νερό μέσα στο οποίο θα έχετε στύψει ένα λεμόνι ή πιείτε ένα χυμό από γκρειπ φρούτ. Έτσι θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποβάλλει τις τοξίνες που συγκρατεί.
5. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα, περπατήστε ή ξεκινήστε κάποιο είδος άσκησης που σας ταιριάζει. Η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά, στο αναπνευστικό, στο κυκλοφορικό, στο ανοσοποιητικό και στη καλή διάθεση. Η γιόγκα είναι μια καλή επιλογή.
6. Καθιερώστε κάθε χρόνο ένα γενικό τσεκ απ και έναν αιματολογικό / βιοχημικό και ορμονολογικό έλεγχο, καθώς πλησιάζουμε στην Πασχαλινή περίοδο.
7. Βελτιώστε την ποιότητα της διατροφής σας. Προτιμήστε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως λ.χ. καστανό ρύζι, μαύρα μακαρόνια, μαύρο ψωμί, κριτσίνια, δημητριακά, καστανή ζάχαρη κλπ. Μεταβολίζονται πιο εύκολα από τον οργανισμό και προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
8. Καταναλώστε σοκολάτα χωρίς ενοχές. Προτιμήστε τη σοκολάτα υγείας με την προσθήκη ξηρών καρπών ή αποξηραμένων φρούτων. Προσέξτε μην ξεφύγετε στην ποσότητα και στην συχνότητα κατανάλωσής της.
9. Βελτιώστε τον ύπνο σας. Αποφύγετε να τρώτε βαριά φαγητά, μην τρώτε αργά το βράδυ και μην ξενυχτάτε άσκοπα. Το τελευταίο γεύμα της ημέρας καλό είναι να γίνεται τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε. Επίσης αποφύγετε την έντονη γυμναστική  πριν τον ύπνο, γιατί η αδρεναλίνη στο αίμα θα είναι αυξημένη και δεν θα μπορέσετε να έχετε έναν ελαφρύ ύπνο.
10. Σηκωθείτε από τον καναπέ και κλείστε την τηλεόραση. Βγείτε μια βόλτα με φιλική παρέα, κάντε θετικές σκέψεις και απολαύστε τον ανοιξιάτικο ήλιο. Έτσι θα βρείτε και την ψυχολογική σας ισορροπία και θα βελτιώσετε τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή σας.

Πηγή :http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment