Monday, May 6, 2013

Απόλαυσε το πασχαλινό τραπέζι Πάσχα αλά ελληνικά

Πάσχα με σωστή διατροφή!

Πολύτιμες γνώσεις, χρηστικές συμβουλές, ρεαλιστικές διατροφικές προτάσεις ώστε να περάσεις καλά το Πάσχα, χωρίς δυσάρεστες ενοχλήσεις για την υγεία & χωρίς να χαλάσεις τη διατροφή σου.


Μμμ, μαγειρίτσα! Φτιάξ' την ελαφριά
Το βράδυ της Ανάστασης η μαγειρίτσα αποτελεί την παραδοσιακή «διατροφική γέφυρα» μεταξύ της νηστείας των προηγούμενων ημερών και της κρεατοφαγίας της επομένης. Πρόκειται για μια αρκετά εύπεπτη, λεμονάτη σούπα, με συκωταριά αρνιού, πολύ φρέσκο μαρούλι και άνηθο, η οποία βοηθάει στη σταδιακή διακοπή της νηστείας, προετοιμάζοντας το γαστρικό βλεννογόνο να δεχτεί τα ζωικά λιπαρά. Ωστόσο, για να παίξει αυτό τον ευεργετικό ρόλο, θα πρέπει να είναι παρασκευασμένη σχετικά ελαφριά, να την καταναλώσεις σε μικρή ποσότητα μαζί με λίγα βρασμένα λαχανικά και να μην τη συνδυάσεις με άλλες πηγές ζωικού λίπους (π.χ. γαρδουμπάκια, τυριά, αβγά, τσουρέκι), επιπλέον θερμιδογόνα τρόφιμα (π.χ. πατάτες) ή παραπάνω από 1 ποτηράκι κρασί.
Μια τυπική μερίδα μαγειρίτσα αποδίδει κατά μέσο όρο 350 θερμίδες, 33,6 γραμμ. πρωτεϊνών, 28,2 γραμμ. υδατανθράκων, 11,5 γραμμ. λίπους και 244mg χοληστερίνης.
 
Μετά το «Χριστός Ανέστη» το ιδανικό μενού
Μαγειρίτσα σε μικρή ποσότητα.
Εναλλακτικά: κοτόσουπα ή γαλόσουπα.
Λίγα λαχανικά στον ατμό με λεμόνι και ελαιόλαδο.
1 ποτηράκι κρασί.
1-2 κουταλιές γιαούρτι.
 
Θυμήσου: Το βράδυ της Ανάστασης γευμάτισε όσο μπορείς πιο ελαφρά, πιες όσο το δυνατόν λιγότερο και τσούγκρισε το κόκκινο αβγό, αλλά μην το φας. Το μεταμεσονύχτιο γεύμα, ειδικά ύστερα από μια μεγάλη περίοδο νηστείας, χωνεύεται δυσκολότερα, δυσχεραίνει τον ύπνο και ίσως επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σου την επόμενη μέρα.
 
Παραδοσιακό εδεσματολόγιο Πάσχα
Το αρνάκι ή το κατσικάκι, ενίοτε και τα δύο συγχρόνως, αποτελούν τη βάση του πασχαλινού γεύματος αλλά και της δεύτερης ημέρας του Πάσχα. Οβελίας, ξεροψημένες πετσούλες, κοκορέτσι, γαρδουμπάκια, τυριά, αβγά, αρτοποιήματα, χωριάτικες πίτες, μεζεδάκια, κρασάκι, αναψυκτικά και γλυκά συνθέτουν ένα πλούσιο εδεσματολόγιο με μεγάλη ποικιλία και πολλές γευστικές προκλήσεις. Συνάμα, όμως, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό θερμίδων, λίπους, κορεσμένων λιπαρών, χοληστερίνης, αλατιού, πουρινών, ζάχαρης και αλκοόλ, εάν βέβαια χαθεί η αίσθηση του μέτρου στην κατανάλωση και κυριαρχήσει η υπερβολή στις ποσότητες.

 
Πού κρύβεται η χοληστερίνη;
Στα φυτικά τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, δημητριακά) δεν υπάρχει καθόλου χοληστερίνη, ενώ στα ζωικά και στα παράγωγά τους εντοπίζονται μεγάλες ποσότητές της, ιδίως δε σε κεφαλάκια, συκωτάκια, εντόσθια, πέτσες και λιπαρά τμήματα κρεάτων, κρόκους αβγών, αλλαντικά και τυριά. Επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη έχουν τα ορεκτικά με βάση τη μαγιονέζα (π.χ. ρώσικη σαλάτα), οι πίτες (π.χ. τυρόπιτα) και τα γλυκά που φτιάχνονται με αβγά, βούτυρο ή/και γάλα (τσουρέκι, κουλουράκια, γαλακτομπούρεκο κ.ά.). Για παράδειγμα, ο κρόκος ενός βραστού αβγού περιέχει περί τα 210mg χοληστερίνης, μια λεπτή φέτα κοκορέτσι περίπου 55mg, 1 μικρό κουλουράκι γύρω στα 60mg, ενώ μια μέτρια φέτα τσουρέκι πάνω από 100mg.

Η συνολική (αθροιστική) πρόσληψη χοληστερίνης από όλα τα τρόφιμα πρέπει να είναι λιγότερη από 300mg ημερησίως.
 
Τι θα πιείς:
Μα ελληνικό κρασάκι, φυσικά! Με το αρνάκι και το κατσικάκι ταιριάζει το κλασικό... κοκκινέλι. Τα ελαφρά κόκκινα και λευκά κρασιά συντροφεύουν ευχάριστα τις συκωταριές και τις κρεατόπιτες, ενώ το αρωματικό ροζέ είναι ιδανικό ταίρι για τη μαγειρίτσα.

 
Θυμήσου:
Τα αλμυρά συνοδευτικά αυξάνουν τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης αλκοόλ, ενώ τα γλυκά εντείνουν συμπτώματα όπως η υπογλυκαιμία και ο πονοκέφαλος;
Η ανάμειξη του αλκοόλ με αναψυκτικό light επιταχύνει το πέρασμα του αλκοόλ στο αίμα;
Τα θειώδη άλατα που περιέχει το κρασί ενοχοποιούνται για αλλεργικές αντιδράσεις, αδιαθεσίες και πονοκεφάλους;
1 ποτηράκι (120 ml) κόκκινο κρασί έχει 12-14 γραμμ. αλκοόλ;
Οι ελαφριές μπίρες έχουν 3-4% αλκοόλ, οι κλασικές lager περίπου 5%, ενώ οι σκουρόχρωμες 6-7%;
Οι συνέπειες του αλκοόλ δεν εξουδετερώνονται με την κατανάλωση καφέ;

 
Πάσχα διαιτητικό
Ξέρουμε ότι λίγοι θα το ακολουθήσετε κατά γράμμα, αλλά θεωρούμε υποχρέωσή μας να το γράψουμε, έτσι για να τηρήσουμε το (δημοσιογραφικό) έθιμο…

 
Πριν από το πρωινό
Χυμός λαχανικών ή φρούτου αραιωμένος με αρκετό νερό.
 
Πρωινό
1 κουλουράκι ή 1 λεπτή φέτα τσουρέκι, ½ ποτήρι άπαχο γάλα ή καφές ή τσάι.
 
Ενδιαμέσως
Αρκετό νερό και 1 φρούτο, αν χρειάζεται.
 
Ενόσω ψήνεται ο οβελίας
2-3 από τα μεζεδάκια που επιθυμείτε και 1 ποτηράκι κρασάκι.
 
Κυρίως γεύμα
Πρώτο πιάτο: Σαλάτα λαχανικών. • Ορεκτικά, μεζεδάκια:
1 κουταλιά τζατζίκι, 1 φετούλα κοκορέτσι, ½ αβγό.
Κυρίως πιάτο: 1 μερίδα ψαχνό κατσικάκι με λίγη μουστάρδα.
Συνοδευτικό: Βραστά λαχανικά.
Ποτό: 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί.
Επιδόρπιο: ½ φρούτο ή 2 κουταλιές γιαούρτι.
 
Απόγευμα
Καφεδάκι ή χωνευτικό αφέψημα.
 
Βραδινό
Μικρή φρουτοσαλάτα ή γιαούρτι με μέλι ή χορτόσουπα.

Πηγή :http://www.womenonly.gr

No comments:

Post a Comment